Jump to content

Photo

ŽELJEZNIČKI MOSTOVI

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 dnovakovic

dnovakovic
  • Članovi
  • 2,552 posts
  • Joined 24.11.2006.
  • LocationOsijek

Posted 20.04.2007. - 17:58

Pokušao sam napraviti nekakvu rang listu najdužih željezničkih mostova na svijetu. Nisam siguran dali sam i uspio ali sam nekako dogurao do broja 12 i tu sam stao. Naime u raznim rang listama ne prave razliku između željezničkih i cestovnih mostova pa nisam siguran u koju kategoriju da ih svrstam.

Ukoliko netko od forumaša raspolaže sa točnijim i novijim podacima neka slobodno nadopuni ovu listu.

Bilo bi zanimljivo, naravno ukoliko netko raspolaže sa točnim podacima o dužini mostova, napraviti i sličnu rang listu željezničkih mostova u Hrvatskoj.

1. Most STOREBAELT - Danska

Preko morskog prolaza Veliki Belt u Danskoj, satoji se iz dva mosta Istočni 6.790 m i zapadni 6.611 m (ukupna dužina 13.401 m). Za željeznički promet služi zapadni dio od 6.611 m a zatim pruga ulazi u tunel, dok je zapadni dio 6.790 m isključivo cestovni most. Otvoren je godine 1998.
Posted Image

2. Most ÖRESUND – Danska/Švedska

Dužina 7.845 m između Danske i Švedske, inače to je cestovno željeznički most otvoren 1999 g.
Posted Image

3. Most HUEY P.LONG - SAD

Dužina 7.000 m na rijeci Mississipi kod grada New Orleansa, Louisiana, otvoren 1936 g. Dužina mosta iznad same rijeke je puno kraća ali kako po rijeci Mississipi plove morski brodovi visokog nadgrađa most je morao biti izuzetno visok. Visina mosta je opet tražila dugi pristup tako da je stvarna dužina mosta na stupovima 7.000 m. Most nosi ime guverenera države Louisiana za čijeg je mandata izgrađen i sve dok nisu izgrađeni mostovi u Danskoj bio je najduži željeznički most na svijetu.

Posted Image

4. Most NANJING - Kina

Dužina 6.772 m preko rijeke Jang Ce kod grada Nanjing (Nanking) u Kini, otvoren 1968 godine.
Posted Image

5. Most HELL GATE - SAD

Dužina 5.182 m u New Yorku preko East Rivera, željeznički dvokolsječni most, koji je otvoren za promet 1916 g. Inače East River nije rijeka nego moreuz koji spaja Bronx sa Long Islandom.
Posted Image

6. Most TAY – Velika Britanija

Dužina 3.500 m preko zaljeva Firth of Tay kod grada Dundee u Škotskoj, otvoren 1887. g.
Prvi most svečano je pustila u promet kraljica Viktorija 1878 godine a Britanci su posebno bili ponosni jer je u to vrijeme, to bio najduži most na svijetu. Dvije godine poslije otvaranja, 1879 godine za vrijeme strahovite oluje centralni dio mosta srušio se zajedno sa vlakom koji je u tom momentu prolazio i odnio u smrt 75 života. Zanimljivo je da je jedan od putnika trebao biti glavom i bradom Karl Marx, koji je zbog bolesti odgodio putovanje i ostao živ. Poslije rušenja mosta u Britaniji je izbila afera zbog navodno lošeg građenja mosta.
Drugi novi dvokolsječni most građen je od 1883 do 1887 kada je pušten u promet.
Posted Image
Pored stupova vide se ostaci stupova srušenog mosta koji izviruju iz vode.
Posted Image

7. Most STORSTROM - Danska

Dužina 3.199 m u Danskoj, između otoka Falster i Masnedo, otvoren je 1937 g., produžetak od otoka Falster odnosno grada Rodbyhavna u Danskoj do Puttgartena u Njemačkoj se gradi i moga bi biti pušten u promet 2010 g. To je inače najkraća željeznička veza između Kopenhagena i Hamburga.
Posted Image

