Jump to content

Photo

Rim, lipanj 2010.

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 tram4

tram4
  • Moderatori
  • 5,842 posts
  • Joined 31.10.2007.
  • LocationZagreb

Posted 07.06.2010. - 21:16

Bio sam u Rimu od 3.6. do 6.6. Dio je otpao na putovanje, jedan dan za obilazak Vatikana ali mi je svejedno ostalo dovoljno vremena da poslikam i isprobam dovoljno toga da imam materijala za putopis.

Vozio sam se i prvi put na katu autobusa, posebno je zanimljiv pogled iz busa na Zagrebačke ulice i tramvaje, npr. poput Zagrebačke avenije ili Vukovarske koje odjednom postanu tijesne a ne radi se zapravo o uskim ulicama.
Također sam se i prvi put vozio u metrou, ali o tome kasnije.

Pa da krenem sa autobusima iz Rima. Svi su srebno-crveni, osim pokojeg sa reklamom. Uz klasične gradske autobuse, njihov gradski prijevoznik atac osim autobusa drži i turističke autobuse na kat, tramvaj i metro.

Gradski autobusi su pretežno marka Mercedes i to Citaro i razni Iveco busevi. Od Citara vidio sam samo starije Citare I, zglobnih autobusa općenito ima vrlo malo, većinom su solo.
Svi imaju narančaste displaye i nisam vidio niti jedan pokvaren, svi uredno svijetle i prikazuju.

Posted Image

Citaro u starijem dijelu grada za trg ili piazzu Veneciju. Većina ulica u centru je popločena kockama.

Posted Image

Neka odredišta koja ne stanu u display se cijelo vrijeme vrte a ako se radi o trgu (piazza) ili ulici (via), onda je to obično skraćeno kao što bi kod nas bilo ul. za ulicu.
Svi displayi dakle imaju isti font na prednjem frontalnom dispalyu, ne smanjuje se ako ne stane, osim na malim busevima.

Stariji Iveco bus na ulazu u grad.

Posted Image

U gužvi........

Posted Image

Promet je u gradovima Italije katastrofalan, puno lošiji nego u Zagrebu. Gužve, dosta cesta nema označenu traku a posebno je izdvojena nekultura vožnje talijana.

Rim je još dobar u odnosu na ostale talijanske gradove, u kojima si sretan ako si prešao cestu bez da ti je cijeli život prešao pred očima. :shock:

Jako, jako puno vozila je oštećeno, udubljeno, zguljen lak, svaki drugi bus ili tramvaj je negdje natučen. Ne radi se tu o nekom ne održavanju, dapače održavaju oni to jako dobro, nego jednostavno tako voze i to je tamo normalno, nitko previše ne pazi na to.
Dio moje turističke grupe je bio na izletu u Napulj, vratili su se šokirani sa načinom njihove vožnje. Kažu da se vozači zaletavaju u ljude na zebri i trubemakar je žuto (tamo pješaki prijelazi imaju kao i automobili crvenožuto i zeleno), nema označenih traka, svi se voze u koloni po pruzi, svaki auto je natučen, ogreban, zguljen i da su vidjeli par nesreća u roku od 10 minuta.

Ovo je klasičan primjer u kojem se vidi kako Talijani voze.
Raskrižje u centru grada (semafor postoji i radi normalno).
Ispričavam se na odbljesku, slikano je iz busa sa duplim staklima.

Posted Image

Osim solo buseva, tu su i neki čudni mali busići, koji su najvjerojatnije na akumulatore, odnosno elektromotore, jer su nečujni, dva puta mi se desilo da me skoro pregazio jer mi se prišuljao sa stražnje strane. Naravno, sad će se netko čuditi što sam hodao tamo gdje busevi prolaze.......to baš i nije tako, zato jer se po pješačkoj zoni probijaju kroz hrpe turista (kao da da bus prolazi nasred trga). To bi još bilo kako-tako normalno da je označeo, ali pošto je grad prepun, gužva je velika, bus krivuda jer se probija među ljudima pa nikad ne znaš odkud će naići.

