Jump to content

Photo

Bugarska, proljeće 2012.

• Please log in to reply
91 replies to this topic

#1 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.
  • LocationKaštel Gomilica / Budimpešta

Posted 01.06.2012. - 15:35

Čitajući podforum „putopisi-Europa”, primjetio sam da zapravo nema putopisa iz Bugarske osim seabralove sofijske avanture iz 2009. Zato sam odlučio da ću sastaviti putopis od svojeg proljetnog putovanja u Varnu.

Prije svega, što znamo o Bugarskoj? Ona je jedina južnoslovenska zemlja koja nikada nije bila dio Jugoslavije. Povijest, a zato i željeznica joj je malo drugačije nego ovdje. Naravno, najveći otisak na željeznici (i na izgledu Bugarske) je ostavio socijalizam, tj. Živkovo razdoblje. Ogromne betonske zgrade i ranžirni (kako oni kažu: razpereditelni) kolodvori: svugdje se pojave tragovi nekadašnjeg sjaja i većeg prometa. Međutim, bugarska željeznica nije sasvim izgubio onaj sjaj. Dok je kod nas željeznica doživjela krizu i gubitak putnika, Bugari još uvijek redovno putuju vlakom. Cijena karata je još uvijek prilično niska, autobusne karte su ponekad čak dvaput skuplje i sad ne pretjerujem. Cijene benzina su slične našim cijenama, ali bugarska je plaća znatno manja nego naša. Znači, većina Bugara si ne može priuštiti putovanje autom na dužim relacijama. Posljedica svega ovoga je da većina stanovništva putuje vlakom, osobito ako je riječ o dužem putovanju. Praznog vlaka u Bugarskoj još nisam vidio. Ali o tome će govoriti slike.

Još malo o tome zašto sam išao baš u Bugarsku. Odavno mi je bila želja da pogledam prugu Niš-Dimitrovgrad prije nego što se instalira elektrifikacija. Na moju nesreću, ŽS je na početku proljeća odustao od prometovanja popodnevnog vlaka za Istanbul. Tako da je ostao samo jedan vlak na spomenutoj pruzi, a to je bio noćni ekspres za Sofiju. Ako je već ovako ispalo, možemo sve do Sofije. Ipak je glavni grad Bugarske nadohvat granici. A nikad prije nisam bio kod Crnog mora, ma zašto ne ići do Varne? Sve u svemu, tri dana sam proveo u Bugarskoj. Prvi dan sam spavao u hostelu u Sofiji, drugi dan u Varni. Ali neću trošiti više riječi, slijedi putopis.

Dakle, iz Beograda ću ići jedinim noćnim vlakom. Garnitura je već postavljena, ali nema ni lokse ni osoblja. Zato imam vremena za bauljanje po kolodvoru. Noćni vlak za Bar je spreman za polazak na 6. kolosijeku:
Posted Image

Posted Image

U Srbiji baš rijetko viđamo ovakvo dugu garnituru:
Posted Image

Posted Image

Vlak je otišao, peron ispraznio…
Posted Image

…ali ni drugdje nema gužve:
Posted Image

Posted Image

Nakon ukrcaja i kontrole sam ubrzo zaspao, ali postavio sam budilicu na vrijeme dolaska u Niš. Od Niša počinje meni nepoznata dionica. Nažalost nisam mnogo vidio od toga, ali Sićevačka klisura je fenomenalna i pod zvijezdanim nebom. (Slike te klisure su dobrodošle od srpskih forumaša.)
Levente -- pozdrav iz Mađarske

#2 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.

Posted 01.06.2012. - 15:36

Niš usred noći:
Posted Image

Rasvjeta perona je…hm…jedinstvena.
Posted Image

Posted Image

Već smo na srpskoj strani granice, u Dimitrovgradu, ali još uvijek u noći. Kolodvor je inače nedavno elektrificiran, ali zapravo odsječan od srpske kontaktne mreže. Razlog elektrifikacije je gotova kontaktna mreža od bugarske strane.
Posted Image

Napuštamo Srbiju i dolazimo na prvu bugarsku stanicu, Kalotina Zapad.
Posted Image

Pogled unatrag prema Srbiji:
Posted Image

Prvi bugarski natpis koji vidimo: Ne se kačvaj! (Ne penji se!)
Posted Image

Dolazimo u prvi veći grad, Dragoman:
Posted Image

Posted Image

Da, i Bugari imaju Siemens Desiro…
Posted Image

Tako brzo stižemo u Sofiju da nemam vremena za fotografiranje usput. Naš „ekspres” od tri vagona stoji na 5. kolosijeku glavnog kolodvora:
Posted Image

Posted Image

#3 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.

