Jump to content

Photo

Međunarodni vozni red HŽ

• Please log in to reply
547 replies to this topic

#81 Mario78

Mario78
  • Članovi
  • 341 posts
  • Joined 29.10.2010.
  • LocationFrankfurt am Main / Vukovar

Posted 18.04.2012. - 07:51

Želiš reći da je više pametnih ljudi da bi problem bio veći??

Sorry, krivo napisano, tocno je: "problem je sto ima premalo pametnih ljudi".
Da ih je malo vise, znali bi npr. otvoriti odjel marketinga, odjel prodaje, odjel prodaje kod drugih, odjel online prodaje i marketinga, razvili bi webservice rjesenja, otkrili u leksikonu pojam yield management - a prije svega, napravili potpuno novi cjenovni/tarifni model.
Sve bi se to dalo vrlo jednostavno napraviti uz potporu sadasnjih subvencija i za nekih 3-4 godine poceti vracati iste...

#82 egérke

egérke
  • Članovi
  • 5,138 posts
  • Joined 08.06.2006.
  • LocationKvatrić

Posted 18.04.2012. - 12:20

Mislim da ne bi trebali za početak raditi ništa drugo nego zapošljavati ljude kojima je doista stalo do željeznice, a ne da im je radno mjesto samo sredstvo za ostvarivanje egzistencije.

#83 ES64U4

ES64U4
  • Članovi
  • 1 posts
  • Joined 17.04.2012.
  • LocationWien

Posted 18.04.2012. - 14:30

Sorry for posting in English, but I was curious if anybody knew what's going to happen with the 284/285 train Zagreb-Koprivnica-Szombathely-Vienna after December???

#84 Mario78

Mario78
  • Članovi
  • 341 posts
  • Joined 29.10.2010.

Posted 22.04.2012. - 23:42

Ima li kakvih pouzdanih informacija o navodnim ukidanjima ili da i dalje naglabamo ovdje svasta?

@ES64U4: We all are still waiting for some new information about the next time table...

#85 Fox

Fox
  • Članovi
  • 928 posts
  • Joined 06.02.2008.
  • LocationOsijek

Posted 23.04.2012. - 09:04

Ima li kakvih pouzdanih informacija o navodnim ukidanjima ili da i dalje naglabamo ovdje svasta?

Za sada još nema pouzdanih i službenih informacija.Čini mi se da se sve još do dogovara.

#86 aman2

aman2
  • Članovi
  • 71 posts
  • Joined 22.11.2008.
  • LocationRijeka <-> Zagreb

Posted 11.05.2012. - 22:03

Za sada još nema pouzdanih i službenih informacija.Čini mi se da se sve još do dogovara.

u srijedu nam je na faksu bio direktor PPa. kaže da se ukidaju (ako sam dobro zapamtio) 46 od 52 međunarodna vlaka , za Munich ostaje samo 'Mimara' (Lisinski se 100 % ukida), ostaju Zurich i Beograd (i to onaj vlak koji vozi BG-ZH), a Sarajevo, Ploče, Rijeka-Ljubljana, Beč (via Zidani Most i Sopron) i Budimpešta se u potpunosti ukidaju. isto to mi je dva dana ranije kazao i mađarski prijatelj koji radi u MAVu kao planer voznih redova, tako da imam dva poprilično pouzdana izvora.
btw, HŽ naplaćuje MAVu provoz i vuču vlaka od Sl. Šamca do Belog Manastira 1040 € (!?), a MAV planira na svoj račun uvesti novi Lisinski ZG-Salzburg, kako bi lakše financirali provoz od Salzburga do Municha. Mađar mi kaže da ÖBB ne naplaćuje ništa za provoz kroz Austriju, a vuču za nekakav simboličan iznos.
Sanjin M

#87 ICE-3M

ICE-3M
  • Članovi
  • 1,512 posts
  • Joined 11.01.2011.
  • LocationZagreb

Posted 11.05.2012. - 22:23

MAV planira na svoj račun uvesti novi Lisinski ZG-Salzburg, kako bi lakše financirali provoz od Salzburga do Municha.

Onda se praktički Lisinski ne ukida, odnosno dobio bude zamjenu. Zo znači da budu onda na tom novom Lisinskom vagoni od MAV-a? To bi bila stvarno zanimljiva situacija, da MAV koji je ukinuo vlakove između Mađarske i Hrvatske, povezuje Hrvatsku i Njemačku. Ja ne znam tko je ovdje lud, a ovo da se ukidaju vlakovi za Beč je izvan svake pameti :ljut2 :ljut2 :ljut2
Iako vlak 158/159 se svake godine ukida, ali nikako da ga ukinu, a kad sam se vozio s njime popunjenost je bila pristojna (otprilike 25 ljudi u mom vagonu krenulo iz Zagreba).

