Jump to content

Photo

Ministarstvo limitira infri brzinu vlakova do 100 km/h

• Please log in to reply
71 replies to this topic

#1 Aero

Aero
  • Članovi
  • 50 posts
  • Joined 14.08.2007.

Posted 03.03.2012. - 23:12

Upravo bilo na dnevniku HTV da ministarstvo zbog lošeg stanja pruga limitira vmax na 100km/h.

#2 ZVONE 141

ZVONE 141
  • Članovi
  • 82 posts
  • Joined 24.02.2008.

Posted 03.03.2012. - 23:58

a na kojim prugama?
okrece se kolo srece
podje naprijed pa se vrati...

#3 Aero

Aero
  • Članovi
  • 50 posts
  • Joined 14.08.2007.

Posted 04.03.2012. - 00:10

=377&cHash=e289e8e05b"]Dnevnik 3 Izgleda općenito na cijelom nivou HŽ

Edited by Aero, 04.03.2012. - 00:11.

#4 mali.paja

mali.paja
  • Članovi
  • 3,240 posts
  • Joined 31.12.2007.
  • LocationZagreb

Posted 04.03.2012. - 00:15

Ovi novinari samo gluposti daju. Poanta je u tome da se svaki određeni period mora pregledati pruga sa mjernim vlakom. Nakon toga se znaju parametri neke pruge. Kako je mjerni vlak iskliznuo prošle godine u Rijeci sad stoji i čeka popravak u Gredelju. Treba dati novce za popravak ili poslati van. Ukoliko se pruge ne pregledaju tada će se ići na smanjivanje brzina. Samo sad na prste jedne ruke možemo izbrojati gdje je brzina preko 100km. Osim toga može se i iznajmiti vlak od neke druge uprave i pruga pregledati.
Posted Image mali.paja

#5 gugyto

gugyto
  • Članovi
  • 464 posts
  • Joined 05.08.2007.
  • LocationUvik Malo Misto

Posted 04.03.2012. - 03:03

Baš pričaju gluposti.Kaže novinarka da će zbog toga vlakovi do Karlovca vozit po novome 50 min, jer se neće smjet prašit s 140km/h nego sa 100km/h maximalno. Kad je koji vlak prašio s 140km do Karlovca? Nikad, i dođe za 35 do 40 min i ovako s 80-90 km/h.

Edited by gugyto, 04.03.2012. - 03:05.

#6 Adam

Adam
  • Članovi
  • 1,273 posts
  • Joined 10.09.2006.
  • LocationVaraždin / Zagreb

Posted 04.03.2012. - 03:20

Kak sam i rekel, ovaj HŽ iz dana u dan sve bolja komedija :skok

Pa mislim, da mjerni vlak, dakle krucijanu stavku normalnog funkcioniranja infre u cijeloj državi nisu u stanju popraviti tak dugo-e za to stvarno nemam komentara (osim ovog gore).
Naj pobegne, naj pobegne... prestignem ga z beciklom.

#7 Crna Guja

Crna Guja
  • Članovi
  • 259 posts
  • Joined 03.02.2012.
  • Locationnaokolo

Posted 04.03.2012. - 09:33

Kak sam i rekel, ovaj HŽ iz dana u dan sve bolja komedija :skok

Pa mislim, da mjerni vlak, dakle krucijanu stavku normalnog funkcioniranja infre u cijeloj državi nisu u stanju popraviti tak dugo-e za to stvarno nemam komentara (osim ovog gore).

Neke uprave ni nemaju mjerni vlak, već ga iznajmljuju od drugih uprava.Tako da nije krucijalni. Čak mislim da Slovenci nemaju svoj, već sam vidio fotke di je u Ljubljani ulovljen MAV mjerni vlak.
Po šumama i gorama
naše zemlje ponosne...

#8 Lika express

Lika express
  • Članovi
  • 589 posts
  • Joined 24.01.2011.

Posted 04.03.2012. - 12:55

Nagibni moraju voziti bez uključene nagibne tehnike--pitam se opet čemu služi ili kome podaci DB 612 9xx mjernog vlaka koji je vozio Zagreb-SPLIT -KAJ JE ON MJERIO :vidiga: Toliki nemar nikada nije viđen na ovim prugama.Kaj se tiče brzine Zg-Ka još samo H.Leskovac-Zdenčina 120 0sim za nagibne. Kad netko malo bolje prati stanje na HŽ koje je neodrživo mora znati da u ministarstvu prometa ništa nije bolje-----Brigo moja pređi na drugoga :cekic:
Mile

#9 MALI

MALI
  • Članovi
  • 488 posts
  • Joined 13.12.2008.