Posted 01.06.2012. - 15:37

Upoznajmo malo glavni kolodvor. Od arhitekture ogromne glavne dvorane možemo pogoditi doba izgradnje.
Posted Image

Posted Image

Ima i displej, na zidu iza naših leđa:
Posted Image

Preko dugačkog pothodnika idem do zadnjega perona gdje stoji garnitura brzog vlaka za Vidin.
Posted Image

Pogled prema drugim peronima. Vidi se da je kolodvor ogroman, ali prometa nema više toliko kao nekada.
Posted Image

#4 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.

Posted 01.06.2012. - 15:39

Dizel manevarka (vjerojatno rumunjskog podrijetla) izvuče dugačku garnituru s prvog kolosijeka. U garnituri su kombinirani dva vlaka, prvi iz Petriča (grad na grčkoj granici), a drugi iz Plovdiva.
Posted Image

Razne pozicije vlaka, željezničara i kolodvorskog psa:
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Službena strana „prelijepe” kolodvorske zgrade:
Posted Image

Na drugoj strani piše „Gare Centale Sofia”. Da, na francuskom. Bugari za neki razlog obožavaju Francuze. Na kolodvorima je sve napisano na bugarskom i na francuskom jeziku. Neki konkretni primjer: началник гара – chef de gare (prometni ured) ili чакалня – sale d’attente (čekaonica). Čak i prepis kolodvorskih imena je na francuskom, kako vidite u kolodvoru Krušeto:
Posted Image

Brzi vlak iz Petriča dolazi na 3. kolosijek:
Posted Image

Lokomotiva je češkoslovačkog podrijetla, proizvođač je Škoda Plzeň. Ova serija je najčešća u Bugarskoj.
Posted Image

Posted Image

Relacijske tablice su svudgje uredno postavljene:
Posted Image

Nastavak slijedi! (Ali komentari su uvijek dobrodošli)

#5 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,562 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 01.06.2012. - 17:17

Odlično! Lijepo si započeo, a sad nestrpljivo čekam nastavak (pače, više njih) :cheer:

(Slike te klisure su dobrodošle od srpskih forumaša.)

Ne znam za srpske forumaše, al' evo Ti jedna od mene:

Posted Image

"Lovac je dobro pucao samo je zec krivo trčao."

VracamSeOdmah.jpg

#6 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 01.06.2012. - 18:05

Pozdrav!!

Mr. Levente, uvek na usluzi :mrgreen: :mrgreen:

http://railserbia.ne...php?f=18&t=2913

ovde imate prugu uzduz i popreko...

pozdrav,

Petar
...i onda je on mene pogledao a ja ne volim kad me neko pogleda....

#7 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,168 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 01.06.2012. - 20:28

Ako se ne varam, ovo je prvi putopis iz Bulgarije na ovom forumu.. Jedva čekam da vidim ostalo, i da naučim kako se dolje diše..

2z8q8zt.jpg

#8 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.

Posted 01.06.2012. - 20:34

Petar, tvoje slike s te pruge su jednostavno fantastične. Baš imaš sreću da si vidio bolja vremena.

Pfaffe, i tebi hvala na jedinstvenoj fotki. Koje je serije parnjača?

Nastavak putopisa slijedi sutra. :mrgreen:

#9 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,562 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 01.06.2012. - 23:11

Koje je serije parnjača?

Stanleyeva omiljena - JŽ 05

VracamSeOdmah.jpg

#10 hyperion

hyperion
  • Članovi
  • 1,035 posts
  • Joined 16.01.2006.
  • LocationBrežice, Slovenija

Posted 02.06.2012. - 10:26

Službena strana „prelijepe” kolodvorske zgrade

Da se takva ista zgrada nalazi negdje u Njemačkoj, bi to bilo postignuće arhitekturne umjetnosti?
Što se fotopisa tiče, rijeći su suvišne :jup

#11 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.

