Jump to content


Donacija

Opcije potpore stranici zeljeznice.net
Ako posjedujete kriptovalute, možete donirati i na adrese:

3P2r8a7BMvRiRppZXcQdYiGguhN4iHAWTA3 - WavesPlatform

0x630394fcfd4d4b5f6847dd071b0841c25a2bcad7 - Ethereum

1C1f1kP6uL9Bqxi1r8TA4FHGpJ7D2GMtmi - Bitcoin

Za više informacija pogledajte iduću poveznicu: http://goo.gl/Elo84w

Photo

Izložba "Zagrebačka Dubrava - od predgrađa do grada"


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 10,598 posts
  • Joined 01.12.2005.
  • LocationZaprešić, Hrvatska

Posted 14.05.2012. - 15:54

http://www.mgz.hr/hr...-grada,457.html

Izložba u okviru projekta Zagrebački kvartovi


Koncepcija izložbe: Kristian Strukić
Likovno oblikovanje: Bilić_Müller Design Studio


Izložbom Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada predstavlja se područje smješteno na istočnom dijelu Zagreba, a koje administrativno postaje dio gradske cjeline krajem 1940-ih i početkom 1950-ih godina. Područje Dubrave prikazano je u današnjim administrativnim granicama s time da je naglasak stavljen na prostor uže Dubrave koji se nalazi između Oporovečke ulice i produžene Branimirove ulice.


Izložba predstavlja ovo zagrebačko područje od trenutka kada ono počinje dobivati prve urbane vizure, tj. kada započinje njegova transformacija iz prostora na kojem se nalaze zagrebačka prigradska sela – odnosno predgrađa – do punopravne gradske cjeline. Ta transformacija predstavlja se kroz teme izgradnje provođene u skladu s povijesnim okolnostima koje su je pratile, zatim infrastrukture uključujući prometna i komunalna pitanja, također i privrede sa sadržajima trgovine, malog obrtništva i velikih privrednih objekata među kojima se ističu Jadran film, Jugoton (Croatia Records) i Tvornica autobusa Zagreb, kao i društvene teme od doseljavanja pa do organiziranja društvenog i kulturnog života kroz mjesta kao što su kupalište, kino, Narodno sveučilište, ali i kroz glazbu, sport itd.

Izložbeni sadržaji prate proces razvoja Dubrave od vremena kada je to bilo gradsko izletište i lovište prekriveno šumom sa seoskim naseljima pa sve do pripajanja četvrti Zagrebu te daljnjeg napretka unutar grada: od rijetko naseljenog prostora do područja na kojem živi gotovo 100.000 stanovnika. Vremenski to obuhvaća razdoblje od 1930-ih godina do danas.

Stvaranje urbaniteta i gradskog karaktera Dubrave kao jednog zagrebačkog kvarta, i to ne samo u segmentu izgradnje naselja već i u onom infrastrukturnom, privrednom i društvenom smislu, tema je ove izložbe.

Kristian Strukić


Otvorenje izložbe večeras u 19h, na izložbi će biti fotki sa Pionirske pruge i pruge Dubrava-Markuševačka Trnava te će biti izložena maketa pruge Dubrava-Markuševačka Trnava.

Dinamika vozila i Okretna postolja

KONČAR – Električna vozila d.d.


#2 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 10,598 posts
  • Joined 01.12.2005.
  • LocationZaprešić, Hrvatska

Posted 14.05.2012. - 20:44

Bio i pogledao. Ima dosta fotki u vezi željeznice Dubrava-Markuševačka Trnava, ima fotki tramvaja, ima fotki autobusa, novinski članci o autobusima bivše Tvornice autobusa Zagreb, na izložbi je dio makete željeznice Dubrava-Markuševačka Trnava...

