Jump to content


Donacija

Opcije potpore stranici zeljeznice.net
Ako posjedujete kriptovalute, možete donirati i na adrese:

3P2r8a7BMvRiRppZXcQdYiGguhN4iHAWTA3 - WavesPlatform

0x630394fcfd4d4b5f6847dd071b0841c25a2bcad7 - Ethereum

1C1f1kP6uL9Bqxi1r8TA4FHGpJ7D2GMtmi - Bitcoin

Za više informacija pogledajte iduću poveznicu: http://goo.gl/Elo84w

Photo

HŽ Gbs-z (model H0 Heris/MOKO)


 • Please log in to reply
60 replies to this topic

#21 NClight

NClight
 • Članovi
 • 1,836 posts
 • Joined 23.04.2006.
 • LocationZagreb

Posted 12.01.2007. - 23:08

Nije da se hvalim, ali već sam rezervirao 4 komada za kolege forumaše... ima li vas još? :mrgreen: Požurite, jer je prva serija ograničena na 50 komada, a sigurno je da je već 10-tak našlo udomitelja :lol: ... i ne zaboravite da je trenutno na snazi promotivna cijena!
The difference between men and boys is the price of their toys.

John Woodall, WorldRailFans


www.malezeljeznice.net

#22 prijevoz.hr

prijevoz.hr
 • Članovi
 • 111 posts
 • Joined 08.01.2006.

Posted 12.01.2007. - 23:29

halo nclica.. ja šaljem, ali ti ne stiže mail.. evo kaj javlja..

This Message was undeliverable due to the following reason:

Each of the following recipients was rejected by a remote mail server.
The reasons given by the server are included to help you determine why each recipient was rejected.

Recipient:
Reason: 5.1.1 : Recipient address rejected: User unknown in virtual alias table


Please reply to tehnicka.podrska@vip.hr
if you feel this message to be in error.

#23 NClight

NClight
 • Članovi
 • 1,836 posts
 • Joined 23.04.2006.
 • LocationZagreb

Posted 12.01.2007. - 23:36

naravno prijatelju, jer je mail nikola.cikos a ne nikola-cikos :roll: :mrgreen:
The difference between men and boys is the price of their toys.

John Woodall, WorldRailFans


www.malezeljeznice.net

#24 Karavela

Karavela
 • Članovi
 • 3,195 posts
 • Joined 11.09.2005.
 • LocationSMŽ

Posted 13.01.2007. - 02:36

Karavela, pa daj ubaci koju fotkicu, pogotovo ako imaš slike čela vagona... taj nam se detalj stalno gubi... svi fotkaju bočne stranice :roll:

Evo par slika jer nisam puno slikao jer je Reno imao profi aparat, a ja sam sa svojim idiotom "za svaki slučaj" okinuo nekoliko puta i to iz ruke, bez stativa.
Posted Image
Posted Image
Posted Image

#25 NClight

NClight
 • Članovi
 • 1,836 posts
 • Joined 23.04.2006.
 • LocationZagreb

Posted 13.01.2007. - 02:58

Fala striček Karavela!
Eto palo još nešto naruđbica... :wink:
The difference between men and boys is the price of their toys.

John Woodall, WorldRailFans


www.malezeljeznice.net

#26 izidor

izidor
 • Članovi
 • 14 posts
 • Joined 12.01.2007.

Posted 13.01.2007. - 09:50

Pozdrav svima na forumu :
Šaljem vam jedno obavjest o izradi modela :
Spoštovani člani foruma željeznce.net

Najprej se opravičujem vsem članom, ker bom naslednji tekst napisal v slovenščini. Upam, da s tem nisem koga žalil ali kršil pravil tega foruma in da bo tekst razumljiv vsem, ki ga bodo brali. Hvala za razumevanje.
V zadnjih nekaj dneh se je na vašem forumu pojavila informacija o izdelavi Gbs-z vagona HŽ, SŽ s strani firme Heris, v kooperaciji s trgovino Moko d.o.o. iz Domžal.
Pri tem je prišlo do objave nekaterih informacij, ki jih moram na tem mestu odločno demantirati.
Firma Moko d.o.o. je samo naročnik omejene serije modelov Gbs-z HŽ, SŽ, ki je bila proizvedena s strani firme Heris GmbH. Zasluga za pobudo o izdelavi orodja, prototipov modelov Gbs-z vagonov in vsega ostalega pa je izključno moja in si je žal ne more lastiti noben trgovec ali drug posameznik.
Moje sodelovanje s firmo Heris sega v leto 2002, ko so se začela prva prizadevanja za izdelavo omenjenega modela. Tako je bil že naslednje leto (2003) izdelan prototip tega vagona in predstavljen na Mednarodnem sejmu igrač v Nurnbergu. O tem prav dobro vedo tudi v podjetju Moko d.o.o., katere predstavnika (med njima tudi g.Branko) sta bila takrat prisotna na sestanku o možni prodaji teh in drugih izdelkov na razstavnem prostoru firme Heris za slovensko tržišče, vendar takrat niso pokazali pretiranega zanimanja za to. Razlog naj bi bile previsoke cene, pa vendar naj poudarim, da je cena omenjenega modela ostala vsa štiri leta (2003-2007) nespremenjena.
Že naslednje leto (2004) pa sta bila izdelana tudi prototipa vagona z napisi Hrvaških in Slovenskih železnic. V dokaz temu prilagam dve kopiji člankov iz revije TIM, v katerih so bile navedene omenjene informacije.