Posted 02.06.2012. - 10:56

Nakon prekratkog zadržavanja ću napustiti Sofiju. Brzi vlak za Varna i Burgas već čeka na 8. kolosijeku. (Istim vlakom ću ići sutradan.)
Posted Image

Ali ja neću ići sve do Varne, bar ne ovog dana. Nego planiram do Plovdiva, ali ništa od toga… Kako napuštamo glavni grad, oblaci su sve gušći i ružniji. U planinama već kiši, a mi ćemo kroz planine. Nakon deset minuta razmišljanja, donosim tešku odluku da siđem na sljedećem kolodvoru. Tako sam se našao na peronu kolodvora Elin Pelin. Vidi se kako su oblaci ružni prema Plovdivu:
Posted Image

Pogled unatrag na baš dugačak vlak. U daljini nad Sofijom nebo je još plavo.
Posted Image

Vlak odlazi prema Plovdivu, sad nema nazad…
Posted Image

…a ja sam ostao u gradiću nekih pedesetak kilometara od Sofije. Još nisam siguran da je bila dobra ideja… :neutral:
Posted Image

…ali, ako sam već tu, pisat ću mini-kolodvoropis. Imam dvadesetak minuta do sljedećeg vlaka koji će me dovesti nazad u Sofiju. Kolodvorska je zgrada baš tako lijepa kao ona u Sofiji, samo u manjem izdanju:
Posted Image

Službena strana je baš funkcionalna: predkrovlje zgrade je ujednom i nadstrešnica prvog perona.
Posted Image

Ulazimo u čakalnju ili čekaonicu. Blagajna radi, putnika ima, klupe su baš udobne. Stavljanje radijatora za klupe je genijalna ideja.
Posted Image

Iako ne izgleda baš tako, vozni red i natpisi su aktualni. Na tablici voznog reda možete provjeriti da ima dosta vlakova (premda je daleko od taktnog VR-a). Lijevo su pristigašti, te desno zaminavašti vlakovi. :mrgreen:
Posted Image

#12 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.

Posted 02.06.2012. - 11:17

Ipak je bila dobra ideja!!! Taman sam izašao iz čekaonice, dolazi teretnjak iz smjera Sofije. Ali nije običan teretnjak!
Posted Image

Manevarka je kopčana u garnituru tako da odmah može izvući vagone na industrijski kolosijek. Zato što Elin Pelin nema vlastitu manevarku, poslali su jednu iz Sofije u sastavu teretnjaka. Genijalno, ja još nikad nisam vidio ovakvo.
Posted Image

Posted Image

Ali glavna mašina je naravno Škoda, što drugo.
Posted Image

Ipak je srodni jezik, razumijemo sve a bugarskom vagonu:
Posted Image

Dolazi putnički iz Septemvri za Sofiju, Siemens Desiro kako je tu obično. Obratite pažnju na užasno stanje teretnih vagona:
Posted Image

Posted Image

Evo me nazad u Sofiji. Putovanje u Desiru mi je baš domaći osjećaj jer baš često putujem u njima u Mađarskoj.
Posted Image

Posted Image

Nakon kratkog rekalkulacije voznog reda odlučujem da ću ipak ići u Plovdiv. Tamo će mi odvesti ista garnitura, tj. opet Desiro. Ali o tome malo kasnije. Uživajte!

#13 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,168 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 02.06.2012. - 12:30

Vlak odlazi prema Plovdivu, sad nema nazad…
Posted Image

Nekak visi taj vagon..

2z8q8zt.jpg

#14 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,562 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 02.06.2012. - 14:36

Posted Image

Elin Pelin (pravim imenom: Dimitar Ivanov Stojanov), veliki bugarski književnik i pripovjedač. Smatraju ga najboljim opisivačem života na selu. Pisao je i za djecu, mi smo kao klinci u biblioteci "Vjeverica" čitali o avanturama Jana Bibijana na mjesecu i u carstvu čarobnjaka. Gradić je nazvan po njemu (prije se zvao Novoselci) jer se književnik rodio u obližnjem selu Bajlovo. A evo mu i spomenika

Posted Image

Prvi bugarski natpis koji vidimo: Ne se kačvaj! (Ne penji se!)
http://img341.images...25/p1110868.jpg

Drugi bugarski natpis:

Posted Image(Ovaj je iz Sofije)

VracamSeOdmah.jpg

#15 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.

