Jump to content


Donacija

Opcije potpore stranici zeljeznice.net
Ako posjedujete kriptovalute, možete donirati i na adrese:

3P2r8a7BMvRiRppZXcQdYiGguhN4iHAWTA3 - WavesPlatform

0x630394fcfd4d4b5f6847dd071b0841c25a2bcad7 - Ethereum

1C1f1kP6uL9Bqxi1r8TA4FHGpJ7D2GMtmi - Bitcoin

Za više informacija pogledajte iduću poveznicu: http://goo.gl/Elo84w

Photo

Ozi&Kiwi

O svemu pomalo

 • Please log in to reply
229 replies to this topic

#1 Medo

Medo
 • Članovi
 • 2,050 posts
 • Joined 29.03.2010.
 • LocationAdelaide - South Australia

Posted 23.12.2012. - 02:47

an_smiley.gif

 

Razmišljam da krenem se jednom temom koja ima blage (indirektne) veze s željeznicom i tramvajima ali opet striktno ne spada tamo... nešto laganije da Vam malo približim te dvije zemlje koje su gledajući od tamo gdje jeste bogu iza leđa i vrlo često krivo predstavljenje. Ponekad mi se kosa diže na glavi kad čitam dopise takozvanog dopisnika Večernjeg lista iz Australije.  Nemam namjeru da ga ispravljavam već da članovima ovog lijepog foruma dam jedan malo drugačiji uvid u te dvije zemlje. Naravno to bi sve bilo iz mog ugla. Pisao bih kako nađem vremena.... i  to nešto laganijeg stila, poput ovog dole... recite što mislite. Stavljam to u putopise jer mi se nekako čini da je to mjesto najbliže po temi ....

 

an_smiley.gif

 

Prije no što počnem detaljnije o tome što se zbiva  van  tračnica Australije i kad nađem vremena i na Novom Zelandu nešto o terminologiji za ubuduće.... U lokalnom govoru kad se govori o Australiji i Australcima onda se govori o Ozijima, Ozilandu ili down under... e da bi tamo stigli recimo iz Zagreba osim novaca i vize nadasve je potrebno strpljenje jer putovanje traje minimum 25 sati... doduše postoje i jeftinije varijante za 35 sati što je duže no što neki brakovi traju danas. Dužina putovanja je  dovoljno da Vam za početak padne mrak na oči što i nije loše jer teško da će te spavati ako se vozite u ekonomskoj klasi. Oporavak od puta  + vremenska razlika daje Vam mogućnost da nekoliko dana niste sigurni što se oko Vas zbiva.

 

 Kad se govori o Novom Zelandu svemu tome se dodaje još jedno 2 - 3 sata ako tamo idete direktno plus Novozelanđani su Kiwiji.  Ako se odlučite prvo kod Ozija pa onda kod Kiwija, let traje od 3.5 do 4 sata. Obrnuto je nešto kraće, a velika je šansa da ćete djeliti let s nekoliko putnika koji su odlučili da im je dosta Kiwija pa se sele u Australiju za vjeke vjekova.  Takvih je godišnje preko 55.000 i  za let plaćaju oko 250 kiwi dolara po glavi.

 

Medo

 

P.S. Ako se smatra da ovom nema mjesta na forumu, ok. Molim da se sve lijepo obriše. Hvala.

 

Danas je ovdje 40,5. Sunčano. Vratili se s kupanja prije 2 sata i opet ćemo kad malo splasne poslije 6.


----

The 50-50-90 rule: Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong.

#2 Pfaff

Pfaff
 • Članovi
 • 16,606 posts
 • Joined 13.06.2007.
 • LocationRijeka

Posted 23.12.2012. - 05:42

Molim da se s ovim lijepo nastavi...


"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo


#3 seabral

seabral
 • Administratori
 • 22,666 posts
 • Joined 29.04.2005.
 • LocationZagreb

Posted 23.12.2012. - 08:35

Molim da se s ovim lijepo nastavi...

 

Imaš i moj glas .... :razz:#4 Stanley

Stanley
 • Moderatori
 • 16,695 posts
 • Joined 24.08.2006.
 • LocationZagreb

Posted 23.12.2012. - 10:43

Potpisujem preporuku za nastavak.

Ako bih ikada putovao tamo dolje (a što nije ni u domeni hipoteze), to bi bilo prije svega zbog onog dijela noćnog neba koji se ne vidi sa naših zemljopisnih širina. Pretpostavljam da te astronomija ne zanima, ili...?

Usput, negdje sam čitao da su Splićani devedesetih godina masovno selili Down Under tj. u Oziland.


Serija 05 je zakon!

#5 Gruber

Gruber
 • Članovi
 • 512 posts
 • Joined 28.05.2008.
 • LocationZemun

Posted 23.12.2012. - 14:46

Pozdrav!!

