Jump to content

DB, egérke, STIB i Stanley u Sisku 9. rujna 2017.


Stanley

Recommended Posts

Nakon uspješnog obilaska Karlovca Darko zvani DB, Krešo zvani egérke i ja odlučili smo na isti način obići i Sisak, a pridružio nam se i Zdenko zvani STIB. Putovali smo vlakom, a vozni red je bio povoljan - 5127 Zagreb Glavni 9.10 - Sisak 9.57, u povratku vlak 5114 Sisak 17.00 - Zagreb Glavni 17.52. Krešo, Zdenko i ja sastali smo se na Glavnom kolodvoru, a Darko nam se pridružio u Velikoj Gorici.

 

Na peronu prije polaska sreli smo poznato lice - Krunoslava koji se odaziva na nick drempa-tzv-v-7. Zamolili smo forumsku legendu za zajedničke slike:

 

qTtzQbM.jpg

 

ca7pPPJ.jpg

 

Na kolodvoru u Sisku dočekao nas je prema dogovoru forumski kolega ToniSK. Ime mu je Antonio i zvati ćemo ga Toni:

 

WvhPVgk.jpg

 

Bilješka o Sisku

 

Grad Sisak je jedinica lokalne samouprave koja obuhvaća površinu od 423 km2 s 35 naselja. Središte je Sisačko-moslavačke županije. Na području Grada prema popisu iz 2011. godine živi ukupno 47.768 stanovnika, od kojih 33.322 u samom Sisku.

 

Grb grada Siska:

 

l8Nx9XW.jpg

 

Sisak, snimka sa Google Eartha:

 

eAjTHsS.jpg

 

Sisak je grad bogate povijesti i na njegovom području postoji kontinuitet urbanog življenja više od dvije tisuće godina. Jedan je od rijetkih europskih gradova kod kojega se uz kontinuitet trajanja naselja može pratiti i kontinuitet njegovog naziva - Segesta i Segestica iz predrimskog razdoblja, Siscia u vrijeme Rimskog Carstva, Siscium u ranom srednjem vijeku, Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck, Sziszak pa sve do hrvatskog naziva Sisak.

Sisak je naseljen je od prapovijesnih vremena. Sojeničko naselje na desnoj obali Kupe poznato je od razdoblja starijeg željeznog doba. U razdoblju mlađeg željeznog doba poznat je i oppidum Segestica kojega je 35. godine pr. Kr. osvojio budući rimski car Oktavijan. Novo naselje Siscia razvilo se na lijevoj obali Kupe, najprije kao vojni logor koji se tokom I. stoljeća razvio u civilno naselje koje je car Vespazijan 71. godine proglasio kolonijom.U Sisciji se tokom III. stoljeća razvila ranokršćanska zajednica i biskupija, a u.posljednjim velikim progonima kršćana početkom IV. stoljeća stradao je siscijanski biskup Kvirin, danas štovan kao zaštitnik grada Siska. Tokom V. i VI. stoljeća uslijed sve većeg priljeva barbara nastavljeno je propadanje Siscije, a kraj antičkog grada dogodio se oko 600. godine zauzimanjem Siscije od Avara i Slavena. Život se na ovim prostorima nastavio, iako ne u dotadašnjem opsegu. Kneževina Ljudevita Posavskog, koja se prostirala u zapadnim dijelovima Panonske nizine, odigrala je bitnu ulogu u borbi protiv franačke vlasti na početku IX. stoljeća. Sisak je bio središte trogodišnjeg otpora Ljudevita Posavskog, a nakon njegovog povlačenja grad je potpao pod vlast Ludovika Njemačkog. O zbivanjima na ovim prostorima neko vrijeme nema pisanih podataka. Od 1215. godine zemaljski feudalni gospodar Siska i područja oko njega postao je Zagrebački kaptol i Sisak je u njegovom vlasništvu ostao do XIX. stoljeća. U vrijeme turskih provala Sisak je postao najvažnija obrambena točka sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Nakon brojnih pokušaja prodora, opsjeda i razaranja, godine 1593. godine, osmanlijske snage zaustavljene su bitkom kod Siska čime je onemogućen njihov prodor prema ostalim dijelovima Hrvatske, ali i srednje i zapadne Europe.

