Jump to content

Photo

Međunarodni vozni red HŽ

• Please log in to reply
547 replies to this topic

#101 rasha

rasha
  • Članovi
  • 1,437 posts
  • Joined 03.06.2008.
  • LocationBeograd

Posted 22.05.2012. - 00:29

Inače, nekada (prije recimo 30 godina) su željezničke uprave u Europi radile međunarodne vlakove na način da je svaka uprava zadržavala svoj dio prodanih karata u unutarnjem prometu za sebe, međunarodne karte dijelila s želj. upravama (na bazi putničkih kilometara), a troškove vuče i infre u svojoj zemlji su same podmirivale. Zato je i bilo uobičajeno da svaka želj. uprava ima svoj međunarodni vlak na nekoj određenoj relaciji.

Danas, po propisima EUa o tržišnoj utakmici, svaka uprava mora dati bilo kojem ponuđaču pravo da operira svoj vlak, a naplaćuju mu korištenje infre kako im odgovara. To je međunarodne vlakove i dovelo tamo gdje jesu - na cijelom kontinentu ih se svake godine ukida sve više i više.

Ovo je upravo možda i najveći razlog za ukidanje međunarodnih vozova. U saobraćaju između exSSSR republika su opstali jer se još uvek tako računa, kao pre 30 godina, što ti kažeš. Tek je poslednjih par godina došlo do ukidanja vozova i većeg broja vagona niže klase i manjeg broja vagona više klase u sastavima vozova zbog znatnog poskupljenja karata. I pored toga, još uvek je veliki broj vozova između ovih zemalja, neuporedivo veći nego između zemalja EU iako je i tu avion uglavnom jeftinija opcija od voza. Kao najpozitivniji primer su Belorusi, koji iz godine u godinu prkose trendovima i uvode sve više novih međunarodnih vozova, prošle godine Minsk - Riga, za par dana kreće voz Minsk - Alma-Ata itd...

#102 mali.paja

mali.paja
  • Članovi
  • 3,240 posts
  • Joined 31.12.2007.
  • LocationZagreb

Posted 23.05.2012. - 12:52

DB naplaćuje za onih 150 km od Salzburga do Munchena toliko da cijela godišnja zarada Lisinskog ode na provoz i vuču na njemačkom dijelu. Zato Mađari i razmišljaju o uvođenju svog Lisinskog, kako bi lakše isfinancirali provoz kroz Njemačku (budući da Lisinski i Kalman Imre iz Budimpešte putuju zajedno na dionici od Salzburga do Munchena i obrnuto).

Već sam napisao da HŽ svaki mjesec plaća za prometovanje ovog vlaka 80 000 eura. To se sve dijeli na uprave kroz koje vlak prolazi.
Posted Image mali.paja

#103 mali.paja

mali.paja
  • Članovi
  • 3,240 posts
  • Joined 31.12.2007.
  • LocationZagreb

Posted 23.05.2012. - 21:26

Železnice Srbije za predstojeći vozni red imaju samo 30 lokomotiva za putničku vuču. Od 3 vlaka za Mađarsku ostaju 2. Otpada IVO ANDRIĆ. Vjerovatno će se skratiti relacija vlaka AVALA. Umjesto kolodvora Prag biti će Budimpešta. Veliki je prigovor stranih uprava radi pušenja u beogradskom restoranu. Prema Bugarskoj ostaje noćni vlak. Za vlak prema Turskoj nema lokomotive. U sadašnjem voznom redu vlak iz Bukurešta dolazi do Vršca. Radi nedostatka lokomotiva ne ide dalje. Putnici se prevoze sa autobusima. Izgleda i to će otpasti. Između Beograda i Zagreba opstaju samo 2 vlaka. To su Cirih i Sava. Iz Beograda je prijedlog da umjesto Save ostane noćni vlak.
Prema Sarajevu otpadaju svi vlakovi. To znači da nema vlakova niti beogradskog niti zagrebačkih. Sarajevo je tražilo noćni vlak za Beograd. Ništa od toga.
Posted Image mali.paja

#104 Bjosip

Bjosip
  • Članovi
  • 214 posts
  • Joined 13.01.2006.

