Jedan od nedostataka može biti da pripremljenu poruku imate u mobitelu i kad vidite kontrolu tek onda šaljete zahtjev za kartu.
Vozna karta SMS-om
Posted 25.02.2007. - 20:03
Jedan od nedostataka može biti da pripremljenu poruku imate u mobitelu i kad vidite kontrolu tek onda šaljete zahtjev za kartu.
Posted 25.02.2007. - 20:23
To se lako može ustanoviti ako se pogleda na vrijeme kad je došla SMS potvrda kupljene karte.
Jedino bi mogla biti problematična situacija ako kontrolor uđe na istoj stanici gdje i putnik, ali to je i inače šakljivo jer kontrolor treba procijeniti koliko će tom putniku dati vremena da vidi da li će ovaj kupiti/poništiti kartu.
Posted 26.02.2007. - 03:20
1. Posaljes SMS na dani broj i dobis potvrdu da se smijes vozit do tolko i tolko sati. Ako zelis, za identifikaciju posaljes i prezime i zadnja 4 JMBG-a ili nesto slicno sto se dade provjerit na osobnoj. Ako kanis imat mobitel sa sobom, nis drugo nije potrebno.
2. Zeljeni tramvaj dolazi, ulazis.
3. Izadjes van, obavis sto imas i ako ti je ostalo vremena, ides natrag o istom trosku.
4. 10 minuta prije isteka dobijes SMS - hoces produzit za jos 20 minuta za samo 2 kune? Reply na SMS za da.
5. Kontrola voznih karata - kontrolor ima opciju 1 - provjera potvrde ili opciju 2 (nemas mobitel) - spravom ocita osobnu i kros-cekira u bazi - placeno ili ne.
Eto, super jednostavno.
problem - kaj ak cekas dvojku tamo negdje oko Trga PHP-FT za crnomerec, a dvojka krati na ZK? Dakle, ak platis i cekas vuru vremena da ti dojde tramvaj i onda skuzis da nema vise vremena, a i nemas love na kartici?
Posted 09.03.2007. - 16:39
Posted 09.03.2007. - 22:14
Ma najbolji je pokaz.
Zivio radnicki pokaz! (I taj usklik mi se svidja, ide poslije u potpis)
Posted 10.03.2007. - 06:36
To vrijedi samo za ponišavanje u prvom vozilu. A ako ideš na prijelaz pa imaš peh da tu jako dugo čekaš, onda ti iscuri i vrijeme. Taj scenarij je isti i za SMS i za papir.Nije isto - papirnata karta se ponisti u vozilu i onda pocne ic vrijeme.
Posted 10.03.2007. - 19:27
To vrijedi samo za ponišavanje u prvom vozilu. A ako ideš na prijelaz pa imaš peh da tu jako dugo čekaš, onda ti iscuri i vrijeme. Taj scenarij je isti i za SMS i za papir.Nije isto - papirnata karta se ponisti u vozilu i onda pocne ic vrijeme.
ma dajte. karta vrijedi sat i pol. najduža trasa je ispod jednog sata. to znači da imate pol sata za čekanje druge linije. ne postoji takav prijelaz da bi zbroj sa čekanje od pol sata bio sat i pol. eventualno ako se desi zastoj može bit približno ali to je jako rijetko, a i onda ti dođe izvanredni bus u kojem nema kontrole.
Posted 10.03.2007. - 22:18
Je, ali ja često kartu pokušavam iskoristiti do zadnje minute, jer još obavim par stvari tokom prijelaza. Zato se naravno može dogoditi da prerano iscuri vrijeme, jer predugo čekam prijelazma dajte. karta vrijedi sat i pol. najduža trasa je ispod jednog sata. to znači da imate pol sata za čekanje druge linije. ne postoji takav prijelaz da bi zbroj sa čekanje od pol sata bio sat i pol. eventualno ako se desi zastoj može bit približno ali to je jako rijetko, a i onda ti dođe izvanredni bus u kojem nema kontrole.
Posted 11.03.2007. - 19:59
Pošaljete sms na broj (...) sadržaja: "Naziv početne stanice - naziv krajnje stanice"
Nakon nekoliko sekundi stiže sms:
"Kupili ste kartu br(...) u iznosu (... kn) koja vrijedi za linije (....) od stanice (...) do stanice (...). Do kraja putovanja sačuvajte ovu poruku i zahvaljujemo što ste odlučili koristiti usluge zet-a"
Posted 11.03.2007. - 20:20
sms nikako ne može biti dobar za tramvaje; ja imam "prijedlog" - čip kartica na kojoj imaš neku svotu novaca, uđeš u tram, ubaciš karticu u automat i pritisneš gumb ili na LCDu odabereš stanicu do koje ideš i iz automata ti izađe karta sa vremenom ulaska, početnom i kranjom stanicom.