Prestankom turske opasnosti uslijedio je oporavak naselja, a od XVII. stoljeća započeo je i ponovni razvitak gradskog načina života. Sisak je postao značajna riječna luka, a vodeni transport pokretačka snaga razvoja grada. Grad se razvijao uz rijeku Kupu kao Vojni Sisak s desne i Civilni Sisak s lijeve obale, a dva naselja ujedinila su se u jedinstveno gradsko središte koje je dobilo status slobodnog kraljevskog grada. Istodobno je počela nagla urbanizacija; gradnja infrastrukture, uređenje ulica i trgova te gradnja brojnih objekata javne namjene. Na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće razvili su se značajni industrijski pogoni, uz koje su stvorena industrijska predgrađa i nova stambena naselja.

Jedna epizoda iz povijesti grada zaslužuje poseban osvrt, a riječ je o bici kod Siska 22. lipnja 1593. godine - prvoj velikoj pobjedi ujedinjenih kršćanskih snaga srednje Europe protiv osmanske vojske. Bila je to prekretnica koja je naznačila zaustavljanje prodiranja Turaka dalje u Europu, a imala je i poseban psihološki utjecaj jer je njom prvi puta nakon bitke na Krbavskom polju uspostavljena ravnoteža na hrvatsko-turskoj granici.

Iako je ugarsko-hrvatski kralj i njemački car Rudolf II. zaključio primirje s Turskom sultan Murat III. je poslao bosanskog beglerbega Hasan-pašu Predojevića u napad na utvrđeni Sisak. U prva dva napada (1591. i 1592.) utvrdu je obranila posada kojom je zapovijedao zagrebački kanonik Nikola Mikac. U lipnju 1593. Hasan-paša je krenuo u treći napad na Sisak s vojskom od 12.000 ljudi. Sisak je branila posada od 300 ljudi, ali je na vijest o pokretu turske vojske prikupljeno oko 5.000 vojnika hrvatske, krajiške, koruške i kranjske vojske. U toj združenoj kršćanskoj vojsci Nijemcima je zapovijedao vojvoda Ruprecht Eggenberg, Hrvatima ban Toma Bakač Erdödy, a Slovencima karlovački general Andreas Auersperg. Turci su prvi krenuli u napad ali su bili zaustavljeni i zatim potisnuti prema Kupi, dok im je posada utvrde presjekla odstupnicu. Kod Turaka je nastala panika i krenuli su spašavati se plivanjem preko Kupe, pri čemu ih se veliki broj utopio u rijeci - među njima i Hasan-paša - dok su se preživjeli razbježali. Uspjeh kršćanske vojske pohvalili su car Rudolf II., papa Klement VIII. i španjolski car Filip II.

 

Toma Bakač Erdödy:

 

LIW3ZRt.png

 

Andreas Auersperg:

 

BHsADPb.jpg

 

Hasan-paša Predojević:

 

hb5yfUK.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Bitka kod Siska po Valvasoru:

 

Xpcc1wZ.jpg

 

Od poznatih ljudi koji su rođeni u Sisku ili okolici, ili su djelovali u Sisku, neka ovom prilikom budu spomenuti KVIRIN SISAČKI - svetac Rimokatoličke Crkve, biskup u Sisciji, mučenik, zaštitnik Siska, Krka, Krčke i Sisačke biskupije, braća ANTUN i STJEPAN RADIĆ - utemeljitelji i vođe Hrvatske seljačke stranke, VERA HORVAT-PINTARIĆ - povjesničarka umjetnosti, ZRINKA TAMBURAŠEV - znanstvenica i jedna od izumiteljica antibiotika sumamed, SLAVKO STRIEGL i MILAN STEINER - slikari, TEA BENČIĆ RIMAY - pjesnikinja, esejistica i književna teoretičarka, te IVICA HORVAT i STJEPAN LAMZA - nogometaši.

