Jump to content

Photo

Ukidanje kasnog večernjeg vlaka Varaždin - Golubovec

• Please log in to reply
28 replies to this topic

#1 Maler

Maler
  • Članovi
  • 33 posts
  • Joined 09.06.2011.
  • LocationVinkovci

Posted 12.12.2011. - 19:26

Kasni večernji vlak u 22.22 sata na relaciji Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Golubovec od danas više ne vozi!!!

http://www.vecernji....a-clanak-355136

:puc

Županija: HŽ nas ucjenjuje sa 500.000 kuna!

Kasni večernji vlak u 22.22 sata na relaciji Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Golubovec od danas više ne vozi. Novim voznim redom Hrvatske željeznice taj su vlak, kojim su se kućama kasno navečer vraćali mahom radnici i studenti s večernjih predavanja, naprosto „izbrisale“. I to unatoč prosvjedima, peticijama i molbama putnika, unatoč zajedničkoj akciji Varaždinske županije, Ivanca i Lepoglave, koji su od HŽ-a tražili da u teškoj gospodarskoj situaciji ne štedi tako da ukida radničku liniju jer će im to troškovno opteretiti ionako male plaće.

– Nećemo se s time pomiriti! Službenici na kolodvorima kažu da nezadovoljni građani neprestano zovu i raspituju se o toj liniji. Revoltirani su i radnici iz Golubovca kojima se tvrtka seli u Ivanec, pitajući kako će kući navečer, nakon druge smjene. Do prosvjeda će doći, kad-tad – kratko je rekla razočarana putnica Dolores Vrabelj, koja je peticijom prikupila potpise 60-ak putnika te za sve krivi šefa Putničkog prijevoza u Varaždinu Vladimira Kozjaka. Zbog ukidanja linije, ona se od danas kući vraća skupljim autobusnim prijevozom, pa joj odsad putni troškovi od 1100 kuna mjesečno „pojedu“ dobar dio plaće što je zaradi kao spremačica u Vratišincu.

Želeći ići na ruku radnicima, u Varaždinskoj županiji su, zajedno s gradovima Ivancem i Lepoglavom, od Uprave HŽ-a tražili nastavak prometovanja toga vlaka. Nakon što se HŽ nije očitovao, Županija je poslala požurnicu s dodatnim zahtjevom da ukidanje linije odgodi na dva mjeseca kako bi se u međuvremenu sačinila točna analiza troškova i rentabilnosti linija.

– Na sastanku krajem prošlog tjedna, čiji je cilj bio pronaći najbolja rješenja za obje strane, HŽ ni za pedalj nije odstupio od svog prvobitnog zahtjeva. Dapače, od nas je za troškove održavanja linija 3500 i 3514 na relaciji Varaždin – Golubovec zatražio 500.000 kuna, što smatramo direktnom ucjenom! Smatramo nedopustivim da javna tvrtka RH na takav način ucjenjuje građane te regionalnu i lokalnu samoupravu i zahtijevamo od HŽ-a da preispita svoju odluku i spomenutu liniju ponovno uvrsti u vozni red. Jer javni prijevoz nije samo ekonomska, nego je i socijalna kategorija – priopćeno nam je iz Varaždinske županije.

– Zalažemo se da se željeznica modernizira i proširi, a ne da se ukida! Uvjeren sam da se uštedjeti moglo u drugim segmentima poslovanja HŽ-a, a nikako ne prelamanjem na radničkim leđima – poručio je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić. Njegov lepoglavski kolega Marijan Škvarić dodao da je HŽ-ovo obrazloženje ukidanja radničke linije zbog navodne nerentabilnosti krajnje upitno, s obzirom na broj potpisnika peticije koju je i sam primio.

Edited by seabral, 13.12.2011. - 05:19.
u post je ubačen citat čitavog članka - molim da se ubuduće obavezno na takav način citiraju članci i tekstovi

#2 Morpheus

Morpheus
  • Članovi
  • 239 posts
  • Joined 11.07.2006.