8. Most HABAROVSK - Rusija

Dužina 2.590 m preko rijeke Amur kod grada Habarovska na Transsibirskoj željezničkoj pruzi, otvoren je 1916 g. a potpuno obnovljen 2000 godine. Sagrađen je ustvari potpuno novi most na dva kata gdje se na gornjem katu odvija cestovni promet a na donjem željeznički i to dvokolosječnom prugom. Na slici je novi most a pored njega se vide stupovi od starog mosta.
Posted Image

Na slijedećim slikama se vidi gradnja starog mosta preko Amura i to u zimskom periodu kada je rijeka zaleđena. Zanimljivo je da je željezna konstrukcija mosta građena u Varšavi, koja je u to vrijeme bila u carskoj Rusiji i iz Varšave željeznicom prevožena do Odese. Iz Odese brodom kroz Sueski kanal do Vladivostoka i od Vladivostoka do Habarovska opet željeznicom. Kada je godine 1914 izbio rat zadnje dvije željezne sekcije za most prevozio je jedan belgijski brod koga je u Indijskom oceanu potopila njemačka krstarica. Ovo je produžilo gradnju mosta za dvije godine tako da je most pušten u promet 1916 godine što je i kraj izgradnje transsibirske željeznice. Ovaj most bio je ključni objekt izgradnje te najduže pruge na svijetu.
Posted Image
Posted Image
Posted Image

9. Most FORTH – Velika Britanija

Dužina 2.528 m preko zaljeva Firth of Forth kod Edinburgha u Škotskoj, otvoren 1890 g. Inače ovo je najpoznatiji britanski željeznički most. Često se viđao u britanskim flmovima pa je čak i čuveni Hitchkok snimio jedan film u kojem se pojavljuje ovaj most.
Posted Image

10. Most EADS BRIDGE - SAD

Dužina 1.964 m preko rijeke Mississipi kod grada St.Louisa, otvoren 1874 g. Ovo je i najstariji most na ovoj listi koji je još u funkciji.
Posted Image
Na ovoj staroj slici vidi se gradnja toga mosta
Posted Image

11. Most WUHAN - Kina

Dužina 1.680 m preko rijeke Jang Ce kod grada Wuhan u Kini otvoren 1957 godine.
Posted Image

12. Most Kralja CAROLA - Rumunjska

Dužina 1.662 m preko rijeke Dunav kod grada Cernavoda u Rumunjskoj, otvoren 1895 g.
Zanimljivo je da je u vrijeme komunizma izgrađen stotinjak metar uzvodno od ovoga novi most koji je svečano pustio u promet po zlu čuveni Ceasesecu.
Posted Image
Na slici su oba mosta

Pozdrav iz Osijeka !

#2 seabral

seabral
  • Administratori
  • 17,233 posts
  • Joined 29.04.2005.
  • LocationZagreb

Posted 20.04.2007. - 19:28

Interesantni podaci :D
Ovdje mi nedostaje most na ulazu u Veneciju. Iako je on kombinirani cestovno-željeznički most, mislim da ima više paralelnih kolosijeka nego voznih traka za aute, pa bi ga ovdje svakako trebalo spomenuti. Duljina mu je impozantnih 4-5 km.
Poslana slika
Schaffner sei, des war amoi wos,
So wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos.
--> (Link)

#3 Nebulozny

Nebulozny
  • Članovi
  • 149 posts
  • Joined 21.03.2007.

Posted 20.04.2007. - 19:55

Po meni je Forth u UK najimpresivnija konstrukcija , ovi ostali su manje više standardni ali Forth je remek djelo konstruktera.Ne znam kako su se sjetili ovih oblika ali svaka im čast :mrgreen:

#4 Renato

Renato
  • Administratori
  • 5,641 posts
  • Joined 26.03.2005.
  • LocationDonja Bistra, Croatia

Posted 20.04.2007. - 19:58

Po meni je Forth u UK najimpresivnija konstrukcija , ovi ostali su manje više standardni ali Forth je remek djelo konstruktera.Ne znam kako su se sjetili ovih oblika ali svaka im čast :mrgreen:

Slazem se, stvarno impozantno izgleda.

