Jump to content

Linija1Tours – jedan (ne)običan tramvajski putopis Zagrebom


Linija 1

Recommended Posts

Pozdrav svima! :)

 

Već je (valjda) svim aktivnijim forumašima na tramvajskom podforumu poznato kako mene izrazito zanimaju zagrebački tramvaji i kako ja obožavam obilaziti tu ogromnu i zanimljivu tramvajsku mrežu. Već duže vrijeme pripremam se napraviti jedan od malobrojnih „tramvajskih putopisa“ u kojem vam planiram prikazati kako ja na te, naizgled obične tramvaje, gledam i kako ih doživljavam. Također, planiram s vama napraviti jedan obilazak, „putopis“, po zagrebačkoj tramvajskoj mreži i pokazati vam kako je to zapravo zanimljivo. Obično bi ljudima dosadilo tek tako ići tramvajem oko grada, ali vama ću se potruditi što zanimljivije to dočarati. Našao sam vremena za putopis (čitaj: počeli su proljetni praznici) i uskoro možemo krenuti s putopisom.

 

No prije što krenemo, želim vas upoznati s „planom putovanja i obilazaka“, kako bi praćenje događaja u ovom putopisu bilo što lakše. Početna točka ovog putopisa je tramvajska postaja Slovenska. Naizgled je samo obična postaja, no u blizini ima odličnih željezničkih i tramvajskih mjesta za obilazak, pa sam nju odabrao kao početnu točku. Iz Slovenske vas, zatim, planiram odvesti ulicom grada Mainza, Vodovodnom i Magazinskom do Zapadnog Kolodvora i pripadajućeg tramvajskog okretišta. Od tamo vas planiram, kako tramvajem, kako pješke, dovesti do trešnjevačke remize. Tada ćemo ju obići na moj način, a zatim ćemo se malo opustiti uz šetnju Fallerovim šetalištem. Nakon toga, stižemo na Selsku, činimo iznimku i koristimo bus 109 do SDSR-a. Od te autobusne postaje dolazimo na okretište Savski most, obilazimo ga, a zatim pješačkim Savskim mostom prelazimo u Novi dio velikog li Zagreba. Na postaji Arena Zagreb trpamo se u tramvaj, idemo do Zapruđa, pogledamo što tamo ima, slikamo koju tramvajsku kompoziciju, i dalje 8-icom idemo sve do Mihaljevca. Na Mihaljevcu ćemo pogledati u kakvom je stanju obnova pruge Mihaljevac-Dolje. Nakon što napravimo taj zanimljiv izvještaj, vraćamo se prema jugu i izlazimo na postaji Draškovićeva. S Draškovićeve ćemo pješke doći do Glavnog Kolodvora, te se ukrcati u tramvaj linije 2 ili 6, koji će nas dovesti do naše početne, a sada zaključujemo i krajnje postaje, Slovenska.

 

Za sada vam šaljem ovaj uvod i „plan putovanja i obilazaka“, a pošto još ni sâm nisam krenuo na ovaj put (krećem poslijepodne, oko 13 sati), tekst i slike s putopisa očekujte kasnije ovog dana.

 

Dotad, komentari i prijedlozi/kritike su, naravno, dobrodošli/e! :)

 

Lijep pozdrav,

vaša Linija1Tours turistička agencija :grin:

Edited by Linija 1
Link to comment
Share on other sites

Poštovani forumaši!

Naše putovanje se za jedan dan odgađa jer je danas itekako (bilo) prevruće za voziti se u tramvaju. Sutra je po prognozi puno niža temperatura, pa očekujte putopis sutra poslijepodne.

:)

Link to comment
Share on other sites

Poštovani mladi forumaški kolega Linija 1!

Ja ću za dva mjeseca napuniti 68 godina i volio bih vidjeti taj putopis prije nego preselim u Fućkov jarek, kod svojih roditelja. S obzirom da su se dnevna temperatura, vlažnost zraka i ruža vjetrova idealno poklopili 14. travnja, to jest prekjučer kako si najavio, valjda si obavio to epsko putovanje i nadam se da nam neće trebati indijanski ples da dozovemo izvještaj. :wink:

Molim bez ljutnje zbog ove pošalice. I primi jedan kolegijalni, pače i prijateljski, savjet: ubuduće postove poput tvojih uvodnih objavljuj u temi Putopisi u najavi, a tek kada skočiš reci hop i prikaži nam svoje doživljaje u riječi i slici. Vidi se da si pismen i da znaš snimati lijepe fotografije, stoga ne sumnjam da ćemo uživati u putopisu.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Poštovani Stanley!

Kako me već ivog kontaktirao putem PP-a, objasnio mi je i da postoji ta tema, mislim na onu za najavljivanje putopisa (:D). Iskreno da ti kažem, nisam obraćao pažnju na tu temu, mislio sam da su opet neka pravila ( :mrgreen:) i nisam uopće shvatio što je tema te teme. Tako da, još kad sam mislio da ću putopis obaviti taj isti dan, nisam računao da ćete ovako dugo čekati. Dakle, iako je bilo prevruće u tramvajima u četvrtak, tako je bilo i u petak, pogotovo da se vozim 8-icom od početnog do krajnjeg stajališta. A kako sam u petak poslijepodne otišao na put, molim tebe i ostale forumaše da se ne ljutite jer ćete morati čekati do subote ili nedjelje (ne ove danas, već one sljedeće).

Sad mi je stvarno neugodno, kad vidim koliko je ovaj "putopis" dobio pogleda, a još niti p od pravog putopisa :oops:.

No sljedeći tjedan ću sigurno napraviti taj putopis, jer ako ne - već se vidim na popisu loših i nepouzdanih forumaša (u kojem ću, čini mi se, biti jedini) :mrgreen:.

Hvala ti i na pohvalama za pisanje i fotografiranje, nadam se da vas neću iznevjeriti što se tiče kvalitete putopisa.

Još jednom svima - iskrene isprike!

 

(P.S. U međuvremenu, dok čekate ovaj putopis, možda napravim i jedan vlakovni i šetački putopis od tu gdje sam sad, više o tome (možda) u temi za najavljivanje putopisa.)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...