 

Medo, treba li reći i da tebe mrzziiimmmmmmmmm :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

 

pozdrav,

 

 

Petar


...i onda je on mene pogledao a ja ne volim kad me neko pogleda....

#6 dnovakovic

dnovakovic
 • Članovi
 • 3,230 posts
 • Joined 24.11.2006.
 • LocationOsijek

Posted 23.12.2012. - 16:15

Pridružujem se kolegama i molim te Medo da obavezno nastaviš !

Oduševio me tvoj povratak sa plaže i trenutna temperatura tamo dolje. Ako spremaš i doček najluđe noći na plaži čuvaj se morskih pasa.

Pozdrav iz hladnog i maglovitog Osijeka sa "samo" +1°C......


Pozdrav iz Osijeka !


#7 Medo

Medo
 • Članovi
 • 2,050 posts
 • Joined 29.03.2010.
 • LocationAdelaide - South Australia

Posted 24.12.2012. - 09:24


an_smiley.gif

 

Vidim da se dio vlasti i dio gerijatrije (ili kombinacija) pozitivno izjasnio...Tebe Petre neznam u koju grupu da stavim osim da nisi na vlasti... doduše ostalo je još 3420 članova (što je Antonu mala cifra).... ali da krenem.

 

Prvo odgovori na pitanja u rubirci pitanja i odgovori....

 

Ako bih ikada putovao tamo dolje (a što nije ni u domeni hipoteze), to bi bilo prije svega zbog onog dijela noćnog neba koji se ne vidi sa naših zemljopisnih širina. Pretpostavljam da te astronomija ne zanima, ili...?

Usput, negdje sam čitao da su Splićani devedesetih godina masovno selili Down Under tj. u Oziland.

 

Ja ti ne gledam puno u nebo... jedina zvijezda koju imam to je moja gazdarica. Dok su limići bili mlađi onda sam po službenoj roditeljskoj dužnosti obišao nekoliko planetarija i obnovio neke osnovne stvari  ali da se orijentiram prema južnoj zvijezdi... to bi malo teže išlo. Noćno nebo je prelijepo jer ovdje daje privid više zvijezda ali to je samo zato što ima daleko manje urbane smetnje. Kad sam došao na NZ onda me položaj sunca bunio prvih nekoliko dana... poslije sam shvatio da nije moja greška.

Što se tiče navale Splićana...da to je točno. Najveći broj njih su mješoviti brakovi ili srbi. Ne postoje točni podaci ali se ovdje u imigracionim krugovima govori o cifri 15.000 - 17.000 u periodu od 5 godina. Dio njih je ušao u Australiju direktno, dio preko NZ, a dio preko Njemačke i Švedske. Prije dvadestak godina bilo je puno, puno lakše ući u Australiju.

 

australian-girls-ace44933-sz720x419.jpg

 

 

Vrijeme je božića i pitanje je što se obično radi ovdje za vrijeme božića.... Kao prvo dan se započne uključivanjem klime ako je temperatura preko noći  pala na 20 - 22 pa nije radila svo vrijeme. Sretnici koji ovise o prirodi čim se probude zatvaraju sve živo da zadrže malo svježine u kući nakon što je sve bilo otvoreno preko noći.  Dan za one kojima je božić stvarno božić se dalje razvija ovisno o tome koliko su dugo u Australiji i koliko su u međuvremenu doveli rodbine i  nakupili prijatelja. Na vjenčanju mog starijeg odnos je bio 3 naša i 45 stranca (Ozija). Broj "rodbine" se nakon toga dramatično povećao.

Obzirom da je još uvijek velika većina ovdje presađena relativno friško, rodbine ima malo i onda se to sirotinje od obitelji okupi oko ručka i komentira kako se to lijepo slavilo kak bog zapoveda u rodnom kraju, a ne ovdje gdje ni snijega nema a i riba nije riba, da ne govorim o puranima.  Ako ste sreće da imate žive roditelje koji nisu posve izgubljeni slučaj i k tome znaju kuhati ovo je jedna od rijetkih prilika da se proba nešto poput - tako su naše bake jele... Ukoliko nemate ništa takvog e onda u većini velikih samoposluživanja ima dio koji se "zove" - Dobra jela bez muke.... e tamo možete nabaviti sve što vam treba a da nemorate uključiti pećnicu pa onda možete sjesti pred tv i gledati kako snijeg  pada na dalekom sjeveru a ljudi se vesele razmišljajući  u sebi o nekom tropskom raju. Kasno poslije podne ili predveče obično je rezervirano za roštilj doma ili na plaži ili uz bazen ... ovisino o imovnom stanju.  Ako imate bazen onda će broj posjeta biti proporcionalan temeperaturi vani. Mom mlađem nije potreban termometar subotom ujutro, dovoljno je da mene vidi ispred kuće pa da zna kakav mu dan predstoji.

