Jump to content


Donacija

Opcije potpore stranici zeljeznice.net
Ako posjedujete kriptovalute, možete donirati i na adrese:

3P2r8a7BMvRiRppZXcQdYiGguhN4iHAWTA3 - WavesPlatform

0x630394fcfd4d4b5f6847dd071b0841c25a2bcad7 - Ethereum

1C1f1kP6uL9Bqxi1r8TA4FHGpJ7D2GMtmi - Bitcoin

Za više informacija pogledajte iduću poveznicu: http://goo.gl/Elo84w

pet4r

Member Since 11.03.2011. - 09:14
Offline Last Active 23.08.2019 22:22

Topics I've Started

Nazivi stanica

14.06.2017. - 21:28

Ima li neki poseban razlog zasto se stajaliste Nova Kapela Batrina zove tako da ima nazive dva sela u imenu, opcenito ima li neki razlog zasto sva stajalista koja imaju dva, tri i n naziva sela u imenu imaju toliko naziva umjesto da se samo zovu onako kako se zove selo u kojem vlak staje?

 

Je li to inace praksa u cijelom svijetu ili smo to mi na balkanu izumili ?


Europa vlakom

16.06.2014. - 19:41

Pozdrav,

 

ima li netko iskustva u putovanju Europom vlakom? Recimo, zamisao je nekih 15 dana provesti u putovanju vlakom od Zagreba, a cilj su Rim, Lourdes, Pariz i onda ako ostane jos nesto vremena do Hamburga.

 

Interrail bi bila najbolja opcija?

 

Ima li smisla prolaziti sve to vlakom ili je bolje sjesti na avion pa do Pariza, a onda dalje eventualno vlakom?


Harmica

23.05.2013. - 05:39

Pozdrav,

 

koliko je zeljeznicka stanica u Harmici udaljena od lokalnog granicnog prijelaza sa Slovenijom?


Plinske boce

29.02.2012. - 23:30

Cemu sluze boce koje su postavljene negdje oko pojedinih kolodvora, konkretno ovo je u Karlovcu? Koliko sam zapazio ima ih dosta i nekako su "strateski" rasporedjene.

Posted Image

HZ standardi

14.02.2012. - 17:32

13. veljace dodjem na stanicu i cekam vlak za Karlovac koji iz ZG ide u 14:39, taj uopce nije dosao jer je otkazan iz nekog razloga, drugi ide u 15:19 ako se ne varam, ali i taj je kasnio. Cekao sam na stanici do otprilike 15:40 ili tako nesto slicno. Debelo sam zakasnio na ispit samo zato jer je vlak otkazan. Na povratku iz KA idem na vlak u 17:42 ili tako nesto i dodjem 20min ranije, pitam na kolodvoru jel kasni i koliko, na blagajni mi kazu 30min. Kad vec kasni idem malo iskoristiti vrijeme i prosetati se po KA, vracam se malo prije 18h na kolodvor i vidim da je izlazni signal prema ZG zelen i mislim si pa nije nikako moguce da je otisao. Na blagajni pitam i kaze gospoja da je otisao za ZG, dakle vlak koji je kasnio pola sata dosao je ranije. Dobro, jest da sam frustiran, ali sta sada smirit cu se sjesti i cekati do 18:36 kad ide sljedeci. Vec sam se smirio i cekam taj u pola sedam i nekih 10min prije polaska tog vlaka na razglas se cuje glas koji nesto promrmlja tako da valjda nitko nije razumio, nakon toga isti glas jos jednom sve ponovi, ali ovaj put razgovijetnije i kaze da je vlak koji bi trebao ici u 18:36 prema ZG otkazan. E tada sam skroz izgubio zivce i otisao na autobusni kolodvor totalno smrznut. Na autobusnome kolodvoru pitam kad ima prvi za ZG i kaze gospoja kasne, ali ne zna ona kad ce neki bus doci. S obzirom da sljedeci vlak je 20:06 iz Splita pretpostavio sam da ce debelo kasniti odlucio sam cekati bus i tako dosao do ZG.