Neki su u standardnom bojanju...

Posted Image

...a neki u reklami. Busevi su stvarno mali, karakteristični su sa samo jednim širokim četverokrilnim vratima na sredini.

Posted Image

Također sam vidio i midi buseve, ali ih nisam slikao.

Posebni doživljaj je vožnja u otvorenom turističkom busu, koji kruži po centru, obilazeći znamenita mjesta Rima kojih stvarno ima jako, jako puno. Vožnja traje sat i pol do dva sata, zbog stvarno velikog kruga kojeg napravi ali i zbog sporosti i gužve na ulicama. Vožnja nije jeftina, 15 eura po osobi ali se stvarno isplati, upije se atmosfera grada.

Pogled sa tog otvorenog busa na zidine starog Rima.

Posted Image

Nastavak slijedi....metro i trolejbus.

Izložba u tehničkom muzeju: Na Sleme, na sleme - 50 godina žičare

http://zeljeznice.net/portal/?p=1482

Moje fotografije: http://www.zeljeznic...-na-dan/page-27

#2 tram4

tram4
  • Moderatori
  • 5,842 posts
  • Joined 31.10.2007.
  • LocationZagreb

Posted 07.06.2010. - 22:22

Ove dvije slike su mi promakle, vezano za turistički autobus.

Posted Image

Na piazzi Veneciji ispred ogromne zgrade Vitorija Emanuellea II.

Posted Image

Trojebus nisam puno slikao, sve koje sam vidio su zglobni i u sličnom su bojanju kao i tramvaj. U centru i oko glavnog željezničkog kolodvora "Terminali" voze sa spuštenom trolom, nema gornjeg voda.

Posted Image

Metro

Postoje samo dvije linije A i B. Stvarno je čest, ide svake 3 min.

Karta mreže metroa i regionalne (lake) željeznice.

Posted Image

Ja sam se koristio samo A linijom metroa, na trasi od centra do zadnje stanice na jugo-istočnom dijelu grada "Anagnina", blizu koje je moj hotel.

Postoje dva tipa (bar na liniji A), pretpostavljam da je na liniji B ista stvar.
prvi put sam se vozio metroom, i nije mi baš sjeo, ali to sam i očekivao. Stanice nisu zagušljive, ali sve nekak smrdi po gumi, premalo svjetla, baš nekak depresivno sve to skupa izgleda makar je super čisto i uredno.
Dok se čeka metro ne samo da ima zraka, nego jako i struji kroz tunel.

Stariji tip metroa je narančasti, nema najavu stanica pa treba biti nešto koncentriraniji.

Posted Image

Iako je loša slika, staviti ću je zbog zanimljivog broja kola 222.

Posted Image

Unutrašnjost starijeg tipa.

Posted Image

GB

Posted Image

Neki podaci

Posted Image

Stanice na liniji A

Posted Image

Na križanju linije A i B i najvećoj stanici u više razina Termini.
Strelice na zelenoj traci pokazuju smjer izlaza a na plavoj smjer za presjedanje na liniju B.

Posted Image

Noviji tip sam slikao, ali sam negdje izgubio sliku. :shock:

Ugl. puno je moderniji od starijeg po svemu. Izvana je bijele boje sa crvenom crtom, i noje kutijast kao stariji tip nego ima čak i neki dizajn, nije ružan (u odnosu na to koliko metro može biti lijep). Novi tip nema vagone skuplane u vlak, nego je dugačka zglobna neodvojiva kompozicija. Puno je udobniji i ima zanimljiv piskutav zvuk motora, kao svemirski brod. :hm
Unutra piše CAF, pa je to valjda tvornica.

Uz najavu stanica (najavljuje stanicu i stranu na koju se izlazi "destro" ili "sinistro"). Uz najavu stanica ima display i shemu linije sa stanicama kao i stariji tip i stvarno su putnici dobro obaviješteni gdje se nalaze.

