English version of this text will follow.
kako je sve je počelo ...
U srpnju 2004, posjetio sam Bosnu i Hercegovinu prvi put. Za vrijeme boravka imao sam mogućnost vidjeti ponovno otvaranje starog mosta u Mostaru. Na putu do starog mosta mi smo se vozili autom kroz dolinu Neretve. Bio sam fasciniran ovom okolinom i naravno, kao prijatelj željeznice sa tokom pruge na drugoj obali rijeke.
Od tada su dvije godine prošle, dok sam knjigu kupio "The Narrow Gauge Railway of Bosnia-Hercegovina" od Keith Chester. Slike od vijugajućih rijeka u divljem krajoliku od strmnih stijena i željezničke pruge su bile ovako očaravajuće, tako da sam se vozio vlakom Sarajevo-Mostar 2008 godine. Također imao sam mogućnost da se vozim na restauriranoj prugi Šargan Osmica.
Naposlijetku Roco je razvio austrianske MH6 u mjerilu HOe, ova lokomotiva liči JŽ-83 (ili, pogledaj tender, JŽ-97). Iako sam već imao maketu, odlučio sam se izgraditi "Jugoslovensku maketu". Čini se da nitko (barem u Njemačkoj) nije pokušao da nešto uradi na ovu tematiku. Iako sam potražio u raznolikim forumima nisam našao razmjerne makete. Možda nisam potražio točno ...
Epoha i tema makete
Uskotračne željeznice su se vozile do 1978 godine. Iako danas ima interesantnih aktivnosti u okviru musejskog prometa u Šarganu i Banovićima, najbolja epoha za stvarni prikaz ove teme je vrijeme između 1960 i 1970.
Cilj je da se tipični elementi i dijelovi krajolika uz pomoć diorame prikažu. Ove diorame trebaju se spojiti da ispadne jedna velika izložena maketa. Veličina diorame mora da bude odgovarajuća da se može transportovati. To naravno postavlja ograničenja za kompleksne scenarije, ali je moguće dostići vjerodostojno željnu atmosferu. Mjerilo je 1:87, za uskotračne željeznice sa 760mm širinom traga, dakle HOe.
Teme su/ću biti najprije:

(1) Pruga u dolini Neretve, koja je danas ispod površine vode akumulacijskog jezera. (gotovo)
(2) Odgovarajući za prvi scenarijo, tunel blizu Glogisnice, on će se dodati s lijeve strane diorame. (u građenju)
(3) Također odgovorajući prvi scenarijo je da je izgrađen čelični most iznad Neretve.
(4) Dolina Drine s kratkim tunelom i isječak litice u obliku C.
(5) Mali 2-3 tračni kolodvor u nekom selu bez autentičnog uzora. Zgrade trebaju se sastaviti i da izgledaju u narodnom stilu.
(x) Dopunski elementi da se omogući promet vlakova ili da se diorame u nekom drugom redu spoje.
Izvori i upotrebljeni elementi
Broj snimaka ovoga vremena je ograničen, kao što mi već dobro znamo. Fotografije i filmovi su bili komplicirani .. 'zabranjeno fotografiranje' .. ali ipak imamo dionice pruge, koje su usprkos tome fotografirali. Oni su vidljivi u knjigama i također u ovom forumu. To je moja baza. Imao sam 6 godine 1970. Nemam nikakve osobne uspomene iz onog vremena, onda nisam znao gotovo ništa o Jugoslaviji. Zaista bio sam s one strane Alpa prvi put 2004 godine.
Najvažnije detalji željezničke tehnike, kao profil svjetlosnog prostora ili najmanji polumjer možete saznati također iz knjige od Keith Chester.
Pridajem veliku vrijednost skladnoj imitaciji kraja, nažalost potrebni materijal nije baš povoljan. Svakako vizualni dojam je tako dobar da opravda troškove ... i najvažnja dragocjenost je utrošak rada na maketu. U ovu tekstu su proizvođači spomenuti, ali ne znam da li oni mogu izvoziti izvan Njemačke.
Dok se ja ustručavam samogradnje modelarskih zgrada, nažalost ne mogu uspjeti u gradnji lokomotiva i vagona. Da li ću to jednog dana uspjeti još ne mogu kazati. Srećom ima modela cestovnih vozila iz ovog vremena. Možda nađemo ubuduće nekog proizvođača koji izradi prikladne željezničke modele.
Postavljanje cilja
Nadam se, da ima osoba istoga mišljenja koje se bave sa ovom tematikom. Uskotračna Željeznica u Bosni i Hercegovini je bila najveća mreža u Europi. Premda je građena od strane okupacionih snaga nekada davno, ova željeznica je bila omiljena za većinu stanovnika i bila je akzeptirana kao stalni sastavni dio njihova života. Ova željeznica je historija, ali modeli trebaju podsjetiti ljude na njihovu historiju.
Obćenito ja znam, da tema željezničko modelarstvo sigurno nije u stanju sudjelovati s virtualnom svijetom i tako dakle grupa aktivnih modelaraca će biti u budućnosti uvijek manja.
Kad projekt bude svršen i bude predstavljen, ako se ništa nepredviđeno desi i kad se ja ne volim više uposliti sa ovom temom, ja ću dati besplatno (uz uvjet da je neko zainteresovan) ovu maketu u neki musej ili club u Hrvatskoj, Bosni ili Srbiji.
Prva etapa gradnje "dolina Neretve"
Baza je ova slika http://www.penmorfa....dubrovnik15.jpg. Ni umjetne gradnje ni stambene gradnje se nalaze u slici, samo se mora stvarati prirodni krajolik. Upadljive su strmine stijena, čist izgled sloja kamenja i neobična plava boja Neretve. Ovi elementi se trebaju ponovo u diorami pronaći.

