Jump to content

Photo

Budimpešta II dio (za svakoga ponešto)

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 7,530 posts
  • Joined 01.12.2005.
  • LocationZaprešić, Hrvatska

Posted 27.07.2006. - 09:25

Jučer sam bio u Budimpešti, trebao sam se naći sa jednim tramvaj-fanom kojeg sam upoznao u Zg kraj upletnog prilikom istovara jednog našeg NT.
Nažalost nisam se sreo sa njim, ali našao sam se na pravom mjestu u pravo vrijeme. Najprije sam se našao kraj Željezniče-Metro-Autobusne stanice Kobanya-Kispest gdje sam slikao Autobuse, Metro pa Par lokomotiva i vagona.

zglobni Ikarus
Posted Image

novi zglobni niskopodni Volvo na liniji za aerodrom Ferigegy 2
Posted Image

stariji Ikarusi
Posted Image

vozačica ovoga mi se nasmijala...
Posted Image

kabina Metro vlaka
Posted Image

novija Metro kompozicija linija 4
Posted Image

starija Metro kompozicija linija 4
Posted Image

polazna stanica linije 4
Posted Image

jedna gurajuča elektro lokomotiva: na drugom kraju kompozicije nalazi se vagom s upravljačkom kabinom
Posted Image

jedna dieselka
Posted Image

vagon za bicikle s upravljačnicom
Posted Image

Nakon stanice Kobanya-Kispest otišao sam do krajnje stanice tramvajskih linija 42, 50 i 54 pokraj koje je i stajalište Metroa linije 4 te polazište nekoliko autobusnih linija. Pokraj je spremište tramvaja!!!

otvorena vrata tramvaja kojem se stepenice sklapaju kad se vrata zatvore (linija 50)
Posted Image

tramvaj na liniji 50 dvosmjeran sa 2 upravljačnice
Posted Image

sklopive stepenice
Posted Image

vrata se otvaraju, stepenice sklapaju...
Posted Image

ulaz u spremište tramvaja SZAVA
Posted Image

...a pokraj spremišta na parkingu...
Posted Image
Posted Image

iz šumice...
Posted Image
Posted Image
Posted Image

tramvaj ulazi u spremište
Posted Image

sa druge strane također iz šumice...
Posted Image
Posted Image

hrpa novoofarbanih pantografa
Posted Image

najstariji tip tramvaja, na ovoj liniji 42 2 spojena.
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

semafor skretnice kraj krajnjeg stajališta
Posted Image

za prijelaz sa kolosijeka na kolosijek
Posted Image

jedan bus na stajalištu pokraj
Posted Image

probna vožnja
Posted Image
Posted Image

Praktičaru za orijentaciju
Posted Image

stajalište podzemne pokraj Szave
Posted Image

NASTAVAK SLIJEDI ZA 30 MINUTA!!!
Poslana slika Poslana slika

#2 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 7,530 posts
  • Joined 01.12.2005.

Posted 27.07.2006. - 09:49

Krenuo sam autom prema centru Budimpešte po Uloel ulici ispod koje ide Metro linija 4. Presjekao sam nekoliko tramvajskih pruga i vođen putokazima prema M7 autocesti nabasao na ovaj tramvaj na liniji 4.
Prve fotke su bile pokraj upaljenog auta da me ne odveze pauk ili dobijem kaznu!

Posted Image

polazna stanica linije 30
Posted Image

linije 4 i 6 prolaze ovuda, imaju 2 tramvaja u tandemu
Posted Image

zbog ovoga sam i stao
Posted Image

bilo je još slika, ali iz vožnje, budući sam imao gdje stati i parkirati sa ovog mjesta sam slikao nekoliko slika.
Jel to Combino?
Posted Image

Posted Image

poseban kolosijek za ravno i lijevo
Posted Image

Posted Image

reklame za Stiba
Posted Image
Posted Image

Posted Image

najveći garažni broj koji sam vidio: 2008
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

3. dio za 15 minuta...

#3 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 7,530 posts
  • Joined 01.12.2005.

Posted 27.07.2006. - 10:07

Već sam mislio da neću više imati šta za vidjeti ali dok sam vozio prema M0 vidio sam krajnju tramvajsku stanicu SAVOYA PARK-linija 18

Posted Image

Posted Image

za CROTRAMA spojnica
Posted Image

bikovi
Posted Image

Posted Image

unutrašnjost tramvaja
Posted Image

info pult: tramvaj ide svakih 15 minuta, čim je jedan otišao na stupu je započelo odbrojavanje od 15.00 na niže
Posted Image

Posted Image
Posted Image

za Ivana
Posted Image

Toliko od mene dok se ne vratim sa godišnjeg...
Pozdrav svima...