Posted 04.03.2012. - 16:17

Mijerna kola nije lako za popravit jer čini mi se da treba kompletno novo srednje postolje jer je staro uništeno.
E sad ako je uz to problem i novac onda će se čekati dugo.
Ali bilo je priče da djelovi stižu na proljeće.
Uostalom čemu čekati mjerna kola kad nove podbijačice imaju mogućnost mjerenja čak i brzina preko 200 km/h.
Nisu brze kao mjerna kola i moraju dva puta prijeći put koji se mjeri ali i to je bolje nego rušiti ionako male brzine.

#10 Adam

Adam
  • Članovi
  • 1,273 posts
  • Joined 10.09.2006.
  • LocationVaraždin / Zagreb

Posted 04.03.2012. - 23:48

Neke uprave ni nemaju mjerni vlak, već ga iznajmljuju od drugih uprava.Tako da nije krucijalni. Čak mislim da Slovenci nemaju svoj, već sam vidio fotke di je u Ljubljani ulovljen MAV mjerni vlak.

To nije poanta mog posta. Nek ga onda posude, ak im tak bolje paše.
Naj pobegne, naj pobegne... prestignem ga z beciklom.

#11 Lika express

Lika express
  • Članovi
  • 589 posts
  • Joined 24.01.2011.

Posted 05.03.2012. - 17:46

Mijerna kola nije lako za popravit jer čini mi se da treba kompletno novo srednje postolje jer je staro uništeno.
E sad ako je uz to problem i novac onda će se čekati dugo.
Ali bilo je priče da djelovi stižu na proljeće.
Uostalom čemu čekati mjerna kola kad nove podbijačice imaju mogućnost mjerenja čak i brzina preko 200 km/h.
Nisu brze kao mjerna kola i moraju dva puta prijeći put koji se mjeri ali i to je bolje nego rušiti ionako male brzine.

Misliš na STOPF EXPRESS 9x3 podbijačicu-pa kaj ju onda ne koriste za te potrebe ili :spa:
Mile

#12 hrki

hrki
  • Članovi
  • 125 posts
  • Joined 04.03.2009.

Posted 06.03.2012. - 21:50

Osim što ih malo **be jednina i množina- zanimljiv članak :zubi:

http://www.slobodnad...50/Default.aspx

06.03.2012. | 20:35

NA SVIM DIONICAMA od 1. LIPNJA ISKLJUČUJE SE NAGIBNA TEHNIKA I BRZINA OGRANIČAVA DO NAJVIŠE 100 KILOMETARA
NEMA VIŠE NAGIBA Od Splita do Zagreba vozit ćete se 8 sati

Na svim željezničkim prugama od 1. lipnja Hrvatske željeznice moraju isključiti nagibnu tehniku na svim nagibnim vlakovima, te putničkim i teretnim vlakovima ograničiti brzinu vožnje do najviše 100 kilometara na sat.

Rješenje je to inspekcije za sigurnost željezničkog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH, koje je, kako doznajemo, 22. veljače upućeno HŽ-u, a zbog utvrđene činjenice da HŽ ne može jamčiti tehničku ispravnost pruge za odvijanje željezničkog prometa.

Naredba će biti na snazi sve dok tračni mjerni vlak ne ispita prugu i njezine pojedine dionice. No, kada će to biti, resornome ministarstvu nije poznato.
Ne poštuju propise

Naime, tračno mjerno vozilo EM-120 još je od 31. svibnja 2011. godine izvan upotrebe jer je tog dana na kolodvoru Sušak-Pećine iskočilo iz tračnica. Pri tom je incidentu znatno oštećeno vozilo, kao i mjerna oprema prijeko potrebna za ispitivanje svih parametara ispravnosti pruge.

Drugim riječima, gotovo godinu dana HŽ nije obavljao mjerenja sigurnosti željezničkih pruga kako to zakon propisuje!

Odluka nije donesena jer nadležni iz HŽ-infrastrukture s proizvođačem “Plasser & Theurer” nisu postigli dogovor o popravku neispravnog vozila. Kako nema naznake kada bi jedino mjerno vozilo HŽ-a moglo biti osposobljeno ili donesena odluka o nabavi novoga, inspekcija Ministarstva prometa donijela je rješenje o smanjenju brzine vlakova i isključenju nagibne tehnike kako sigurnost putnika ne bi došla u pitanje.

Treba dodati kako je inspekcija utvrdila da HŽ ne obavlja godišnje redovite preglede pruge međunarodnog ili lokalnog značenja, kako to propisuju zakonski propisi o sigurnosti željezničkog prometa.
Mučenje u vagonima

Upućeni u problematiku se pitaju je li izostanak sigurnosnih mjerenja pruge doveo i do posljednjeg iskakanja nagibnog vlaka 7. veljače 2012., kada je nagibni vlak 520 na relaciji Split-Zagreb iskočio iz tračnica kod postaje Malovan, između Knina i Gračaca, na sreću bez teških posljedica za putnike.

Nagibni vlak na relaciji Zagreb-Split sada putuje prosječnom brzinom oko 90 kilometara na sat, te za šest sati prevali tu relaciju.