Posted 12.12.2011. - 19:31

http://www.vecernji....a-clanak-355136

:ser

Eto. I to se dogodilo.
Svima, koji se imalo razumiju u željeznicu , tj. željeznicu u Hrvata, jasan je i pravi razlog ukidanja tog vlaka. Taj je LJENOST i NERAD.
Tu tvrdnju potkrepljujem činjenicom da su potez argumentirali navodnom nerentabilnošću tog vlaka. Pitam ja vas - A KOJI JE PUTNIČKI VLAK U HRVATSKOJ RENTABILAN ?!?
Nikakva nerentabilnost (ionako je taj vlak popunjeniji od onog prema Koprivnici koji NIJE ukinut) , već ljenost, nedostatak organizacije, opći nemar i indolencija. Nekome se jednostavno neda dolaziti kasnije kući. A dobiva plaću.
E tog nekog, zajedno sa onim koji su organizirali cijelu tu spačku odmah bi MOMENTALNO otpustio, a u slučaju štrajka na njih poslao specijalce, da ih malo natamburaju.

U cjeloj toj priči nije mi jasna jedna stvar a tiče se članova ovog foruma.
Jedini forumaš koji je digao glas protiv tog sramnog poteza jest BrunoH. Jedini. Gdje ste ostali varaždinci i zagorci, a ima vas na desetke ovdje? Gdje se skrivate? Zar nismo mogli napraviti prosvjed, izvršiti pritisak , svaki na svojoj liniji poznanstva a nakon toga i svi zajedno. Mislim, cjenim Vas i poštujem , baš zato mi je ovo krajnje čudno. Na roštiljanjima se okupljati u redu, ali kad treba napraviti nešto korisno i konstruktivno, nigdje nikoga. Zbilja mi nije jasno...
Apeliram na vas da se organiziramo i barem potpišemo peticiju kontra ukidanja tog vlaka , ako ništa drugo!!
Da smo pravi zaljubljenici u željeznicu, ali još više u logiku i pamet , već bi odavno osmislili prosvjed!
Puna su nam usta integriranja javnog prijevoza, pričamo o tim temama kao da je to već gotova stvar, a kad nam netko tako bjelodano zabije nož ( da ne kažem jednu prostiju stvar) u leđa šutimo ko p....
Krasno.

Edited by Morpheus, 12.12.2011. - 19:33.

#3 Zeus

Zeus
  • Moderatori
  • 5,707 posts
  • Joined 04.02.2008.
  • LocationVeliko Trgovišće

Posted 12.12.2011. - 20:29

Osjećam se prozvanim.

Iako ne gravitiram tom području, rado ću podržati svojim potpisom peticiju protiv ukidanja tog vlaka, za kojeg smatram da je trebao ostati, jer ga je dosta ljudi koristilo.

Ovo što HŽ radi na zagorskom području je u najmanju ruku sramotno, i svojim mailovima se već godinama borim da se to promijeni, ali za sada nekog pomaka i nema.

Mišljenja sam da bi jedino neki veći prosvjed kojeg bi dobro popratili mediji, mogao donijeti neki pomak na bolje. Od mailova i peticija, nažalost, nema vajde.

Računajte na mene i nekoliko mojih kolega i članova obitelji. Sretno.
Zagorski cug

Poslana slika

Konačno da i Zagorci imaju nekaj novoga.

#4 wiggum

wiggum
  • Članovi
  • 2,372 posts
  • Joined 02.05.2007.
Posted 12.12.2011. - 21:38

Jedini forumaš koji je digao glas protiv tog sramnog poteza jest BrunoH. Jedini. Gdje ste ostali varaždinci i zagorci, a ima vas na desetke ovdje? Gdje se skrivate? Zar nismo mogli napraviti prosvjed, izvršiti pritisak , svaki na svojoj liniji poznanstva a nakon toga i svi zajedno. Mislim, cjenim Vas i poštujem , baš zato mi je ovo krajnje čudno. Na roštiljanjima se okupljati u redu, ali kad treba napraviti nešto korisno i konstruktivno, nigdje nikoga. Zbilja mi nije jasno...
Apeliram na vas da se organiziramo i barem potpišemo peticiju kontra ukidanja tog vlaka , ako ništa drugo!!
Da smo pravi zaljubljenici u željeznicu, ali još više u logiku i pamet , već bi odavno osmislili prosvjed!
Puna su nam usta integriranja javnog prijevoza, pričamo o tim temama kao da je to već gotova stvar, a kad nam netko tako bjelodano zabije nož ( da ne kažem jednu prostiju stvar) u leđa šutimo ko p....
Krasno.