Noviji tip ima klimu dok stariji ima samo propuhavanje, ali je to propuhavanje vrlo učinkovito.

Iznenadili su me inox rukohvati, deblji su od rukohvata u 2200, baš su masivni.

Posted Image

Na predzadnjoj stanici na jugoistočnom kraju linije A "Cinecita" (njihova filmska industrija.)

Posted Image

A na zadnjoj stanici Anagnina stoji ovo, izgleda kao neki stari povišeni tramvaj, ali mi nema logike da je tramvaj kad je na zadnjoj stanici metroa....valjda neka preteća metroa, makar si ne mogu zamisliti takvo vozilu u niskim tunelima metroa, tako da još uvijek nisam siguran gdje je ovo vozilo i čemu je točno služilo. Opasan je cvijećnjakom pa mu nisam mogao prići bliže, na ovoj tabli ne znam što piše.

Posted Image

Nastavak sutra, tramvaji, vlakovi i uspinjača u gradu Orvietu, stotinjak kilometara sjevernije od Rima.

#3 Toma

Toma
  • Administratori
  • 6,471 posts
  • Joined 26.03.2005.
  • LocationZagreb

Posted 08.06.2010. - 07:27

Hvala na lijepom putopisu i dobrim fotkama!

http://img716.images.../i/12316752.jpg

Mala korekcija: ovo nisu zidine, vec Trajanova trznica!

http://img708.images...52/72301944.jpg

Zgrada lijevo je stanica Roma Termini.

pozdrav
toma

#4 seabral

seabral
  • Administratori
  • 17,249 posts
  • Joined 29.04.2005.
  • LocationZagreb

Posted 08.06.2010. - 07:50

Odlično, tram4, nestrpljivo čekamo nastavak. :D

Iako te se metro nije previše dojmio, možeš se tješiti da je moglo biti i puno gore. Npr. moj prvi susret s rimskim metroom je protekao grozno ... ne da nisam mogao ući u njega zbog gužve, nego od silnih ljudi, turista i gužve koju su napravili se nisam čak niti uspio probiti do perona koji je bio krcat ljudima. Na metro sam morao čekati u hodniku na prilazu peronima. Da sad ni ne velim kako je izgledala vožnja kad sam se napokon uspio dočepati metroa i nekako se utrpati unutra .... :jup
Poslana slika
Schaffner sei, des war amoi wos,
So wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos.
--> (Link)

#5 homonovus

homonovus
  • Članovi
  • 382 posts
  • Joined 07.10.2009.

Posted 08.06.2010. - 09:28

Na piazzi Veneciji ispred ogromne zgrade Vitorija Emanuellea II.

Posted Image

Ovo je njihov Oltar Domovine.... I jako drže do njega... Sjećam se kad sam bio tamo sa jednom grupom netko iz grupe je umoran od hodanja po Rimu sjeo na stepenice da se odmori i odmah je došao policajac i rekao da se tu ne smije sjediti....

I sad to usporedi sa našim Oltarom Domovine:
Posted Image

:D

#6 egérke

egérke
  • Članovi
  • 5,161 posts
  • Joined 08.06.2006.
  • LocationKvatrić

Posted 08.06.2010. - 12:48

Inače, Rimljanima ta zgrada i nije osobito draga - zovu ju "divovskom pisaćom mašinom".

#7 tram4

tram4
  • Moderatori
  • 5,842 posts
  • Joined 31.10.2007.
  • LocationZagreb

Posted 09.06.2010. - 21:01

Zbog školskih obaveza nisam jučer nastavio putopis nego ću sada, makar ni sad nemam baš nekog cajta..naime u školi napadaju sa svih položaja. :D

Tramvaji napokon.