 

Australian_Flag_Bauble_8131.jpg

 

 Odlazak u šoping centre je najbliži intimnom osjećaju sjeverne polulopte... sve je bijelo i zlatno a okićenih borova ima na svakom slobodnom mjestu... doduše kad se malo približite onda shvatite da su ti borovi malo nadnaravni a pri boljoj inspekciji postoji šansa naći sitno ugravirano Made in China ili u zadnje vrijeme sve popularnije Made in Vietnam. Imam osjećaj da tih dana namjerno unutra spuste temperaturu kako bi božićni ugođaj bio što prirodniji. Dedek- mrazova iliti božićnjaka ima toliko da se pitate jel je ko od muškog djela ostao u staračkim domovima... a pošto ih ima toliko onda ne prezaju ni na starije jer ponekad dedeka  ima više no djece. Jednom sjedeći u kafiću čekajući da gazdarica nađe cipele za sebe a to je posebna priča, izbrojao sam 4 djeda mraza na potezu od 50 metara. Nebi me začudila tučnjava kad je u pitanju teritorij. Ta inflacija očito djecu ostavlja sve ravnodušnijom jer često prolaze pored njih kao pored groblja... što brže to bolje. Inače slikanje s dedekom dođe od $ 10 pa na više. Jučer u susjednom šoping centru sam vidio saone s djeda mrazom i nešto napred što bi ličilo na sobove... e slikanje na sankama s djedom dođe $20, a ako uključe fen i onda pada nešto poput snijega to dođe $30. Na slici vidiš preplanulu curicu u šorcu i kratkim rukavima kako sjedi na vijavici u krilu zabundanog djeda mraza.... pa sretan Vam Božić ma gdje bili.

 

Medo

 

P.S. 30, sunčano. Danas sam cijeli dan više manje na miru jer je gazdarica u kuhinji... povremeno me samo zovne - de skokni molim te zaboravila sam ovo...daj probaj jel dovoljno slano... jel dovoljno slatko... i uvijek vječno pitanje misliš li da će to biti dovoljno...Na večeru nam dolazi 12 ljudi... a nemamo bazena.


----

The 50-50-90 rule: Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong.

#8 Stanley

Stanley
 • Moderatori
 • 16,695 posts
 • Joined 24.08.2006.
 • LocationZagreb

Posted 24.12.2012. - 16:54

Znam, znam, s tom astronomijom već sam mnogima postao Pain In The Ass, ali što mogu kada ne mogu odoljeti napasti… A trudim se iz petnih žila nekako strpati u priču i željeznicu. :luda:

Svatko tko se zanima za astronomiju i poznaje nebo (ima nas na forumu!) nosi u sebi želju da bar jednom vidi i ono što je sa naših zemljopisnih širina nedostupno. A to je 35 od ukupno 88 zviježđa i 6 od ukupno 21 zvijezde prve prividne veličine.

Zvijezde prve veličine su one koje nalazimo na nebu kao prividno najveće.

Uostalom, svijet u kojem danas živiš (''tamo dolje'') poznat je i kao Svijet ispod Južnog Križa. I neki brodovi nosili su (možda takvih ima i danas) ime Southern Cross.

Riječ je o zviježđu Južni Križ (Crux), koje ima dvije zvijezde prve prividne veličine - Acrux (Alpha Crucis) i Becrux (Beta Crucis), a izgleda ovako:

 

1Crux_zps622607df.jpg

 

Slobodan sam postaviti kartu neba na južnoj hemisferi. Južni nebeski pol (u središtu karte), za razliku od sjevernog, nema zvijezdu koja bi ga označavala poput Sjevernjače (Stella Polaris). Na protiv, riječ je o području koje je slabo ''nastanjeno'' vidljivim zvijezdama:

 

2Map_zps283478dc.png

 

Najpoznatiji objekti u blizini južnog nebeskog pola su Veliki i Mali Magellanov oblak, nama najbliže galaktike i sateliti naše Mliječne staze. Ovo je Veliki Magellanov oblak:

 

3VelikiMagellanovoblak_zps5912a6fb.jpg

 

Vi u Svijetu ispod Južnog Križa imate i privilegij - za razliku od nas - vidjeti i zvijezdu koja je najbliža Sunčevu sustavu (4,21 godine svjetlosti), a to je Rigil Kentaurus (Alpha Centauri), među zvijezdama treća po prividnoj veličini:

 

4AlphaCentauri_zps7a64cba2.jpg

 

Na kraju još jedan nebeski dragulj koji je nama žalibože nedostupan, a to je Canopus (Alpha Carinae) - druga zvijezda po prividnoj veličini (iza Siriusa):

 

5Canopus_zps4002b116.jpg

 

Na kraju i da ne davim više: ne budi ti zapovjeđeno, ali neće biti od štete ako ti se u nastavku putopisa strefi i koja fotografija željeznice ili whatever s noćnim nebom u pozadini. ;)


Serija 05 je zakon!