Gdje su se skupljali potpisi za peticiju? U Golubovcu, Ivancu, tvornicama? Doma nekome u ladici stoji peticija i neka ju ja čarobno potpišem. Na VŽ kolodovru sam bio zadnja dva vikenda hvala Bogu dosta vremena i nisam nigdje nikoga vezano uz to vidio.
Gdje ste bili ovu nedjelju kad vam je za Tin Express tamo bila cela dirigacija ljudi iz VŽ Županije na čelu sa Štromarom, pa ste tamo mogli popričati i raditi pritiske. Pa neću ja tražiti po gradu/selima gdje da nešto potpišem. Dođite na neko javnije mjesto i skupit ćete mnogo više potpisa nego da ih sakupljate samo od ljudi koji se voze tim vlakom. Ako se ja ne vozim tim vlakom ne znači da sam protiv toga ukidanja.
Pa neću ja organizirati prosvjede, ako me ta odluka ne dira direktno. Ako se organizira prosvjed i ako ću biti u mogućnosti, naravno da ću doći, ali ja prosvjed neću nikakav organizirati ili nešto slično. Koga da pozovem na svoj prosvjed kad nemam pojma koji su ti ljudi koji se voze? Kontaktirajte novinare, 24sata bi sigurno htjelo nešto o tome pisati jer oni i iz mrava slona naprave, pa vjerujem da bi oko ovoga itekako mogli nešto pisati jer ima argumenata protiv ukidanja.

Daj mi peticiju i ja ju potpišem, uopće nema problema, samo molim vrijeme i mjesto gdje se ona može potpisati (na području Varaždina).
“HŽ je jedna od najgorih hrvatskih kompanija, umjesto da je jedna od najuspješnijih”
Slavko Linić

#5 Vedi

Vedi
  • Moderatori
  • 1,564 posts
  • Joined 08.01.2007.
  • LocationVaraždin, Croatia

Posted 13.12.2011. - 06:52

Gdje ste ostali varaždinci i zagorci, a ima vas na desetke ovdje? Gdje se skrivate?

....

... a kad nam netko tako bjelodano zabije nož ( da ne kažem jednu prostiju stvar) u leđa šutimo ko p....

Eeeej, ajde malo lakše. I ja se po ovome gore osjećam prozvanim.

Dobro ti je već odgovoril Wiggum, gdje su te peticije bile postavljene?

Jel su putnici koji koriste tu liniju organizirali kakav prosvjed?

Kaj bi ga trebali organizirati recimo Wiggum i ja, koji nemamo blage veze sa navedenim vlakom, a oni koji trebaju tu liniju ostati doma?

Ili bi se trebal leći na prugu u znak prosvjeda dok me panduri ne odnesu?

Nekakav prosvjed bi trebali prvi valjda organizirati oni ljudi kojih se direktno ta linija dotiče, a ja se mogu samo pridružiti prosvjedu, dati svoj glas, potpis i sl., a koliko vidim i već su ljudi prosvjedovali na adresu HŽ pa nikaj.

Ista stvar je bila i sa Maestralom kada su ga odlučili vratiti natrag na Koprivničku prugu, bile su peticije, prosvjedi, mediji, i kaj se dogodilo? Maestral vozi natrag na Koprivničkoj prugi, a ne kroz Zagorje.
A. G. MATOŠ. Pjesnik.

120/121 A. G. MATOŠ. Legenda.

#6 koka2004

koka2004
  • Članovi
  • 36 posts
  • Joined 07.04.2009.
  • LocationVaraždin

Posted 13.12.2011. - 07:15

Eto. I to se dogodilo.
Svima, koji se imalo razumiju u željeznicu , tj. željeznicu u Hrvata, jasan je i pravi razlog ukidanja tog vlaka. Taj je LJENOST i NERAD.
Tu tvrdnju potkrepljujem činjenicom da su potez argumentirali navodnom nerentabilnošću tog vlaka. Pitam ja vas - A KOJI JE PUTNIČKI VLAK U HRVATSKOJ RENTABILAN ?!?
Nikakva nerentabilnost (ionako je taj vlak popunjeniji od onog prema Koprivnici koji NIJE ukinut) , već ljenost, nedostatak organizacije, opći nemar i indolencija. Nekome se jednostavno neda dolaziti kasnije kući. A dobiva plaću.
E tog nekog, zajedno sa onim koji su organizirali cijelu tu spačku odmah bi MOMENTALNO otpustio, a u slučaju štrajka na njih poslao specijalce, da ih malo natamburaju.

