Prečec zapravo nije klasični kolodvor, već je obično ukrižje. Nalazi se na X. koridoru, točnije na pruzi Dugo Selo - Novska, između kolodvora Dugo Selo i Ivanić Grad. Od zagrebačkog Glavnog kolodvora udaljen je 31 km, od kolodvora Dugo Selo 10 km, a od kolodvora Ivanić Grad 8 km.
Prečec je u neku ruku poseban jer ima (poput npr. Podsuseda) dva službena mjesta - kolodvor i stajalište. Oba su zaposjednuta službenim osobljem, po jednim čovjekom u smjeni - kolodvor prometnikom, a stajalište čuvarom ŽCPR.
Uz Prečec me na neki način vežu i osobne uspomene. Kada sam kao mali putovao baki i dedi u Ivanić Grad, Prečec je bio znak da se polako pripremamo za izlazak. A brzi vlak Vojvodina, kojim sam često putovao iz Sombora u Zagreb, tu je u pravilu imao križanje s IC Sava iz smjera Zagreba. Suprotno današnjoj praksi IC nije vođen u skretanje već je protutnjao s cca 120 km/h - impozantan prizor vlaka od 12-13 vagona u punoj brzini…
Dakle, do sada sam tek prolazio kroz Prečec, a danas sam krenuo obići ga (koliko stignem) i pješice.
Za početak malo podataka o naselju čije ime nose dva službena mjesta HŽ-a. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine Prečec je imao 224 stanovnika u 80 kućanstava (rekordnih 399 stanovnika imao je 1910.). Nalazi se u Zagrebačkoj županiji i administrativno pripada općini Brckovljani. Poštanski broj je 10370 Dugo Selo.
Pruga razdvaja selo na dva dijela. Veći dio nalazi se sjeverno, uz cestu Dugo Selo - Lupoglav - Kloštar Ivanić. Prije izgradnje tzv. ''suvremenog puta'' (današnjeg autoputa) to je bila glavna cestovna prometnica Zagreb - Beograd.
Ponos ovog malog sela je Dobrovoljno vatrogasno društvo Prečec, pa recimo nešto o njemu. Osnovano je 1958. godine. Ima 80 članova, od kojih 5 vatrogasaca, 15 vatrogasaca 1. klase, 8 dočasnika, 3 dočasnika 1. klase i 1 viši vatrogasni časnik 1. klase (podaci i fotografije potječu iz web stranice DVD Prečec).
Općina Brckovljani i položaj Prečeca:

Vatrogasci su ponos sela:

Toliko o lokaciji, a sada pođimo na prugu.
Za početak (da ne bi bilo kakvih suvišnih pitanja

Iskoristio sam činjenicu da dnevno voze čak dva vlaka na prilično nesuvisloj relaciji Savski Marof - Novoselec, pa sam se u Vrapču utrpao u 2173…

… koji me na Prečec Stajalište dopremio s cca 15 minuta zakašnjenja. Iz Vrapča je krenuo minutu ranije, ali je odkilavio svoje u kolodvorima Dugo Selo i Prečec (ukupno tri križanja):

Ovdje je službeni početak današnjeg šalabazanja:

Ima forumaša koji obožavaju makove uz prugu, pa evo im jedan uzorak:

Slijedi nastavak