Pretpostavljam da će nekima zvučati bogohulno: meni je Lička pruga ljepša i privlačnija od Unske. Svaka čast prekrasnoj rijeci Uni, no Lička pruga pruža daleko raznovrsnije i šire vidike s obzirom na područja kroz koja prolazi.
Naročito mi je zapela za oko dionica Gračac - Knin, koju sam najmanje poznavao. Posebno dionica od Zrmanje do Stare Straže (kolodvor Malovan nalazi se neposredno uz cestu, pa je na neki način ‘’doživljen’’, a Cerovac je izvan ruke). Također su me zanimale i dvije lokacije koje su samo posredno vezane uz prugu - Cerovačke pećine i izvor rijeke Zrmanje.
Poznato je kako sam inicirao izlet Stara Straža - Pribudić i kako sam u zadnji čas morao odustati od putovanja. Što ne znači da sam od ideje odustao, samo sam je ostavio za neku drugu priliku.
Onda mi se javio Pfaff s idejom da krenemo nas dvojica vlakom, s tim da nas u Gračacu dočekaju Portos i njegov prijatelj Mato, pa da obiđemo planiranu trasu Medomobilom. U plan smo stavili i izvor Zrmanje, te (po mogućnosti) Donju Cerovačku pećinu. Obje lokacije povezane su sa željeznicom - rijeka Zrmanja izvire točno ispod pruge između kolodvora Zrmanja i Pribudić, a Cerovačke pećine otkrio je ing. Nikola Turkalj za vrijeme gradnje pruge Gračac - Knin.
Nakon poduljih priprema, ispunjenih dogovaranjem, planiranjem pa i nekom vrstom radosnog uzbuđenja, Pfaff i ja kupili smo prijevozne karte za ICN 521/524 i to za petak 8. lipnja, računajući da taj dan neće biti gužve u vlaku. Ja ću putovati iz Zagreba, Pfaff će mi se pridružiti u Oštarijama, a Portos i Mato će doći Medomobilom iz svog ličkog azila u Zaklopcu pa ćemo zajedno na railfanovsku turu.
I najbolji planovi mogu se pokvariti u zadnji čas. Ekipa je ostala osiromašena za jednog člana jer Pfaff nije mogao stići na vrijeme u Oštarije. Jeremijade i filipike na račun HŽ-a pogledati u odgovarajućoj temi.
Putovanje smo ipak obavili na opće, a naročito moje, zadovoljstvo. Ja otvaram putopis, a Portos će me naknadno dopuniti.
Napominjem da sam razgledavao okoliš, tražio motive i slikao isključivo i samo za svoju dušu. Razumije se da ću dio impresija podijeliti s vama.
Zora 8. lipnja u mojoj Malešnici:

ICN 521 na drugom peronu Zagreb - Glavnog kolodvora:

Suprotno očekivanjima (u petak između blagdana i vikenda nije se moglo predviđati baš puno putovanja) vlak je bio pun-krcat. Osim dvije grupice školaraca bilo je tzv. ‘’običnih’’ putnika, ali i dosta stranaca. Primijetio sam između ostalih Japance i Nijemce, a iza mene je sjedio bračni par koji je govorio vrlo čudnim jezikom. Vukao mi je na mađarski, ali zasigurno nije bila riječ o Ugrima. Šteta je što uz mene nije bio profa egérke, on bi precizno locirao moje suputnike.
Naravno da sam dobio rezervaciju za najgluplje moguće mjesto - unatrag u odnosu na smjer vožnje i s pogledom na prostor između dva prozora. Kako sam ušao u vlak među prvima, odlučio sam zaposjesti poziciju gdje sjedim nasuprot suputnicima i između nas je onaj stolić. Idealno za Pfaffa, mene i zalihe naših torbi. Pa što bude biti će. A bilo je to da me uljudno otpremila teta koja je vodila klince na izlet i poslala me na moje rezervirano sjedalo.
Putem sam se ipak pobrinuo za najatraktivniju moguću poziciju jednog railfana, no o detaljima za takve stvari nije uputno piskarati po forumima.
Lovinac, križanje s ICN iz Splita, majstor Željko i njegov sin:

U Gračacu su me dočekali Portos i prijatelj Mato (nije railfan, ali se rado druži s takvom sortom). Sjeli smo u Medomobil i krenuli na putovanje.
U kolodvoru Gračac čekao je na križanje teretni vlak u smjeru Knina s jednim Turnerom i 9 vagona. Garnitura nam se pričinila nešto kraćahnom, no čuli smo da je riječ o vlaku težine 717 tona. Nismo ga ganjali ni razmišljali o sačekuši, jer su naši interesi sasvim druge vrste, no sudbina nas je ipak spojila. O tome u nastavku.
Kad već spominjem teretnjake, navesti ću ih sve koje sam jučer vidio na Ličkoj pruzi. Osim spomenutog, iz ICN 521 vidio sam u Rudopolju jednog u smjeru Ogulina; iz ICN 524 vidio sam jednog u Plaškom i jednog u Josipdolu, svaki s po dva Turnera; oba vlaka imala su po 16 Taads (sinoć mi je mali.paja objasnio da je riječ o prijevozu umjetnog gnojiva iz Kutine u Šibenik); za još jednog nam je prometnik u kolodvoru Pađene iskopao informaciju kako upravo kreće iz Gospića prema Gračacu i Kninu, ali smo se negdje putem mimoišli.
Toliko o teretnjacima, Turnerima i sličnim atrakcijama za one koji bi čučali tri sata da ih snime. Takvima sretno bilo, nama se žurilo jer smo na raspolaganju imali tek nešto više od 5 sati. Pa nas je Medomobil doveo na početnu destinaciju:

Putem smo pretekli ICN 521, a majstor Željko nas je vidio i zatrubio u čast neočekivanog novog susreta:

Portos je ovdje bio tko zna koliko puta, ali uvijek nađe neki novi detalj za fotkanje:

Dok mi pržinarimo po suncu Mato se lukavo povukao u hladovinu: