Jump to content

Photo

Tragovima A. Fortisa - Pffafova putovanja po Dalmaciji, 2. nastavak

• Please log in to reply
54 replies to this topic

#21 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 15.03.2012. - 22:06

Onda sam krenuo malo niz nekadašnju prugu vidjeti ćega ima, ba...

Posted Image

Dobro odrađen podzid

Posted Image

Sveudilj nizbrdo s pogledom na okolne brdusine

Posted Image

Sve dok se nisam našao pred gljivarskim tunelom

Posted Image

Gljive navodno više ne uzgajaju, ali je sve okolo krcato plastičnih vreća s mrtvim micelijem...

Posted Image

Onda mi je sinula genijalna ideja. Vratio sam se natrag na glavnu prometnicu, pronašao trasu pruge koju mi je ljubazno obajsnio turistički djelatnik ("Tamo kod onog crvenog autobusa" – u vojsci smo takvu taktičku pogrešku zvali: "Orjentir br. 3, šarena krava") i nastavio se voziti trasom dokle se dalo. Kad sam došao na ovu lokaciju, objasnio mi je lokalni vlasnik ropotarnice da se trasom može još nekih 200 m, a dalje je navodno prekopana.

Posted Image

Okrenuo sam auto, postavio na suvozačevo sjedište stativ s kamerom, pritegao sve skupa sigurnosnim pojasom u tri točke i krenuo polako natrag po trasi.
Usput sam imao par improviziranih ukrižja, a i stao sam na tri mjesta slikati Vetmin most

Posted Image

Posted Image

Posted Image

I evo kako je ta vožnja "Rerom" oko Klisa mogla izgledati nekadašnjem strojovođi u lokomotivi "U" klase iako sam ja vjerovatno vozio nešto brže

(Bit će toga još...)

"Lovac je dobro pucao samo je zec krivo trčao."

VracamSeOdmah.jpg

#22 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 00:54

Subota, 3. ožujak.

Posted Image

Iskradam se iz hotela u 6:30, Posted Image još blaženo nana, danas idem na veliku vožnju do Knina...

Posted Image

Nigdje ni pasa. Mamurne djelatnice "Kauflanda" stižu na posao, dižu zaluzine, izvlače kolica (muški valjda stižu kasnije kako je i red)...

Posted Image

Stiže i moj bus. Devetka ima jako nategnut vozni red pa se ni na jednom kraju ne zadržava duže od neophodnog. Moraš ju dočekati inače ode, a onda plan pa-pa

Posted Image

Ovakvih buseva nemamo u Rijeci pa mi je jako zanimljiv i iznutra

Posted Image

Osigurani smo nebeskom i ovozemaljskom zaštitom od svake pogibli!

Posted Image

Stigao na koldvor na vrijeme. Sada mogu u funkciju staviti nekidan nabavljenu putnu ispravu. Mene zapravo zanima vožnja Švedom od Perkovića do Knina i prvobitno sam planirao otići autom do Perkovića, a dalje se voziti. Na kraju sam izračunao da bih se do Perkovića morao jako brzo voziti i jednako rano ustati, a da financijski ne bih prošao ništa bolje. Dakle, ide se vlakom

Posted Image

Ide klasika. Brundavka i dva vagona. Nema nešto putnika u ovo doba. Pretpostavljam da se radi o željezničarima i eventualno ljudima koji idu na svoja staništa na selu malo nešto čeprkati...

Posted Image

Neudobnija varijanta sjedenja. Otkrio sam još jedan detalj – ako pokušaš zaspati, glava ti neminovno klizne u onaj procjep između dva naslona. Kažem ja da je lika koji je isprojektirao ta sjedišta trebalo tjedan dana voziti na njima gore-dole po šest sati. To je jedini način da se dizajnere i projektante privede zdravoj pametii.

