Jump to content

Photo

RVR i druge zaštitarske tvrtke

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 drstoka

drstoka
  • Članovi
  • 6,998 posts
  • Joined 25.09.2005.

Posted 14.03.2012. - 21:08

Za one koji ne znaju, od cca 1.3. na cestovnom ulazu Strojarska - ložiona Zagreb GK (moguće i na još nekim punktovima) više ne stražare RVRovci već privatna zaštitarska tvrtka (da ne reklamiram nikog). Od gomile prekobrojnih HŽ radnika kojima se isplaćuje plaća za upitnu korisnost, HŽ još dodatno plaća zaštitarsku tvrtku da obavljaju posao koji je do sada uredno obavljala njihova radna snaga.

Zna li netko više o razlozima? Za mene je ovo "vrhunac bezobrazluka HŽ-a".
#1 truth hurts
#2 It's hard not to hate..

#2 ZlayoZg

ZlayoZg
  • Moderatori
  • 4,998 posts
  • Joined 06.06.2008.
  • LocationPruga ZG Resnik-ZG Žitnjak

Posted 14.03.2012. - 21:22

Ne,nije bezobrazluk,nego navodno kraj suradnje.
HŽ je raskinuo ugovor sa RVR-om,sada su tamo "sokolovci" koji su jeftiniji od RVR-a,tako sam čuo.
Jedna od novosti je ta da se na parkingu od Vuče Vlakova smiju parkirati samo osobe sa dozvolom.Primjer GK-a:prije se tamo kod depoa di su nadzornici parkirao tko je htio:od manevrista,prometnika,pregledača,mehaničara,itd...,sada smiju samo strojovođe,nadzornici i dispečeri.Oni od sada imaju posebnu dozvolu za ulazak na parking(vidio je svojim očima kod jednog majstora) i to samo za GK.Sad je taj isti parking skoro prazan,možeš birati gdje ćeš stati,dok je prije bio lagani gužvanac.Ovi na RK imaju dozvolu samo za područje RK,ovi u Vinkovcima samo za Vinkovce,itd...Tko nema te dozvole,ne može ući,kontrola čeka na ulazu.

Prvi put u 2044.. :) :)

#3 drstoka

drstoka
  • Članovi
  • 6,998 posts
  • Joined 25.09.2005.

Posted 14.03.2012. - 22:17

Ne,nije bezobrazluk,nego navodno kraj suradnje.
HŽ je raskinuo ugovor sa RVR-om,sada su tamo "sokolovci" koji su jeftiniji od RVR-a,tako sam čuo.

Pa da ali point je da RVR je bio dio HŽ holdinga. :wink:
Opet ta svinjarija s rastakanjem firme na nekakve bezveze ficleke.

Tko nema te dozvole,ne može ući,kontrola čeka na ulazu.

Ti to samo misliš. 8)

3 puta su me pustili, samo jednom mi je tip kenjkao da ne mogu. :kul3

Edited by drstoka, 14.03.2012. - 22:20.

#1 truth hurts

#4 Adam

Adam
  • Članovi
  • 1,427 posts
  • Joined 10.09.2006.
  • LocationVaraždin / Zagreb

Posted 14.03.2012. - 23:55

Pa da ali point je da RVR je bio dio HŽ holdinga. :wink:
Opet ta svinjarija s rastakanjem firme na nekakve bezveze ficleke.

Lijepo zamišljeno, ali više nismo u socijalizmu. Osnovni smisao kapitalizma je da se specijalizacijom tvrtki i tržišnom utakmicom dolazi do kvalitetnije usluge po jeftinijoj cijeni. Budući da zaštita sigurno nije jezgrena djelatnost HŽ-a (to je prijevoz roba i ljudi te aktivnosti usko vezane uz isto), bolje i jeftinije će posao obaviti neka vanjska firma.
Naj pobegne, naj pobegne... prestignem ga z beciklom.

#5 drstoka

drstoka
  • Članovi
  • 6,998 posts
  • Joined 25.09.2005.

Posted 15.03.2012. - 07:34

Osnovni smisao kapitalizma je...

... da propadne jer je dugoročno neodrživ i kao što vidimo već sad puca po šavovima na svim kontinentima. Ali ovo nije forum za ovakve teme.

Budući da zaštita sigurno nije jezgrena djelatnost HŽ-a (to je prijevoz roba i ljudi te aktivnosti usko vezane uz isto), bolje i jeftinije će posao obaviti neka vanjska firma.