Kako je putovanje organizirano preko agencije i za svaki dan je napravljen neki plan pa je obavezno cijeli dan bio popunjen razgledavanjem grada i posjetu raznih znamenitosti, pa sam morao nekako "pobjeći" :kul , odnosno naći vremena i provozati se bar sa jednom linijom.

Planirao sam se provozati linijom br. 3 koja vozi pored Coloseuma, crkve Sv. Ivana Lateranskog, Cirkus Maksimusa itd. ali iz nekog razloga na toj liniji nije vozio tramvaj nego bus, tako da je to otpalo.

Kako sam se našao u tom tranutku na Terminiju ( gl. željeznički kolodvor), odabrao sam 5-cu koja od tamo kreće. Sa Terminija osim 5-ce kreće i 14-ca koja dijeli sa 5-com gotovo cijelim putem istu trasu, tek se pod kraj razdvajaju.

Na početnom stajalištu Termini.

Ovaj je očito došao nedavno sa popravka jer se sav sjaji, samo je na jednom mjestu ogreban i postolja su čista siva.

Posted Image

U zavoju, obratite pozornost na netipičan izgled lire i upozorenja na kraju tramvaja.

Posted Image

Nakon ove slike sam otišao na kolodvor malo poslikati, stvarno djeluje impozantno u usporedbi s našim, ali o tome kasnije.

Nakon što sam se vratio sa kolodvora, dočekao me opet ovaj isti 7083 s kojime sam se provozao.

Ovo je najstariji tip koji sam uočio, neki su uređeni odnosno uljepšani, imaju i nova vrata kao i ovaj 7083 a neki imaju klasičnu unutrašnjost vjerojatno originalnu i stara vrata. Svi koje sam vidio imaju displaye.

Ovi uljepšani mi se nikako ne sviđaju, čak su mi i odbojni i nikako im takav interijer ne paše.

Kao da su se mala djeca igrala s bojicama.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Kasnije sam ustanovio da ima i obnovljenih sa starim vratima kao što je ovaj.

Posted Image

Sjetio sam se STIB-ovih putopisa i kako on uvijek zabilježava najviši gražni broj nekog tipa koji je vidio i takve stvari vezane za pojedini specifičan tramvaj, i ja sam obratio pozornost.

Tramvaji ovog tipa su numerirani od 7001 do 71xx, dakle ako nema prekida u numeriranju ima ih ( ili ih je bilo) više od sto, a najviši koji sam vidio je 7109.

Najviši gb koji sam slikao je 7099, naravno i ovaj je ogreban makar se sjaji kao i ovaj moj iz kojeg je ovo slikano 7083.
Ovaj kolosijek se izgleda ne koristi, jer je 7099 tu stajao prazan bez natpisa linije.

Posted Image

Za NT-a 2200, da vidio sam 7069, ali nažalost nisam slikao jer je bilo prekasno. :wink:

Još malo interijera obnovljenih, na zadnjoj stanici prazan tramvaj.

Posted Image

Stolice su potpuno iste kao i u 2100, jedino su drugačije boje i nemaju tepacirung ili neku presvlaku, nego je plastika tako bojana pa se na fotkama čini kao da ima.

Posted Image

Detalj zgloba

Posted Image

Linije 5 i 14 uvijek idu "u paketu", odnosno jedan iz drugog, ne znam iz kojeg je to razloga, ne vjerujem da je to zbog ne usklađenosti. Zbog toga u tramvaju nije bila gužva pa sam mogao opušteno slikati.

Nastavak slijedi.

#8 tram4

tram4
  • Moderatori
  • 5,842 posts
  • Joined 31.10.2007.
  • LocationZagreb

Posted 09.06.2010. - 21:45

Linija 5 je kružna, nema okretišta ni na jednoj strani. Kod Terminija "okreće" oko bloka zgrada, a na drugoj strani kod Piazze del Gerani prolazi kroz taj kvart i dolazi na krajnje/početno stjalište nakon čega nastavlja kružiti tim kvartom i nakon toga se vraća na glavnu ulicu gdje su ponovno dvije pruge svaka za svoj smjer.