#5 Toma

Toma
  • Administratori
  • 6,457 posts
  • Joined 26.03.2005.
  • LocationZagreb

Posted 20.04.2007. - 23:14

Odlican prikaz!
Hvala!

na wikipediji je jedna dobra fotka Forth Bridgea:

Posted Image

pozdrav
toma

#6 dnovakovic

dnovakovic
  • Članovi
  • 2,552 posts
  • Joined 24.11.2006.
  • LocationOsijek

Posted 21.04.2007. - 14:26

Zanimljivo je da podatke o mostu Venecija-kopno nisam nigdje pronašao i on je siguran sam karika koje nedostaje ovom spisku.

Inače most Forth je svakako najimpresivniji i slobodno možemo reći jedan od najljepših željezničkih mostova.

No meni je isto tako interesantan nama mnogo bliži most preko Dunava kod rumunjskog grada Cernavoda. Most je građen između 1890 i 1895 godine. Projektant je rumunjski inženjer Anghel Saligny. Stvarna dužina mosta je 4.037 m no iznad Dunava samo 1.662 m a preko dunavskog rukavca Borcea još 920 m. Prije otvaranja most je testiran tako da je preko njega prošao konvoj od 15 teških lokomotiva brzinom od 85 km/h. Svečano ga je otvorio ondašnji rumunjski kralj Carol I. Hohenzollern, inače otac potonje jugoslavenske kraljice Marije.
Evo još jedne lijepe slike ovoga mosta :

Posted Image

Zanimljivo je da je skoro 40 slijedćih godina sve do 1935 to bio jedini most preko Dunava od Novog Sada do ušća u Crno more.

Te 1935 godine sagrađen je kod Beograda tzv. Pančevački most. Godine 1941 prilikom bombardirnja Beograda porušen je i taj most da bi bio obnovljen tek poslije rata.
Njegova dužina je 1.075 m i u ex. Jugoslaviji to je bio najduži željeznički most.
Na ovoj slici je stari most prije rušenje :
Posted Image

Na ovoj slici je sadašnji Pančevački most pogled iz aviona :
Posted Image

Pozdrav iz Osijeka !

#7 x-type

x-type
  • Članovi
  • 2,660 posts
  • Joined 04.12.2005.

Posted 21.04.2007. - 16:58

ovaj venecijski se zove Ponte della Liberta, dakle, Most Slobode. dug je 3850 m. podaci su uzeti sa stranice s cestovnim mostovima, ali mislim da je i željeznički dio jednako dug

#8 egérke

egérke
  • Članovi
  • 5,142 posts
  • Joined 08.06.2006.
  • LocationKvatrić

Posted 21.04.2007. - 18:14

Ali to tehnički nije most, nego nasip...

#9 seabral

seabral
  • Administratori
  • 17,233 posts
  • Joined 29.04.2005.
  • LocationZagreb

Posted 21.04.2007. - 19:35

Zašto nije most ? Zar ne prolaze brodovi ispod ? :?
Poslana slika
Schaffner sei, des war amoi wos,
So wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos.
--> (Link)

#10 Stanley

Stanley
  • Moderatori
  • 9,141 posts
  • Joined 24.08.2006.
  • LocationZagreb

Posted 21.04.2007. - 20:23

6. Most TAY – Velika Britanija
Dužina 3.500 m preko zaljeva Firth of Tay kod grada Dundee u Škotskoj, otvoren 1887. g.
Prvi most svečano je pustila u promet kraljica Viktorija 1878 godine a Britanci su posebno bili ponosni jer je u to vrijeme, to bio najduži most na svijetu. Dvije godine poslije otvaranja, 1879 godine za vrijeme strahovite oluje centralni dio mosta srušio se zajedno sa vlakom koji je u tom momentu prolazio i odnio u smrt 75 života. Zanimljivo je da je jedan od putnika trebao biti glavom i bradom Karl Marx, koji je zbog bolesti odgodio putovanje i ostao živ. Poslije rušenja mosta u Britaniji je izbila afera zbog navodno lošeg građenja mosta.
Drugi novi dvokolsječni most građen je od 1883 do 1887 kada je pušten u promet.

Do rušenja mosta došlo je, prema dostupnim podacima, zbog loše kvalitete materijala i lošeg nadzora kod gradnje.
Konstruktor mosta Thomas Bouch, komu je kraljica Viktorija završetkom gradnje dodijelila plemićku titulu (sir), bio je nakon nesreće toliko utučen da je nekoliko mjeseci kasnije umro.
Najzanimljivije je da je vlak izvađen, popravljen i ponovo vraćen u promet!
Serija 05 je zakon!