#9 tramvajac 92

tramvajac 92
 • Članovi
 • 2,607 posts
 • Joined 20.12.2007.
 • LocationZagreb

Posted 25.12.2012. - 19:52

Ja nisam gerijatrija, a ni ne planiram postat idućih 50ak godina :zubob (da tu bi inače išao obični zelenko al sad su blagdani pa :zubob) ali je u svakom slučaju ovo zanimljivo čitat. Sretani blagadni i daj neku sliku tog roštilja pogotovu sa nečim na tračnicama u pozadini.

 

P.S. 10°, oblačno i vjetrovito. Bilo je i 13..#10 Pfaff

Pfaff
 • Članovi
 • 16,606 posts
 • Joined 13.06.2007.
 • LocationRijeka

Posted 25.12.2012. - 21:03

... i daj neku sliku tog roštilja pogotovu sa nečim na tračnicama u pozadini.


Ne dovodi čovjeka u napast, znaš da je to na ovom 4rumu zabranjeno - mi smo pravovjerni!

P.S. 10°, oblačno i vjetrovito. Bilo je i 13..


P.S. Kod mene je +8°C, oblačno i vjetrovito, a to je totalno nezdravo za ovo doba godine. Hrana se poteže po kući, a svi smo bez apetita. Da je vani -20°C, e onda biš vidio parade...!

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo


#11 STIB

STIB
 • Moderatori
 • 15,699 posts
 • Joined 20.01.2006.
 • LocationZagreb, HR

Posted 25.12.2012. - 21:04

Samo naprijed s ovim putopisom (i korisnim lekcijama iz zvjezdoznanstva ;) )


_______________________
Pozdrav iz Zagreba

#12 Stanley

Stanley
 • Moderatori
 • 16,695 posts
 • Joined 24.08.2006.
 • LocationZagreb

Posted 27.12.2012. - 07:07

Samo naprijed s... korisnim lekcijama iz zvjezdoznanstva

 

 

Pa kad moderator kaže… a mene ne treba puno nagovarati. ;)

Zviježđe Južni križ nalazi se i na državnoj zastavi Australije (desna strana). Zvijezda na lijevoj strani nije konkretna astronomska pojava već je takozvana Commonwealth Star:

 

1a800px-Flag_of_Australia_svg_zps62fdf6d

 

Južni križ nalazi se i na zastavi australske savezne države Victoria:

 

1b310px-State_Badge_of_Victoria_Australi


Serija 05 je zakon!

#13 Medo

Medo
 • Članovi
 • 2,050 posts
 • Joined 29.03.2010.
 • LocationAdelaide - South Australia

Posted 27.12.2012. - 07:42

Pa kad moderator kaže… a mene ne treba puno nagovarati. ;)

Zviježđe Južni križ nalazi se i na državnoj zastavi Australije (desna strana). Zvijezda na lijevoj strani nije konkretna astronomska pojava već je takozvana Commonwealth Star:

 

Južni križ nalazi se i na zastavi australske savezne države Victoria:


an_smiley.gif

 

i onda završi domaću zadaću...an_smiley.gif   jer južni križ se nalazi i na zastavi Northern Territory i nama bliske i prijateljske državice Novi Zeland koja po nekim pravnim začkoljicama pripada Viktoriji....ali otom potom. Sada zastave.

 

ntflag.jpg

 

NZ

 

new-zealand-flag.gif

 

Osim Ozija i Kiwija sa južnim križem se diče zastave Brazila, Samoe i (Papua) Nove Gvineje

 

i na kraju da se tema sa zastavama zaokruži - sve zastave Australskih država...


ICV-22-Fig%2010.jpg

 

 

Medo

 

P.S. 32, sunčano.

 

Za božić kako stvari stoje odrasla osoba je potrošila  u prosjeku 570 dolara... ja sam izgleda daleko ispod prosjeka... gazdarica popravlja situaciju.... a sve skupa je potrošeno oko 8.5 milijardi dolara.


----

The 50-50-90 rule: Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong.

#14 Stanley

Stanley
 • Moderatori
 • 16,695 posts
 • Joined 24.08.2006.
 • LocationZagreb

Posted 27.12.2012. - 09:52

i onda završi domaću zadaću

 

Morao sam nešto ostaviti i tebi, tek toliko da ne pobjegneš od astronomije glavom bez obzira. :luda:

Time je moj osvrt na zvjezdoznanstvo za sada okončano. A ako nekoga zanima da li osim Južnog križa postoji i Sjeverni, rado ću mu udovoljitio znatiželji.

