Jump to content

Photo

Bacio la mano, Don Gruber, bacio la mano...

• Please log in to reply
93 replies to this topic

#41 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 02.06.2012. - 11:53

Pozdrav!!

vreme je i za mrsište...odabrali smo restoran 'Federale':

Posted Image

a evo i zašto:

Posted Image

na glavnom je trgu, atmosfera je prijatna...
odavde nam puca pogled na zgradu gradske skupštine, jedno prekrasno zdanje iz prve polovine XIX veka:

Posted Image

'stolnjaci' su, inače vrlo zanimljivi...

Posted Image

kao, uostalom i sam ručak - 'ništa s'ničim' i - klep, 35 CHF!!!

Posted Image

jest preskupo i za pola zuba al' bar lepo izgleda :mrgreen: :mrgreen:

pozdrav,

Petar
...i onda je on mene pogledao a ja ne volim kad me neko pogleda....

#42 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 02.06.2012. - 11:59

Pozdrav!!

iskoristimo priliku da, dok smo u Luganu, osmotrimo još par banaka /kojih ovde, zaista, ima 49 po glavi stanovnika!!!/

Posted Image

Posted Image

CA se upravo renovira:

Posted Image

ali, zato, ostale rade bez pauze!!

Posted Image

Posted Image

Posted Image

pozdrav,

Petar

#43 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 02.06.2012. - 12:08

Pozdrav!!

ima i vozova ovde...ali, sve što sam od njih uspeo da snimim je znak 'long vehicle' na repu turističkog voza :mrgreen: :mrgreen:

Posted Image

ovo je čuvena Antonijeva fontana iz 1758. godine, kažu ljudi da je prestala da radi samo 6 puta od tada i to zbog redovnog čišćenja...

Posted Image

...a ovo je jedna zanimljiva instalacija koja se zove '222 dlana' i koja je postavljena početkom 2011....

Posted Image

Posted Image

naravno, nisam zaboravio ni satove...mada, kada ovde vidite kolike su cene....izgubite i pojam o vremenu, za sva vremena :mrgreen: :mrgreen:

Posted Image

na kraju priče o Luganu, najčuvenija gradska fontana, mesto gde voda divno izgleda, naročito u kontra-svetlu:

Posted Image

a evo je i sa 'official' strane:

Posted Image

eto, tako...toliko o Luganu, pozdravljamo ga, nastavljamo uzbudljivo putovanje kroz 'Alpske gorske oči'...

nastaviće se...

pozdrav,

Petar

#44 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 03.06.2012. - 08:34

Pozdrav!!

idemo dalje kroz swiss...evo mape:

Posted Image

cilj nam je Locarno, najsunčaniji i najmediteranskiji grad u Alpima i celoj Swiss!
put je, standardno, vrhunski...

Posted Image

a od njih se pravi milka :twisted: :twisted: :twisted:

Posted Image

pa kroz tunele...

Posted Image

Posted Image

pozdrav,

Petar

#45 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 03.06.2012. - 08:45

Pozdrav!!

ovo je Locarno /Lokarno/:

Posted Image

ovaj grad nalazi se na krajnjom južnom delu Švajcarske, blizu granice sa Italijom, koja se pruža 8 kilometara južno od grada. Od glavnog grada države, Berna, udaljen 290 km juogistočno. Nalazi na sevenoj obali poznatog jezera Mađore, na oko 200 metara nadmorske visine. Grad sa severa okružuju krajnje južni obronci Alpa a zbog same pozicije u odnosu naAlpe, klima u Lokarnu je izmenjeno umereno kontinentalna. Ovo je najtopliji i najsučaniji deo Švajcarske.

Sam grad Lokarno nije zapamtio neka specijalno burna vremena kroz istoriju, od XV veka tu vlada 'ladovina' /postao deo švajcarske konfederacije/, osim za vreme Napoleonovih ratova kada je, u periodu od par godina, bio pod francuskom čizmom.

Za Lokarno nikada ne bi ni čuli /van turističkih aranžmana/ da nije bilo čuvenih 'Lokarnskih Ugovora' iz 1925. - ugovora i konvencije između Nemačke s jedne i Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Belgije, Poljske i Čehoslovačke c druge strane. Njima se garantuju odredbe Versajskog mira: granice prema Nemačkoj, demilitarizacija Rajnske oblasti, odnosno jemči se mir. Sporazume je odbacio Hitler kada je 1936. godine vojskom zaposeo Rajnsku oblast.

Posted Image

Posted Image

naravno, kakv je to swiss gradić a da nema pruge u blizini?