#88 Fox

Fox
  • Članovi
  • 928 posts
  • Joined 06.02.2008.
  • LocationOsijek

Posted 11.05.2012. - 23:03

Najbolje ukinuti sve međunarodne vlakove šta će to nama.Jasno je kao dan da sa ovakvom politikom međunarodni vlakovi sigurno ne mogu biti isplativi.A sada kada su sve uništili najlakše je pokriti sve godine lopovluka nerada i nesposobnosti tako da sve jednostavno ukinu.Fuj HŽ srami se!

Danas na kolodvoru u Osijeku kupujem kartu za Beograd a službenica na šalteru prepisuje podatke iz nekolko registratora na kartu pisanu rukom u 2012 godini!

Prije nekolko dana prijateljica iz Grčke je dobila ovakvu kartu za Budimpeštu.Cura me dva puta pitala jer to stvarno karta ili šta?

Posted Image

Naravno da izgled karte i kako je ispisana nije presudan ali je samo vrh koji je svakodnevno vidljiv.Gdje je marketing? gdje je flexibilnost pri cjenama gdje su pogodnosti gdje je njima pamet?Za šta su oni plaćeni osim da svaki dan uništavaju željeznicu sve više i više.Neki dan čitam radnik HŽ zaboravio spustiti rampu jer je bio pijan!!!Ne znam šta je tužnije to što je bio pijan na radnom mjestu sa primanjima koji mnogi radnici ovdje u Slavoniji mogu samo sanjati ili to što još u 2012. postoji prijelaz na kojem se rampa mora ručno spuštati.Ogorčen sam i ljut.Osijek je u 19. stoljeću imao vezu sa Budimpeštom i to nekoliko puta dnevno a u 2013. jedino će biti osobnom autom moguće doći od Osijeka do Budimpešte.Eto nam napretka u prijevozu.Ju Hu!

#89 john_st

john_st
  • Članovi
  • 589 posts
  • Joined 24.07.2009.
  • LocationSplit

Posted 12.05.2012. - 12:20

u srijedu nam je na faksu bio direktor PPa. kaže da se ukidaju (ako sam dobro zapamtio) 46 od 52 međunarodna vlaka , za Munich ostaje samo 'Mimara' (Lisinski se 100 % ukida), ostaju Zurich i Beograd (i to onaj vlak koji vozi BG-ZH), a Sarajevo, Ploče, Rijeka-Ljubljana, Beč (via Zidani Most i Sopron) i Budimpešta se u potpunosti ukidaju. isto to mi je dva dana ranije kazao i mađarski prijatelj koji radi u MAVu kao planer voznih redova, tako da imam dva poprilično pouzdana izvora.
btw, HŽ naplaćuje MAVu provoz i vuču vlaka od Sl. Šamca do Belog Manastira 1040 € (!?), a MAV planira na svoj račun uvesti novi Lisinski ZG-Salzburg, kako bi lakše financirali provoz od Salzburga do Municha. Mađar mi kaže da ÖBB ne naplaćuje ništa za provoz kroz Austriju, a vuču za nekakav simboličan iznos.

strahota!! sramota!!
Vozni red je za putnike. Knjiga voznog reda je za strojovođe. I fanatike.

#90 element

element
  • Članovi
  • 216 posts
  • Joined 18.09.2011.
  • LocationZbk/Vž

Posted 12.05.2012. - 12:23

ispričavam se ak to već negdi piše, al kad se točno ti vlakovi ukidaju?

#91 rasha

rasha
  • Članovi
  • 1,437 posts
  • Joined 03.06.2008.
  • LocationBeograd

Posted 12.05.2012. - 23:58

Ovo se ne dešava!! :zmaj:

#92 Mario78

Mario78
  • Članovi
  • 341 posts
  • Joined 29.10.2010.

Posted 13.05.2012. - 13:14

I, sta sad? Kakva je situacja? Ukidanje ili ne?

#93 Mario78

Mario78
  • Članovi
  • 341 posts
  • Joined 29.10.2010.

Posted 20.05.2012. - 00:35

Opet pitam, ima li novosti? Za informaciju - Lisinski je prije 2 dana iz Münchena u spavacem imao 3 putnika. U ostala 4 vagona ne vise od 20-30. Htjeli mi ili ne, bye bye Lisinski ili samo u sezoni...

#94 Fox

Fox
  • Članovi
  • 928 posts
  • Joined 06.02.2008.
  • LocationOsijek

Posted 21.05.2012. - 08:20

Opet pitam, ima li novosti? Za informaciju - Lisinski je prije 2 dana iz Münchena u spavacem imao 3 putnika. U ostala 4 vagona ne vise od 20-30. Htjeli mi ili ne, bye bye Lisinski ili samo u sezoni...

Tu se nikada ništa ne zna do zadnjeg trenutka.Za sada je zadnja informacija ta da se ukida 46 od 52 međunarodna vlaka što je naravno suludo.
Za Lisinki možda ne bih bilo loše da se uvode kao sezonac.Kada sam zadnji puta putovao sa njime zadnje ljeto bio je pun znači putnika ima pitanje je samo kada.

#95 Mario78

Mario78
  • Članovi
  • 341 posts
  • Joined 29.10.2010.