Ne znam na koga si mislio, ali nekako mi se čini, da ljudi, koji odlučuju o uvođenju i ukidanju pojedinih linija, zbog toga ne dolaze nit kasnije nit ranije doma.

#7 Adam

Adam
  • Članovi
  • 1,434 posts
  • Joined 10.09.2006.
  • LocationVaraždin / Zagreb

Posted 13.12.2011. - 17:30

Ne znam na koga si mislio, ali nekako mi se čini, da ljudi, koji odlučuju o uvođenju i ukidanju pojedinih linija, zbog toga ne dolaze nit kasnije nit ranije doma.

Dolaze strojovođa i kondukter koji tu garnituru strojno vraćaju u Varaždin.
Naj pobegne, naj pobegne... prestignem ga z beciklom.

#8 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,202 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 13.12.2011. - 18:12

Osim par konduktera koji gravitiraju Krapini, pa su parkirali auto u Golubovcu..

2z8q8zt.jpg

#9 zglajzan

zglajzan
  • Članovi
  • 60 posts
  • Joined 28.01.2010.

Posted 13.12.2011. - 21:33

Kupio sam danas Kurir i očigledno su ga menađeri HŽ PP-a do faze preloma stavili na dijetu s rezultatom: očigledno je tanji što znači da mnogo toga je iz njegova sadržaja, tj. ponude na ovaj ili onaj način isparilo, tj. povećao se je fiktivni stupanj rentabilnosti.
Pa nije se u zadnjih mj. dana upalila žaruljica nekome u HŽ-u da je ta i ta linija nerentabilna, točnije opisano, manje očekivanog popunjenja. To je i normalno, pa od uvijek se zna kad tko i u kojem smjeru putuje. Da smo svi zombiji teledirigirani iz HŽ PP centrale, bilo bi njima lijepo, išli bi na "njihove" vlakove kad njima paše. Ali nije tako, u ostalom vlak nije besplatan. A kad se negdje želim s njim zapututi, silne izračune trebm raditi jer mi uvijek fali vlak ili veza na dr. vlak. Pa nek se samo pogleda veza Zg-Knin-Zadra. Lako je raditi raspored na relaciji Savski Marof-Dugo Selo, kad tu gravitira 1/4 hrvatske populacije. A i tu su bili brojni problemi, kao npr. prerano drastično ukidanje vlakova već poč. srpnja. Pa sve su bili skresali a većina još nije ni otišla na godišnji.
Ovdje iza Ivanščice ne treba se ići na "godišnji", samo se treba uloviti bus linija, i nju debelo platiti. Pruga bez vlakova je...pa tako je umrtvljena s intenzivijom namjerom prugica za Belišće.
I vani u sitnije sate vlakovi su poluprazni, ali voze jer se time osipa klijentela. A kontra smjerova uvijek će biti i mrtvih hodova. Ako se ne može podržati jedan jedini i to zadnji vlak za povratak, pa kako očekivati vezologiju u VŽ-u (ona u klasičnom smislu vezologija je i stvorila HŽ u nestručnost, nerad bez vizije sa srcem željezničara) da putnik nastavlja u svim mogućim smjerovima i ne sa dugim čekanjima (vezu) na druge vlakove. Savez za Željeznicu tako nema šanse...
zglajzan

#10 GogoVz

GogoVz
  • Članovi
  • 99 posts
  • Joined 25.07.2009.

Posted 13.12.2011. - 21:56

Krasno.

Budući da se ovo i odnosi na mene (kao Varaždinca) prokomentirat ću, ali ne u svrhu odgovora na neopravdano prozivanje (budući da je odgovor već dan od Wigguma i Vedija), također smatram da bilo kakva inicijativa za peticijom ili nekim drugim oblikom protesta mora započeti od samih ljudi koji su u koliziji sa ovim ukidanjem večernjeg vlaka. Lijepo je ako mi, koji se ne vozimo tj. koji se nismo vozili tim vlakom, pokrenemo peticiju, no onda nas mogu pitati da ''kaj se bunite, a niti ne putujete tim vlakom?!? Kaj pa vi očete sad?!?''...

