Jump to content


Donacija

Opcije potpore stranici zeljeznice.net
Ako posjedujete kriptovalute, možete donirati i na adrese:

3P2r8a7BMvRiRppZXcQdYiGguhN4iHAWTA3 - WavesPlatform

0x630394fcfd4d4b5f6847dd071b0841c25a2bcad7 - Ethereum

1C1f1kP6uL9Bqxi1r8TA4FHGpJ7D2GMtmi - Bitcoin

Za više informacija pogledajte iduću poveznicu: http://goo.gl/Elo84w

jz 363

Member Since 26.04.2008. - 12:30
Offline Last Active 16.08.2019 20:50

Posts I've Made

In Topic: JVP u Beogradu (tramvaji, linije...)

11.07.2019. - 22:40

Nove linije se nisu uvele, već su spomenute dve preusmerene. Obe voze s Novog Beograda preko novog mosta, s tim što linija 13 sada kraćim putem stiže do Banovog brda, dok linija 11 nastavlja prema Sajmu i Kalemegdanu (gde je i ranije vozila, ali preko Starog savskog mosta). Potencijalna nova linija o čijem uvođenju se govori bi vozila od Kneževca, preko Topčidera do Novog Beograda. 

 

Što se novih tramvaja tiče, nekakvih decidiranih najava za sada nema. Pojavljuju se doduše neka govorkanja kako nemački "Siemens" u Kragujevcu otvara fabričko postrojenje upravo za gradnju tramvaja, pa su se po medijima bile provlačile i neke informacije kako bi se tu konstruisali novi tramvaji za Beograd. Šta će od toga biti i kada, pitanje je. Broj tramvaja u inv. parku GSP-a je navodno toliki da prevazilazi trenutne potrebe, što nije daleko od istine. Npr, od 10-ak tramvaja BE 4/6, tip "Schindler", donedavno je bio aktivan tek jedan, ostali su garažirani, pošto za njihovim korišćenjem nije bilo potrebe.   


In Topic: JVP u Beogradu (tramvaji, linije...)

11.07.2019. - 21:00

Koliko vidim, preko mosta idu linije 11 i 13?

 

Tako je, linija 13 na redovnoj trasi, a linija 11 na trenutno skraćenoj, zbog rekonstrukcije tram. pruge u starom delu grada. 


In Topic: Slike beogradskih tramvaja

09.07.2019. - 21:44

1.jpg

 

Nakon silaska s mosta, tramvaji mogu skretati prema Banovom brdu (levo) i Sajmu/Topčideru (desno). Triangla je opremljena semaforima, tako da tramvaji u prolasku ipak moraju da čekaju. Ovo deluje kao usporavajući faktor, budući da je reč o zasebnim tramvajskim deonicama bez drugog saobraćaja, ali je u neku ruku opravdano - iz određenih pravaca, deonica je nepregledna. 

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

U sklopu gradnje nove pruge, izgrađena je još jedna kolosečna veza - triangla iznad železničke pruge Beograd - Niš, čime je omogućena veza Novog Beograda/Banovog brda s Topčiderom i Kneževcem. Prema prvobitnom projektu, ova veza navodno nije bila planirana, ali je u međuvremenu uspostavljena. Nova triangla je realizovana na novom nadvožnjaku - čini mi se da je skretanje prema Topčideru tramvajska krivina najmanjeg radijusa u Beogradu.  

 

5.jpg

 

6.jpg

Levo prema Sajmu, desno prema Topčideru

 

7.jpg

 

8.jpg

 

9.jpg

Pogled prema Topčideru iz pravca Gospodarske mehane (Sajma)


In Topic: JVP u Beogradu (tramvaji, linije...)

09.07.2019. - 21:18

Evo i male foto-reportaže nove tramvajske pruge; 

 

Nova deonica započinje na Novom Beogradu, odvajanjem od tramvajskog koloseka za novobeogradski depo. Trasa se u blagom usponu izgrađenom rampom izdiže do stanice "Đorđa Stanojevića". Iako je za sada na lokaciji prazan prostor, pretpostavljam da će ubrzo ovo postati frekventna tačka, sa izgradnjom nove autobuske stanice i završetkom radova na novobeogradskoj železničkoj stanici koja je odmah pored. 

 

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

Nakon stanice, pruga se rampom izdiže u sredinu nove saobraćajnice koja preko mosta povezuje Novi Beograd i Banovo brdo. Na pristupima mostu, pruga je na betonskoj podlozi, dok su na samom mostu koloseci položeni na drvene pragove s podlogom od tucanika. Nakon prelaska Save, tramvaj se zaustavlja na stanici "Petlja Radnička". Ako se dovrše prateći objekti (poput liftova), ova stanica bi takođe mogla da postane korisna za odlaske na Adu, Sajam ili Hipodrom. 

 

5.jpg

 

6.jpg

Pogled s nove tramvajske stanice na tramvajsku trianglu za Topčider i Banovo brdo

 

Nakon ovoga, tramvajska pruga se narednom rampom u zavoju spušta prema topčiderskoj dolini i hipodromu. U oštrom luku menja smer, prelazi Točidersku reku i priključuje se na tramvajsku prugu za Banovo brdo gde je napravljena triangla sa skretnicama Sajmu (centru grada) i Banovom brdu. 

 

7.jpg

 

9.jpg

 

10.jpg


In Topic: JVP u Beogradu (tramvaji, linije...)

09.07.2019. - 20:49

Ima li koja slika sa novootvorenog mosta?

 

BIće i fotografija. 

 

Pre toga bi bilo zgodno postaviti kratak uvodnik, za dokumentaciju. Dakle; 

 

Dana 5. 7. je Beograd nakon više od 30 godina dobio nove kilometre tramvajskih pruga. U pitanju je 2,7km tramvajske pruge preko Mosta na Adi i na Novom Beogradu, čime su direktno povezani Novi Beograd, Banovo brdo, Topčider i Rakovica/Kneževac. Novoizgrađene deonice su u potpunosti realizovane na mostu, povezane sa ostatkom mreže rampama i nadvožnjacima. 

 

Fotografije slede.