#4 crotram

crotram
  • Članovi
  • 4,347 posts
  • Joined 13.12.2005.
  • LocationZagreb

Posted 27.07.2006. - 11:20

Kolko košta put do tamo i nazad?
To je divlji badem; ništa nije tako lepo kao kad procveta, a ništa tako gorko kao kad se prvi put proba...

#5 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 7,530 posts
  • Joined 01.12.2005.

Posted 27.07.2006. - 11:49

sa AX-om cca 400kn

#6 crotram

crotram
  • Članovi
  • 4,347 posts
  • Joined 13.12.2005.
  • LocationZagreb

Posted 27.07.2006. - 12:00

sa AX-om cca 400kn

Dam ti 600 da me odvezeš tamo :D :D :D
To je divlji badem; ništa nije tako lepo kao kad procveta, a ništa tako gorko kao kad se prvi put proba...

#7 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 7,530 posts
  • Joined 01.12.2005.

Posted 27.07.2006. - 12:13

sa AX-om cca 400kn

Dam ti 600 da me odvezeš tamo :D :D :D

Povedemo Praktičara kao vodića!

#8 egérke

egérke
  • Članovi
  • 5,138 posts
  • Joined 08.06.2006.
  • LocationKvatrić

Posted 27.07.2006. - 12:57

Kaj Praktičar zna mađarski?

Inače, ono ti nije linija metroa 4 (to tek grade sada), nego 3: Kőbánya-Kispest - Újpest-Városkapu.

#9 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 7,530 posts
  • Joined 01.12.2005.

Posted 27.07.2006. - 13:00

Kaj Praktičar zna mađarski?

Inače, ono ti nije linija metroa 4 (to tek grade sada), nego 3: Kőbánya-Kispest - Újpest-Városkapu.

Onda je plan grada radio netko tko nema veze s Budimpeštom. Sve u svemu, stari vlakovi, ali ubrzavaju...

#10 egérke

egérke
  • Članovi
  • 5,138 posts
  • Joined 08.06.2006.
  • LocationKvatrić

Posted 27.07.2006. - 13:06

Da, a ovi na dvojki su još bolji. Kad koče, to sve cvili ko da bu se raspalo.

Inače, neki dan sam si skinul budimpeštanski M1 za BVE, to bi Victora trebalo zanimati...

#11 ErrAseR

ErrAseR
  • Članovi
  • 9,395 posts
  • Joined 22.04.2005.

Posted 27.07.2006. - 21:42

Posted Image

jesu i ovi ispred isto muzejski exponati? :lol:

#12 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 7,530 posts
  • Joined 01.12.2005.

Posted 28.07.2006. - 06:55

http://img81.imagesh...p7260749dh7.jpg

jesu i ovi ispred isto muzejski exponati? :lol:

To je bivša Pizzerija, zašto se nalazi 20m od ulaza u tramvajsko spremište ne znam.

#13 Ante-vž

Ante-vž
  • Moderatori
  • 3,600 posts
  • Joined 15.04.2005.
  • LocationVaraždin

Posted 28.07.2006. - 11:54

Hvala za slike Portos! Zanimljiva reportaža!

Bok!

Ante

#14 hadzibane

hadzibane
  • Članovi
  • 2,736 posts
  • Joined 16.08.2006.
  • LocationSombor,Vojvodina