Posted Image

Posted Image

Pri proizvodnji modelov je bilo potrebno pridobiti številne dokumente, informacije in dovoljenja ter opravljati sprotni nadzor nad posameznimi fazami tega projekta. V dokaz vam posredujem kopijo pooblastila Hrvatskih željeznic, ki omenjeni firmi dovoljuje uporabo in trženje logotipa vaših železnic na svojih izdelkih-modelih in tako posredno tudi podjetju Moko d.o.o. omogoča, da prodaja te modele na vašem in drugih trgih.

Posted Image

Žal se je sodelovanje s firmo Heris leta 2005 končalo tudi z moje strani, ker je prišlo do spora med firmo Heris, takratnim proizvajalcem modelov in orodij iz Kitajske in zastopniki firme Heris za nekatere države (LsModels, ACME,…), ki so nastopili kot posledica neplačevanja obveznosti med posameznimi subjekti te proizvodnje verige in s tem nedobavljanja modelov za posamezne zastopnike. Za informacijo vam lahko povem, da je lastnik Herisa nekoč opravljal funkcijo finančnega direktorja firme Sachsenmodelle in jo s svojim delovanjem pripeljal do stečaja-po nekaj letih si je firma opomogla in sedaj dela v sestavu firme Tillig GmbH.
Ker je bilo sodelovanje s firmo Heris prekinjeno, tudi ni prišlo do serijske izdelave omenjenih modelov oz. do same finalizacije modela. Med izdelavo orodij je prihajalo do številnih pomanjkljivosti. Nekatere od njih so bile odpravljene, ostale pa so vidne še danes. Kot opažam jaz in tudi drugi kolegi s tega področja, očitno Heris GmbH nima interesa, verjetno pa tudi ne denarja, da bi orodje popravil, v zadnjih nekaj letih pa ni našel stalnega proizvajalca tudi za ostale modele iz svoje ponudbe. Tako na tržišče le poredkoma pošlje kakšno manjšo količino modelov, kot se je zgodilo tudi tokrat.
Tako bi moralo biti izdelano novo podvozje za te modele, ki se zaradi nepravilne konstrukcije in vpetja v zgornji del vagona sedaj zvijajo, prav tako se zaradi nepravilno konstruirane in napačno izbrane plastike zvijajo nosilci pod vrati posameznih vagonov. Teh napak zaenkrat ni možno odpraviti in se pokažejo ob nakupu oz. po določenem času. Kot je videti, je to delno že vidno iz zgornjih slik, ki jih je poslikal g.Kovač.
V tej temi sem opazil tudi dve sliki originalnega modela, po katerem je bil model-vagon narejen, kakor tudi shemo napisov za ta vagon. Firma Moko d.o.o. je očitno to dokumentacijo pridobila iz firme Heris GmbH, ki pa jih žal ni obvestila o lastništvu in izvoru teh dokumentov (ali pa so to zamolčali firmi Moko oz. firma Moko tega ni posredovala na forum??). Originalne slike tega vagona, kakor tudi napisna dokumentacija je moja, žal se tega ni nikjer navedlo. V kolikor temu ne verjamete, zainteresiranim posameznikom pošljem na zasebno sporočilo originalne dokumente. Ker firma Heris GmbH ni nikoli sklenila kakršnekoli pogodbe z menoj o objavi teh fotografij ali drugih dokumentov za objavo ali posredovanje tretji osebi, prosim administratorja(e), da te tri dokumente nemudoma zbriše s foruma, v kolikor ne želi kdo imeti opravka s sodiščem zaradi kršenja avtorskih pravic na javnem forumu.
Ker podjetje Moko d.o.o. oz. njeni predstavniki že od samega začetka tega projekta prav dobro vedo, kdo je avtor in pobudnik te ''akcije'' mi je njihovo pisanje in zavajanje javnosti, še bolj čudno. V poslovnem svetu namreč veljajo tudi neka merila dobrega okusa in obnašanja in predstavljanje ter posredovanje podatkov brez vednosti njihovih avtorjev nikakor ne sodi mednje.
Najmanj, kar bi človek v takem primeru pričakoval, je javno opravičilo na tem forumu za objavo nečesar, kar ni last firme Moko d.o.o.