Posted Image

Sinoć smo kod frenda malo zaružili pa nisam nešto bio živahan za izbacivanje kroz prozor i slikavanje. Ovaj Prgomet mi je zapeo za oko jer sam nekidan ovdje ušao na autoput i taj dio infrastrukture je definitivno ljepši neko ovaj željeznički

Posted Image

Uuuh! Da je Oton Gliha imao priliku ovo vidjeti...

Posted Image

Don Anto?

Posted Image

Vlak iz istog vlaka...

Posted Image

VracamSeOdmah.jpg

#23 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 00:58

Eto nas u Perkoviću. Na kolodvoru ništa nova

Posted Image

Protutnjao je teretni...

Posted Image

... s jako relaksiranim majstorom za komandama!

Posted Image

Naša se brundavka seli na drugi kraj kompozicije pa će natrag put Splita. Mi čekamo Šveda koji će sad-na iz Šibenika

Posted Image

Diplomatske aktivnosti su uspješno završene dok si rekao de-pe-o i eto me u Upravljačnici. Majstor Mate, inače i sindikalni povjerenik za Knin. Lijepo me primio i bio ugodan domaćin

Posted Image

Čekamo na polazak k'o zapeta puška

Posted Image

Al' kad ga je majstor raspalio....

Posted Image

Puno smo pričali pa nisam nešto slikao kroz prozor, jedino sam uslikao ovaj vodotoranj, po konstrukciji identičan onome u Šibeniku. Rano sunce dalo je poseban zlaćani ton kamenu

Posted Image

Filmove snimljene iz upravljačnice sam podijelio na četiri dijela:

1. dio (Perković – Unešić)

2. dio (Unešić – Žitnić)

VracamSeOdmah.jpg

#24 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 00:59

3. dio (Žitnić – Tepljuh)

4. dio (Tepljuh – Knin)

Ovime sam uspio posnimati sve relacije Švedova. Ostalo mi je još ono nešto sitno po dalekoj Slavoniji, ali nada umire posljednja (tako bar vele). Možda draga izbunari nešto u Osijeku ili Požegi. Bo?

Majstor Mate je morao odvesti Šveda na namirenje u depo (odakle su me onomad najurili) pa smo se lijepo oprostili, a ja sam pred sobom imao par sati raspoloživog vremena.

Posted Image

Osim ovog prastarog vagona i mene, na kolodvoru nije bilo nikog. Čak je i onaj simpa kafić gdje sam onajput sjedio, zatvoren.

Posted Image

Odlučih zaviriti u pothodnik. Tamo prošli put nisam bio pa da nadopunim znanje

Posted Image

I ovdje su vidljivi tragovi gadne zime koja je obilato zahvatila i ovaj kraj

Posted Image

Smeće pretpostavljam, ipak nije došlo iz Sibira Posted Image

Posted Image

Edited by Pfaff, 16.03.2012. - 01:01.

VracamSeOdmah.jpg

#25 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 01:10

Trg pred kolodvorom su u mom odsustvu preradili u spomenik "Oluji" pa idemo to malo vidjeti.
Dorada ili oriđiđi, pitanje je sad?

Posted Image

Glavni objekt (ne znam kako bi to drugačije definirao)

Posted Image

Posted Image

Ovo je dobro zamišljeno – na trgu su postavljene ovakve ploče s podacima iz Domovinskog rata

Posted Image

Ovo je, meščini, bilo u susjednoj državi?

Posted Image

Obrubljeno je pločama s nazivima postrojbi koje su učestvovale u "Oluji"

Posted Image

Ovako je bolje jer sunce ne blešči

Posted Image

Trg je sablasno prazan. Usprkos suncu puhala je dosta friška burica tako da sam ja ipak navukao "fratra" preko svoje KLJŽ-majice s kratkim rukavima. Vjerovatno je i to bio razlog da se nije vidjelo puno ljudi

Posted Image

VracamSeOdmah.jpg

#26 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 01:11

No, ja, toga pak u Lijepoj našoj ima na svakom koraku. Da ljudi imaju gdje potrošiti lovu od socijalne pomoći...