No, nakon 1. lipnja, kada na snagu stupa rješenje Ministarstva prometa, s ograničenom brzinom do 100 kilometara na sat i isključenjem nagibne tehnike, vožnja od Zagreba do Splita produžit će se tako na dugih osam sati.

DENIS KRNIĆ
foto: cropix

Ministarstvo: Utvrdili smo izostanak kontrole

Na upit zašto se rješenje o zabrani korištenja nagibne tehnike i ograničavanja brzine vožnje vlakova donosi nakon gotovo godinu dana, u Ministarstvu prometa nam odgovaraju:

- Navedeno rješenje doneseno je jer je utvrđen izostanak redovite provjere geometrijskog uporabnog stanja kolosijeka željezničkih pruga tračničkim mjernim vozilom i na temelju godišnjeg programa snimanja, a taj rok istječe 31. svibnja 2012. godine.

#13 ICE-3M

ICE-3M
  • Članovi
  • 1,512 posts
  • Joined 11.01.2011.
  • LocationZagreb

Posted 06.03.2012. - 22:11

Upućeni u problematiku se pitaju je li izostanak sigurnosnih mjerenja pruge doveo i do posljednjeg iskakanja nagibnog vlaka 7. veljače 2012., kada je nagibni vlak 520 na relaciji Split-Zagreb iskočio iz tračnica kod postaje Malovan, između Knina i Gračaca, na sreću bez teških posljedica za putnike.

Ovo mi se čini prilično glupa teorija. Kaj bi taj mjerni vlak tamo trebao mjeriti? Možda brzinu s kojom nagibni vlak može probijati sniježne nanose, a da ne iskoči iz tračnica?

Edited by ICE-3M, 06.03.2012. - 22:12.

#14 john_st

john_st
  • Članovi
  • 589 posts
  • Joined 24.07.2009.
  • LocationSplit

Posted 06.03.2012. - 23:36

Ma kojih mrtvih 8 sati braćo moja mila?! :cekic:
Vozni red je za putnike. Knjiga voznog reda je za strojovođe. I fanatike.

#15 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,158 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 07.03.2012. - 00:58

Ovakva glupost nije ni Kalmeti pala na pamet :po guzi:

Da ministarstvo zna koliku će štetu prouzrokovati tim potezom, istog trena bi dalo popraviti EM-120.. Čak mislim da sve skupa ima malo veze s cijenom benzina, pa se neko boji da će se ljudi početi voziti vlakom, a ne AC-om..

2z8q8zt.jpg

#16 MrOchse

MrOchse
  • Članovi
  • 608 posts
  • Joined 29.07.2009.
  • LocationRijeka

Posted 07.03.2012. - 02:20

A zar se stvarno nitko nije sjetio da se posudi ili iznajmi mjerno vozilo od nekoga iz susjednih država pa da se ipak održe brzine takve kakve jesu? zar nebi za nagibnu tehniku trebao doći DB-ov nagibni mjerni vlak koji je već bio?! U ovoj državi mi više ništa nema smisla, ni logike, svi samo lupaju iz dana u dan neka nova pravila, poskupljenja, mediji uzgajaju slonove iz miševa, a HŽ je posebna priča...

Neki su otišli predaleko da bi tamo tek na kraju shvatili da nisu ni krenuli...

lijevi_zps9ef74380.gifsrednji_zpsad9ecb4c.gifsrednji_zpsad9ecb4c.gifdesni_zpsbf3fbf91.gif

#17 DB

DB
  • Članovi
  • 2,415 posts
  • Joined 23.10.2009.
  • Locationx

Posted 07.03.2012. - 10:48

A zar se stvarno nitko nije sjetio da se posudi ili iznajmi mjerno vozilo od nekoga iz susjednih država

Je.

... zar nebi za nagibnu tehniku trebao doći DB-ov nagibni mjerni vlak koji je već bio?! ...

Ne bi.

#18 josip

josip
  • Članovi
  • 2,929 posts
  • Joined 17.11.2008.
  • LocationVelika Gorica

Posted 07.03.2012. - 11:04

Ne bi.

Zašto je onda bio prošle godine?

#19 radovedni taček

radovedni taček
  • Članovi
  • 987 posts
  • Joined 19.06.2006.

Posted 07.03.2012. - 15:43

Ne ulazeci u vazece propise, mislim da je kolega DB tu bolje informiran, al, ako pise da nes moras napravit a ti to ne napravis - e onda ti se bude smanjila brzina. Pa sad vi cendrajte kolko hocete. Realno, kolko bude kasnjenje uopce? Zanemarivo. Gdi nagibni za split vozi vise od 120? Malo izmedu Zg i Ka. Pih.

#20 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,158 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 07.03.2012. - 16:25

Ma, lako za nagibne, bar neće voziti za Split jer neće imat svrhe nego će ih poslati za Os il kamo već.. Nego je problem Novska-Tovarnik

2z8q8zt.jpg

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users