Jump to content

Photo

Prijedlozi za nove linije

• Please log in to reply
69 replies to this topic

#21 ante_os

ante_os
  • Članovi
  • 336 posts
  • Joined 24.04.2012.
  • LocationOsijek (Zagreb)

Posted 22.06.2012. - 11:48

A što kažete na kružnu liniju koja bi vozila ovom rutom: Mihanovićeva-Zrinjevac-TBJJ-Ilica-Talovčeva-Jukićeva-Mihanovićeva?

Nije loše: Liniju bi mogao voziti jedan tramvaj (solo kola T4) i dva vozača ( 5 krugova jedan vozač i 5 krugova drugi )

A što kažete na liniju Dubec / Dubrava - Maksimirska - Vlaška - Trg bana J. Jelačića (negdje bi se trebao i okrenuti) :)

#22 sutla

sutla
  • Članovi
  • 243 posts
  • Joined 01.12.2007.
  • LocationZagreb

Posted 22.06.2012. - 12:26

35 minuta? Ne mogu vjerovat da taj krug toliko traje. Ali ok, staviš po tri vozila u svakom smjeru i dobiješ slijed od svakih 11,7 minuta što je prihvatljivo.

#23 NT 2200

NT 2200
  • Članovi
  • 3,853 posts
  • Joined 19.11.2006.
  • LocationZürich (CH)

Posted 22.06.2012. - 18:00

...

Upravo ovo fali ZET-u... Planiranje i to razumno !
Poslana slika

#24 davorseljan

davorseljan
  • Članovi
  • 569 posts
  • Joined 15.01.2006.

Posted 22.06.2012. - 22:16

Po meni fali linija koja bi Vukovarsku povezao sa Novim Zagrebom.
Uveo bi 16A i 16B i to kružno.
Savska - Vukovarska - Držićeva - Sopot - Savska.
Tako bi izbjegli trčanja na križanju Držićeva - Vukovarska (smjer Savska).
Linija 14 dobila bi ispomoć do Zapruđa, 6 i 7 do Vukovarske i rasteretila ih putnika koji idu u Vukovarsku.
Skretnica postoji.

#25 STIB

STIB
  • Moderatori
  • 13,883 posts
  • Joined 20.01.2006.
  • LocationZagreb, HR

Posted 23.06.2012. - 07:29

Skretnica postoji.

Skretnica postoji, ali je geometrija križanja Držićeva-Vukovarska takva (loša) da bi tramvaj trebao posebnu fazu za skretanje, a to bi onda dodatno usporilo cjelokupni promet.
A što se tiče trčanja preko ceste, toga ima (možda još i više) ali su to oni koji putuju u smjeru NZ > Žitnjak i obratno.

#26 mikiza

mikiza
  • Članovi
  • 744 posts
  • Joined 14.12.2006.
  • LocationNovi Sad

Posted 23.06.2012. - 13:01

Ovo sad za geometriju mi nije baš najjasnije. Oštriji zavoj (manji radijus krivine) je Držićeva->Vukovarska (Zapad) nego ovaj iz Vukovarkse (Zapad)->prema Držićevoj jug. I tako i tako šine su u obe avenije na sredini, tako da nema presecanja automobilskih tokova koji u isto vreme idu u isto skretanje. Tako da ne vidim zašto to ne bi radilo. Od gomile raskrsnica u Zagrebu ova (+ ona kod Branimirove pijace i ona kod Jadranskog mosta, ali kod nje već problem pravi skretanje u Savsku) su retke na kojima tramvaj ostaje u sredini (ne dolazi do prebacivanja iz sredine na rub ulice ili obrnuto), na njoj postoje i pomoćne trake za desna skretanja automobila, pa je tu kolizija sa automobilima najmanja. To što bi bilo lepo da su šine udvojene i da tramvaji ne čekaju u koloni jedan iza drugog dok svaki uhvati svoju fazu je druga stvar. Mada bi se i to dalo rešiti da se malo prepodese semafori i dozvoli da u jednom intervalu semafora više tramvaja prođe (barem u istom smeru). Mada bi mogao da se primeni i princip da se na kraju svakog punog "kruga" intervala na semaforima ostavi 45 sekundi recimo da je otvoren semafor za tramvaje koji dolaze od AK, ma gde god išli, a da su svi ostali pravci zatvoreni (dobro tu bi još moglo jedino istovremeno biti dozvoljeno skretanje iz prvca Žitnjaka ka AK, jer ono ne bi bilo u koliziji ni sa čim). A moglo bi se napraviti i da se takav interval ali kraći obezbedi povremeno i na drugim prilazima raskrsnici. Trebalo bi malo žongliranja sa podešavanjem semafora, ali bi se kolone tramvaja brzo raskrčavale.
Čekajući tramvaje...