Posted 13.11.2006. - 18:56

Svaka cast Portos na reportazi ali bih ukazao na nesto.
Naime Budimpesta trenutno ima 3 Metro linije,a cetvrta se prokopava,mozda je vec i gotova ali tamo gde si ti bio(Koebanya-Kispest)je zavrsna stanica(Vegallomas)linije broj 3,koja je inace i najduza M linija u BP(prva varijanta je bila od Arpadovog Mosta(Arpad Hid,gde je severni ulaz-auto-put petlja za Margitino ostrvo/Margit Sziget),pa je osamdesetih godina xx veka produzena do stanice Ujpest Koezpont,dakle jos 4 stanice)i to je Plava linija:Ujpest Koezpont-Deak Ter-Koebanya/Kispest,zatim ide crvena linija(linija za Budim koja saobraca ispod Dunava i to izmedju stanica Kossuth Ter i Batthyanyi Ter(-odakle polazi jedna od4 linije Hev prigradske/gradske zeleznice.)i to linija Deli Pu-Deak Ter-Keleti pu.-Oers Vezer tere/odakle takodje krece Hev za Gedele/i kako ga ja zovem polu-metro,zuta i prva izgradjena metro linija otvorena 1896 godine povodom 1000 godisnjice dolazaka Madjara u Panonsku Niziju(u pitanju su omanje trodelne zute garniture/obnovljene 1994 godine/i nisu bas kao klasicni Metro.Simpa su,malo su bucnije i sporije u odnosu na klasicni Metro,ali sluze svrsi.)i saobracaju na relaciji Voeroesmarty Ter/kod Parlamenta-Deak Ter-Mexikoi Ut.Ova linija je i najkraca po duzini i ima najkrace razmake izmadju stanica,te svakako deluje kao podzemni tramvaj :lol:
Dakle,sve ukupno ima 3 linije u redovnom saobracaju,ukljuciv i cetvrtu u izgradnji(ako je izgradjena,naka neko posta koji joj je itinerer,gde se i na koliko mesta ukrsta sa postojece 3 linije i koliko ima stanica.
Budimpestu znam kao svoj dzep s obzirom da sam tamo proveo jaaaako puno vremena proucavajuci metro,trolejbuse,tramvaje i posebno Hev linije i Mav saobracaj,te imam dosta proverenih podataka.BKV Rt,je moja opsesija vec godinama!,Kao i PRELEPA PREMOCNA Budimpesta.Ko god se zanima za broj linija tram,trolly,bus,M,Hev,nek mi se javi na PP,vrlo cu mu rado sve sto trazi poslati.Zaboravih dati podatak da se linije 1,2 i 3 sve ukrstavaju u stanici Dek Ferenc Ter,sto se moglo i primetiti tokom ovog posta,sto je po meni najidealnije resenje,a ne kao u Pragu na 3 mesta(ni to nije lose,ali je ovo bolje.

S postovanjem,Nemanja,KPZ.Sombor.
Druže Stari,skrenuo sam s' puta...
Sad me jaše i Kurta i Murta.......

#15 Zlajo

Zlajo
  • Članovi
  • 79 posts
  • Joined 28.03.2005.

Posted 14.11.2006. - 09:21

Zaboravih dati podatak da se linije 1,2 i 3 sve ukrstavaju u stanici Dek Ferenc Ter,sto se moglo i primetiti tokom ovog posta,sto je po meni najidealnije resenje,a ne kao u Pragu na 3 mesta(ni to nije lose,ali je ovo bolje.

Zanimljvo: ja mislim da je baš suprotno: da je loše da se sve 3 metro linije sjeku na istom mjestu: to mora da je noćna mora za presjedati s linije na liniju kad je špica . Kada se 3 linije sjeku u trokutu (kao što je u gotovo "svim" bivšim istočnim zemljama/gradovima) onda su stanice za presjedanje opterećene samo s 2 linije, a jednako možeš doći od bilo kuda bilo kud.

Za Metro4 vidi http://www.metro4.hu/ (i http://www.metro4.hu...mvonal_anim.php), još nema engleske verzije.

#16 egérke

egérke
  • Članovi
  • 5,138 posts
  • Joined 08.06.2006.
  • LocationKvatrić

Posted 14.11.2006. - 14:48

Četvorka bu se s trojkom sad križala na Kálvin téru, a s dvojkom na Keleti pályaudvaru (Istočnom kolodvoru).
Planiraju već i peticu, ali to bi više bila laka gradska željeznica koja bi se u centru spuštala u podzemlje, dok bi išla od Szentendrea (gradić nekih 20 km sjeverno od Budimpešte, na desnoj obali Dunava, do tamo vozi HÉV) do Ráckevea (mjesto na južnom dijelu otoka Csepela, također je s Budimpeštom povezan HÉV-om), a kroz Budimpeštu bi išla ispod Margitszigeta (s jednom stanicom tamo).

#17 hadzibane

hadzibane
  • Članovi
  • 2,736 posts
  • Joined 16.08.2006.
  • LocationSombor,Vojvodina

Posted 14.11.2006. - 16:45

Dobro,ali mi nekako nije izgledalo da ,prilikom spica,na Deak Ferenc trgu,stvara neka prevelika guzva,sve je dobro isprogramirano,vozovi su u minut tacni,cesti su polasci,tako da nema neke preterane strke,osim mozda na liniji 1,gde su i peroni kraci i vozovi manji,ali ni to nije neka frka.
Sto se tice linije 4,zaista sam prijatno iznenadjen sa trasom,koja pocinje od stanice Kelenfeld u Budimu i dobro je povezana sa linijama 2 i 3,pretpostavljam i da je i najdublja od postojecih linija.
Druže Stari,skrenuo sam s' puta...
Sad me jaše i Kurta i Murta.......

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users