18.5. je međunarodni dan muzeja i cijeli tjedan ulaz u muzej je besplatan

http://www.mgz.hr/hr...a,4051.html?t=d

Tjedan u Muzeju grada Zagreba u povodu Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja
mjesto održavanja: Muzej grada Zagreba, Opatička 20
datum početka/završetka: 14.05.2012. / 19.05.2012.
organizator: Muzej grada Zagreba


Ove godine, pod pokroviteljstvom ICOM-a (Međunarodno vijeće za muzeje), muzejska zajednica 35. put obilježava Međunarodni dan muzeja – 18. svibnja 2012. godine pod nazivom Muzeji u svijetu promjena: novi izazovi, nove inspiracije. Također, već drugu godinu zaredom, ICOM je, uz Vijeće Europe i UNESCO, pokrovitelj manifestacije Europska noć muzeja (19. svibnja) koju je, 2005. godine, pokrenulo Ministarstvo kulture Republike Francuske.

U općoj globalizaciji, u svijetu ubrzanih promjena na svim razinama drušva, pred muzejem su novi izazovi: kako udovoljiti zahtjevima suvremenog društva, koja je uloga muzeja u eri opće informatizacije i demokratizacije znanja te kako konkurirati sveprisutnoj “industriji zabave“?

Muzej mora iskoristiti svoju prednost koja proizlazi iz osnove njegova djelovanja: prikupljanja i skrbi o predmetima koji su izvorno svjedočanstvo naše prošlosti. Prenošenje informacija o toj prošlosti mora biti u skladu s vremenom u kojem živimo. Stoga, kao moderan muzej, koristeći nove medije, tehnologije i povezujući se s drugim ustanovama i institucijama te udrugama civilnog društva i građanima, kreiramo muzejske sadržaje nastojeći zadovoljiti potrebe zajednice u kojoj djelujemo. Kroz njih, na zanimljiv, svima pristupačan i inovativan način, pokušavamo prenijeti akumulirano znanje i iskustvo sadržano u spomenutim predmetima, sudjelujući tako u zajedništvu te kreirajući muzej za buduće generacije. Za ostvarenje tog cilja potrebno je približiti muzej što širem krugu društvenih skupina i što snažnije uključiti svakog pojedinca u život muzeja.

Muzej grada Zagreba, nizom događanja pod nazivom Tjedan u Muzeju grada Zagreba, od 14. do 19. svibnja 2012. godine obilježit će Međunarodni dan muzeja te prvi put Europsku noć muzeja, uvažavajući činjenicu da će sljedeće godine Hrvatska postati punopravna članica Europske unije.

ponedjeljak, 14. svibnja
Otvorenje izložbe Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada, autora Kristiana Strukića (uz prijevod na hrvatski znakovni jezik), u 19 sati

15. – 18. svibnja
Kreativne radionice na temu Voda u sklopu akcije Hrvatskog muzejskog društva, Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju, od 11 do 12.30 te od 13 do 14.30 sati (uz najavu)

petak, 18. svibnja
Posjet izložbi Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada i stalnom postavu muzeja, od 10 do 18 sati
Posjet zbirkama arh. Viktora Kovačića, Miroslava i Bele Krleža te Ivana Ribara i Cate Dujšin Ribar, od 14 do 18 sati

subota, 19. svibnja
Predstava Igra, prema motivima istoimenog animiranog filma Dušana Vukotića, u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava i Maje Marohnić, od 18 do 18,40 sati

Scensko uprizorenje Slijepi kabare u izvođenju Vojina Perića i Miljenka Zeke, u organizaciji Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, od 19.30 do 20 sati

Glazbeno događanje Davorin i Bogovići bend, od 21 do 22 sata

Posjet izložbi Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada uz vodstvo autora izložbe (svaki puni sat, uz prijevod na hrvatski znakovni jezik), od 18 do 23 sata

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Voditeljica programa Vesna Leiner, viša muzejska pedagoginja
Informacije na tel. 01 4851 362


Dinamika vozila i Okretna postolja

KONČAR – Električna vozila d.d.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users