 

Sveti Kvirin Sisački:

 

5UFuKh2.jpg

 

Antun Radić:

 

4ERuLcS.jpg

 

Stjepan Radić:

 

gtQqOSX.jpg

 

Milan Steiner, Kiša:

 

7VMymdN.jpg

 

Stjepan Lamza:

 

WfojmNr.jpg

 

S Tonijem u šetnji gradom

 

Imali smo okvirni plan obilaska pa smo se uputili niz ulicu Stjepana i Antuna Radića:

 

mmpsOWv.jpg

 

Nekada gradsko poglavarstvo, danas sjedište Sisačko-moslavačke županije:

 

2BZrb02.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ulica Silvija Strahimira Kranjčevića pretvorena je u pješačku zonu i ugodno šetalište:

 

LzvFGEN.jpg

 

Darko je zavapio da mu treba kava (ja sam već u Zagrebu popio dvije) pa smo imali kraće bavljenje u kafiću Cubano:

 

Mj9VeDg.jpg

 

TH884WC.jpg

 

Krešo se malo umusao mrvicama:

 

ua1CZQt.jpg

 

Na plakatu se najavljuje događaj kojem ćemo dijelom svjedočiti:

 

k7UL95k.jpg

 

Prvo odredište nam je bio Arheološki park Siscia in situ:

 

iWcP0fu.jpg

 

BR9svvF.jpg

 

ANPCZ9M.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ovdje su označeni smjerovi prema drugim rimskim naseljima na Balkanu (valjda i šire, nisam gledao):

R68SYEq.jpg

gukjy85.jpg

Dok društvo proučava onaj stup ja ću malo prošetati neposrednom okolicom. Ovo je katedrala Uzvišenja Svetog Križa izgrađena u prvoj polovici XVIII. stoljeća, posvećena 1765. godine. Nakon potresa 1909. staro barokno pročelje zamijenjeno je novim, izvedenim u neoklasicističkom stilu s detaljima secesije:

hmHBimZ.jpg

Na Tonijev prijedlog krenuli smo prema Starom mostu:

AUhDnUh.jpg

I evo nas iznad Kupe s pogledom nizvodno. Magla će se dići tek oko podneva:

lCLr5tg.jpg

Iz kratkog boravka u nekadašnjem Vojnom Sisku dvije sličice:

N32M55F.jpg

iqbmbyK.jpg

Stari most sa desne obale Kupe:

tOoVFdm.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Pogled na Veliki Kaptol, jedan od najvrijednijih primjeraka arhitekture klasicizma u Sisku, izgrađen 1830. Godine. U zgradi je 1839. godine izvedena prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku štokavskog narječja, ''Juran i Sofija'' Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Danas je u njoj sjedište Sisačke biskupije:

cElXveM.jpg

Pogled na lijevu obalu Kupe:

dXXfb5K.jpg

Nešto će objaviti i moji suputnici:

LNGjndS.jpg

Zgrada Žitnog magazina, jednog od prvih skladišta koje je u Sisku sagrađeno. Pretpostavlja se da je magazin dovršen i pušten u promet 1765. ili 1766. godine:

Lt1i85T.jpg

Za ovu zgradu smo zaključili da ima arhitekturu sličnu željezničkoj. Možda je tu nekada bila lučka uprava(?):

LfcCSOo.jpg

Zgrada Gimnazije izgrađena 1934. godine. Zemljište na kojem je izgrađena darovao je Siščanin Nikola Šipuš s namjenom isključivo za gradnju škole.