Posted Image

On se pokazao korisnim. Kad sam ga upitao da li negdje u blizini ima kakva ćevabdžinica, rekao je da nema, ali da nekih 300 m niz ulicu dra.F.T. ima Fast food. I bi tako. Fast food krčmi ćevape, ražnjiće i miješano meso. Politička korektnost nadasve – mesni valjušci na žaru...

Posted Image

To je ta ulica

Posted Image

Spomenik Marku Maruliću

Posted Image

Koliko sam primijetio u ulici radi ispostava zavoda za zapošljavanje, kockarnice i firma za otkup zlata. Uprkos tome uređuje se pločnik i cesta. Bit će to velelepno

Posted Image

Knin me uvijek nanovo iznenadi – ove dvije zgrade bi mirne duše mogle stajati i u Ilici

Posted Image

Posted Image

Slikano s pozicije 27 cm iznad tanjura s ćevapima & pomfritom...

Posted Image

VracamSeOdmah.jpg

#27 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 01:13

Evo me natrag na kolodvoru. Neki čudni golubovi?

Posted Image

Natrag ću ICN-om

Posted Image

Posljednji pogled na tvrđavu i barjak. Vrijeme je polaska

Posted Image

7 (slovima: sedam) dlakavaca za pravo da sjediš na točno određenom mjestu u polupraznom vlaku. Reda mora biti. Sretna okolnost je da sam dobio mjesto gdje je stolić. Prekoputa je sjedio neki Amer koji je podigao pogled s Kindla i onda me pogledao pogledom br. 7 ("Kud baš ovdje?")

Posted Image

Stolice u odjeljku 2. razreda

Posted Image

To ti je kad slikaš kroz duplo staklo

Posted Image

U daljini vidi se moreeeee!

Posted Image

Nisam uspio okinuti na vrijeme, ali na ovom mjestu uz prugu nedaleko ukrižja Sadine postoji neko vrlo modernističko spomen-obilježje (odlomak kotača?). Je li to na spomen poginulima u nesreći 15. veljače 1966.?

Posted Image

I evo nas u Splitu

Posted Image

Moja ocjena nagibnog (prve impresije): drndav i bučan. Pretpostavljam da nagibna tehnika smanjuje ono neugodno bočno bacanje koje se pri brzoj vožnji na zavojima osjeća na klasici. No, s druge strane, bio sam na ćenifi i srećom da ima lijevo i desno od školjke držače inače bi me bilo posvakud!

VracamSeOdmah.jpg

#28 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 01:14

Nedjelja, 4. ožujak. Od puta smo. Valja se i kući vratit...

Posljednji pogled na hotel. Bio je to pomalo vremeplov, vratilo nas nekih 40 godinica unatrag, al' su plahte bile svakodnevno čiste, tople vode napretek (tariguza također), doručci obilni, a osoblje vrhunaravno ljubazno i susretljivo.

Posted Image

Najbolja itd., itd... me zamolila da više ne izvodim kinkibacije, da je umorna i da bi rado malo ravnijim putem kući. Posted Image, pokušat ću, ali ništa ne obećavam Posted Image

Evo nas na odmorištu "Krka". Ovaj predivni most je gradio moj prijatelj Tonći...

Posted Image

Malo su se navukli neki janjčići

Posted Image

Stali smo dva dana kod prijatelja u okolici Zadra pa evo i 360°C slike Foruma

Posted Image

Srijeda, 7. ožujak, put se nastavlja. Negdje iznad Ražanca uslikao sam Velebit.

Posted Image

Cjevovod RHE "Velebit". Legenda veli da se nakon izgradnje jedan radnik spustio niz ovu cijev. Prispio je na dno u obliku čvarka...

Posted Image

Cilj mi je bio stići do kolodvora Gračac jer sam tamo imao nešto duga prema samome sebi i svojoj arheološkoj znatiželji. A što sam tamo vidio i počinio, pogledajte ovdje

Kad sam već na staroj ličkoj magistrali, svratismo vidjeti i razglašenu crkvu posvećenu "hrvatskim mučenicima". No comment.