Posted 21.05.2012. - 15:45

46 od 52. Znaci, KOJI ostaju??? Kojih 6 ako je taj broj vec toliko poznat?

#96 Levente

Levente
  • Članovi
  • 971 posts
  • Joined 07.08.2008.
  • LocationKaštel Gomilica / Budimpešta

Posted 21.05.2012. - 16:10

Šokantne vijesti.

Baš mi je sve ovo iznenađenje, iako redovno čitam naše railfanske stranice. Nedavno sam pročitao mađarski članak o isplativosti međunarodnih vlakova. Tužna je činjenica da ovi vlakovi su sve manje isplativi na dužim relacijama. A to je zbog toga što u zapadnim državama (recimo u Njemačkoj, Italiji) naši vlakovi nisu dobrodošli. Ovo nije teorija, u članku su pokazali konkretne brojeve i ugovore. Na primjer, naši vlakovi prema Berlinu ne bi bili isplativi ako putnici ne bi ih svakodnevno koristili.

Sve u svemu, ukidanje pedeset međunarodnih vlakova nikako nije realno. Dobro da kod HŽ-a glupi vladaju, ali 50 je ipak previše.
Toplo se nadam da samo sanjam...
Levente -- pozdrav iz Mađarske

#97 Mario78

Mario78
  • Članovi
  • 341 posts
  • Joined 29.10.2010.

Posted 21.05.2012. - 17:57

U Njemackoj je svaki vlak dobrodosao na kojem DB moze zaraditi. A i svi ostali mogu voziti ako hoce, trziste je otvoreno.
Mali OT na ovu temu - Cesi uskoro gube sve EC veze za Njemu - DB ce suradjivati sa privatnim konkurentom Regio Jet ili kako se vec zove...
A HZ sam sahranjuje Lisinski svojom nesposobnoscu.

#98 aman2

aman2
  • Članovi
  • 71 posts
  • Joined 22.11.2008.
  • LocationRijeka <-> Zagreb

Posted 21.05.2012. - 21:48

MAV će navodno ostaviti jedan vlak dnevno (vjerujem da će to biti sadašnji 'Kvarner') između Zagreba i Budimpešte, na svoj trošak. Dakle, cijela zarada od vlaka ide njima, ali HŽu plaćaju naknadu za infru i vuču.

DB naplaćuje za onih 150 km od Salzburga do Munchena toliko da cijela godišnja zarada Lisinskog ode na provoz i vuču na njemačkom dijelu. Zato Mađari i razmišljaju o uvođenju svog Lisinskog, kako bi lakše isfinancirali provoz kroz Njemačku (budući da Lisinski i Kalman Imre iz Budimpešte putuju zajedno na dionici od Salzburga do Munchena i obrnuto).

Inače, nekada (prije recimo 30 godina) su željezničke uprave u Europi radile međunarodne vlakove na način da je svaka uprava zadržavala svoj dio prodanih karata u unutarnjem prometu za sebe, međunarodne karte dijelila s želj. upravama (na bazi putničkih kilometara), a troškove vuče i infre u svojoj zemlji su same podmirivale. Zato je i bilo uobičajeno da svaka želj. uprava ima svoj međunarodni vlak na nekoj određenoj relaciji.

Danas, po propisima EUa o tržišnoj utakmici, svaka uprava mora dati bilo kojem ponuđaču pravo da operira svoj vlak, a naplaćuju mu korištenje infre kako im odgovara. To je međunarodne vlakove i dovelo tamo gdje jesu - na cijelom kontinentu ih se svake godine ukida sve više i više.
Sanjin M

#99 ivog

ivog
  • Administratori
  • 9,212 posts
  • Joined 16.10.2005.
  • LocationKrapina

Posted 21.05.2012. - 22:00

Msilim da nije baš i EU tolko kriva u svemu tome, već pojava niskotarifnih aviokompanija, koje su otele željeznicama u međunarodnom prometu ogroman broj putnika..
Iskreno, samo mladi (Interrail), oni kojima je to jedina opcija i zaljubljenici u željeznicu budu putovali vlakom na dugim relacijama po Europi, ostali će rađe na eroplan i za 2-3h si u bilo kojem kutku Europe, za manje ili iste novce kolko bi dali za vlak.. Dakle, kad imaš 3-4 dana za putovanje, sigurno ne želiš provesti pol vremena u vlaku..

#100 Mario78

Mario78
  • Članovi
  • 341 posts
  • Joined 29.10.2010.

Posted 22.05.2012. - 00:04

Tako je!
Za doci iz ZG za npr. Berlin istina mogu nekoliko puta dnevno sjesti u vlak i za masnu lovu putovati najmanje 15 sati. Ili za iste ili van ljetne sezone manje novce sjesti u Germanwings, LH, Croatiu - i eto me za sat i pol.

Medjunarodni vlakovi na profitabilnim linijama se sve vise uvode, najbolji primjer su veze iz Njemacke za Francusku. DB za godinu, dvije krece i za London.
A tamo gdje je infrastruktura u rasulu, pobjedjuje bolji standard ljudi koji idu autom ili zrakoplovom.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users