5ddLLBS.jpg

Evo nas na drugom ciljanom odredištu:

nJ8Plq5.jpg

oyXHa1r.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

U muzeju su prikazani arheološki nalazi od prapovijesti na dalje:

 

MYV6zcA.jpg

 

R2kewMK.jpg

 

GSjtjUM.jpg

 

Figura rimskog vojnika:

 

ejMbpfp.jpg

 

S.P.Q.R. = Senatus Populusque Romanus (senat i narod Rima):

 

pX0c0zL.jpg

 

Sudeći po kravati i pleteru na obrubima ovo je ''naš čovjek'':

 

9OZJAmM.jpg

 

Prelazimo na sredstva ''prijateljskog uvjeravanja'', a ovo bi trebala biti topovska đulad:

 

xXo0Fdw.jpg

 

Sablje i samostrijel:

 

f6sr6th.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ovo je, izgleda, pribor za rješavanje kućnih razmirica:

5XEcC0J.jpg

Još malo odjeće iz davnih vremena:

8amjead.jpg

0f9U4ZE.jpg

Q9QbuID.jpg

Kolovrat (ili tako nekako):

0H5JZhn.jpg

Pisaći stol nekog davnog, danas bi rekli, uhljeba:

FpkhTcs.jpg

Ova je radila bolje slike nego moj Olympus:

LErdUTJ.jpg

Sisak je imao dugu tradiciju proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića. Kao štošta drugo uspjeli su upropastiti i Segesticu:

tppxR3I.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ako se netko pita što radi nogometaš u muzeju odgovor glasi: ''Ferijalni sportski klub Segesta'' je prvi nogometni klub u Hrvatskoj. Osnovala ga je 1906. godine grupa srednjoškolaca i studenata predvođena Ivom Stipčićem, vlasnikom prve nogometne lopte u Sisku. NK Segesta je nekada bila prvoligaš, a danas se natjeće u Trećoj HNL:

PGm5nWj.jpg

U čast Dunavskog Lloyda i njegovog parnog tegljača ''Bačka'' koji je 1954. doplovio do Zagreba:

KnlDK4L.jpg

OeUVVWA.jpg

Ostale zanimljivosti iz muzeja pokazati će vjerojatno netko od mojih suputnika, a mi se vraćamo na svjež zrak. Uputili smo se šetnicom niz lijevu obalu Kupe, a ovo je moj neposredni dodir s crnomorskim slivom:

taNCGAq.jpg

Idući cilj lijepo se vidi u daljini:

B8BaAJc.jpg

Evo nas blizu željezničkog mosta preko Kupe. Gore je čekala majka s djetetom da mu pokaže vlak kako prelazi preko mosta. Očito je da nema brige za railfanovski podmladak:

NebjQWu.jpg

Moji suputnici prije uspona na most:

CBc2f4E.jpg

Kada smo se popeli na most doklizao je Mađar iz kolodvora Sisak. Slika u susretu ispala mi je mutno pa ga prikazujem kako praši prema Capragu:

anfkswA.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Most ima pješačke staze s obje strane:

lcLyieq.jpg

Stigli smo na desnu obalu Kupe i primijetili početni ili završni dio rafinerije nafte u Capragu, koja još uvijek radi (ali neće dugo):

udKYKHB.jpg

oYzVZp9.jpg

Netko će objasniti što je (bila) ova ruševna zgrada:

zFrKoZP.jpg

Naš susretljivi kolega i domaćin Toni dovezao nas je do mosta svojim automobilom i skratio nam put, pa zaslužuje fotografiju u prvom planu:

oGi5cKA.jpg

Stražarska kućica kod mosta:

zsppMg1.jpg

Vrijeme nam je poći natrag na lijevu obalu. Za Caprag nismo imali vremena, a za tunel Viktorovac mačete:

QRPb5Fn.jpg

Pogled sa mosta na iduće odredište:

PKdJW7U.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Magla se konačno digla i zasjalo je sunce, a mi smo se oprostili od Tonija koji je imao druge obaveze. Drago nam je da smo upoznali mladog kolegu, čiju foto galeriju osobno nikada ne propuštam:

 

ei8ur5w.jpg

 

S jedne strane nam je Sava...