Mada, teško da bude i iz tih peticija i protesta. Već je odluka donešena i teško da se može poništiti. Jako mi je žao tih ljudi koji su putovali tim vlakom i koji će sad morati izdvajati i više novaca i više vremena za povratak kući... :sad:

#11 Morpheus

Morpheus
  • Članovi
  • 239 posts
  • Joined 11.07.2006.

Posted 13.12.2011. - 23:55

Okej, Namjerno sam bio malo oštriji da vidim ko će reagirati, da vas malo isprovociram.

Gledajte, ne radi se tu samo o ukidanju jednog vlaka. Uopće nije u tome stvar. Stvar je puno veća.
Naime, u današnjem Svijetu proizvod ili imate ili nemate. Ili jeste ili niste.Ovdje raspravljamo o proizvodu na prijevoznom tržištu. Taj se zove "željeznički putnički prijevoz na liniji Varaždin - Golubovec". Kao i svaki drugi proizvod i taj podlježe zakonitostima tržišta. A te su nesmiljene. Kupac (korisnik) ih konzumira. U ovom slučaju putnik.
Ako taj ustanovi da nema cijeli dan na raspolaganju dotični prijevoz, tada se orjentira na nešto drugo , alternativno, odnosno konkurentnije. U našem slučaju - bus.
Kad ustanovi da ga netko drugi može prevesti na istoj liniji , pod prihvatljivim uvijetima, tada se orjentira na taj proizvod. I tu je kraj priče.

Činjenicom da smo ukinuli zadnji večernji vlak na liniji Varaždin - Golubovec ukinuli smo zapravo cijeli putnički željeznički prijevoz na liniji Varaždin - Golubovec. Dakle, možemo komotno ukinuti SVE vlakove na toj liniji. Nema više svrhe.

To je kao da imate automobil bez jednog kotača. Može li on voziti? Ne. Može li linija Varaždin - Golubovec bez zadnjeg večernjeg vlaka biti proizvod na tržištu prijevoza? Ne.

Edited by Morpheus, 13.12.2011. - 23:56.

#12 domy95

domy95
  • Članovi
  • 317 posts
  • Joined 30.10.2011.
  • Locationod Požege prema Kapeli

Posted 14.12.2011. - 07:06

Ja nisam Zagorec, ali podržavam ljude koji su putovali ovim vlakom. Teško da se šta može popravit. Slučaj na pruzi Velika-PŽ-N.Kapela: Ako radite od 6-14, ujutro imate vlak koji u PŽ dolazi u 4:40, nazad ima u 14:47. Ako radite od 7-15, u PŽ dolazite vlakom u 6:25, za nazad ima u 17:25. Znači, jako malo radnika (ono što ih je ostalo) će se odlučit ići vlakom jer u oba slučaja čekate 1,5-2,5 sata, što prije što poslije posla. Ako radite 2. ili 3. smjenu (a njih je sve manje) jedino onda imate koristi od vlaka. Ali tko radi 2. i 3. smjene a da ne radi 1.smjenu? Znači odbijanjem putnika 1.smjene, automatski odbijate i 2. i 3.smjenu! Možda je malo OT, ali je bilo jače od mene.

#13 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,202 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 14.12.2011. - 07:14

Ja nisam Zagorec, ali podržavam ljude koji su putovali ovim vlakom. Teško da se šta može popravit.

Ipak malo vjerujem da se može ovaj vlak vratiti, samo se treba biti jako glasan!

Po primjeru Splićana i Kaštelana dali su vraćeni oni vlakovi koji su bili predviđeni da ne voze? U kuriru ih nema..

2z8q8zt.jpg

#14 FRED

FRED
  • Članovi
  • 208 posts
  • Joined 19.01.2008.

Posted 14.12.2011. - 10:25

Upravo sam htio napisati kako su Kaštelani uz pomoč novinara i djelomično lokalne samouprave uspjeli vratit ukinute vlakove.

Moguče je i preko ovog foruma djelovat recimo poslat neki mail novinarima HŽ i lokalnoj samoupravi. A i moguče je da neko ko je zakinut ovim ukidanjem se ohrabri čitajuči ove postove i pokrene neku akciju.

