1. razred
Posted 20.04.2012. - 17:37
Birate li ikad namjerno 1. razred ili jedino ako je 2. razred rasprodan a na vlaku ima slobodnih sjedala u 1. razredu?
Mislite li da razlika u cijeni adekvatno prati povećanje ugode u odnosu na putovanje 2. razredom?
Posted 20.04.2012. - 18:03
U današnjim vagonima/vlakovima HŽ-a razlike u udobnosti gotovo da i nema. Sjedišta su jednako neudobna. To se naročito odnosi na nagibni vlak. Na službenim putovanjima zadnjih godina koristio sam 1. razred isključivo da se ne guram s drugima i da mogu koliko-toliko ispružiti krakove (visina 191 cm).
Danas kao penziću ne bi mi palo na pamet plaćati 1. razred, osim u nekoj izvanrednoj situaciji, jer je to čisto bacanje novca.
Posted 20.04.2012. - 19:04

U takvim vlakovima je u 2. razredu najčešće ovo alternativa:

To mojim krakovima i kičmi nije user-friendly
"Lovac je dobro pucao samo je zec krivo trčao."
Posted 20.04.2012. - 19:19
Posted 20.04.2012. - 19:40
Posted 20.04.2012. - 21:11
Ja sam nešto gabaritniji od poštovanog žgoljavog pretpisnika pa na relacijama Ri - Zg, ako mi je to izvedivo, koristim I. razred pogotovo ako vlak ima one bezkupejne vagone 1. razreda:
http://i583.photobuc.../KZMZ10-122.jpg
Ovo ko da je slika cara na prijestolju
Edited by ivog, 20.04.2012. - 21:25.
maknuti img tagovi - citirana fotka
Posted 20.04.2012. - 23:13
Pricajte vi kaj hocete ali žlajfer je majka za sve vagone
"...deficit dinamičkog raspona..." 4C
Railpictures
http://www.railpictu...hp?userid=46448
Posted 21.04.2012. - 03:07
Te večeri sam se dobro zabavio na maturalnoj, a sljedeći dan sam se autom vratio u Pulu i dosta dobro rješio test
P.S. naravno, to nije jedini put da sam se vozio u A vagonima. Putujem ja i od Zagreba do Koprivnice
Edited by Adam, 21.04.2012. - 03:08.
Posted 21.04.2012. - 07:46
-jedina garancija za dobiti slobodno mjesto (osim ako je smjena, pa je sve puno HZeovih radnika koji se dovikuju preko cijelog vagona)
-sjedala su ipak nesto udobnija, malo vise mjesta i komfora
-uz malo srece, vagon je na kraju/pocetku vlaka, pa nema toliko hodanja i smetnje prtljagom
-struja za telefon itd.
-vagoni i wc-i su malo manje devastirani od kojekakvih divljaka
-i, na kraju - publika je malo drugacija. Manja vjerojatnost da mi preko puta sjedi neki maloljetni delikvent koji trosi tri pive na sat i svako malo trci u predprostor dimiti ili u wc skrivati se od konduktera
Sto fali 1. razredu? Malo vise komfora, tepih - cisto radi optike, catering, novine - ili opcenito barem osmijeh na licu konduktera. Ali to je naravno previse.
Posted 21.04.2012. - 20:21
1.'st class only !
Posted 21.04.2012. - 20:42
Koristim ga prvenstveno zato da imam mir, da nema žamora da mogu u miru tipkat, da mi ne škica stalno netko sastrane šta radim na laptopu. Prvenstveno kod 2. razreda ne volim što je 98% vagona s kupeima zato što sam klaustrofobičan i ne volim male prostore i ne volim kad se u malom prostoru mješaju raznoliki mirisi...
S obzirom da sam odrstao u zemljama sjevernog zapada europe od 1. razreda očekujem za cijenu HŽ-a, bolju zvučnu izolaciju (pogotovo na riječkoj pruzi), skroz zategnute staklene stjene i unutrašnju oplatu da ne lupa cijelim putem, tepih, kožu na sjedalima, drvene lakirane umjesto metalnih plavih stolova, da ne budu sva sjedala okrenuta jedna prema drugom već da bude nekoliko sjedala zaredano jedno za drugim u istom smjeru, podešavanje klime za svako sjedalo posebno, i usmjeravanje puhanja na onim otvorima uz prozor (kao u autu, ali malo čvršće)... eh da i naravno: zabranit radnicima da se voze u 1. razredu, jer kad ih vidim kak se razvlače po foteljama i prljaju ih muka mi dođe jer mi njihovi kolege kondukteri seru svima da skinu cipele ako misle držat noge na sjedalu, a ustvari dođe na isto, prašina s mojih cipela i prljavština sa njihove radne odore...
Neki su otišli predaleko da bi tamo tek na kraju shvatili da nisu ni krenuli...