Posted Image

pozdrav,

Petar

#46 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 03.06.2012. - 09:03

Pozdrav!!

kao što sam već rekao, Lokarno je na samom špicu poznatog jezera mađore /lago di Magiore/, prelepog turističkog alpsog bisera. Lokarno, pošto je blizu SW/IT granice, ima i carinsku kontrolu na samom jezeru /ustvari, toga je bilo ranije, pre otvaranja granica/:

Posted Image

inače, sam grad je na samoj granici 2 administrativne celine, Locarno i Muralto, što ovaj znak lepo i pokazuje:

Posted Image

Posted Image

kao poznato i veoma cenjeno turističko mesto, Lokarno obiluje restoranima svih vrsta, iz kojih dopiru uglavnom mirisi mediteranskih kuhinja...ni ovaj nije izuzetak:

Posted Image

ali, ono što je pred njim... :mrgreen: :mrgreen:

Posted Image

ovo je Fiat 500 Abarth, zlo zloz zl zlo od 200konja na 4 točka, zvrk od auta, fantazija od zvuka!!! Ugh!!

dobro...adrenalin je malo pao...ovo je najpoznatiji švajcarski knjižar, Đuzepe 'Pipi' Orioli, rodom iz ovih krajeva...

Posted Image

a mi krećemo...idemo tim kuz obalu prekrasnog jezera Mađore, ponovo ulazimo u Italiju...zastakemo na par minuta da bi uživali u vetru koji pirka sa Alpa...i u fantastičnim ostrvima Isola Bella i Isola Superiore del Pescatori...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

biće još reči o ova dva ostrva kasnije...

nestaviće se...

pozdrav,

Petar

#47 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 04.06.2012. - 08:34

Pozdrav!!

moram da pitam nešto - jel čita iko ovo ili se trudim za džabe? ako je tako, recite da ne zamaram više.

pozdrav,

Petar

#48 homonovus

homonovus
  • Članovi
  • 382 posts
  • Joined 07.10.2009.

Posted 04.06.2012. - 08:53

Pozdrav!!

moram da pitam nešto - jel čita iko ovo ili se trudim za džabe? ako je tako, recite da ne zamaram više.

pozdrav,

Petar

Možda samo čekamo da putopis stigne do kraja pa da te onda nahvalimo...
Ali evo može i u pola... Lijepi motivi, dobre fotke i dosta interesantnih popratnih informacija...
Samo tako nastavi...
:-)

#49 institucija

institucija
  • Članovi
  • 114 posts
  • Joined 07.03.2007.

Posted 04.06.2012. - 09:12

Mislim stvarno... ljudi recite nešto :rolleyes:
Meni lično je odlična reportaža, sa zanimljivim komentarima i fotkama - čak je watermark veoma kulturan :mrgreen:
Naravno, kao fan sitroena, moram da se zahvalim na onoj DS zujalici, a ni ovaj Abarth nije za bačit' (što bi rekli mi u CG :kul)

#50 ICE-3M

ICE-3M
  • Članovi
  • 1,524 posts
  • Joined 11.01.2011.
  • LocationZagreb

Posted 04.06.2012. - 09:33

Pozdrav!!

pozdrav,

Petar

Ma kaj bi zamarao, imaš preko 1700 pregleda kaj baš i nije malo, samo ljudi očito čekaju kraj putopisa da bi komentirali. Uglavnom samo ti nastavi, putopis ti je odličan i zanimljiv :palac:

#51 dulevoz

dulevoz
  • Članovi
  • 1,131 posts
  • Joined 09.09.2007.

Posted 04.06.2012. - 11:38

Petre, zasto mislis da ti niko ne cita? Ja redovno pratim svaki novi post, ono malo slobodnog vremena sto nadjem uglavnom potrosim na citanje fantasticnih putopisa na ovom forumu, kao sto je ovaj :-)
Jedna stvar sto mi se kod tebe svidja jeste predstavljanje stvari u pokretu iz automobila, dok se vozis nestvarno lepim predelima. Slabo ko od nas ima priliku da se kolima provoza tuda, a i kada se ukaze prilika, nema fotografija... Pre neku godinu, npr. kroz Bavarsku sam se navozao kolima, ali prece mi je bilo da uzivam nego da fotografisem usput, a sada mi je zbog toga krivo.
Pozdrav,
Dulevoz

#52 Levente

Levente
  • Članovi
  • 1,018 posts
  • Joined 07.08.2008.
  • LocationKaštel Gomilica / Budimpešta

Posted 04.06.2012. - 12:33

I ja se pridružim čestitkama, Tvoj putopis je odličan i savršeno izrađen. Nadam se da ćeš još imati par fotki iz stanice Locarno. Ako je sam grad tako interesantan, na stanici takođe mora biti nešto. :mrgreen: Nestrpljivo čekam nastavak.
Levente -- pozdrav iz Mađarske

#53 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 04.06.2012. - 21:27

Pozdrav!!

