Prije svega, što znamo o Bugarskoj? Ona je jedina južnoslovenska zemlja koja nikada nije bila dio Jugoslavije. Povijest, a zato i željeznica joj je malo drugačije nego ovdje. Naravno, najveći otisak na željeznici (i na izgledu Bugarske) je ostavio socijalizam, tj. Živkovo razdoblje. Ogromne betonske zgrade i ranžirni (kako oni kažu: razpereditelni) kolodvori: svugdje se pojave tragovi nekadašnjeg sjaja i većeg prometa. Međutim, bugarska željeznica nije sasvim izgubio onaj sjaj. Dok je kod nas željeznica doživjela krizu i gubitak putnika, Bugari još uvijek redovno putuju vlakom. Cijena karata je još uvijek prilično niska, autobusne karte su ponekad čak dvaput skuplje i sad ne pretjerujem. Cijene benzina su slične našim cijenama, ali bugarska je plaća znatno manja nego naša. Znači, većina Bugara si ne može priuštiti putovanje autom na dužim relacijama. Posljedica svega ovoga je da većina stanovništva putuje vlakom, osobito ako je riječ o dužem putovanju. Praznog vlaka u Bugarskoj još nisam vidio. Ali o tome će govoriti slike.
Još malo o tome zašto sam išao baš u Bugarsku. Odavno mi je bila želja da pogledam prugu Niš-Dimitrovgrad prije nego što se instalira elektrifikacija. Na moju nesreću, ŽS je na početku proljeća odustao od prometovanja popodnevnog vlaka za Istanbul. Tako da je ostao samo jedan vlak na spomenutoj pruzi, a to je bio noćni ekspres za Sofiju. Ako je već ovako ispalo, možemo sve do Sofije. Ipak je glavni grad Bugarske nadohvat granici. A nikad prije nisam bio kod Crnog mora, ma zašto ne ići do Varne? Sve u svemu, tri dana sam proveo u Bugarskoj. Prvi dan sam spavao u hostelu u Sofiji, drugi dan u Varni. Ali neću trošiti više riječi, slijedi putopis.
Dakle, iz Beograda ću ići jedinim noćnim vlakom. Garnitura je već postavljena, ali nema ni lokse ni osoblja. Zato imam vremena za bauljanje po kolodvoru. Noćni vlak za Bar je spreman za polazak na 6. kolosijeku:

U Srbiji baš rijetko viđamo ovakvo dugu garnituru:

Vlak je otišao, peron ispraznio…

…ali ni drugdje nema gužve:

Nakon ukrcaja i kontrole sam ubrzo zaspao, ali postavio sam budilicu na vrijeme dolaska u Niš. Od Niša počinje meni nepoznata dionica. Nažalost nisam mnogo vidio od toga, ali Sićevačka klisura je fenomenalna i pod zvijezdanim nebom. (Slike te klisure su dobrodošle od srpskih forumaša.)