Vozio sam se i prvi put na katu autobusa, posebno je zanimljiv pogled iz busa na Zagrebačke ulice i tramvaje, npr. poput Zagrebačke avenije ili Vukovarske koje odjednom postanu tijesne a ne radi se zapravo o uskim ulicama.
Također sam se i prvi put vozio u metrou, ali o tome kasnije.
Pa da krenem sa autobusima iz Rima. Svi su srebno-crveni, osim pokojeg sa reklamom. Uz klasične gradske autobuse, njihov gradski prijevoznik atac osim autobusa drži i turističke autobuse na kat, tramvaj i metro.
Gradski autobusi su pretežno marka Mercedes i to Citaro i razni Iveco busevi. Od Citara vidio sam samo starije Citare I, zglobnih autobusa općenito ima vrlo malo, većinom su solo.
Svi imaju narančaste displaye i nisam vidio niti jedan pokvaren, svi uredno svijetle i prikazuju.

Citaro u starijem dijelu grada za trg ili piazzu Veneciju. Većina ulica u centru je popločena kockama.

Neka odredišta koja ne stanu u display se cijelo vrijeme vrte a ako se radi o trgu (piazza) ili ulici (via), onda je to obično skraćeno kao što bi kod nas bilo ul. za ulicu.
Svi displayi dakle imaju isti font na prednjem frontalnom dispalyu, ne smanjuje se ako ne stane, osim na malim busevima.
Stariji Iveco bus na ulazu u grad.

U gužvi........

Promet je u gradovima Italije katastrofalan, puno lošiji nego u Zagrebu. Gužve, dosta cesta nema označenu traku a posebno je izdvojena nekultura vožnje talijana.
Rim je još dobar u odnosu na ostale talijanske gradove, u kojima si sretan ako si prešao cestu bez da ti je cijeli život prešao pred očima.
Jako, jako puno vozila je oštećeno, udubljeno, zguljen lak, svaki drugi bus ili tramvaj je negdje natučen. Ne radi se tu o nekom ne održavanju, dapače održavaju oni to jako dobro, nego jednostavno tako voze i to je tamo normalno, nitko previše ne pazi na to.
Dio moje turističke grupe je bio na izletu u Napulj, vratili su se šokirani sa načinom njihove vožnje. Kažu da se vozači zaletavaju u ljude na zebri i trubemakar je žuto (tamo pješaki prijelazi imaju kao i automobili crvenožuto i zeleno), nema označenih traka, svi se voze u koloni po pruzi, svaki auto je natučen, ogreban, zguljen i da su vidjeli par nesreća u roku od 10 minuta.
Ovo je klasičan primjer u kojem se vidi kako Talijani voze.
Raskrižje u centru grada (semafor postoji i radi normalno).
Ispričavam se na odbljesku, slikano je iz busa sa duplim staklima.

Osim solo buseva, tu su i neki čudni mali busići, koji su najvjerojatnije na akumulatore, odnosno elektromotore, jer su nečujni, dva puta mi se desilo da me skoro pregazio jer mi se prišuljao sa stražnje strane. Naravno, sad će se netko čuditi što sam hodao tamo gdje busevi prolaze.......to baš i nije tako, zato jer se po pješačkoj zoni probijaju kroz hrpe turista (kao da da bus prolazi nasred trga). To bi još bilo kako-tako normalno da je označeo, ali pošto je grad prepun, gužva je velika, bus krivuda jer se probija među ljudima pa nikad ne znaš odkud će naići.
Neki su u standardnom bojanju...

...a neki u reklami. Busevi su stvarno mali, karakteristični su sa samo jednim širokim četverokrilnim vratima na sredini.

Također sam vidio i midi buseve, ali ih nisam slikao.
Posebni doživljaj je vožnja u otvorenom turističkom busu, koji kruži po centru, obilazeći znamenita mjesta Rima kojih stvarno ima jako, jako puno. Vožnja traje sat i pol do dva sata, zbog stvarno velikog kruga kojeg napravi ali i zbog sporosti i gužve na ulicama. Vožnja nije jeftina, 15 eura po osobi ali se stvarno isplati, upije se atmosfera grada.
Pogled sa tog otvorenog busa na zidine starog Rima.

Nastavak slijedi....metro i trolejbus.