#2 It's hard not to hate..
Posted 11.03.2007. - 20:39
Karte definitivno treba kupovati izvan vozila. SMS nije loš način, može biti vezan vremenski i točno od stanice do stanice za točnu cijenu za onoliku udaljenost kolika dista jest.
Kako dokazati da karta već nije korištena - ako vrijeme nije isteklo nikako, ali to je minimalan rizik jer će se rijetko tko voziti amo-tamo dok vrijeme ne istekne.
Isti rizik postoji i kod kupnje parkirne karte na automatu a sjećam (iz ranih 80-ih) se da se i poništena karta ponekad znala "davati dalje" kod izlaska iz tramvaja a kod ulaska smo ponekad dobili kartu od nekoga tko izlazi.
Posted 11.03.2007. - 20:44
http://www.wienerlin...&oid=1073771667
Ukratko: za 2,20 Eura dobiješ kartu kojom se možeš voziti 90 minuta u svim smjerovima, a za dodatna 2 Eura možeš tu kartu produljiti tako da vrijedi čitav dan. Ili jednostavno odjedamput za 4,40 Eura kupiš kartu koja vrijedi čitav dan.
Keep it simple
Posted 11.03.2007. - 21:20
Posted 11.03.2007. - 21:37
Sve ti je to stvar percepcije: ako ti ZET proda vremenski interval u kojem se možeš neograničeno voziti, onda je OK za tebe ako ga maksimalno iskoristiš. A ako to ne napraviš, onda imaš peh. Sličan sistem je i kod naplate parkiranja: jednako platiš za 5 i 55 minuta parkiranja, a rijetko tko se buni radi toga.Slično je i u Berlinu ali postoji i karta za 1,20 € koja vrijedi do dvije stanice (ili tako nekako). Drugim riječima nije fer naplaćivati istu cijenu za jednu stanicu i 20 stanica. To je najčešća zamjerka zagrepčana a vezano za naplatu prijevoza. Ako je to moguće ispraviti novim tarifnim sustavom, bilo bi super!
Posted 11.03.2007. - 21:45
Posted 11.03.2007. - 21:53
Sve ti je to stvar percepcije: ako ti ZET proda vremenski interval u kojem se možeš neograničeno voziti, onda je OK za tebe ako ga maksimalno iskoristiš. A ako to ne napraviš, onda imaš peh. Sličan sistem je i kod naplate parkiranja: jednako platiš za 5 i 55 minuta parkiranja, a rijetko tko se buni radi toga.Slično je i u Berlinu ali postoji i karta za 1,20 € koja vrijedi do dvije stanice (ili tako nekako). Drugim riječima nije fer naplaćivati istu cijenu za jednu stanicu i 20 stanica. To je najčešća zamjerka zagrepčana a vezano za naplatu prijevoza. Ako je to moguće ispraviti novim tarifnim sustavom, bilo bi super!
Svi se bune protiv toga! Ako mi treba prijevoz od Trga do Kolodvora, onda to nije peh već potreba i ta usluga ima cijenu. Meni je za dvije stanice 6,50 kn je previše i zato ću to prehodati. Moje mišljenje je: cilj bi trebao biti mogućnost da se kraće udaljenosti plaćaju manje. Ako se baš inzistira na prodaji vremena korištenja to se može učiniti i prodajom kraćih vremenskih intervala.
Posted 11.03.2007. - 21:57
Posted 11.03.2007. - 22:10
Svi se bune protiv toga! Ako mi treba prijevoz od Trga do Kolodvora, onda to nije peh već potreba i ta usluga ima cijenu. Meni je za dvije stanice 6,50 kn je previše i zato ću to prehodati. Moje mišljenje je: cilj bi trebao biti mogućnost da se kraće udaljenosti plaćaju manje. Ako se baš inzistira na prodaji vremena korištenja to se može učiniti i prodajom kraćih vremenskih intervala.
I to hodanje će trajati jednako kao i vožnja uključujući čekanje šestice ili trinaestice plus semafore usput.
Točno! Ali ipak mislim da novi tarifni sustav treba predvidjeti i nižu cijenu za kraću udaljenost, bez obzira na način naplate.
Posted 12.03.2007. - 09:21
P.S: onaj koji se vozi jednu stanicu je jednostavno lijen i zato ga treba odrati cijenom a stariji i invalidi kojima treba takva vožnja se ionako voze besplatno.
ma nemoj, a kaj je sa onima koji se voze jednu stanicu sa velikom udaljenošću i to iz razloga jer je upravo tad baš naišao tramvaj?
P.S. ovo je samo jedan od primjera
#2 It's hard not to hate..
Posted 12.03.2007. - 16:56
Bolje Bluetooth!
C◘◘◘◘ll◘◘ll◘◘◘◘ll◘◘ll◘◘◘◘D
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users