Posted 23.05.2012. - 22:27

Železnice Srbije za predstojeći vozni red imaju samo 30 lokomotiva za putničku vuču. Od 3 vlaka za Mađarsku ostaju 2. Otpada IVO ANDRIĆ. Vjerovatno će se skratiti relacija vlaka AVALA. Umjesto kolodvora Prag biti će Budimpešta. Veliki je prigovor stranih uprava radi pušenja u beogradskom restoranu. Prema Bugarskoj ostaje noćni vlak. Za vlak prema Turskoj nema lokomotive. U sadašnjem voznom redu vlak iz Bukurešta dolazi do Vršca. Radi nedostatka lokomotiva ne ide dalje. Putnici se prevoze sa autobusima. Izgleda i to će otpasti. Između Beograda i Zagreba opstaju samo 2 vlaka. To su Cirih i Sava. Iz Beograda je prijedlog da umjesto Save ostane noćni vlak.
Prema Sarajevu otpadaju svi vlakovi. To znači da nema vlakova niti beogradskog niti zagrebačkih. Sarajevo je tražilo noćni vlak za Beograd. Ništa od toga.

Tako je...stavljeno je 30 elektri i 9 lok serije 661 na raspolaganju direkciji za putnički saobraćaj.Za MAV se definitivno ukida vl.br 342/343 Ivo Andrić,a vl.br.270/271 Avala,prometovaće do Praga kao i do sada.Inače Ivo Andrić se ukida na zahtjem MAV željeznice jer im remeti taktni vozni red.Ka Zagrebu kako stvari sada stoje ostaje samo vl.br 414/415,dok se ostali vlakovi brišu.Ka Crnoj Gori je u planu da vozi 2 para vlakova.
Samo par miliona ljudi imaju sreću da žive u Srbiji...ostali nemaju tu sreću ali imaju sve ostalo

#105 ZVONE 141

ZVONE 141
  • Članovi
  • 82 posts
  • Joined 24.02.2008.

Posted 23.05.2012. - 23:13

Tako je...stavljeno je 30 elektri i 9 lok serije 661 na raspolaganju direkciji za putnički saobraćaj.Za MAV se definitivno ukida vl.br 342/343 Ivo Andrić,a vl.br.270/271 Avala,prometovaće do Praga kao i do sada.Inače Ivo Andrić se ukida na zahtjem MAV željeznice jer im remeti taktni vozni red.Ka Zagrebu kako stvari sada stoje ostaje samo vl.br 414/415,dok se ostali vlakovi brišu.Ka Crnoj Gori je u planu da vozi 2 para vlakova.

Bilo bi dobro da ostane noćni vlak Beograd-Zagreb-Beograd.
okrece se kolo srece
podje naprijed pa se vrati...

#106 Dean24zg

Dean24zg
  • Članovi
  • 364 posts
  • Joined 05.07.2007.

Posted 24.05.2012. - 12:47

Pitanje za admina:
gdje je nestao post u kojem je pisalo da HŽ traži da vuču vlakova 396,397,398 i 399 na potezu od Volinje do Zagreba preuzme ŽRS ?
Tko je autor tog posta i odakle ta informacija?

Btw,od mjerodavne službe ŽRSa sam jutros saznao da je služba za red vožnje ŽRS od uprave ŽRSa dobila dopis u kojem piše da za novi red vožnje 2012./2013. netreba ucravati trase vlakova 258/259,396/397,398/399 i 450/451,te da isti izostaju na cijelom prijevoznom putu.
Pa koje je tu lud?Izvor informacije Nebojša Lujić.
Dean24zg

#107 radovedni taček

radovedni taček
  • Članovi
  • 987 posts
  • Joined 19.06.2006.

Posted 24.05.2012. - 13:04

Post je u jednoj od tema zeljeznica u bih.

#108 Dean24zg

Dean24zg
  • Članovi
  • 364 posts
  • Joined 05.07.2007.