#15 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,202 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 14.12.2011. - 11:35

Zato sam i napisao ovaj post gore da ipak malo vjerujem da je moguće vratiti vlak - za ohrabrenje onima koji ga TREBAJU

2z8q8zt.jpg

#16 koka2004

koka2004
  • Članovi
  • 36 posts
  • Joined 07.04.2009.
  • LocationVaraždin

Posted 14.12.2011. - 20:18

Dolaze strojovođa i kondukter koji tu garnituru strojno vraćaju u Varaždin.

Adam, s obzirom da nisam pitala tebe, a svejedno si mi ljubazno odgovorio, za razliku od pokretača teme, koji možda nije vidio pitanje te se nije izjasnio na koga je mislio, reči ću ti samo jedno.

Strojovođe i kondukteri ne odlučuju o uvođenju i ukidanju pojedine linije. Oni su tu da odvoze ono što im je dano voziti. Nije sad da inače rade od 7 - 15, a evo jedan vlak navečer moraju dovesti iz Golubovca u Varaždin. Oni cijeli život rade i ujutro, i popodne, i ponoći, i preko vikenda i za praznike. Njima je to način života te im jedan večernji vlak ne predstavlja nikakvo inkomodiranje.

Naprotiv, svaki ukinuti vlak njima znači manje posla, time prvo manje plaće, a na kraju manje ljudi koji su potrebni da odvoze sve što je potrebno.

I jako je zločesto reči da je evo vlak ukinut zato jer je strojovođa prelijen da navečer ide za Golubovec i natrag.

#17 Morpheus

Morpheus
  • Članovi
  • 239 posts
  • Joined 11.07.2006.

Posted 15.12.2011. - 14:28

Eto, volio bih vjerovati da si u pravu...
međutim iz medijskih napisa dalo se pročitati da je upravo problem povratka garniture i strojovođe u Varaždin razlog "neisplativosti" tog vlaka.

Ajmo reći da nitko od strojovođa nije radio pritisak.

Ako je i tako ima još jedan problem , glede ljenosti i neorganiziranosti. Naime, činjenica jest da se uvođenjem tog vlaka i njegovim povratkom strojno u depo VŽ stvorio problem Ivanečke rampe. Vjerovali ili ne, pokraj svih zaposlenih u Varaždinskom čvoru, HŽ nije u stanju bio osigurati čovjeka koji bi dizao i spuštao tu rampu...koji bi ostao na radnom mjestu do ponoći. Stvorila se s pravom medijska hajka na HŽ glede apsurdne situacije vlaka koji prolazi pod dignutom rampom. I kako HŽ rješava problem? Linijom manjeg otpora. Sjetili se da im eto baš taj vlak ionako nije isplativ. Pa naravno da nije. Cijela željeznica nije, UPRAVO ZBOG TAKVOG NONŠALANTNOG SHVAĆANJA POSLA, bez dana rada za tržište!

Ajde netko ko ima hrabrosti nek napiše KOLIKO je ljudi zaposleno u HŽ Varaždin. Koliko ih po kancelarijama sjedi besposleno? Zar je tako teško otpustiti jednog iz kancelarije i zaposliti jednog operativca? Ili mu ponuditi prekvalifikaciju?
Znam - teško je. Teško je, jer jedni drugima čuvaju guzice, jer su desetljećima nepotistički ubacivani ljudi na radna mjesta u taj cijeli HŽ sustav. I sad nakraju ispada da HŽ postoji zbog njih i njihovih plaća i socijalnih statusa, a ne zbog nas putnika!

Sramota!

#18 ICE-3M

ICE-3M
  • Članovi
  • 1,524 posts
  • Joined 11.01.2011.
  • LocationZagreb

Posted 15.12.2011. - 14:44

Meni i dalje nije jasna jedna stvar. Zakaj taj vlak ne može prenočiti u Golubovcu? Kaj je problem urediti jednu sobu za nočenje osoblja tog vlaka? Pa to bi bio manji trošak nego mjesec dana strojnih vožnji ta dva vlaka, jer i ujutro vlak strojno dolazi u Golubovec.

#19 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,202 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 15.12.2011. - 14:50

U Kc strojovođa spava u garnituri (već sam to negdje napisao), pa može i u Golubovcu!