U upanju, da se te stvari v najkrajšem možnem času razrešijo in da sem s svojim pisanjem doprinesel še en kamenček v mozaiku pojasnil o sami izdelavi modela, vas vse lepo pozdravljam.

Potencialnim kupcem in bodočim lastnikom novega HŽ, SŽ in morda še kakšnega modela, pa želim čim več zabave ob novem modelu.
Lep pozdrav iz Slovenije,

Izidor Gruden

#27 Toma

Toma
 • Administratori
 • 8,501 posts
 • Joined 26.03.2005.
 • LocationZagreb

Posted 13.01.2007. - 10:00

Ker firma Heris GmbH ni nikoli sklenila kakršnekoli pogodbe z menoj o objavi teh fotografij ali drugih dokumentov za objavo ali posredovanje tretji osebi, prosim administratorja(e), da te tri dokumente nemudoma zbriše s foruma, v kolikor ne želi kdo imeti opravka s sodiščem zaradi kršenja avtorskih pravic na javnem forumu.


Obrisano!

pozdrav
toma

#28 NClight

NClight
 • Članovi
 • 1,836 posts
 • Joined 23.04.2006.
 • LocationZagreb

Posted 13.01.2007. - 10:49

Hvala g. Izidoru na informacijama.
Isprika ako se netko našao uvrijeđanim zbog objavljivanja fotografija, no one su dobivene sa potpisom proizvođača modela (Heris) kao vlasnika, pa nebi bilo zgorega provjeriti stvar i riješiti spor sa samim proizvođačem.

Što se tiče ostalih informacija, one su iznesene sa najboljim namjerama, i nikada nije bio cilj umanjiti ili drugome pripisati zasluge.

Eto... sad znate cijelu priču, ili barem njezinu drugu stranu.

Moje osobno mišljenje:
Izgleda da niti jedan model koji se pojavi za naše i susjedna tržišta nemože proći bez neke vrste "spora", bez jadanja, bez jala... bez traženja pravice.

Taman sam pomislio da smo malko dalje dogurali... no izgleda da nismo...

Što sve ovo u konačnici znači za nas modelare i kolekcionare?
Ništa! Model je tu, i može ga se kupiti i dalje... na veselje većine!

"Uživajmo braćo draga, neka ide sve dovraga"
(I. Brešan, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja)

The difference between men and boys is the price of their toys.

John Woodall, WorldRailFans


www.malezeljeznice.net

#29 NClight

NClight
 • Članovi
 • 1,836 posts
 • Joined 23.04.2006.
 • LocationZagreb

Posted 13.01.2007. - 12:01

A evo i još nekoliko informacija od gospodina Branka:

Roco
SŽ Gbs-z - 21,91€

Heris
SŽ Gbs-z - 19,90€ (model je dobavljiv!)
HŽ Gbs-z - 19,90€

Razlike postoje između Roco i Heris SŽ modela. (Oznake, detalji, vrata)

Iz MOKO-a šalju i poštom u RH
"Poštna Pošiljka" do :
250 g cena poštnine 2, 38 EUR
500 g cena poštnine 4,51 EUR
1000 g cena poštnine 7,85 EUR
(model je bez ambalaže cca 95 grama)
Za plaćanje se dogovarate u tom slučaju direktno sa MOKO-m

Toliko...
The difference between men and boys is the price of their toys.

John Woodall, WorldRailFans


www.malezeljeznice.net

#30 slavc

slavc
 • Članovi
 • 690 posts
 • Joined 02.03.2006.
 • LocationLjubljana Koseze, Slovenija

Posted 13.01.2007. - 12:23

Vsekakor dobra novica, da so se na tržišču pojavili modeli Gbs vagona z oznakami SŽ in HŽ proizvajalca HERIS. :)
Oceno samega modela pa bom za razliko od nekaterih drugih s tega foruma raje napisal šele, ko bom modela imel doma in si ju bom lahko podrobno ogledal.