 

xSduGHE.jpg

 

... a s druge Kupa:

 

7qS87Nq.jpg

 

Stari grad

 

Utvrda poznata kao Stari grad Sisak izgrađena je u vrijeme borbi s Turcima, radi zaustavljanja njihovog prodora. Gradnja je započela 1544. godine, a 1550. godine bila je osposobljena za osnovnu namjenu. Za gradnju je korišten pretežno građevinski materijal ruševina rimske Siscije. Utvrdu je turski vojskovođa Hasan paša Predojević opsjedao tri puta, da bi 22. lipnja 1593. doživio konačan poraz u presudnoj bici za obranu Siska i čitavog Hrvatskog kraljevstva. U utvrdi se za vrijeme bitke nalazila posada od oko 300 vojnika, koja je u presudnom trenutku krenula u pomoć kršćanskoj vojsci pod vodstvom bana Tome Bakača. Obnovljena utvrda danas je spomenik nulte kategorije i kulturno dobro nacionalnog značaja i jedan od rijetkih očuvanih primjeraka fortifikacijske arhitekture iz doba ratovanja s Turcima.

 

Moji suputnici pod Starim gradom. Svi smo svojevremeno posjećivali Sisak, ali ni jedan od nas još nije bio ovdje:

 

Hgh9Jku.jpg

 

Prije ulaska u Stari grad odlučili smo potražiti ušće Kupe u Savu. Ideja dobra, realizacija nula. Na jednom mjestu staza jednostavno prestaje i dalje je neprohodno žbunje. Naše komentare o vjerojatnoj namjeni staze valja prešutjeti iz ćudorednih razloga :mrgreen: :

 

DgjIPSO.jpg

 

Vratili smo se do Starog grada i prijavili se na recepciji. Dama u službi rekla nam je da su telefonirali iz gradskog muzeja i rekli da nas puste bez ulaznica. Neočekivana i lijepa gesta. Pa smo se popeli na galeriju i započeli razgledavanje, a ovo je pogled na unutarnje dvorište:

 

FjpFHkw.jpg

 

Ovo je bacalo đulad na Turčina:

 

7tgbkLL.jpg

 

Muzejski postav je vrlo dobro koncipiran i zanimljiv posjetiteljima. Ovdje su prikazani građevinski radovi na utvrdi:

 

6u57jz1.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Provizorna kapelica, a na vrhu kokotiček:

0h9zxOz.jpg

Sisak ima dugu tradiciju izdavačke djelatnosti:

BrXZVhK.jpg

Proti patvorenju:

DKZh2eS.jpg

Ozbiljni tisak...

JKHY5BN.jpg

... i šaljivi tisak:

hrwIsyO.jpg

Sačuvana osmrtnica za velikog čovjeka:

XzUJz6k.jpg

Gombanje u davna vremena:

UEUYjG8.jpg

U jednoj kuli smo našli veliku dioramu bitke kod Siska:

Py6LKdf.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

dg1OOtW.jpg

QFwgvBF.jpg

7RJcQRD.jpg

Zamišljeni Turčin:

EgkSFkL.jpg

Pobjednički kaurin:

yVPP4ZI.jpg

Došlo je vrijeme za povratak na svjež zrak. Ovo je vanjsko dvorište:

VCwzafL.jpg

Ploča s informacijama o današnjem Gradu Sisku, pa nije loše baciti oko:

csJvTnR.jpg

Želuci su nam počeli davati znake uzbune i valjalo je potražiti nešto za jelo. Uz utvrdu se nalazi restoran, no kako su razapeli čador veći od Hasan-pašinog zaključili smo da se sprema neka svadba i da je bolje promijeniti lokaciju. Krenuli smo cestom uz Savu:

fFLhZFt.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Kad smo već uz Savu valja uhvatiti i nešto ''plovidbe u mirovanju'' u Galdovu:

 

HF1a6U3.jpg

 

JO8YOey.jpg

 

OI8Mwt0.jpg

 

Ovo je prvenstveno željeznički forum pa kao začin slijedi malo pruge:

 

wZr5RqZ.jpg

 

Ima i jedna vrtna željeznica, ali je promet izgleda supstituiran autobusima:

 

LxKXf1U.jpg

 

