Jump to content

Photo

Bogu iza leđa: Prečec, 4. svibnja 2012.

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#21 ICE-3M

ICE-3M
  • Članovi
  • 1,514 posts
  • Joined 11.01.2011.
  • LocationZagreb

Posted 05.05.2012. - 15:47

To već prihvaćam. ;-)
Po onoj izjavi bi ukidanjem ukrižja smanjio propusnu moć pruge.. :neutral:

Da imaš pravo, u prvoj izjavi sam se izrazio najblaže rečeno nespretno :oops:

Prema njegovim riječima ukinuti će se i kolodvori u Deanovcu i Novoselcu, odnosno biti će pretvoreni u stajališta.

A gdje bude onda stajao ovaj vlak Harmica-Novoselec dok bude čakao na povratak :hm

Čuje se još svakakvih priča, između ostalog da će izgradnja drugog kolosjeka Dugo Selo - Novska početi uskoro (uz pomoć sredstava EU). Živi bili i vidjeli.

Iako je uskoro relativan pojam, ipak se nadam da se bude taj drugi kolosijek konačno izgradio i da bude onda brzina konačno dostojna ovoj prugi, a mislim da je bilo takvih priča o EU i ovoj prugi i na forumu.

Edited by ICE-3M, 05.05.2012. - 15:48.

#22 Stanley

Stanley
  • Moderatori
  • 9,142 posts
  • Joined 24.08.2006.
  • LocationZagreb

Posted 05.05.2012. - 18:50

A gdje bude onda stajao ovaj vlak Harmica-Novoselec dok bude čakao na povratak

U Ivanić Gradu ili eventualno Popovači, ovisno o tome hoće li skratiti ili produljiti liniju (nekako mi vuče na ono prvo).
Pitao sam čuvara ŽCPR zašto bi se kolodvor Novoselec ukidao kada tamo ima tereta, doduše ne bogzna koliko ali ima, a on mi je odgovorio (citiram otprilike): - Da, ima četiri vagona drvne građe koju izvozimo, a onda od njih kupujemo gotove proizvode, pas mater... :evil:
Što će biti (ako će biti) budemo, kakbirekli, vidli. Ono što je - u slučaju izgradnje drugog kolosjeka između Sugog Sela i Novske - sasvim sigurno jest da ukrižja Prečec i Ludina gube smisao postojanja.
Ono što meni osobno ne izgleda previše suvislo jest eventualna namjera da između Ivanića i Popovače (25 km), ako je priča istinita, ne bi bilo ni jednog kolodvora za pretjecanje. Danas je tako kako jest, no u doglednoj budućnosti ipak valja očekivati značajan porast željezničkog prometa.
Serija 05 je zakon!

#23 Vice

Vice
  • Moderatori
  • 3,246 posts
  • Joined 05.08.2007.
  • LocationPrimošten

Posted 06.05.2012. - 01:04

U Ivanić Gradu ili eventualno Popovači, ovisno o tome hoće li skratiti ili produljiti liniju (nekako mi vuče na ono prvo).
Pitao sam čuvara ŽCPR zašto bi se kolodvor Novoselec ukidao kada tamo ima tereta, doduše ne bogzna koliko ali ima, a on mi je odgovorio (citiram otprilike): - Da, ima četiri vagona drvne građe koju izvozimo, a onda od njih kupujemo gotove proizvode, pas mater... :evil:
Što će biti (ako će biti) budemo, kakbirekli, vidli. Ono što je - u slučaju izgradnje drugog kolosjeka između Sugog Sela i Novske - sasvim sigurno jest da ukrižja Prečec i Ludina gube smisao postojanja.
Ono što meni osobno ne izgleda previše suvislo jest eventualna namjera da između Ivanića i Popovače (25 km), ako je priča istinita, ne bi bilo ni jednog kolodvora za pretjecanje. Danas je tako kako jest, no u doglednoj budućnosti ipak valja očekivati značajan porast željezničkog prometa.

Prometa ima i sad, no postoji tendencija njegovog rasta, pogotovo kad nastupi liberalizacija tržišta, i kad strani operateri dođu. A i sad je Vuča pred raspadom, tako, čim prije to bolje da nam stranci dođu, koliko god to nekima bio trn u oku, to je neminovnost.