Nadam(o) se tvojim što skorijim prilozima sa Zemlje.


Serija 05 je zakon!

#15 STIB

STIB
 • Moderatori
 • 15,699 posts
 • Joined 20.01.2006.
 • LocationZagreb, HR

Posted 27.12.2012. - 18:04

Zar nije Orion zapravo Sjeverni križ?
_______________________
Pozdrav iz Zagreba

#16 egérke

egérke
 • Članovi
 • 7,612 posts
 • Joined 08.06.2006.
 • LocationKvatrić

Posted 27.12.2012. - 18:13

Nego, Medo, mene bi zanimalo ponešto o položaju država u Australskom savezu. Koliki stupanj autonomije imaju (ako se ne varam, zakonodavstva su im odvojena), kao i imaju li pravo na dobrovoljnu secesiju, ili je to jednosmjerna ulica?#17 Stanley

Stanley
 • Moderatori
 • 16,695 posts
 • Joined 24.08.2006.
 • LocationZagreb

Posted 27.12.2012. - 18:46

Zar nije Orion zapravo Sjeverni križ?

 

Ne!

Na sjevernoj nebeskoj hemisferi postoji zviježđe koje se zove Labud (Cygnus), a zbog karakterističnog oblika ponekad se naziva i Sjeverni Križ iako je to ime kolokvijalno tj. ne smatra se službenim.

Kao što se i one tri zvijezde u nizu zovu Orionov pojas, a u narodu Jakovljev štap ili Kosci.

Zbog toga se i onaj križ s fotografije i zastava naziva Južnim, iako se u astronomiji i na nebeskim kartama naziva samo Križ (Crux).

Zviježđe Labud (Cygnus) je puno veće od Južnog Križa i jedan je od ukrasa neba u našoj hemisferi, naročito u ljetnim mjesecima kada nam je gotovo nad glavom:

 

Cygnus_constellation_map_inv_zps82b581a2

 

P.S. Nadam se da Ursa Australis (Južni Medvjed, u slobodnom prijevodu Medo iz Australije) neće iskočiti iz kože kada vidi kako ustrajno plovimo nebeskim visinama. :luda:


Serija 05 je zakon!

#18 ivog

ivog
 • Administratori
 • 11,836 posts
 • Joined 16.10.2005.
 • LocationKrapina

Posted 28.12.2012. - 13:52

P.S. Ako se smatra da ovom nema mjesta na forumu, ok. Molim da se sve lijepo obriše. Hvala.

 

Pih, da ga samo vidim tko će se usuditi to reći.. :kul3

 

Eto, imaš još jednog vjernog čitatelja.

 

 

Nego, što me fasciniralo, kad sam pričao s Australcima. Rekli su mi da se čak i u središtu Sydneya može naći onaj otrovni pauk..

Istina ili su me grdno preveslali?#19 Medo

Medo
 • Članovi
 • 2,050 posts
 • Joined 29.03.2010.
 • LocationAdelaide - South Australia

Posted 29.12.2012. - 00:48

an_smiley.gif

 

Nego, Medo, mene bi zanimalo ponešto o položaju država u Australskom savezu. Koliki stupanj autonomije imaju (ako se ne varam, zakonodavstva su im odvojena), kao i imaju li pravo na dobrovoljnu secesiju, ili je to jednosmjerna ulica?

 

Molim Te daj mi malo cajta jer odgovor zahtjeva malo više prostora (vremena) al da možeš mirno spavati -  da, secesija je teoretski moguća ali praktično teško da će se desiti. Zadnji takav polupokušaj je bio sa zapadnom australijom tridesetih godina prošlog stoljeća.

 

 

 

Nego, što me fasciniralo, kad sam pričao s Australcima. Rekli su mi da se čak i u središtu Sydneya može naći onaj otrovni pauk..

Istina ili su me grdno preveslali?

 

Mislim da nisu. Pretpostavljam da se radi o Redback jer je on najrašireniji i obično se nalazi u sjenovitom mjestu, kutu, mjestima u koja se često ne zalazi i td.

 

red-back-spider.jpg

 

Nije agresivan i ujedi su samo u slučaju ako ga se dira. Obzirom da je relativno mali i teško primjetljiv moguće je da se nehoteći naleti a onda i nije baš lijepo. Njegova prisutnost se može evenutalno vidjeti po izetno gustoj ali nepravilnoj mreži (gotovo kao vata). Jedna od prevencija je da se redovno čiste kutevi u dvorištu od bilo koje paučine. Od kad sam ovdje naletio sam na njega dva puta i to oba puta u dvorištu kuće koju sam najmio po dolasku. U kući u kojoj sam zadnjih 6 godina a koja je do parka i potoka nisam još naletio ni na jednog.