#11 x-type

x-type
  • Članovi
  • 2,660 posts
  • Joined 04.12.2005.

Posted 22.04.2007. - 00:47

Zašto nije most ? Zar ne prolaze brodovi ispod ? :?

ne prolaze brodovi, ali prolaze čamci. nasuta je zemlja, ali ipak nije nasip u punom smislu riječi, već je potopljeni nasip, dakle, ipak je voda ispod.

Posted Image

#12 Prakticar

Prakticar
  • Moderatori
  • 7,185 posts
  • Joined 19.09.2005.
  • LocationSveta Nedelja

Posted 25.04.2007. - 13:03

Heh, tamo je more toliko plitko da nikakav suvisli brod ne može ploviti zbog gaza, pa onda nije bilo ni potrebe za visokim mostom.

Ipak, jedinstven je osjećaj voziti se onuda. Makar zbog velike količine auta i vlakova (čini mi se da sam vidio i nešto slično LGŽ-u tamo) dok gledaš naprijed imaš osjećaj da si usred velegrada, ali kad skreneš pogled desno (lijevo ti je zaklonjeno) shvatiš da si usred mora :D

#13 dnovakovic

dnovakovic
  • Članovi
  • 2,552 posts
  • Joined 24.11.2006.
  • LocationOsijek

Posted 28.04.2007. - 23:11

Most koji se nalazi na željezničkoj pruzi od Vologde preko Kotlasa do Vorkute na krajnjem sjeveru europskog dijela Rusije preko rijeke Usa. Sliku sam pronašao na ruskom forumu Parovoz a zanimljivo je da je u tekstu na engleskom pisalo : "The Usa river bridge - one of the bigest in Europe 1400 m"
Posted Image

Ako je ovo točno onda bih ga pridružio gornjoj rang listi željezničkih mostova.

Pozdrav iz Osijeka !

#14 x-type

x-type
  • Članovi
  • 2,660 posts
  • Joined 04.12.2005.

Posted 28.04.2007. - 23:57

ma Rusija je puna velikih mostova preko tih svojih ogromnih rijeka. npr most preko Oba kod Surguta mora bit preko 2 km dug (cestovni je dug oko 2200 m i ide paralelno s željezničkim), pa preko Irtiša mora bit dugih mostova, Jenisej...

#15 dnovakovic

dnovakovic
  • Članovi
  • 2,552 posts
  • Joined 24.11.2006.
  • LocationOsijek

Posted 29.04.2007. - 08:54

ma Rusija je puna velikih mostova preko tih svojih ogromnih rijeka. npr most preko Oba kod Surguta mora bit preko 2 km dug (cestovni je dug oko 2200 m i ide paralelno s željezničkim), pa preko Irtiša mora bit dugih mostova, Jenisej...

Slažem se da u Rusiji preko tih velikih rijeka ima i veliki broj vrlo dugih mostova, ali za rijeku Usa nikada nisam čuo. Morao sam potražiti atlas u kome sam sam pronašao tu rijeku na krajnjem sjeveru Rusije i ta rijeka mora da je veći dio godine zamrznuta.

Pozdrav iz Osijeka !

#16 Nebulozny

Nebulozny
  • Članovi
  • 149 posts
  • Joined 21.03.2007.

Posted 29.04.2007. - 09:33

Ma Rusi su najjači inženjeri na svijetu , pa svi proračuni koje radimo mostova pogledaš tabele kad tamo neki Rus smislio :D
Naravno i Njemci su jaki opasno a ovo ostalo po meni samo od njih hvata fazone i prave 8)

#17 Jenbach

Jenbach
  • Članovi
  • 50 posts
  • Joined 17.04.2007.

Posted 29.04.2007. - 19:37

Mah kaki amerikanci i rusi. Pogledajte sta je napravila Marija Terezija (upam da avtor slika ne bo jezen):

Posted Image

Posted Image

#18 x-type

x-type
  • Članovi
  • 2,660 posts
  • Joined 04.12.2005.

Posted 29.04.2007. - 23:07

a dobro, Zidani Most je veličanstven arhitektonski, ali ovdje raspravljamo više o građevinskim dostignućima, tj. duljini mostova

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users