Sljedece jutro opet idem na ispit, ali ovaj put ponukan isustvom dan ranije idem na vlak koji ide ranije da ne zakasnim. Dodjem na stanicu i cekam, cekam i cekam i jednostavno ne vjerujem da mi se dogadja opet ista stvar. Pogledam online vozni red da vidim jel pise da li kasni, ne da ne pise nego ga uopce nema na popisu, sjetim se da sam dan ranije gledao online raspored i onaj koji je bio otkazan nije bio na popisu. E sada mi je stvarno svega bilo dosta. Zapravo mi je svega bilo dosta kad je projurila lokomotiva prema ZG i totalno nas sve na stanici zamela snijegom, zaista mi nije jasno zar je tako tesko bilo prije stanice malo usporiti kako ne bi hrpa ljudi bila sve bijela nakon prolaska lokomotive (bez vagona).
S obzirom da je kasnio, a ja sam trebao stici na ispit odlucio sam nazvati HZ informacije, nazovem broj i javi se ljubazna operaterka i ja pitam koliko kasni vlak u 8:02, te da li je mozda otkazan. Kaze ona evo samo trenutak, nakon toga me pita gdje sam, na kojoj stanici, ja kazem gdje cekam i kaze ona evo sada cu ja vama to pogledati na nasem online voznome redu koliko i da li kasni. Naravno kad je to rekla bilo mi je jasno da ni ona nema pojma sto se dogadja i na kraju ni na taj nacin nisam uspio dobiti niti informaciju kada ce vlak i da li ce uopce doci. Dosao je nakon nekih posla sata i nakon sto sam se jos jednom dobro smrznuo u iscekivanju.

Zar zaista u KA nisu sposobni korisniku dati tocnu informaciju koliko vlak kasni, zar zaista nisu sposobni na vrijeme javiti da je vlak otkazan, zar zaista uz taj online raspored, te uz operatera koji je zaduzen samo za davanje informacija o kasnjenju nisu sposobni dati informaciju o kasnjenju?


Stalno se tjesim da su greske sastavni dio posla, ali ovo u HZ-u (kao i ostalim preduzecima u lijepoj nasoj) nije posao.

Kad vec pisem navest cu jos jedan u nizu primjer mog iskustva sa hrvatskim zeljeznicama:
Ovo ljeto sam se vracao iz DU u ZG. Odlucio sam ici u ST pa na nagibni, bila je sezona pa sam nekoliko dana ranije nazvao da vidim kako mogu rezervirati kartu za nagibni jer sam pretpostavio da ce biti guzva. Meni operater jako uvjerno kaze ma ne morate vi nista rezervirati, sigurno ce biti mjesta. Ja si pomislim sigurno vozi onda vise vlakova ili nesto slicno jer je sezona i ok, nisam rezervirao. Dodjem u ST i naravno da nije bilo karata, ali ostalo je za prvi razred pa sam uzeo i ajde ok, bit ce mi lijepo iako sam malo ljut na sebe jer sam povjerovao i na kraju platio nesto sto nisam zelio, a ni trebao. E, ali nije to sve. Dodjemo mi na kolodvor i cekamo nagibni, dosao neki dizelas, ali to nije nagibni i ja smireno cekam nagibni iako svi idu u dizela. Blizi se vrijeme polaska, kaze cura ajmo i mi kad svi idu, a ja se ne dam i kazem doci se nagibni jer logicno je ako nema nikakve obavijesti da onda mora doci nagibni. Vidim da nece doci nagibni jer je 5 minuta do polaska i idem do blagajne pitati kada dolazi taj aposlutno cudesni vlak koji se nagiba, tamo dvije dame pricaju o svemu samo ne o onome za sto su placene, ja ih prekidam i pitam kada dolazi nagibni za ZG. One meni kazu da je crko nagibni i da cemo se usred srpnja po zegi voziti u vagonima drugoga razreda bez klime. Dobro, moze on crknuti, mozemo se mi voziti i u vagonima treceg razreda ako treba, ali zar ne postoji nitko toliko odgovoran, savjestan i nadasve pametan da to objavi preko razglasa ili neke obavijesti kako bi putnici na vrijeme bili informirani.

Ukratko, zaista, ali zaista HZ je u takvoj banani da je to za ne povjerovati, nezamislivo, zalosno, tuzno. Zadnjih dvije godine u vlaku mjesecno prodjem oko 2k do 3k km, dosta vremena sam proveo po cekaonama, na kolodvorima sam promatrao te zaposlenike, osoblje, konduktere po vlakovima, strojovodje kojima je (karikirano) vrijeme polaska u 13:56, a oni u 13:59 jos pricaju o nekim privatnim temama sa prometnikom.

btw jedina svijetla tocka HZ-a je prometnica u Hrvatskome Leskovcu