 

Smrtnost  od ujeda je zanemariva ali nije nemoguća pogotovo kod djece koja mogu imati različite alergije i to može pojačati reakciju. Zadnjih 50 ak godina nije zabilježen nijedan smrtni slučaj najverojatnije zato što postoji serum a i smanjio se bro ujeda.  Interesantan podatak je da 65% ujeda su u regiji genitalija i dupeta. 

 

Problem s ujedom je što se  ponekad ne osjeti i može se evenutalno locirati po crvenoj točkici. Veselje počinje obično nakon pola sata kad otrov uđe u krvotok i onda treba kod liječnika. Grdo je prvih 24 sata kad su mučnine, nesvjestica  ali  ste onda na miru od ujeda.  Ženka obično popapa mužjaka prilikom parenja.

 

Medo

 

P.S. 31 sunčano. Taman smo se vratili s jutarnjeg kupanja.  

 


----

The 50-50-90 rule: Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong.

#20 Medo

Medo
 • Članovi
 • 2,050 posts
 • Joined 29.03.2010.
 • LocationAdelaide - South Australia

Posted 30.12.2012. - 08:40

Nego, Medo, mene bi zanimalo ponešto o položaju država u Australskom savezu. Koliki stupanj autonomije imaju (ako se ne varam, zakonodavstva su im odvojena), kao i imaju li pravo na dobrovoljnu secesiju, ili je to jednosmjerna ulica?

 

Imah nešto od prije pa onda sve to lijepo spojih pa Ti dobi više no što si tražio ...

 

Zagrijavanje -

 

Australija je savezna država nastala ujedinjenjem bivših kolonija koje su danas države i dio kontinentalne  Australije. Kako su kolonije nastale to je prilično duga priča u kojoj se aboriđani gotovo uopće ne spominju bez obzira što su oni tamo došli prije više od 40.000 godina, a stvarno pravo glasa na saveznim izborima su dobili tek u trećem mjesecu 1962. Queensland  im je dozvolio lokalno glasanje 1965, kao zadnja država. 

Bivše kolonije su do ujedinjenja praktično bile samoupravne jedinice s ograničenim suverenitetom ali bez upravne veze s drugim kolonijama i to je jedan od razloga što i danas imamo tri različite širine kolosjeka. Pisah o tome.  Northern Territory i Capital Territory su nastali nakon formiranje savezne države kao i sve ostale teritorije van kontinetalne Australije.  Capital Territory je nastao da se nebi svađali Melbourne i Sydney koji od njih treba da bude glavni grad pa su 1908 ustanovili Canberra -u a 1913 ju počeli graditi. U međuvremenu do 9/5/1927 parlament je zasjedao u Melbourne koji je de facto bio to tada glavni grad.  Northern Territory je bio sjeverni dio Južne Australije kojoj je to bilo previše da se brine pa je 1911 prešao pod saveznu upravu. Neznam jel bi danas tako nešto napravili. Teritorije (Territory) nemaju pravo donositi zakonske odluke ali imaju ograničenu samoupravu i biraju lokalnu upravu te "vladu". Ustavom su predviđeni uvjeti kad teritorij može postati država ali  Capital Territory (Canberra) bez obzira što po broju stanovnika,  jedan od bitnih uvjeta, to ispunjava najverojatnije iz političkih razloga neće nikad biti, a i ustav je tu koji ju ograničava.  Postoji još osam teritorija, startajući s Norfolk Island ali oni su priča za sebe jer nisu kontinentalni dio Australije.

 

U vrhu je zgrada novog parlamenta, a u dnu spomen područje poginulim vojnicima (War memorial) gdje su upisana imena svih do sada poginulih vojnika (102.000)

800px-TwoParliaments.jpg

 

Pregovori oko nastajanja Australije trajali su desetljećima uz sve moguće kombinacije i nove teritorijalne podjele nastojeći što manje ovlasti prenijeti na saveznu vladu.  Jedan takav prijedlog je bio da se kontinentalni dio podjeli  na 12 država djeleći teritorij postoječih kolonija... no sve je to na kraju ostalo na 6 kolonija koje su bile u granacima današnjih 6 država + NZ.  NZ je pristupio pregovorima ali kad je trebalo potpisati onda su Kiwiji podvili rep i rekli da i dalje nemaju ništa protiv ali im treba malo više vremena za razmišljanje. Još i danas razmišljaju ali su u međuvremenu praktično u carinskoj uniji s Ozijima. Dok je još bilo nade za Kiwije, na olimpijadi 1908 i 1912 obje zemlje su nastupile pod jednom zastavom kao Australasia, a i u prvom svjestom ratu su vojnici ginuli pod jednom zastavom. Nakon prvog svjetskog rata ideja je utihnula ali se ciklički redovno javlja a kiwi se ponašaju ko mlada - bi u brak ali se boji da izgubi nevinost. S druge strane, tjedno u prosjeku 1000 kiwija  seli u Australiju.  Nije da je tamo panika ili bijeda već ipak Australija pruža više mogućnosti.  Viceva na obostrani račun ima koliko voliš... mislim da ću postaviti neke tamo gdje idu. Bojim se jedino da se file ne uvredi....jer je uglavnom glavna tema ljubavni odnos ovaca i Kiwija.