Namjeravali smo ručati u poznatom restoranu ''Bela lađa'' na desnoj obali Kupe, odakle su nas ljubazno izbacili jer su kapaciteti bili zauzeti svadbom. Što je tim Siščanima, sada su se našli množiti dok mi lutamo gradom praznih trbuha? Već su se počele javljati ideje o nekakvim pizzama i sličnim improvizacijama, ali je egérke srećom našao preko interneta ''Mali Kaptol'':

 

QRPPH5l.jpg

 

Ručak je bio besprijekoran, a ovo u prvom planu su moji fileti od soma na kupski način:

 

2sSguWB.jpg

 

Uz pune želuce i raspoloženje se naglo popravilo:

 

WjTLJGt.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Na putu prema kolodvoru naišli smo na ovu građevinu, koju je egérke po arhitekturi izdaleka prepoznao kao sinagogu:

 

dAzLXDC.jpg

 

Zaista, građena je kao sinagoga ali...

 

3NwYWSi.jpg

 

Danas je ovdje:

 

gpLilpe.jpg

 

Malo po malo eto nas do kolodvora, koji sa civilne strane izgleda prilično impresivno...

 

RBBsLp4.jpg

 

... što se ne bi moglo reći za službenu stranu:

 

GoFcy66.jpg

 

UEiTeV1.jpg

 

K9fgvZE.jpg

 

5i6Q2uK.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Znak života na pruzi - Đuran 2041-105:

asncdk3.jpg

Ode on prema Capragu:

drLV51z.jpg

Mali povratak u prošlost - dizalica za utovar ugljena:

LqB8RtS.jpg

Sisačka ložiona, trenutačno odrezana od pruge:

8mHD6JV.jpg

Do ljepotice JŽ 22-101 valjalo je izvoditi akrobacije preko perona, prekopa, iskopa i pruge:

U2uzvPk.jpg

Jadnica je zarasla u korov kao i uboge sestre joj na Ranžirnom:

2eBNyF6.jpg

Ljubazno molim znalce da prevedu Uaddkk-zz na hrvatski:

1BqLLTw.jpg

Moji kompanjoni u očekivanju vlaka za Zagreb via Velika Gorica:

FIw2aQ3.jpg

Što reći na kraju? Meni je ovo putovanje bilo ugodno, zanimljivo i poučno jer sam u Sisku i o Sisku vidio i saznao puno toga novog. Čovjek uči dok je živ, a prije ili kasnije obrati pažnju na ono što je već vidio letimice, u prolazu. Ekipa je već nabacila neke ideje o mogućim novim ekspedicijama, ali o tom potom.

Putopis još nije završen jer će moji jučerašnji suputnici dodati ponešto od svojih impresija.

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Tri (3) dana nakon uspješnog pohoda gradu na 4 rijeke, došel je prijedlog za ophod grada na 3 rijeke.

Nemoj srećo, nemoj danas!

Jel može to negdje u rujnu ...?

Iako se većina složila, odma su se javili i oni kojima je lepše na moru ... l_speedboat.gif

 

Tak se sakupila rečena četvorka, a obzirom na 1 sat il 2 minute veze na Glavnom - odlučil sam da je najpametnije pridružit se većini u Velikoj Gorici:

 

mipjc0.jpg

 

Otamo će doć:

 

1z4h7up.jpg

 

A tamo idemo:

 

1z6zaxt.jpg

 

Kak sve to zamišlja Turistička zajednica (ko kod to bil):

 

212ww1y.jpg

 

I evo njih:

 

16jlt6o.jpg

Link to comment
Share on other sites

Cijeli dan jučer mi se vrtjela misao gdje i kad sam gledao nekakav dokumentarac o povijesti Siska i danas mi je konačno sinulo: bio je dokumentarac o industrijskoj povijesti s naglaskom na proizvodnju špirita (vulgo: "Segestica").