#27 seabral

seabral
  • Administratori
  • 17,233 posts
  • Joined 29.04.2005.
  • LocationZagreb

Posted 23.06.2012. - 13:14

Ovo sad za geometriju mi nije baš najjasnije. Oštriji zavoj (manji radijus krivine) je Držićeva->Vukovarska (Zapad) nego ovaj iz Vukovarkse (Zapad)->prema Držićevoj jug. I tako i tako šine su u obe avenije na sredini, tako da nema presecanja automobilskih tokova koji u isto vreme idu u isto skretanje. Tako da ne vidim zašto to ne bi radilo.

Da su se ostvarile najave od prije više od pet godina, danas bi kod tog raskršća imali čistu situaciju.
Ali to su nažalost bila samo jedna od mnogih pustih obećanja za široke narodne mase i za birače Posted Image
Poslana slika
Schaffner sei, des war amoi wos,
So wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos.
--> (Link)

#28 STIB

STIB
  • Moderatori
  • 13,883 posts
  • Joined 20.01.2006.
  • LocationZagreb, HR

Posted 23.06.2012. - 13:37

Nije problem u radijusima tračnica nego u tome da tračnice za skretanje lijevo iz Držićeve u Vukovarsku (prema zapadu) sijeku voznu traku za aute koji idu u istom smjeru. To se dobro vidjelo prošlo ljeto kad se popravljala pruga prema Savišću pa je linija 13 išla u Zapruđe. Ali, tada nije bilo ni tramvaja iz Vukovarske (istok) u Držićevu (sjever) pa su automobilske trake bile posebno iscrtane. Negdje su i slike na forumu...

#29 sutla

sutla
  • Članovi
  • 243 posts
  • Joined 01.12.2007.
  • LocationZagreb

Posted 23.06.2012. - 14:15

Da su se ostvarile najave od prije više od pet godina, danas bi kod tog raskršća imali čistu situaciju.
Ali to su nažalost bila samo jedna od mnogih pustih obećanja za široke narodne mase i za birače Posted Image

E, čeg sve već danas nije trebalo biti, tu se spominje na desetak križanja i navodi se da je krajnji rok za realizaciju 2010.

#30 igor 409

igor 409
  • Članovi
  • 209 posts
  • Joined 05.02.2008.

Posted 23.06.2012. - 16:20

To što bi bilo lepo da su šine udvojene i da tramvaji ne čekaju u koloni jedan iza drugog dok svaki uhvati svoju fazu je druga stvar.

Baš ovo mi je palo na pamet za rješavanje kolona tramvaja na Držićevoj. Mjesta ima, a investicija ne bi trebala biti prevelika.

#31 Ivan_T-101

Ivan_T-101
  • Članovi
  • 3,861 posts
  • Joined 24.05.2005.

Posted 02.07.2012. - 16:52

Baš ovo mi je palo na pamet za rješavanje kolona tramvaja na Držićevoj. Mjesta ima, a investicija ne bi trebala biti prevelika.

Mislim da je to apsurdno, treba razmišljati o semaforima koji će odmah puštati tramvaje da prođu, a koji nisu rijetkost u svijetu (i stalno se obećava da će se raditi), a ne kako da se tramvaji ljepše naguraju...

Što se tiče skretanja Vukovarska-Držićeva, mislim da nije neki problem nacrtati trake, mogu se i dodatno signalizirati ugrađivanjem lampica uz crte ili takvo nešto, samo mislim da neka kružna linija da poveže Vukovarsku i Novi Zagreb ne bi imala smisla, tome služe autobusi preko Av. HBZ (ili jednog dana neki tračnički prijevoz S-J koji će ih zamijeniti), jedino što bih ja tamo eventualno pustio je 16 Črnomerec - Jukićeva - Vukovarska - Zapruđe, o staroj 16-ici nema smisla govoriti jer 109 obavlja posao daleko bolje.
Neke druge kružne ili vrludave linije po centru isto mi se ne čine potrebne, pogotovo kružne bi bile problematične, infrastruktura ne dopušta zaustavljanja i zastoji bi napravili totalni kaos u voznom redu kad bi neprestano vozili. Možda bi 1 preko Gl.k. za Mihaljevac ipak bila bolja nego ukidanje (s time da onda ili 1 ili 8 ne voze vikendom), do Zvijezde ipak zna biti gužva radnim danom pa se može reći i da je donekle potrebno, a možda se može i spojiti takvu jedinicu sa 15 (uz još jedno upozorenje da stanice treba srediti u svakom slučaju kad se šalju katice! što ZET totalno zanemaruje), bila bi i veza s centrom i uštedio bi se možda jedan tramvaj, kratka 15 ima čudan vozni red kojim tramvaji više stoje nego voze.