Na krajnjem stajalištu Piazza del Gerani 7083 s kojim sam došao. Kao što si i vidi na slici, uže lire ide po boku tramvaja i onda se valjda namata u postolju. :kul

Posted Image

Osim 5-ce, od tuda kreće i najduža tramvajska linija 19.

Na pomoćnom kolosijeku su bila sparkirana dva tramvaja, jedan od njih je bio ne obnovljen sa normalnim interijerom koji je čisto ok.

Posted Image

Ovo puno normalnije izgleda za razliku od onog zelenog užasa ala bolnica Dubrava.

Posted Image

Pregrada od kabine, može se vidjeti kako vozač vozi kroz staklo. :D

Posted Image

Izged upravljačnice, slika mi niej uspjela kako treba. Vrata se otvaraju/zatvaraju na ova tri crvena gumba kao i u busu. Tu je i kontoler i kočnik.

Posted Image

A tu su osigurači i ostali prekidači, valjda za grijanje, rasvjetu, brisač itd.

Posted Image

Podni otvori.

Posted Image

Uređen, nova vrata, posebno je zanimljiva najniža stepenica koja se otvori kad se i vrata otvore (stariji ne obnovljeni ju nema). :wink:

Posted Image

Ne uređen stara vrata.

Posted Image

Postolje je jako slično kao na biku, ima isto sekundarni ovjes.
Postolje ispod zgloba je ja mislim prazno ali nisam siguran.

Posted Image

Piše Tibb, valjda tvornica.

Posted Image

Iako je postolje slično biku u na prvi pogled udobno, od udobnosti nema ni pola U. Nešto katastrofalno, najneudobniji tramvaj u kojem samse ikad vozio.

Stajati a ne držati se za štangu je ravno - samoubojstvu, jer kontroler ima premalo stupnjeva vožnje i kočenja pa pri prelascima užasno cuka, cukanje bika i stojadina prema ovome je ništa, koda ga nema.

Dakle, prva zamjerka je sama regulacija koja je užasno, uz to zračna kočnica je isto nekak pretvrda pa se tramvaj zakopa na mjestu a i samo kočenje je nekak "hrapavo".

Postolje makar se čini udobno je užasno tvrdo i jako se osjete prijelazi na križištima ili mjesta gdje je pruga oštećena. Vozio sam se u dva tramvaja ovog tipa i u oba dva su kardani vibirali, ne jako ali su vibrirali.

Sam tramvaj je bučan kao i bik, zvuk motora je drugačiji, ne može se usporediti niti sa jednim tipom iz ZG-a, neki zvuk između čeha i bika, ali zato kad se kontoler stavi na 0, zvuk je potpuno identičan kao u biku, netko da se vozi zatvorenih očiju bi rekao da se vozi u nekom lošem tvrdom biku sa pijanim vozačem koji ne zna voziti.

Zvuk kompresora je užasno smješan i ne trese jako kao kompresor u stojadinu ili biku. Kompresor ima manji broj okretaja, sporije druka zrak i onak prducka, ima zvuk kao dizel motor od koče u leru. :wink:

Usprkos tome da je tramvaj vrlo neudoban u tramvaju uopće nije vruće, jako je prozračan. Temperatura u Rimu je taj dan bila npr. kao danas, dakle oko 25-30 stupnjeva ali je u tramvaju bilo ugodno zahvaljajući velikim prozorima koji se spuštaju i mogu se fino podesiti po visini.

Posted Image

Kroz takav otvoreni prozor sam ulovio i prvog 7001.

Posted Image

Prošao sam i pored remize.

Posted Image

Predpostavljam da ej to ista remiza koju sam slikao iz busa, pri dolasku u grad. ( vidi se tramvaj ovog tipa sa reklamom)

Posted Image

A i vidio sam jednog s pantografom, 7003.

Posted Image

Nastavak slijedi.