No prava priča je visjela svojedobno u prostorima brzih vlakova, gdje je jedan cijeli broj rahmetli EuroCity-a bio posvećen upravo Sisku. Maestralan uradak (naravno, ne očekujte da vam prezentiram sjećanja, ona ipak služe samo obnavljanju na mjestu događaja ...).

 

Obzirom da sam prozvan da me zanimaju stare kuće, eto jedne usputne (za ovu bi se ipak reklo da je više zapuštena, nego samo stara):

 

34ytbpg.jpg

 

Najrevnosniji član ekipe u bliskom susretu sa rimskim ostacima:

 

20har6f.jpg

 

Jesu li to rimske ili K.u.K cigle:

 

2mf17ro.jpg

 

Jedna od rijetkih uspravnih fotki prikazuje sisačku katedralu (?!) i ispred našeg Stanleya, posebno inspiriranog njezinim prvim čo...pastirom Košićem.

Zaključili smo da mu je katedrala na razini skromne seoske crkve:

 

2eectg8.jpg

 

Preko mosta:

 

2ebhl4k.jpg

 

svtcfa.jpg

 

Kratak pogled na ...hm, prema vonju - ćenifu:

 

oit5d2.jpg

 

A s druge strane:

 

2pq2x08.jpg

 

Most iz partera:

 

2pzy4ps.jpg

 

23gy1j6.jpg

 

2vwvhjs.jpg

 

2q2h6dg.jpg

 

Banijsko pra...prijepodne:

 

6ztsic.jpg

Link to comment
Share on other sites

Iz muzeja, ono kaj već nije prikazano - prvo, fina keramika:

 

suy5vo.jpg

 

Četi'r babe z drugog kraja:

 

i1z3ex.jpg

 

"Bačka" s pramca:

 

2edpg5v.jpg

 

Sisak je (bil) radnički grad:

 

25i9hg4.jpg

 

A vani, malo dalje od muzeja - samo u vašem gradu - ovalni tok:

 

20shuzb.jpg

 

Kamiondžije su sigurno oduševljeni sporednim smjerovima ... :azdaja:

Link to comment
Share on other sites

Iz nekog nepoznatog razloga smo skrenuli nizbrdo i isprobavali stabilnost nanosa:

 

rt2c7r.jpg

 

2qdyfkl.jpg

 

2hhzpyv.jpg

 

Ide magyar:

 

k4fmnn.jpg

 

9a349c.jpg

 

Krovovi tvrđave se naziru kroz konstrukciju:

 

30a87c1.jpg

 

Prilaz tvrđavi je pristojno uređen:

 

vsib9z.jpg

 

Pogled na most od tvrđave:

 

34fmr0o.jpg

 

Strmo je do Kupe:

 

fp4b37.jpg

 

Prvi pogled u unutrašnjost:

 

x65wo.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nakon povratka s uzaludnog pokušaja prilaska ušću, krenuli smo s obilaskom.

Prvo izvana:

 

2nvcc4m.jpg

 

1621np0.jpg

 

Moj komentar, da unatoč masivnim zidovima, izvana tvrđava ne ostavlja neki kolosalni dojam.

Vjerojatno tom doprinose i uokolo podignuti nasipi, pa time i povišena pozicija gledanja.

S druge strane, naše novovjeko oko se odavno naviklo na znatno više i masivnije građevine, dok je renesansnom čovjeku ovo djelovalo vjerojatno zastrašujuće golemo ...

 

2dre3qs.jpg

 

Zaokretanjem iza sjeverne kule, dobio sam dojam da je tvrđava zapravo jednolinijski spoj dviju kula, a trokut čine te dvije kule i treća osmerokutna i još jedini preostali zid usporedno s Kupom.

 

No, ulaskom u tvrđavu, percepcija se naglo mijenja:

 

29vjehh.jpg

 

Otvara se prostrano trokutasto dvorište i nizovi solidnih lukova prizemlja i prvog kata, te drveno nadgrađe 2. kata.

 

Etaže su vrlo pristupačne širokim i razmjerno blago položenim stubištima:

 

2vdnsdg.jpg

 

kbezk8.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...