Posted 24.05.2012. - 13:12

Ok.Hvala!
Idem pokušati naći.
Dean24zg

#109 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,161 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 24.05.2012. - 15:44

Znam da i mi imamo manjak loksi, ali ako je razlog ukidanju vlakova do Beograda manjak ŽS loksi, dal bi bilo moguće da HŽ vozi do Beograda?

2z8q8zt.jpg

#110 Politikolog

Politikolog
  • Članovi
  • 481 posts
  • Joined 26.02.2011.
  • LocationBeograd

Posted 24.05.2012. - 23:06

Znam da i mi imamo manjak loksi, ali ako je razlog ukidanju vlakova do Beograda manjak ŽS loksi, dal bi bilo moguće da HŽ vozi do Beograda?

Prvo treba da budemo srecni sto uopste dozovoljavaju u Sid da udju HZ lokse :mrgreen: salim se, sto se mene tice ja sam za, e sad pitanje je sta bi rekao vrh ZS-a? Po meni verovatno ne bi dozovili jer pazi daju Hrvati loksu - to je uvreda za nas! Ipak ne treba zaboraviti da upravnom odboru ZS-a sedi stari SPS-ovac(Milosevicev covek i nije ,,opran" kao Dacic). Recimo doskora smo sa crnogorcima vozili Beograd - Bar sa jednom loskom celom rutom(ZS/ZCG 461) pa smo mi knap sa 461 pa je valjda zato zamrlo... Nazalost sve je stvar politike, a kod nas kad je politika u pitanju - eto belaja...

#111 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,161 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 24.05.2012. - 23:32

Nažalost... Prvu i glavnu riječ ima politika, drugu naš "balkanski ponos" pa struka i logika, koje, žalosno, dolaze na kraju..

2z8q8zt.jpg

#112 Levente

Levente
  • Članovi
  • 971 posts
  • Joined 07.08.2008.
  • LocationKaštel Gomilica / Budimpešta

Posted 25.05.2012. - 18:47

Ljudi moji, to stvarno užasno izgleda. Sadašnja ponuda između BG i ZG je sasvim zadovoljiva, sasvim europska. Pa što je toga posljedica? Ukidanje, što drugo.

Sad sam već odlučen, obići ću cijeli Balkan ovog ljeta. Naravno vlakom. Sarajevo, Sofija, Podgorica, Bukurešt. Od Božića neću imati što za putovati.
Levente -- pozdrav iz Mađarske

#113 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,161 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 25.05.2012. - 19:00

I ja planiram u narednim godinama više putovati okolnim zemljama, ali se bojim da više neću imati čime..............

2z8q8zt.jpg

#114 Levente

Levente
  • Članovi
  • 971 posts
  • Joined 07.08.2008.
  • LocationKaštel Gomilica / Budimpešta

Posted 27.05.2012. - 12:40

I ja planiram u narednim godinama više putovati okolnim zemljama, ali se bojim da više neću imati čime..............

Vjerojatno Ti si najčešći civilni korisnik pograničnih vlakova Koprivnica-Gyékényes. :mrgreen:

A sad ja pitam, zašto su obnovili koprivničku prugu od milijarda kuna ako ukidaju sve više vlakova na njoj?

Da vas malo "razveselim", ni mi Mađari nismo u boljoj situaciji. Većina vlakova na vicinalama je već ukinuta, svugdje su ostavili dva vlaka u oba smjera. Tako se ne može govoriti o zatvoru pruge. Pametni su ovi političari, obećali su da nijedna pruga neće biti zatvorena. A stvarno, zatvoreno ništa nije, samo su vlakovi prazni. Toliko o nama. :mrgreen:
Levente -- pozdrav iz Mađarske

#115 Alen

Alen
  • Članovi
  • 751 posts
  • Joined 28.11.2005.