2z8q8zt.jpg

#20 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,202 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 15.12.2011. - 21:28

http://www.regionaln...-je-nedopustivo

HŽ ucjenjuje Županiju i građane, što je nedopustivo

Iako su diglo mnogo prašine oko ukidanja kasnog večernjeg vlaka na relaciji Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Golubovec, on od 12. prosinca više ne vozi. Hrvatske željeznice taj su vlak, kojim su se kućama kasno navečer vraćali mahom radnici i studenti izbrisale s voznog reda, s obrazloženjem da je linija nerentabilna.

Putnici kojima ukidanje tog vlaka značajno diže troškove prijevoza protestirali su protiv takve odluke, a 60-ak ih je i potpisalo peticiju protiv ukidanja vlaka.

– Ima toliko ljudi koji bi željeli voziti s vlakom, radije nego s autobusom i zato nećemo stati i nećemo odustati do kada vlak opet ne uvedu u vozni red – ispričala nam je ogorčena putnica Dolores Vrabelj, koja je peticijom prikupila potpise 60-ak putnika. Ona se zbog ukidanja linije, od 12. prosinca kući vraća autobusom, a kaže kako će joj putni troškovi mjesečno doseći i do 1600 kuna, obzirom da radi u Međimurju.

Čelnici grada Lepoglave i Ivanca, zajedno sa predstavnicima Varaždinske županije apelirali su na HŽ da se nastavi prometovanja toga vlaka, no u HŽ-u nemaju sluha za njihove molbe. Umjesto spremnosti na suradnju s jedinicama lokalne samouprave, HŽ ih pokušava ucijeniti tražeći novac za sufinanciranje vlaka.
Suradnja se pretvorila u ucjenu

- Razočarani smo smo jer se u HŽ putničkom prijevozu najavljena „suradnja s jedinicama regionalne i lokalne samouprave“ zapravo pretvorila u ucjenu. Naime, od Varaždinske je županije na prošlotjednom sastanku, koji je imao za cilj iznaći rješenje za nastavak prometovanja linija 3514 na relaciji Varaždin - Novi Golubovec, a koje – kako je navedeno - terete HŽ Putnički prijevoz u iznosu od oko 921.691,74 kuna godišnje, zatraženo plaćanje 460.845,87 kuna godišnje za troškove prometovanja navedenog vlaka – izvijestili su iz Varaždinske županije.

Varaždinska županija ovaj prijedlog nije prihvatila jer navedena sredstva nije ni planirala, niti osigurala u svojem Proračunu.
Traže dodatno subvencioniranje

- Osim toga, riječ je o dodatnom „subvencioniranju“ državne firme, koja ionako troškove nerentabilnih linija ima pokrivene državnim subvencijama pa ispada da bi naš građanin četiri puta trebao izdvajati svoja teško zarađena sredstava za ovu vožnju – smatraju u Županij.

- Na tragu svega navedenog, Varaždinska županija smatra nedopustivim da javna tvrtka Republike Hrvatske na taj način ucjenjuje građane te regionalnu i lokalnu samoupravu te zahtijeva ponovo razmatranje navedene odluke i donošenje konačne odluke u interesu svih građana koji koriste javni prijevoz za svakodnevne migracije – zaključujuju.

U Varaždinskoj županiji kažu kako su svjesni da HŽ Putnički prijevoz već duže vrijeme i kroz razne aktivnosti provodi mjere za racionalizaciju poslovanja i povećanje prihoda od prijevoza putnika.

- No, javni je prijevoz ekonomska, ekološka i socijalna kategorija stoga molimo da HŽ razmotri opravdanost ovih odluka te uvaži interese stanovnika ovog kraja pri kreiranju voznog reda, obzirom da se velik broj radnika, zbog teške financijske situacije, odlučio umjesto cestovnog koristiti željezničkim prometom pa je svako ukidanje željezničkih linija izravan udar na njihove ionako premale kućne budžete – poručuju iz Županije.
Putnici spremaju prosvjede

Dolores Vrabelj najavljuje i prosvjede.

- Trenutno se dogovaramo s putnicima iz Gloubovca, ima nas jako mnogo koji želimo da ovaj vlak opet krene. Kad utvrdimo termin automobilima ćemo doći u Varaždin i čekati na kolosijeku vlak za Golubovec. Čekat ćemo i nećemo se micati s perona, do kad nas netko ne primijeti - ispričala je Dolores Vrabelj.

2z8q8zt.jpg

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users