@svi: dobro, već sam pomislio da sve ovo ide u vetar...
@vujeviću: a znaš šta je najinterasantnije - svaka fotografija sa 4 točka nastala je pri btzini od bar 150km/h, leva ruka na volanu, desna na okidaču ili obrnuto...to sve vuče korene još iz daleke 1994-te kada sam, putujući, video fantastičan motiv i rekao, ma, ionako se sutra vraćamo istim putem, snimiću to sutra...to 'sutra' se nikada nije desilo, to mi je bio nauk i od tada mi je uvek aparat na dohvat ruke dok jezdim evropskim autobanovima...

a za mog izuzetnog prijatelja iz Podgorice - dodatni materijal za srčani udar :mrgreen: :mrgreen:

Posted Image

Posted Image

ovaj prvi snimljen je u Luganu prošle godine a ovaj drugi u zemlji piva pre nekoliko dana :mrgreen: :mrgreen:

pozdrav,

Petar

#54 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 04.06.2012. - 21:44

Pozdrav!!

dobro, opet smo u Milanu...sada je na redu podzemlje!!

Posted Image

ovo je logo milanskog metroa, sistema koji dnevno preveze oko milion ljudi...
evo mape:

Posted Image

o metrou u MIlanu počelo se razmišljati početkom XX veka, kada su italijani uvideli sve prednosti masovnog podzemnog gradskog prevoza...Inicijalni plan iz 1938. godine predvišao je čak 7 linija ali se od toga vrlo ubrzo odustalo zbog rata i manjka novca...inače je Milano tih godina imao posebno mesto u italijanskoj zbilji iz fašističkog ugla - iz Milana je Benito Musolini počeo svoj čuveni 'marš na Rim' 1922. god...gradu Milanu odužio se fantastično lepom zgradom železničke stanice, zgradom suda, zgradom vlade pokrajine Lombardije...a da kuriozitet bude još veći, 29.4.1945. italijanski partizani su ga uhvatili sa švalerkom kod jezera Komo, doveli u Milano, streljali ga na glavnom gradskom trgu Duomo dan kasnije i obesili naglavačke za primer!!

no, dobro, manimo diktatora, posvetimo se milanskom podzemlju...kao što rekoh, rat je sprečio da se bilo šta uradi, te se sa ozbiljnim radovima počelo tek 1957. godine...danas Milano /trenutno/ ima 3 linije metroa, sa planom da do 2015. /Mlano je domaćin svetske izložbe 2015/ budu izgrađene još 2 linije. šta je zanimljivo - linije 2 i 3 idu na struju preko mreže od 1500v a linija 1 ima 3ću šinu koja vozove snabdeva strujom od 750v!! inače, širina koleseka je 1435mm a ono što mi je najviše zapalo u oći - pragovi su drveni!!!

evo više informacija: http://en.wikipedia....Metro_di_Milano

većina metroa je pod zemljeom, izuzev nekoliko stanica linije 3 koje su na zemlji i na mostovima. ukupna dužina linija je oko 85km, sve je relativno čisto i fino funkcioniše.

pozdrav,

Petar

#55 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 04.06.2012. - 21:59

Pozdrav!!

ok, još jedan naporan sajamski dan je na izmaku...odmaramo noge na beskrajnoj traci:

Posted Image

naravno, svuda su plakati koji najavljuju svetski spektakl 2015:

Posted Image

posle par minuta dolazimo na početnu/krajnju stanicu linije 1 milanskog metroa:

Posted Image

stanica nije baš za padanje u nesvest od neke specijalne lepote:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

proleće voz u kontra smeru..moram priznati, veoma tiho i brzo!!

Posted Image

Posted Image

Posted Image

posle 2 minuta, stiže i naš prevoz:

Posted Image

Posted Image

pozdrav,

Petar

#56 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 04.06.2012. - 22:07

Pozdrav!!

a unutra zanimljiv svet...malo japiji, malo tinejdžeri...a malo i zgodne cure :mrgreen: :mrgreen:

Posted Image

Posted Image

inače, pojedinačna karta je 1,50 eur, možete kupiti i dnevnu i mesečnu kartu /slično kao i u moskovskom metrou, samo drastično jeftinije!!/

Posted Image

prijatan ženski glas najavljuje da uskoro stižemo na stanicu Duomo, gde će,p preći na liniju br. 2 ka glavnoj žel. stanici...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

interesantna stvar - nema drastičnih gužvi čak ni u špicevima!! možda je to zbog toga što sam metro pokriva cca 20% gradske površine i zato što italijani, ipak, mnogo više vole da se voze na 4 točka nego da se zavlače pod zemlju...uglavnom, uhvatismo liniju 2 i siđosmo na glavnoj žel. stanici....

nastaviće se...

pozdrav,

Petar

#57 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,637 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 05.06.2012. - 01:18

Čita

"Lovac je dobro pucao samo je zec krivo trčao."