Posted Image

Ručak u "Ličkoj kući". Pojeli svaki po juhicu, a za predjelo nam donijeli basu. Bila je izvrsna kao i uvijek. Drago mi je bilo vidjeti da je cijeli turistički pogon na Plitvicama još uvijek na predratnoj razini usprkos mrtvoj sezoni.

Posted Image

Edited by Pfaff, 16.03.2012. - 01:18.

VracamSeOdmah.jpg

#29 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 01:20

Na Koranskom mostu odoh lijevo gore prema Plaškom. Bunika još nije ni prolistala pa se nismo zadržavali...

Posted Image

Od Plaškog naprijed, naganjao sam se sa "školskim" Švedom koji se vraćao u Ogulin.

Posted Image

Posted Image

Ogulin. Posted Image, Jean

Posted Image

Ovo hodoljublje završavam slikom s benzinske crpke u Ravnoj Gori, prizorom kojim sam i započeo priču!

Posted Image

Nadam se da nisam pretjerao s megabajtima! Ako jesam, oprostite mi. Ionako vjerovatno neću tako skoro opet na put!

Posted Image

(E, sad nema više...)

VracamSeOdmah.jpg

#30 Stanley

Stanley
  • Moderatori
  • 9,126 posts
  • Joined 24.08.2006.
  • LocationZagreb

Posted 16.03.2012. - 06:44

Klis ima i poštu

Hvala im na prisjećanju. Bijah tamo, mislim 2004. kada sam radio reportažu iz splitskog područja.

Nadam se da nisam pretjerao s megabajtima! Ako jesam, oprostite mi

Opraštamo. Samo ti pretjeruj i dalje. :palac:
Ima jedan drugi problem. Poslije tvojih silnih putešestvija meni ostaju samo Prečec i Moslavačka Gračenica. :luda:
Serija 05 je zakon!

#31 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 09:50

Ima jedan drugi problem. Poslije tvojih silnih putešestvija meni ostaju samo Prečec i Moslavačka Gračenica. :luda:

Viš', viš', zanimljivo - tamo nisam nikad bio... :rolleyes:

VracamSeOdmah.jpg

#32 ICE-3M

ICE-3M
  • Članovi
  • 1,512 posts
  • Joined 11.01.2011.
  • LocationZagreb

Posted 16.03.2012. - 10:37

Kao i uvijek odličan putopis :palac:

Stolice u odjeljku 2. razreda

http://i583.photobuc...skaPruga045.jpg

Dobro da si imao rezervaciju pkraj ovakve gužve :mrgreen:

Nisam uspio okinuti na vrijeme, ali na ovom mjestu uz prugu nedaleko ukrižja Sadine postoji neko vrlo modernističko spomen-obilježje (odlomak kotača?). Je li to na spomen poginulima u nesreći 15. veljače 1966.?

http://i583.photobuc...skaPruga050.jpg

To je koliko se sječam kroz maglu spomenik stradalima u nagibnom u Rudinama. Koliko se sječam ima takav oblik.

http://i583.photobuc...evisited013.jpg

Imam jedno pitanje. Kaj je ona zgrada u sredini slike iz mosta?

#33 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 11:29

Imam jedno pitanje. Kaj je ona zgrada u sredini slike iz mosta?

Nekadašnji motel/odmorište. Dok još nije bilo AC i Radićevog mosta, Magistrala je tuda zavijala prije dolaska na Maslenički most. Mislim da je motel bio dio Plitvičkog pogona, slično kao i onaj u Zagrebu na AC prema Zaprešiću i bio je odličan. Danas je napušten i zapušten i prepostavljam da su razni oslobodioci odvukli sve što je vrijedilo. Prilazna cesta je zapriječena New Jersey odbojnicima pa mislim da je moguće i da je miniran. Cijeli taj potez Magistrale ima malo prometa - uglavnom aboridžani i poneki lik poput mene kojem je AC dosadna pa su ugostiteljski objekti napušteni.