 

Zajednička zastava Kiwija i Ozija...

 

800px-Flag_of_Australasian_team_for_Olym

 

Zaprška

 

Australija je formalno proglašena 1/1/1900 a proces je pravno formaliziran 14/5/1907 statusom Dominion u odnosu na maticu - Veliku Britaniju. 11/11/1931 Australija je i formalno dobila pravnu samoupravu što je bilo samo sankcioniranje defacto stanja zadnjih trideset godina i praktično se odvojila od Velike Britanije. Povod te odluke je bila kriza oko imenovanja generalnog guvernera koji nije bio po volji tadašnjem kralju George V. Predloženi guverner je bio židov (dotašnji su bili plavi englezi). Australija nije odustajala od svog prijedloga pa se kralj na kraju da izbjegne krizu morao povinovati. Da bi izbjegli slične stvari pravno je sankcionirano defacto stanje.

Monarha, sada kraljicu Elizabethu predstavlja na nivou australije guverner (Governor - General), kojeg predlaže trenutni predsjednik vlade a monarh potvrđuje. Mandat guvernera traje 4 godine. Svaka država ima svog guvernera koji se postavlja kao i savezni predlaganjem lokalnog premijera. Guverner je više manje protokolarna funkcija ali može raspustiti parlament i inicirati izbore. To se desilo jednom do sada i još uvijek traje polemika oko toga. Guverner potvrđuje rezultate izbora i daje mandat za sastav vlade većinskoj partiji. Zadnji referndum prije desetak godina o potpunoj nezavisnosti Australije nije prošao za nekoliko desetaka tisuča glasova. Za sada nitko ne predlaže novi referendum jer je kraljica vrlo popularna kod većine stanovnika. Kad dođe Charles... možda.

 

Naša generalna guvernerica i predsjednica vlade Australije (desno)

 

910748-3x2-940x627.jpg

 

Australija ima dvodomni , Westminster sistem vladanja gdje predsjednik vlade vodi glavnu riječ. Izbori se u pravilu održavaju svake 4 godine (House of representatives - 150 izabranika)  i većinska partija osniva vladu - samostalno ili u koaliciji. Trenutna vlada (Labor) balansira zahvaljujući  podršci 6 nezavisnih članova parlamenta, a ne piše joj se baš dobro za slijedeće izbore krajem 2013 godine. Senat je druga priča. Sastoji se od 76 sentatora - svaka država po 12 i po dva za kontinentalne teritorije. Senatori se biraju svakih 6 godina.  Glavna funkcija senata je da potvrđuje zakone izglasane u donjem domu parlamenta.

 

sepchart.gif

 

Kuhanje

 

Kao prvo - u svakodnevnom životu Australija se osjeća kao jedna, jedinstvena država. Ispod te jedinstvenosti postoje državne samostalnosti koje državama daju pravo odlučivanja i  suodlučivanja i kao krajnji čin - odbijanje saveznih odluka pa i otcjepljenje. Pisao sam o tome ali kako Anton ne šljivi moju molbu i svoje obećanje da instalira jedan font taj i slični prilozi nisu čitljivi pa razmišljam čemu sam pisao uopće.  Da skratim. Otcjepljenje je moguće ali teško da će se desiti jer su australci danas jako mobilni i sele se prema potrebi tako da su više lojalni Australiji no recimo rodnoj državi ili državi u kojoj trenutno žive. Tako ankete kažu. Tridesetih godina prošlog stoljeća  bio je prilično jak pokret za otcjepljenje zapadne australije pa je 1933 došlo do referenduma u zapadnoj australiji dok je na čelu države bila Nacionalistička partija. Interesantno je da je u tom trenutku 68% glasalo za nezavisnost ali je u istom trenutku pala vlada koja je inicirala referndum tako je referndum postao neobavezujući jer je iniciran od vlade koja više nije bila na vlasti u trenutku referenduma. Postoji legalno objašnjenje za tu začkoljicuali  da ne davim s time i nitko se nije bunio.  U roku nekoliko godina interes za nezavisnot je pao na 10 - 15 % stanovnika i takav je više manje danas u ostalim državama.