Lastnik makete ZMŽMK - http://www.zeleznica.net/
Lastnik VP Ljubljana Koseze - http://vreme.zajcek.org/koseze/

Lastnik VP Gradišče nad Pijavo Gorico - http://vreme.zajcek.org/gradisce/

Član vremenskega društva ZEVS - http://forum.zevs.si/
Član foruma CROMETEO - http://www.crometeo....phpbb/index.php


#31 izidor

izidor
 • Članovi
 • 14 posts
 • Joined 12.01.2007.

Posted 13.01.2007. - 13:04

[quote name="NClight"]Hvala g. Izidoru na informacijama.

Nema na čemu, kolega NClight. Uvjek na raspolaganju za takve stvari.

Isprika ako se netko našao uvrijeđanim zbog objavljivanja fotografija, no one su dobivene sa potpisom proizvođača modela (Heris) kao vlasnika, pa nebi bilo zgorega provjeriti stvar i riješiti spor sa samim proizvođačem.

Zanimljivo, prvi put čujem, da netko potpisuje kopije mojih slika bez mog odobrenja. No Heris je več znan po tome i zbog takvih grešaka izgubio je par tisuča evra po raznim sudovima po Evropi jer je tvrdio, da su neke stvari njihove. Kao što sam več napisao, ako nekog zanima, može vidjeti originale kod mene.

Što se tiče ostalih informacija, one su iznesene sa najboljim namjerama, i nikada nije bio cilj umanjiti ili drugome pripisati zasluge.

Eto... sad znate cijelu priču, ili barem njezinu drugu stranu.

To je bio i moj prioritet.

ljep pozdrav u Hrvatsku,
Izidor

#32 Karavela

Karavela
 • Članovi
 • 3,195 posts
 • Joined 11.09.2005.
 • LocationSMŽ

Posted 13.01.2007. - 13:06

Administrator: fotke su obrisane!

Koliko vidim da slike nisu potpisane!
Ovo o zaslugama mi je poznato tu kod nas u HR, nisam znao da i u Sloveniji ima jalnosti.

#33 Borna

Borna
 • Članovi
 • 232 posts
 • Joined 21.04.2005.
 • LocationZagreb

Posted 13.01.2007. - 15:41

Ker firma Heris GmbH ni nikoli sklenila kakršnekoli pogodbe z menoj o objavi teh fotografij ali drugih dokumentov za objavo ali posredovanje tretji osebi, prosim administratorja(e), da te tri dokumente nemudoma zbriše s foruma, v kolikor ne želi kdo imeti opravka s sodiščem zaradi kršenja avtorskih pravic na javnem forumu.


Obrisano!

pozdrav
toma


Brzo se nesto brisu stvari sa foruma.
Naime meni, mozda neupucenom, nije jasan razlog brisanja. U gornjem tekstu se spominje "pogodbe". Bilo je bolje da se vidi "pogodba" pa onda brisati.
Jer sada ispada situacija rekla kazala.

Pozdrav
Borna

#34 danijellikar

danijellikar
 • Članovi
 • 935 posts
 • Joined 28.09.2005.
 • LocationVeliko Trgovišće

Posted 13.01.2007. - 17:03

Pozdrav svima.

Kao prvo moram reći da sam bio jaaaako sretan kad se pojavila vijest o HŽ Gbs-z vagonu. Sad pak moram reći da me snašla neka tuga i sjeta zbog situacije koja se ovdje razvija oko tog modela. Dalje, iskreno mi je žao ako je netko povrijeđen u ovoj priči ili ako je netko zbilja zakinut za neke zasluge, a Izidor očito ima argumente. Dalje, ja ću u svoje ime ipak zahvaliti Branku što je omogućio da mi, modelari iz Hrvatske, možemo konačno kupiti serijski model koji će lijepo pristajati na svaku maketu ili dioramu.

Razvoj modela, ja mislim da svi modelari znamo koliko je težak. Ozbiljan posao je to koji traži temeljita istraživanja i naravno da proizvođači često posegnu tražiti pomoć izvana, no žalosno je što im to ne priznaju ili čak nipodoštavaju njihovu ulogu.