Dakle, na čemu bih ja trenutno inzistirao a da ne uključuje ozbiljna prekopavanja ulica itd.: građenje kratkog komada pruge na Heinzelovoj i produženje linije 1, a nešto drugo na sadašnjoj mreži ne bih radio osim eventualno 16 preko Vukovarske (ili ovo sa 1 ako nema gradnje Heinzelove).

#32 ante_os

ante_os
  • Članovi
  • 336 posts
  • Joined 24.04.2012.

Posted 02.07.2012. - 17:13

[quote name='"Ivan_T-101"]16 Črnomerec - Jukićeva - Vukovarska - Zapruđe' date='[/quote']
To bi imalo smisla ...

[quote="Ivan_T-101"]... a možda se može i spojiti takvu jedinicu sa 15 (uz još jedno upozorenje da stanice treba srediti u svakom slučaju kad se šalju katice! što ZET totalno zanemaruje), bila bi i veza s centrom i uštedio bi se možda jedan tramvaj, kratka 15 ima čudan vozni red kojim tramvaji više stoje nego voze.
[/quote]
Slažem se da bi se stanice trebale proširiti, no ne razumijem komu smeta 15-ica. Ta linija je kao atrakcija, a da se još gore na Dolju produži, bilo bi super.
Jedinicu ne bih dirao zbog toga što bi onda Zapadni kolodvor izgubio svoju liniju. A što se tiće voznog reda jedinice to bih preuredio, tako da se ne dogodi da i jedinica i sedamnaestica dolaze u isto vrijeme ...

pozdrav!

#33 Ivan_T-101

Ivan_T-101
  • Članovi
  • 3,861 posts
  • Joined 24.05.2005.

Posted 02.07.2012. - 17:39

Slažem se da bi se stanice trebale proširiti, no ne razumijem komu smeta 15-ica. Ta linija je kao atrakcija, a da se još gore na Dolju produži, bilo bi super.
Jedinicu ne bih dirao zbog toga što bi onda Zapadni kolodvor izgubio svoju liniju. A što se tiće voznog reda jedinice to bih preuredio, tako da se ne dogodi da i jedinica i sedamnaestica dolaze u isto vrijeme ...

pozdrav!

Pa ne smeta mi 15, što se mene tiče može se i ta linija Zk-Dolje zvati 15 a ne 1, ali činjenica je da tramvaji puno stoje na sadašnjoj 15 i da se presjedanje može izbjeći, dakle da treba razmišljati o tome, općenito ne znam kako bi linija bila manje atraktivna ako je smislena i duža a ima jednako frekventne polaske, bila bi još atraktivnija i funkcionalnija za stanovnike, a mislim da ako se jednom za SI dijelove grada napravi autobusni terminal na Dolju neka veća linija će morati ići gore, presjedanje tada neće imati smisla, ali mislim da se i sada može izbjeći. Ako se nešto sa 1 ne dogodi mislim da i 8 sa KT4 može gore, prije takvo rješenje nije bilo izgledno jer ništa osim 14 nije vozilo vikendom (i nisam to zagovarao, 14 bi ipak bila prevelika linija za takav broj putnika), ali sad mislim da bi bilo u redu i sa 8 ako se dogodi nešto poput preusmjerenja 1.
Mali tramvaj za Dolje postoji iz vremena kad nisu postojala srednja rješenja poput KT4 nego samo tram bez prikolice ili sa prikolicom i kada je gore bilo i manje stanovnika, mogli bismo biti tako dalje konzervativni i reći da na njoj treba voziti M-24 kao nekada da bude "atrakcija", ali mislim da je to pruga koja je potrebna i treba biti živa i modernizirati se ako može u skladu s potrebama i mogućnostima, a prilično sam siguran da će zbog prirode i vijadukata uvijek ostati atraktivna koji god broj i odredište tramvaji koji njome voze nosili.

btw., ne znam po kojem od mojih planova Zk gubi liniju, ali inače 1 i 17 se jednostavno ne mogu uskladiti jer je 17 s razlogom jako frekventna linija, a 1 svakih 6 minuta na bilo kojoj od predloženih trasa ne bi imala smisla (kad bi ZET uopće bio sposoban uskladiti polaske :rolleyes: i na linijama koje imaju ili trebaju imati slične polaske poput 3 i 13 ili 6 i 11).