VracamSeOdmah.jpg

#34 hyperion

hyperion
  • Članovi
  • 1,035 posts
  • Joined 16.01.2006.
  • LocationBrežice, Slovenija

Posted 16.03.2012. - 14:26

:palac: Prvi put izbliza vidim stradali ICN. Kako da bi bio napravljen od papira. :cekic: Što se kuće tajkuna tiće, takve građevine su mi nešto najružnije. A kad se desilo spuštanje radnika niz cijev?

#35 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 15:04

:palac: Prvi put izbliza vidim stradali ICN. Kako da bi bio napravljen od papira. :cekic:

Više k'o Elanova 'Pasara 2' - čista stakloplastika

A kad se desilo spuštanje radnika niz cijev?

Reverzibilna hidroelektrana Velebit građena je od 1978. do 1985. godine pa je to bilo (ako je bilo, ozbiljnih podataka nisam nigdje našao) u tom razdoblju.

VracamSeOdmah.jpg

#36 inflameswetrust

inflameswetrust
  • Članovi
  • 2,493 posts
  • Joined 28.02.2009.
  • LocationPožega - Osijek

Posted 16.03.2012. - 20:32

Ovime sam uspio posnimati sve relacije Švedova. Ostalo mi je još ono nešto sitno po dalekoj Slavoniji, ali nada umire posljednja (tako bar vele). Možda draga izbunari nešto u Osijeku ili Požegi. Bo?

AKHM!!! Slobodno do Županje, Drenovaca, Vinkovaca, Borova Naselja ili Pakraca, ali u Požegi takvih šinobusa nemamo! I nedaj Bože da ih dobijemo...
Poslana slika

Moje fotografije.

#37 seabral

seabral
  • Administratori
  • 17,233 posts
  • Joined 29.04.2005.
  • LocationZagreb

Posted 18.03.2012. - 16:32

Sorry da se tek sad javljam u ovoj temi ... nisam si ranije uspio odvojiti dovoljno vremena da u miru pogledam ovaj putopis :oops:
Sad sam ga pogledao i pročitao u jednom dahu i mogu samo reći: Posted Image

Toliko detalja i toliko ekšna ... fakat si postao pustolov od glave do pete. A tehnike pregovaranja da ni spominjem :lol:
Odličan putopis ... bit će mi sigurno dobar šalabahter kad se opet jednom uputim prema našoj južnoj karauli. :D
Poslana slika
Schaffner sei, des war amoi wos,
So wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos.
--> (Link)

#38 mb1213

mb1213
  • Članovi
  • 225 posts
  • Joined 02.08.2011.
  • Locationsrbija

Posted 18.03.2012. - 21:21

Poštovanje.Možda će moj komentar biti bespotreban, ali moram da kažem da sa velikom pažnjom i uživanjem pročitam svaki Vaš putopis (i ne samo putopis).Svaki put vidim i naučim nešto novo. Kako sam relativno nov na forumu pokušavam da pročitam i starije teme, onoliko koliko mi to vrijeme dopušta.Zadovoljstvo je "poznavati" ovakve entuzijaste (makar i virtuelno).

#39 Marioo

Marioo
  • Moderatori
  • 2,861 posts
  • Joined 17.01.2008.
  • LocationZagreb

Posted 19.03.2012. - 10:50

Jako lijepo odraden putopis :palac:

Ipak najvise bi se zahvalio na ovim cab-ride filmovima, Pfaff majstore. :jup :jup

Nego prvi put vidim Knin bez teretnih vagona,gdje to nestade????

"...deficit dinamičkog raspona..."  4C

Railpictures

http://www.railpictu...hp?userid=46448

#40 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,558 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 19.03.2012. - 14:51

Hvala, hvala...

Nego prvi put vidim Knin bez teretnih vagona,gdje to nestade????

Bo? Ali u Perkoviću sam vidio teretni u prolazu, a to znači da je prošao i kroz Knin

VracamSeOdmah.jpg

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users