Posted 02.06.2012. - 14:55

Hvala Pfaffe na izvrsnim dopunama. Ni ja nisam čuo za Stojanova. Uvijek učimo nešto. :mrgreen: Nego, izgleda da stvarno dobro poznaješ Bugarsku. Imaš li neku posebnu vezu ili?

@Brunoh: Da, stvarno nešto nije u redu. Možda tračnice nisu vodoravne (ali to ima baš malo šanse).

#16 egérke

egérke
  • Članovi
  • 5,138 posts
  • Joined 08.06.2006.
  • LocationKvatrić

Posted 02.06.2012. - 15:24

Ako se ne varam, ovo je prvi putopis iz Bulgarije na ovom forumu.. Jedva čekam da vidim ostalo, i da naučim kako se dolje diše..

Khm, khm, a moja bugarska etapa balkanskog putopisa iz 2008.?

#17 ICE-3M

ICE-3M
  • Članovi
  • 1,512 posts
  • Joined 11.01.2011.
  • LocationZagreb

Posted 02.06.2012. - 15:29

@Brunoh: Da, stvarno nešto nije u redu. Možda tračnice nisu vodoravne (ali to ima baš malo šanse).

Pogledaj malo bolje, pogotovo oko vrata. Vagon je jednostavno tako konstruiran da bude kosi. Ako još malo bolje pogledaš, vidiš da je dio s prozorima nakošen pod različitim kutem od djela ispod prozora, dok su vrata ravna. Sve u svemu jako zanimljiv vagon.

#18 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.

Posted 02.06.2012. - 15:57

ICE-3M, pogledao sam bolje, pogotovo si u pravu. Hvala na objasnjenju. :rolleyes:

#19 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.

Posted 02.06.2012. - 15:58

Dakle, kako sam rekao, udobno sam se smjestio u Desirou i vozikao sve do Plovdiva. Zato što se prozori ne daju otvoriti, nemam usputne slike, al ne brinite se, bit će od sljedećeg dana.

Evo me u Plovdivu. Desiro kojim sam došao je već napušten. Kako vidite, nadstrešnice nema, ali stupovi su odavno tamo. Nestao je novac tijekom izgradnja, barem to je najlogičnije objašnjenje.
Posted Image

Brzi vlak za Burgas je spreman na polazak na 5. kolosijeku. Posted Image

Prometnik je plavuša!
Posted Image

Već sam na prvom peronu, s kojega puca pogled prema izlazu kolodvora (smjer Stara Zagora).
Posted Image

Na peronu je već gomila, ljudi čekaju ubrzani vlak za Sofiju. Ipak je Plodviv drugi najveći grad Bugarske. Prelijepi sat koji visi iz nadstrešnice je vjerojatno turskog podrijetla.
Posted Image

U međuvremenu brzi vlak za Burgas napušta kolodvor:
Posted Image

Ubrzani vlak će doći na prvi kolosijek (neposredno pred kolodvorskom zgradom), a lijevo su smješteni čeoni kolosijeci.
Posted Image

#20 Levente

Levente
  • Članovi
  • 973 posts
  • Joined 07.08.2008.

Posted 02.06.2012. - 16:00

Ali ja se smjestim na drugom peronu da udobno i bez gužve slikam dolazeći ubrzani vlak. Evo ga, dolazi:
Posted Image

Prelijepa (ali raspadajuća) kolodvorska zgrada i gomila, pred koju pristiže vlak:
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Već je blizu mene:
Posted Image

Posted Image

Na drugoj strani iznenada dolazi prazna garnitura s posebnom manevarkom. To je čehoslovačka Žehlíčka (Glačalo), moj dragi poznanik iz Slovačke.
Posted Image

Kako to sve zajedno izgleda:
Posted Image

Šetam još malo dalje, ali nakon perona počinje trava i kamenje:
Posted Image

I ova garnitura je duga, dok je kod nas brzi vlak sastavljen od tri ili četiri, maksimalno pet vagona…
Posted Image

Posted Image

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users