Posted 22.04.2012. - 08:55
1.'st class only !
Posted 22.04.2012. - 09:37
Prije tjedan dana sam išao vlakom 550 Osijek - Zagreb i nisam skužio da su mi dali rezervaciju u vagonu bez kupea za 2. razred (pola vagona 1. razred, pola 2.). To putovanje je bilo noćna mora. Prvo, rano ujutro se putuje, netko želi i odspavati još. Ali to nije moguće, dobro da reflektore ne upere prema putnicima. Zatim, kod Slavonskog Broda su neka dvojica pustili film na laptopu tako da je cijeli vagon mogao "uživati" u napetim akcijskim tonovima filma, zar to nije krasno?
"Sakuntala park je park koji je dobio naziv prema kipu djevojke s palminom granom u ruci koju su Osječani zvali Sakuntalin kip. Ime joj potječe iz 5. st. kada je indijski pjesnik Kalidas napisao Sakuntalu, svoju najpoznatiju poetsku tvorevinu." Taj park je ujedno i naziv tramvajskog stajališta u Osijeku na liniji 1 i 2.
Posted 02.05.2012. - 22:54
Putuješ dnevnim vlakom i buniš se da ne možeš spavati, i na kraju je kriv HŽ? Možda za neke koji se nisu naspavali za svaki slučaj da stave i spavaći ili kušet?Prije tjedan dana sam išao vlakom 550 Osijek - Zagreb i nisam skužio da su mi dali rezervaciju u vagonu bez kupea za 2. razred (pola vagona 1. razred, pola 2.). To putovanje je bilo noćna mora. Prvo, rano ujutro se putuje, netko želi i odspavati još. Ali to nije moguće, dobro da reflektore ne upere prema putnicima.
mali.paja
Posted 04.05.2012. - 15:14
"Sakuntala park je park koji je dobio naziv prema kipu djevojke s palminom granom u ruci koju su Osječani zvali Sakuntalin kip. Ime joj potječe iz 5. st. kada je indijski pjesnik Kalidas napisao Sakuntalu, svoju najpoznatiju poetsku tvorevinu." Taj park je ujedno i naziv tramvajskog stajališta u Osijeku na liniji 1 i 2.
Posted 06.05.2012. - 11:39
Putuješ dnevnim vlakom i buniš se da ne možeš spavati, i na kraju je kriv HŽ? Možda za neke koji se nisu naspavali za svaki slučaj da stave i spavaći ili kušet?
Hž je i izgubio gomilu putnika jer njihovi djelatnici na sve kritike znaju jedino ovako odgovarati.
p.s. ovo nije napad na Vas niti na nikoga pojedinačno već samo želim ukazati na to da postoje neki problemi na koji se putnici učestalo (i s pravom) bune, a iz HŽ-a se prečesto ponašaju kao da prevoze stoku a ne putnike... da ima putnika koji su bezobrazni ili napadaju oko gluposti, istina, ali to i dalje ne znači da je to pravilo.
Edited by inflameswetrust, 06.05.2012. - 11:42.
Posted 06.05.2012. - 13:20
Par puta sam iz Novske putovao brzim za Zagreb 2.razredom.Bila je nedjelja(mislim negdje 2002.,2003.),ljudi se vraćali za Zagreb i sumnjao sam da bi mogla biti gužva.I bio sam u pravu.U Novskoj sam nadoplatio za 1.razred(mislim da je koštalo oko 30-35kn,imao sam K-33j,pa me ispalo nešto jeftinije).Uglavnom:bio sam zadovoljan.Novi Aeelt,vani vrućina,klima je fino radila i hladila,u vagonu je bilo možda 6-7 putnika,a putnika na kolodvorima je bilo poprilično i svi su išli u 2.razred.To mi je bila prva vožnja u 1.razredu uopće i nisam požalio što sam nadoplatio.
Druga vožnja je bila do Rijeke sa IC 500.2 dana prije sam kupio kartu za 2.razred,koštala je 78,80+7,00 za rezervaciju sjedala(još sam imao K-33j).I subota ujutro,na dan putovanja sam došao do vlaka,bio je skoro,pa krcat,iako je bilo do polaska 15 min.Otiđem na blagajnu,pitam za nadoplatu za 1.razred i ispadne me još 33,80.U Aeeltu bilo možda 3 putnika.
Dakle:2 puta sam putovao 1.razredom i oba puta dodatna investicija se isplatila.Ako opet budem u ovakvim sličnim situacijama,opet ću napraviti isto.
Prvi put u 2044..
![]()
Posted 06.05.2012. - 17:57
Ovo nije nikakvo opravdanje. Putnik je tražio kartu za sjedenje i to je dobio. Svi vagoni i sjedala su po ISO standardima. Već smo pisali za vlak 1114/1115 CIRIH na nekoj temi. Kakva su sjedala 2R. I nitko se ne buni. Vlak sa takvim sjedalima vozi skoro 24.00 sata. Sad da mi netko ne kaže oni imaju posebne vagone za istočne zemlje?Hž je i izgubio gomilu putnika jer njihovi djelatnici na sve kritike znaju jedino ovako odgovarati.
p.s. ovo nije napad na Vas niti na nikoga pojedinačno već samo želim ukazati na to da postoje neki problemi na koji se putnici učestalo (i s pravom) bune, a iz HŽ-a se prečesto ponašaju kao da prevoze stoku a ne putnike... da ima putnika koji su bezobrazni ili napadaju oko gluposti, istina, ali to i dalje ne znači da je to pravilo.
mali.paja
Posted 06.05.2012. - 18:45
Ovo nije nikakvo opravdanje.
Ponavljam, ne govorim o konkretnom slučaju, već komentiram način ophođenja velike većine HŽovaca prema svakodnevnim problemima na koji se njihovi putnici žale.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users