Nadalje, mislim kako je i ovaj podforum krenuo iz želje i potrebe nekolicine da se i mi modelari možemo malo bolje povezati i razmijeniti iskustva. Pa kad je tome već tako, ajde da ovo uistinu bude mjesto promocije, unapređivanja (ili kako već hoćete) najljepšeg hobija na svijetu, a ne prepucavanja i opravdavanja sebe ili nekog trećeg. Žao mi je, iskreno, što se oko ovog našeg modela opet roje tamni oblaci, ali nadam se da će se stvar izgladiti bez većih sukoba i DA ĆEMO SVI ZAJEDNO USPJETI ZAHUKTATI OVAJ HOBI I PODIĆI GA NA RAZINU KOJU ZASLUŽUJE.

Na kraju, veseli me što ću imati HŽ Gbs-z vagone i u krajnjoj liniji živo mi se svira ko ih je proizveo!!! Ja ću ih platit kolko košta kao i svaki slijedeći koji bude na raspolaganju.

Ljudi, dajmo glave na kup i zajedno idemo dalje!!!

Nadam se da se nitko neće naći uvrijeđen.

pozdrav.
Danijel

#35 NClight

NClight
 • Članovi
 • 1,836 posts
 • Joined 23.04.2006.
 • LocationZagreb

Posted 13.01.2007. - 17:25

Kolege forumaši, ja osobno do daljnjega neću primati prednaruđbe ili naruđbe za ovaj model. Iako je to bio samo čin moje dobre volje, izgleda da ne prolazi kod nekih...

Razlog tome su neki novi momenti vezani uz distribuciju i prodaju ovog modela.

Detalje o načinu distribucije za područje Hrvatske objaviti ćemo naknadno ili će to učiniti sam distributer.

Oni koji su modele do sada rezervirali, neće ostati praznih ruku... modeli su u krajnjoj liniji rezervirani kod g. Branka, a način dostave i daljnje dogovore riješiti ćemo preko e-maila. Stvar ostaje na ledu do daljnjega što se mene tiče!

Hvala svima!
The difference between men and boys is the price of their toys.

John Woodall, WorldRailFans


www.malezeljeznice.net

#36 NClight

NClight
 • Članovi
 • 1,836 posts
 • Joined 23.04.2006.
 • LocationZagreb

Posted 14.01.2007. - 00:38

Hajdmo malko u vedrijem tonu...

Pitanje je s moje strane... čisto me zanima mišljenje vas, forumaša...

Što mislite, koliko bi bilo poželjno da se isti model radi u više brojeva ili prodaje u npr. setovima od po dva-tri različita komada?

(ovo nije neka službena/skrivena ili neznamšto anketa... čist me interesira kaj mislite o tome)
The difference between men and boys is the price of their toys.

John Woodall, WorldRailFans


www.malezeljeznice.net

#37 danijellikar

danijellikar
 • Članovi
 • 935 posts
 • Joined 28.09.2005.
 • LocationVeliko Trgovišće

Posted 14.01.2007. - 12:54

E tu smo već malo bliže onome što mnogi maketari i sami rade. Skinu jednake brojeve i lijepe decal ili drytransfer tako da i priča s brojevima odgovara stvranosti.

Da, bilo bi dobro...
Danijel

#38 Borna

Borna
 • Članovi
 • 232 posts
 • Joined 21.04.2005.
 • LocationZagreb

Posted 14.01.2007. - 12:59

Slazem se sa Danijelom bilo bi odlicno da su ponudili set od 3-5 vagona koji imaju drugacije brojeve.
No ponekad trgovci i proizvodaci (cast izuzecima :D) nemaju sluha za takav nacin razmisljanja = modelarsko - maketarski.

#39 prijevoz.hr

prijevoz.hr
 • Članovi
 • 111 posts
 • Joined 08.01.2006.

Posted 14.01.2007. - 13:02

Što mislite, koliko bi bilo poželjno da se isti model radi u više brojeva ili prodaje u npr. setovima od po dva-tri različita komada?


meni osobno je puno važnije da mogu za manje para kupiti više istih vagona, npr. 3 Gbs-a za 50 EUR, nego da svaki ima svoj broj, ali ja nisam baš neki reprezentativni uzorak :oops: , znam da mnogi jako drže do toga, stoga i ja dajem svoj glas za setove sa više vagona različith brojeva..

#40 Thommo

Thommo
 • Članovi
 • 2,243 posts
 • Joined 06.04.2006.
 • LocationRijeka

Posted 15.01.2007. - 08:28

Što mislite, koliko bi bilo poželjno da se isti model radi u više brojeva ili prodaje u npr. setovima od po dva-tri različita komada?


ZA! Recimo, tri komada, uz malo manju cijenu, npr. 50-tak eura... Lijep kompletić... :mrgreen: :wink:
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users