Posted 08.06.2012. - 23:07

Ako je cijena Lisinskog 80.000 eura mjesecno, onda se bojim da ce i njega ukinuti. Inace ako se Sava ukine, onda ostaje Beograd bez koliko-toliko direktne veze iz Njemacke. Jos jedno pitanje uz Lisinski: nisu tu samo nasi i madjarski vagoni vec i bugarski koji sa Kalmanom idu do Budimpeste i onda dalje za Sofiju (ne znam da li u Budimpesti jos nesto kace na te vagone). Osim toga tu je bio i ceski vagon (jedan spavaci) Prag-Zagreb koji se na Lisinski kacio koliko znam u Villachu. I na kraju: da li Mimara (ili ono sto je od nje ostalo) ide na trosak nasih ili austrijskih zeljeznica?

#116 rasha

rasha
  • Članovi
  • 1,437 posts
  • Joined 03.06.2008.
  • LocationBeograd

Posted 09.06.2012. - 14:36

Ako je cijena Lisinskog 80.000 eura mjesecno, onda se bojim da ce i njega ukinuti. Inace ako se Sava ukine, onda ostaje Beograd bez koliko-toliko direktne veze iz Njemacke. Jos jedno pitanje uz Lisinski: nisu tu samo nasi i madjarski vagoni vec i bugarski koji sa Kalmanom idu do Budimpeste i onda dalje za Sofiju (ne znam da li u Budimpesti jos nesto kace na te vagone). Osim toga tu je bio i ceski vagon (jedan spavaci) Prag-Zagreb koji se na Lisinski kacio koliko znam u Villachu. I na kraju: da li Mimara (ili ono sto je od nje ostalo) ide na trosak nasih ili austrijskih zeljeznica?

Nisu bugarski za Sofiju, već rumunski za Bukurešt. Oni su ukinuti odavno, kao i spavaća kola Prag-Zagreb. Inače od ovog reda vožnje tokom letnjeg perioda u sastavu Lisinskog od Villacha do Minhena idu 3 vagona DB (Bomdz, WLABmh i Bvcmbz) Venezia - Munchen.

Od Beograda za Nemačku ko i putuje vozom uglavnom putuje preko Budimpešte, jeftinije je, prelazi se jedna granica manje, a i mađarski graničari su finiji od hrvatskih i slovenačkih.

#117 Lunar

Lunar
  • Članovi
  • 67 posts
  • Joined 05.06.2007.

Posted 13.06.2012. - 07:52

Današnji Lisinski,upravo stigao u Zg: U oba kupejca po 10-ak putnika,u kušetu 5 a u spavaćem ravno 2. Ako su brojke i inače često takve onda zaista i nije prevelika šteta ako bude ukinut.Ne znam kakvo je stanje kroz Slo i Austriju ali pošto vozi po noći,sumnjam da je puno mijenja.

#118 radovedni taček

radovedni taček
  • Članovi
  • 987 posts
  • Joined 19.06.2006.

Posted 13.06.2012. - 11:47

problem je da potrebe ima ali HZ ne zna napuniti vlak. Al da je ovo zalosno - je.

#119 john_st

john_st
  • Članovi
  • 589 posts
  • Joined 24.07.2009.
  • LocationSplit

Posted 13.06.2012. - 11:55

Jednostavnije je ne raditi ništa, pustiti da sve ode kvragu te putnici odu, i onda reći nema putnika ne trebaju ni vlakovi, nego se borit za doslovno svakog putnika i tako imat pune vlakove. Plaća ide u oba slučaja, a cijela priroda se vodi principom što manjeg utroška energije tako da nas ništa ne treba čudit kad je HŽ u pitanju.
Vozni red je za putnike. Knjiga voznog reda je za strojovođe. I fanatike.

#120 Fox

Fox
  • Članovi
  • 928 posts
  • Joined 06.02.2008.
  • LocationOsijek

Posted 13.06.2012. - 16:59

Da putnika ima to je definitvno istina.Iz Osijeka svaki dan ide barem jedan bus za Njemačku a sada preko sezone ide ih još i više.A pogledajte samo koliko dođe karta.Čak i najeftinija karta za bus ne može se usporediti sa najskupljom kartom za Lisinki ili Mimaru.Meni nije jasno kako HŽ koji je znatno jeftiniji i ima 2 svakodnevne veze ne može popuniti vlak.Po mome mišljenju ne može jer marketing i promocija ne postoje za razliku od buseva.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users