#9 tram4

tram4
  • Moderatori
  • 5,842 posts
  • Joined 31.10.2007.
  • LocationZagreb

Posted 09.06.2010. - 22:51

Inače, Rimljanima ta zgrada i nije osobito draga - zovu ju "divovskom pisaćom mašinom".

Da, to nam je rekao i vodič. Većinom je mrze, ali zato se kao stranci uvijek dive. Meni je zgrada čisto ok, baš nešto što pravi grad mora imati.

#10 Toma

Toma
  • Administratori
  • 6,471 posts
  • Joined 26.03.2005.
  • LocationZagreb

Posted 10.06.2010. - 01:03

Hvala na izvrsnim fotkama!

Piše Tibb, valjda tvornica.

Da! Tecnomasio Italiano-Brown-Boveri... Danas u njihovoj tvornici u Vado Ligureu Bombardier proizvodi elektricne lokomotive za talijansko trziste.

pozdrav
toma

#11 tram4

tram4
  • Moderatori
  • 5,842 posts
  • Joined 31.10.2007.
  • LocationZagreb

Posted 12.06.2010. - 00:29

Nastavak.

Na zadnoj stanici 5-ce, Piazza del Gerani sam slikao i 19-cu.
Zaboravio sam napomenuti da je 5-ca duge negdje između 1-ce i 9-ke, dakle relativno kratka kao i lin. 14.

Ovo je definitivno najružniji tramvaj kojeg sam ikada vidio, uopće ne razumijem kako je to uravnoteženo, tak nekak zdepasto izgleda, ružniji mi je od Bečkih ULF-ova. :mrgreen:

Nisam se vozio.

http://img810.images...92/22085832.jpg

Ovo je upravljačnica sa druge strane, izgleda da je tramvaj dvosmjeran. :?
Nažalost slikano kroz prljavo staklo.

Posted Image

Ovi tramvaji su numerirani od 9001 do 90xx, najviši g.b. koji sam vidio je 9022.

Posted Image

Interventna ekipa kao i kod nas fura Daily, naš je u boljem stanju. :--)
Kakav je tamo promet, još je i dobar.

Posted Image

Ovako izgleda tramvajski semafor.

Posted Image

A kako Talijani voze pokazuje i svaki semafor u gradu, na baš svakom je crveno svijetlo veće od žutog i zelenog.

Posted Image

Tu su i dva tipa niskopodnog tramvaja.

Na linijama 14 sam vidio niskopodne tramvaje numerirane sa 91xx.
9123 je najviši g.b. koji sam vidio.

Posted Image

Na drugom djelu grada je izolirana linija 8; Argentina - Casaletto (križa se jedino sa 3-kom pri kraju), čak je kraća od 5-ce i 4-ce. Na njoj sam vidio drugi tip niskopodnog tramvaja, numeriran sa 92xx.

Uhvatio sam baš prvog 9201. 8)

Posted Image

Posted Image

Najviši garažni broj koji sam vidio i slikao je 9240, sa reklamom.

Posted Image

To bi bilo to što se tiče tipova tramvaja, nažalost sam se vozio samo u najstarijem iz ranije spomenutih razloga, a jedva sam imao i vremena malo poslikati i ove ostale.

Linija koju jedino nisam spomenuo u putopisu je linija 2, koja je izlolirana od svih osalih kao i linija 8, ali je još više udaljena od centra grada, ujedno je i najkraća linija.

Dakle Rim ima tramvajske linije: 2,3,5,8,14 i 19. Razlog takvim rupama među brojevima je vjerojatno ukidanje linija kroz povijest.

Pruge u centru, pod tim mislim staru jezgru unutar zidina su dobre, ali malo izvan stare jezgre je pruga loša što se osjeti i u vožnji ali i na prvi pogled.

Posted Image

Na ovom dijelu između stanica Tor de Schiavi i Caballini prolazi najviše linija ( 5, 9 i 14), a pruga se nalazi ispod drvoreda.