HŽ ima gomilu viška radne snage koju bi, kada je već plaća, mogao ciljano prekvalificirati u zanimanja koja mu trebaju. Nema veze s društveno-ekonomskim sustavima. Ima veze s mudrim vođenjem firme koja ne baca novac gdje ne treba.
#1 truth hurts

#6 Renato

Renato
  • Administratori
  • 5,675 posts
  • Joined 26.03.2005.
  • LocationDonja Bistra, Croatia

Posted 15.03.2012. - 08:16

... da propadne jer je dugoročno neodrživ i kao što vidimo već sad puca po šavovima na svim kontinentima. Ali ovo nije forum za ovakve teme.

HŽ ima gomilu viška radne snage koju bi, kada je već plaća, mogao ciljano prekvalificirati u zanimanja koja mu trebaju. Nema veze s društveno-ekonomskim sustavima. Ima veze s mudrim vođenjem firme koja ne baca novac gdje ne treba.

Na zalost nisi u pravu. Puno je jeftinije uzeti vanjsku firmu sa kojom dogovoris broj ljudi i broj sati za posao.
Tako si izbjegao bolovanja, godisnje odmore i ostale probleme sa radnom snagom.
Izmedju ostalog... RVR je prodan i vise nije dio HŽ-a te za njega vrijedi trzisna utakmica kao i za ostale firme.
Samim time ( ako je sve posteno ) cijena ide dole.

#7 STress

STress
  • Članovi
  • 905 posts
  • Joined 24.07.2009.
  • LocationIstočno od Gajnica

Posted 15.03.2012. - 09:16

Na zalost nisi u pravu. Puno je jeftinije uzeti vanjsku firmu sa kojom dogovoris broj ljudi i broj sati za posao.
Tako si izbjegao bolovanja, godisnje odmore i ostale probleme sa radnom snagom.
Izmedju ostalog... RVR je prodan i vise nije dio HŽ-a te za njega vrijedi trzisna utakmica kao i za ostale firme.
Samim time ( ako je sve posteno ) cijena ide dole.

Isplativost je dvosjekli mač.
Moj bratić je bio zamjenik šefa osiguranja u splitskom brodogradilištu. Školovan, stručan i u potpunosti upoznat s nedostacima i problematikom posla.
Onda je zakonodavac odlučio da poslove fizičke zaštite trebaju obavljati za to licencirane firme. Posao u škveru je preuzela najveća firma u zaštitarskoj branši kod nas (znamo na koga mislim, je'l da?). Moj bratić je po principu "uzmi ili ostavi" prešao u navedenu firmu i raspoređen je na mjesto zaštitara u banci. Posao u škveru su dobili ljudi koji niti se kuže u problematiku, niti ih ista zanima.
Nekoć bi iz škvera mjesečno nestalo par tisuća kuna vrijednosti robe. Danas se brojka izražava u desecima tisuća kuna, možda i više. Isplativo? Kako kome...
Pesimist vidi samo tamu u tunelu. Optimist vidi svjetlo na kraju tunela. Realist vidi da je to svjetlo zapravo vlak. A strojovođa vidi tri idiota u tunelu.

#8 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,637 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 15.03.2012. - 10:00

Moj bratić je bio zamjenik šefa osiguranja u splitskom brodogradilištu. Školovan, stručan i u potpunosti upoznat s nedostacima i problematikom posla.
Onda je zakonodavac odlučio da poslove fizičke zaštite trebaju obavljati za to licencirane firme. Posao u škveru je preuzela najveća firma u zaštitarskoj branši kod nas (znamo na koga mislim, je'l da?). Moj bratić je po principu "uzmi ili ostavi" prešao u navedenu firmu i raspoređen je na mjesto zaštitara u banci. Posao u škveru su dobili ljudi koji niti se kuže u problematiku, niti ih ista zanima.
Nekoć bi iz škvera mjesečno nestalo par tisuća kuna vrijednosti robe. Danas se brojka izražava u desecima tisuća kuna, možda i više. Isplativo? Kako kome...

Potpisujem sve gore rečeno. Tzv. outsourcing je kapitalistička izmišljotina i poguba poslovanja koja će na kraju (ne samo u zaštitarstvu) doći glave cijelom tom trulom sustavu. Cilj i nije dobro raditi već ostvariti mutni tijek novca. Te smo svinjarije imali još prije 15-20 godina kad su nedoučene kumice iz "Higijeničarskog servisa" počele oprašivati izloške u muzejima i slično.

"Lovac je dobro pucao samo je zec krivo trčao."

VracamSeOdmah.jpg

#9 Renato

Renato
  • Administratori
  • 5,675 posts
  • Joined 26.03.2005.

Posted 15.03.2012. - 11:02

Kod nas je šef osiguranja strucnjak zaposlen u firmi i on upravlja ljudima vanjske firme. Sve stima na obostrano zadovoljstvo.