#24 OGY

OGY
  • Članovi
  • 351 posts
  • Joined 02.01.2008.

Posted 07.05.2012. - 13:10

O tome sam nešto čuo od čuvara ŽCPR. Razgovor smo počeli mojim pitanjem koliko još ''broji'' na ovom službenom mjestu s obzirom na postavljanje automatske polubrklje, pa nastavili o budućnosti pruge i Prečeca. Prema njegovim riječima ukinuti će se i kolodvori u Deanovcu i Novoselcu, odnosno biti će pretvoreni u stajališta. Čuje se još svakakvih priča, između ostalog da će izgradnja drugog kolosjeka Dugo Selo - Novska početi uskoro (uz pomoć sredstava EU). Živi bili i vidjeli.
P.S. Onu dvojicu usporedih s martolozima kakbirekli od milja, a ne u stvarnom značenju te riječi (nisam primijetio da su demontirali tračnice, signale i kontaktnu mrežu). :wink: Idući putopis/kolodvoropis planiram također s ove pruge (neće biti Moslavačka Gračenica).

Po planovima,kolodvor Banova Jaruga potpuno otpada sa ove pruge jer će se graditi nova dionica Kutina-Lipovljani.
E,sad ako se gradi drugi kolosijek onda otpada i Ludina,isto ima dva kolosijeka tako da mi ova njihova prekrajanja uopće nisu jasna,jer po tome od Ivanić-Grada do Popovače uopće ne bi bilo kolodvora,a to je bar 25 km.

Spominjali su potpuno novu dionicu od Širineca do pred Ludinu,preko Česme ide novi most i otpada kolodvor Novoselec,što kaže Stanley. :???:

BTW:Što se tiče onih branika u Prečec Stajalištu,oni su zapravo ponovo aktivirani,jer prolazio sam više puta prošle godine kroz Prečec autom i novopostavljeni SS uređaji su već radili pa su sad opet ne rade,ne znam zašto a ručna rampa je opet aktivna!

Odličan izbor za putopis! :D

Edited by OGY, 07.05.2012. - 13:11.

#25 Stanley

Stanley
  • Moderatori
  • 9,142 posts
  • Joined 24.08.2006.
  • LocationZagreb

Posted 07.05.2012. - 15:07

Spominjali su potpuno novu dionicu od Širineca do pred Ludinu,preko Česme ide novi most i otpada kolodvor Novoselec,što kaže Stanley.

Pa to bi zapravo bilo i normalno ako se hoće dobiti pruga za velike brzine, jer sada oko Novoselca postoje dvije lokacije na kojima se brzina mora(la) smanjivati na 80 km/h - zavoj na ulazu u kolodvor iz smjera Deanovca i most preko Česme prema Ludini (tu se zamalo prevrnuo onaj nesretni vlak koji je stradao u Zagrebu 1974., tahograf je zabilježio 103 km/h).
Ne znam kako misle riješiti onaj zavoj na ulazu u Ivanić (i tu se mora usporiti na 80 km/h). :hm
Serija 05 je zakon!

#26 ICE-3M

ICE-3M
  • Članovi
  • 1,514 posts
  • Joined 11.01.2011.
  • LocationZagreb

Posted 07.05.2012. - 17:57

ako se hoće dobiti pruga za velike brzine

Ta bi pruga trebala ići preko Siska, jer tamo se zavoji mogu peglati bez problema i ne mora se rušiti nikaj, dok bi na ovoj trasi trebalo pola Ivanića srušit, a mislim da to nije opcija. Ako bi se išlo preko Siska, jedini je problem sam Sisak, a tamo bi se vlakovi ionako zaustavljali, te ulazak u kolodvor Novska, a i to se da riješiti tako da se napravi jedan veliki zavoj koji bi isti kolodvor obilazio i ta bi trasa mogla podnijeti sigurno brzine do 250 km/h i naravno tom bi prugom vlakovi obavezno morali ići preko Klare, a ne preko Resnika.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users