VracamSeOdmah.jpg

#58 Stanley

Stanley
  • Moderatori
  • 9,223 posts
  • Joined 24.08.2006.
  • LocationZagreb

Posted 05.06.2012. - 05:44

Ajde Pero ne kukaj, pa natukao si preko 1.800 pregleda, puno više nego mnogi drugi putopisi.
Ja sam pomišljao da se javim i da te izvrijeđam zbog odugovlačenja. :wink: Mnogo si to otegnuo, ali vidim da se u zadnje vrijeme popravljaš.
Da je putopis prva liga (može i Jelen Superliga, pošto si rekao da si okorjeli Grobar :mrgreen: ) rekli su već drugi prije mene.
I jedna ispravka:

29.4.1945. italijanski partizani su ga uhvatili sa švalerkom kod jezera Komo, doveli u Milano, streljali ga na glavnom gradskom trgu Duomo dan kasnije i obesili naglavačke za primer!!

Mussolini i njegova priležnica Clara Petacci strijeljani su 28. travnja/aprila 1945. u selu Giulino di Mezzegra (30 km od grada Como). Njihova tijela su prevezena kamionom u Milano i sutradan izbačena na Piazzale Loreto gdje ih je bijesna gomila gazila nogama, a tko je imao oružje taj je i pucao u njih. Nakon toga su obješena naglavačke o krov benzinske stanice Esso, gdje su ih gađali kamenjem.
Ovakav (pomalo morbidni) postupak proveden je da se preostali fašisti obeshrabre u pružanju daljeg otpora, ali i kao osveta za brojne antifašiste koji su obješeni na tom istom trgu.
Pred leševe je doveden jedan od najbližih Mussolinijevih suradnika Achille Starace. Nakon što mu je dopušteno da salutira ostacima svog Ducea dobio je metak i pridružio se onima gore u jednakom položaju.

Giulino di Mezzegra, mjesto gdje je Duce stavljen pred zid (partizani su mu zapravo učinili uslugu, jer je bolovao od raka želuca u poodmakloj fazi):

Posted Image
Serija 05 je zakon!

#59 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,637 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 05.06.2012. - 09:13

Mussolini i ona njegova su uhvaćeni u mjestu Dongo na samoj granici.

... sve je relativno čisto i fino funkcioniše.

Ne bih se sasvim složio. Kao prvo, smrdi. Ventilacija od prvog dana nije dobra i to je neizlječiv problem milanske podzemne. Kao drugo, milanski metro je uglavnom građen po sistemu cut-and-cover pa su stanice ispod trgova (koji su veliki), a tuneli su tangencijalni obzirom na rečene trgove. Sljedstveno tome, podzemna pješačka komunikacija je nesnošljivo duga i nespretna i nigdje nema kontinuiranih eskalatora. Ako si ikad pokušao s dva oteža kofera hitro stići od metroa do vlaka na Stazione centrale onda znaš o čem govorim - ko da se penješ na Đoserovu piramidu.
No, točno je - kad si jednom u vlaku stvar ide fino i udobno.

"Lovac je dobro pucao samo je zec krivo trčao."

VracamSeOdmah.jpg

#60 Gruber

Gruber
  • Članovi
  • 431 posts
  • Joined 28.05.2008.
  • LocationZemun

Posted 05.06.2012. - 09:42

Pozdrav!!

ovo za neprihvatljivo dugo pešačenje je zaista tačno. što se smrada tiče, nisam nešto primetio /a prezime mi je takvo da ima 'no' za te stvari :mrgreen: :mrgreen: /. kad sam rekao da je čisto, mislio sam da nema toliko smeća i štroke kao npr u bukureštu ili sofiji...

mada, ko će ga znati više...dobro je što postoji i što olakšava ljudima život, to što se 'čuje' po nosu - valjda se da rešiti ventilacijom i dodatnim ulaganjima u istu...ovako ja gledam upotrebnu vrednost metroa - siđem, prevezem se, poslikam ako mi je zanimljivo, sednem ako ima mesta /udobnost je meni bitan faktor/, izađem i ćao :mrgreen: :mrgreen:

a za benita ste u pravu, jesu ga uhvatili na granici pa ga kasnije čerečili....vala, bolje nije ni zaslužio!!

pozdrav,

Petar

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users