#34 STIB

STIB
  • Moderatori
  • 13,883 posts
  • Joined 20.01.2006.
  • LocationZagreb, HR

Posted 02.07.2012. - 17:50

Slažem se da bi se stanice trebale proširiti,

Ne proširiti, nego produžiti! :prof

#35 tramvajac 92

tramvajac 92
  • Članovi
  • 1,390 posts
  • Joined 20.12.2007.
  • LocationZagreb

Posted 03.07.2012. - 13:29

btw., ne znam po kojem od mojih planova Zk gubi liniju, ali inače 1 i 17 se jednostavno ne mogu uskladiti jer je 17 s razlogom jako frekventna linija, a 1 svakih 6 minuta na bilo kojoj od predloženih trasa ne bi imala smisla (kad bi ZET uopće bio sposoban uskladiti polaske :rolleyes: i na linijama koje imaju ili trebaju imati slične polaske poput 3 i 13 ili 6 i 11).

Ako 17 ide svakih 6 min, onda trebaju 1 i 9* ići svakih 12, s razmakom od 3 min između polazaka linija. Usklađeno bez velikog mudrovanja, a to što bi se to teško održavalo je već druga stvar..
*S povećanjem kapaciteta tramvaja

#36 ante_os

ante_os
  • Članovi
  • 336 posts
  • Joined 24.04.2012.

Posted 03.07.2012. - 14:18

Ako 17 ide svakih 6 min, onda trebaju 1 i 9* ići svakih 12, s razmakom od 3 min između polazaka linija. Usklađeno bez velikog mudrovanja, a to što bi se to teško održavalo je već druga stvar..
*S povećanjem kapaciteta tramvaja

Na devetku bi idealni bili bikovi ... ! :)

#37 davorseljan

davorseljan
  • Članovi
  • 569 posts
  • Joined 15.01.2006.

Posted 03.07.2012. - 14:58

Mislim da bi ovo sa spajanjem 1 i 15 imalo smisla.
Onda da se 8 stavi samo radim danom.
Mihaljevac treba dvije linije, čak i treča nebi škodila jer ima putnika.
Mislim da bi sada na liniji 8 bila dovoljna katica.
Samo pitam se ćemu Trešnjevci treba 35 katica a Dubrava ima samo 15 kada su linije koje vozi Dubrava bile dobre katice koje oni nemaju.
Zato voze suludo oni kapaciteti koji zbilja nema potrebe.
Možda da se Dubravi dade još 10 katica i mislim da bi to bilo dovoljno da se pokrije 8, 13 i 15.

#38 zet-ovac

zet-ovac
  • Članovi
  • 1,221 posts
  • Joined 03.06.2007.
  • LocationZG

Posted 03.07.2012. - 15:45

Katica je vrlo opasno riješenje na potezu Mihaljevac-Dolje zbog ove situacije.
Iz tih razloga je i maknuta sa 15-ce iako je vozila samo vikendom.

#39 Ivan_T-101

Ivan_T-101
  • Članovi
  • 3,861 posts
  • Joined 24.05.2005.

Posted 03.07.2012. - 23:40

Katica je vrlo opasno riješenje na potezu Mihaljevac-Dolje zbog ove situacije.
Iz tih razloga je i maknuta sa 15-ce iako je vozila samo vikendom.

Dobro, ma kako trenje kod KT4 može biti lošije nego kod T4 kad je na jednakom broju osovina s identičnim kotačima teža nekoliko tona?

#40 zet-ovac

zet-ovac
  • Članovi
  • 1,221 posts
  • Joined 03.06.2007.
  • LocationZG

Posted 03.07.2012. - 23:57

Dobro, ma kako trenje kod KT4 može biti lošije nego kod T4 kad je na jednakom broju osovina s identičnim kotačima teža nekoliko tona?

KT4 ima pjeskare samo na prednjem postolju, T4 na oba.
To proklizavanje je vrlo neugodan osjećaj i imaš osjećaj da se tram ne može uopće kontrolirano zaustaviti.
KT4 je inače nestabilniji tramvaj od T4 što samo potpomaže osjećaj bespomoćnosti.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users