Drveni okvir dimenzije 100 * 32 cm je napravljen djelomičano prema Fremo-normi http://www.fremo-net.eu/. Modulne prijelazne strane su napravljene od 2 cm debljine drveta, sve druge strane od 1cm debljine šperploče. 5mm tanko drvo je koristeno za formiranje brda, na ovo su tanke letvice ljepljene i one trebaju poduprijeti plastičnu mrežu. Željeznička pruga u ovom odsječku je potpuno ravna i će biti napravljena od sljunka debljine 1cm od plutenih obloga. "U brdu" postoji zakrivna pruga da se vlak nevidljivo na ishodište vrati.

Plastična mreža je ljepljena između daščica. Uske vrpce od papirnih krpa sprećavaju da drvno ljepilo se ne razlije.

Na mrežu će biti naljepljene papirne krpe sa običnim ljepilom za tapete. Nakon toga tanke pomočne letvice su montirane, da istaknu kamene slojeve. Kut je 15 stupanja, on je procijenjen iz postojeće slike ...
"Stijene" sastavljene ovako: Prvo se saliju sadrene ploče raznolike jačine, na primjer 1-3 cm. Kada se osuše moraju se poslije sušenja razbiti. Da se ploča potpuno ne rasprska, mora se zaštititi nerazbijeni dio s stegačom i daščicama. Istovremeno se odbijeni dio s drugom daščicom štiti. Onda će ulomak biti prilično ravan.

Pojedini ulomci su na teren učvršćivani sa gipsom. Gips koji se polako suši je od velike koristi jer proces traje vrlo dugo.

Čim se dugotrajno gipsanje završi, dalje se krajolik oboji sa Airbrush-uređajom. Važno je da se rupe ispune na stražnjem zidu (tamo gdje nikako gips nije dospio) i važno je isticanje slojeva. Prirodna bjelina gipsa ne smije nestati. Bojenje će biti izvršeno u nekoliko radnih etapa. Dodatna bijela zidna boja će biti nanijeta s kistom na površinu i zatim se radi sa nježnom žičanom četkom da pvršina bude hrpava.

Pluteni kolosiječni zastor je žućkast obojen, kolosijek (proizvođač Roco) je onda naljepljen. Kolosijek je lemljen na dvije zašarafljene bakrene ploče na ivici diorame, da se ne ošteti prilikom sudara susjednog segmenta. Rijeka se sastoji od umjetne vode firme Faller-a i sa različitim pigmentnim bojama će se dobiti tipična boja modrine Neretve. Na obali su mali kamenčići, koji se korste kao sredstvo za posipanje po ulici kad snijeg padne u Njemačkoj, da se ne kliže.

Bojenje je uskoro svršeno. Prve biljke između kamenitih pukotina slojeva su posađene. Radi toga upotrebljavam materijale proizvođača Heki i Noch (Woodland Scenics).

Koristim modelski makadam od njemačkog proizvođača Asoa. Makadam je po mjerilu i također raspoloživ kao vapnenac. Sa specialnim ljepilom i ispravljačem lijevanja vršim posipanje makadamom korak po korak. Upotrebljavam prah vapnenca za pijesak nestjenovitog terena.

Nakon priključka opskrbnih kablova, kolosijek je obojen hrđaste boje.

Osim biljaka koje između slojeva rastu trebaju još samo mali i veći grmovi. Koristim proizvode od firme Silhouette. Uz pomoć brezovog lišća koje ima vrlo jasnu boju, modeliraću šikare.

Grm na obali. Dojam je neočekivano prirodan i uvjerljiv.

Zadnji detalj koji još nedostaje su telegrafski stubovi. Oni su prilično skupi ali oni su od metala i imaju odvojene bijele izolatore (proizvođač Brawa)

Drvena diorama je zeleno obojena, jer ne smeta vizualni dojam. Stražnja strana je crno obojena, da izbjegne svjetlucanje svjetla kroz pukotine krajolice. Na kraju će se realizirati spajanje kablova po Fremo-Normi i spojne bušotine će biti bušene na susjedni segment.

Ne želim gubiti nadu, da će jednog dana, austrianski MH6 imati jugoslavensku sestru, možda JŽ-83 ...
Zahvaljujem mojoj nevjesti Azri na pomoć prijevoda.