Posted Image

I to je to što se tiče tramvaja, sutra slijedi završni dio putopisa.

#12 CKD-KT4

CKD-KT4
  • Članovi
  • 798 posts
  • Joined 29.08.2007.
  • LocationBeograd

Posted 12.06.2010. - 16:49

Ovaj "ružni" i "nestabilni" tip tramvaja je zapravo prvi low-entry tip tramvaja na svetu.
Poslana slika

#13 tram4

tram4
  • Moderatori
  • 5,842 posts
  • Joined 31.10.2007.
  • LocationZagreb

Posted 14.06.2010. - 22:32

Nemojte zamjeriti što zbog školsikh obaveza sad zadnji tjedan putopis ide sporo.

#14 tram4

tram4
  • Moderatori
  • 5,842 posts
  • Joined 31.10.2007.
  • LocationZagreb

Posted 17.06.2010. - 02:14

Glavni željezniki kolodvor (Terminali) koji liči na nešto a razliku od našeg. Ogromna zgrada u kojoj su kafići, restorani, WC, čekaona, ljekarna čak i knjižnica.

Posted Image

Posted Image

Dok sam putovao prema Rimu, iz autobusa sam prebrojao 20-tak putničkih vagoda na pruzi koja dosta dugo prati autoput. Naravno vlakovi su im vrlo brzi i djeluju n aprvi pogled stvarno kao pravi vlak za razliku od naših "kompozicija"

Poduži EMV.

Posted Image

Stari bik, novi bik.

Posted Image

Kad će ovo na GK doći? :(

Posted Image

Još da ga malo operu. :kul

Posted Image

Nos

Posted Image

Popravak displaya za odlazak/dolazak.

Posted Image

#15 egérke

egérke
  • Članovi
  • 5,161 posts
  • Joined 08.06.2006.
  • LocationKvatrić

Posted 17.06.2010. - 02:29

Nije Terminali, nego Termini. :(

#16 tram4

tram4
  • Moderatori
  • 5,842 posts
  • Joined 31.10.2007.
  • LocationZagreb

Posted 17.06.2010. - 19:59

Nije Terminali, nego Termini. :D

Ma da Termini, ne Terminali ali 3.14 u noći radi svoje. :hai

#17 CKD-KT4

CKD-KT4
  • Članovi
  • 798 posts
  • Joined 29.08.2007.
  • LocationBeograd

Posted 22.06.2010. - 18:09

Evo da vidi Tram4 na šta liči linija 2:

(vozio sam se dve stanice 2008. na ekskurziji, i već mi se bilo smučilo koliko su vagoni i stanice bili prljavi, tek mali deo toga se vidi na gornjem videu :trk: )
Poslana slika

#18 tram4

tram4
  • Moderatori
  • 5,842 posts
  • Joined 31.10.2007.
  • LocationZagreb

Posted 23.06.2010. - 00:44

I da, skoro sam zaboravio uspinjaču u Orvietu, razmišljao sam dali da uopće to stavim u putopis jer su slike katastrofa ali ipak. Radi se o gradiću koji se nalazi stotinjak kilometara od Rima prema unutrašnjosti Italije u pokrajini Umbriji.

Nažalost imam samo par loših slika, ali evo tek toliko da dotaknem i to.

Posted Image

Upravljačnica. Inače se upravlja daljenski ali valjda ako nešto zakaže postoji mogućnost da se upravlja iz kabine.

Posted Image

Uspinjača je dugačka oko 3 dužine Zagrebačke sa dva tunela i dvije ja mislim mimoilaznice prije i nakon svakog. Dosta brzo se gibaju kabine, na brzinomjeru sam pročitao najviše 6 m/s, maksimalno može ići 8 m/s.

Posted Image

Kod donje stanice.
Posted Image

Iako ova brže ide, naša je nekako tiša i ugodnija.

Eto, to bi sad konačno trebao biti kraj putopisa.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users