 

Predložena zastava nezavisne države Zapadna Australija (kad im vidim face čudi me kako je ta ideja uopće i dobila podršku)

 

WA_secession_delegation.jpg

 

Jedan od najvećih posljedičnih problema koji je federalni sistem prouzročio je regulacija  Murray river koja prolazi kroz četiri države. Obzirom da svaka država regulira upotrebu vode onda Južna Australija koja je na kraju dobija gotovo šipak. Pregovori koji traju već desetak godina su sada konačno pri kraju i izgleda da će se rijeka spasiti jer praktično prestaje prije ulaza u ocean, a nekad je bila Mississippi  Australije, žila kucavica za transport robe i ljudi.  Pregovori se završavaju usaglašavanjem kvota vode za pojedine države i od prošle godine Južna Australija dobiva 5% više vode no prethodne godine. Kvota će se još povećati jer moderni sistemi za navodnjavanje troše manje vode.....tako kažu.

 

Konzumacija

 

Saveznoj vladi je delegirana obrana, vanjska politika, granica i financijska politika te porezna politika. Države imaju pravo ubirati takse.  Vlada ubire federalni porez - GST (10% na prodaju) i onda ga vraća državama prema ključu više manje dogovorenih potreba, a dio ostaje za financiranje države i saveznih projekata. Kad je preraspodjela GST- ija onda uvijek ima država koje su manje sretne jer kažu da više daju ili im više treba. U ovom trenutku plače zapadna australija, gdje vlada pravi boom zahvaljujući rudama i gdje se maklo na stotine tisuča australaca u zadnjih desetak godina pa ima GST kolko voliš.

Postoji federalna policija koja surađuje s lokalnim policijama i uglavnom se bavi organiziranim kriminalom koji ne poznaje unutarnje granice i prekršajima vezanim za ulaz u Australiju. Postoji sistem ekstradikcije kriminalaca iz jedne države/teritorije  u drugu ali državna policija ne smije preći granicu ni u snu. Banalan primjer. Vozačka dozvola može biti "oduzeta" u jednoj državi ali i dalje možeš voziti u drugoj. Znam po vlastitom primjeru jer sam u jednom trenutku bio zaustavljen u Viktoriji zbog prebrze vožnje. Legalno treba oko tjedan dana da odluka postane pravosnažna i na savjet policajca fino sam produžio dalje, vratio se doma nakon par dana i onda mi je stigla odluka da ne smijem voziti u Viktoriji 3 mjeseca + kazna koju sam morao platiti ali koju sam mogao ignorirati ako nisam kanio navraćati u Viktoriju.

U koliko je napravljen zakonski prekršaj u drugoj državi, a u tvojoj državi to nije kažnjivo onda te tvoja država neće izručiti. Ne postoji puno takvih situacija ali ih novine redovno zabilježe kao na popularan primjer jednog koji je snimao porniće u Viktoriji, a to je tamo kažnjivo ali pošto živi u Canberri ovi su im rekli njet, kod nas to nije kažnjivo. E ako on dođe u Viktoriju onda je druga priča... naravno prije zastare. 

Države donose svoje zakone koji mogu bitno odstupati od saveznih ali to je stvarno  izniman slučaj jer se vodi računa o mobilnosti ljudi i kapitala. Ako se donosi takav zakon onda je to više radi neke lokalne specijalnosti.  U koliko postoji zakon koji je u suprotnosti  sa ustavom ili saveznim interesima ili nekome ne šmeka zakon, postoji određeni sudski proces koji mogu inicirati pojedinci ili države. Najviši sud u Australiji je High Court i njegova odluka je završna. Doduše... postoje instance gdje je moguće žaliti se Judicial Committee of the Privy Council u Londonu. London neće uzeti u obzir žalbu ako je vezana za ustav Australije jer bi time okrnjio suverenost države. U praksi London je svega nekoliko puta dozvolio da se uključi u žalbeni postupak. Drugi put je žalba UN ali ona nije obavezujuća mada ima uvijeta da postane presedan.

 

Dezert

 

Recimo u čemu se razlikuju države, jedan dio koji mi je poznat:.

Regulacija cestovnog prometa i tehnički propisi za održavanje i kontrolu vozila kao i registracija. Osim državnih registracija postoje i federalne registracije za vozila koje većinu vremena provode van matične države.

Konzumiranje droga

Zaštita okoline (razlike su minimalne)

Zdravstvo (mada je u principu razlika jel plačaš hitnu kad dođe ili ne)

Visina takse na iste procedure

Distribucija voća i poljoprivrednih proizvoda preko državnih granica

Obrazovanje  (sadržaj pojedinih predmeta je drugačiji ali se ide ka ujedinjenju zadnje dvije godine srednje škole odnosno  11 i 12 godina školovanja).

Socijalni sistem (razlike nisu toliko velike da bi penzići ili nezaposleni pohrlili u neku drugu državu)

I tako to....

 

Medo


----

The 50-50-90 rule: Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong.
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users