#10 drstoka

drstoka
  • Članovi
  • 6,998 posts
  • Joined 25.09.2005.

Posted 15.03.2012. - 19:28

Puno je jeftinije uzeti vanjsku firmu sa kojom dogovoris broj ljudi i broj sati za posao.

Ako ja ovo dobro čitam, puno je jeftinije plaćati visoke svote nekome nego sam sebe bolje organizirati i imati osposobljene ljude koji više ne rade na nepotrebnim poslovima!?

Meni je to čista kontradikcija. :D
#1 truth hurts

#11 drstoka

drstoka
  • Članovi
  • 6,998 posts
  • Joined 25.09.2005.

Posted 15.03.2012. - 19:30

Potpisujem sve gore rečeno. Tzv. outsourcing je kapitalistička izmišljotina i poguba poslovanja koja će na kraju (ne samo u zaštitarstvu) doći glave cijelom tom trulom sustavu. Cilj i nije dobro raditi već ostvariti mutni tijek novca.

:jup
Potpisujem.
#1 truth hurts

#12 Renato

Renato
  • Administratori
  • 5,675 posts
  • Joined 26.03.2005.

Posted 15.03.2012. - 20:50

Ako ja ovo dobro čitam, puno je jeftinije plaćati visoke svote nekome nego sam sebe bolje organizirati i imati osposobljene ljude koji više ne rade na nepotrebnim poslovima!?

.. ono sto bih ti rekao nije bas za javnost pa mozemo na PP

#13 AndrejX

AndrejX
  • Članovi
  • 100 posts
  • Joined 18.04.2008.

Posted 16.03.2012. - 00:27

Pa i nije - nemas troskove uniforme, obuke, boli te briga za godisnje i bolovanja, ako ti netko od njih radi probleme sutra ga vise nema na tom mjestu, nema sindikata....

Moze ti i punica pricuvati klince ali te u konacnici ipak jeftinije ispadne privatni vrtic ;)

Edited by AndrejX, 16.03.2012. - 00:28.

#14 Zeljezni

Zeljezni
  • Članovi
  • 1,374 posts
  • Joined 22.10.2008.
  • LocationRijeka

Posted 16.03.2012. - 09:50

Pa i nije - nemas troskove uniforme, obuke, boli te briga za godisnje i bolovanja, ako ti netko od njih radi probleme sutra ga vise nema na tom mjestu, nema sindikata....

Moze ti i punica pricuvati klince ali te u konacnici ipak jeftinije ispadne privatni vrtic ;)

teoretski, možda. No, nitko ne čuva imovinu bolje od onoga tko čuva svoju imovinu. Prednost ima i jedno i drugo, ali privatni vrtić košta lijepu lovu, a punici se nerijetko čuvanjem čini veselje. U vrtiću dijete ima društvo sebi ravno, ali se roditelj mora - kao i dijete - ranije dignuti, odvesti ga i pokupiti. I misliti svo vrijeme jel' se što dogodilo ili nije (malo pretjerujem) ...

Mislim da nije svejedno dal' ti firmu čuvaju nepoznati ili poznati ljudi, posebice oni koji poznaju problematiku i slabosti tvojih zaposlenika ...
Moraš znati nešto o vlakovima. Nije važno kamo idu. Važno je odlučiti da se na njih ukrcamo.

#15 Stanley

Stanley
  • Moderatori
  • 9,221 posts
  • Joined 24.08.2006.
  • LocationZagreb

Posted 16.03.2012. - 10:35

Nije važno koje je boje mačka, važno je da lovi miševe (Mao Tse Tung).
Ne bi se, kakbirekli, štel previše mešat u ovu raspravu (iz rada u sindikatu imam stanovitih iskustava s outsourcingom, dapače radio sam i intervjue s ljudima koji su outsourcani iz Hrvatskog Deutsche Telekoma), ali sam slobodan primijetiti da je najvažniji rezultat tj. učinak. Bez obzira na vrstu društvenog uređenja.

No, nitko ne čuva imovinu bolje od onoga tko čuva svoju imovinu

Kako čuvaju imovinu zorno se vidi po barbariziranim željezničkim vozilima i objektima. Čak im je skupina balavaca pred nosom uspjela zasvinjiti i novi EMV. A da pojedinci kradu gorivo k'o martolozi (dok im tko zna tko drži svijeću) ne treba podsjećati.
Osobno ne bih rekao da je problem u ''kćeri'' zvanoj RVR. Problem je u firmi zvanoj HŽ, koja jednostavno nije uređen sustav.
Serija 05 je zakon!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users