Jump to content

Photo

Boston 2. dio

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 ruxrux

ruxrux
  • Članovi
  • 2,417 posts
  • Joined 15.02.2007.
  • LocationSan Jose, Kalifornija

Posted 05.11.2011. - 10:56

Došlo vrijeme i da napokon napišem i drugi dio mog bostonskog putopisa.
Ovaj put sam bio u Bostonu u ožujku 2011., mjesec dana nakon mojeg prvog putopisa. Kao i prošli put, putovanje i smještaj su bili na račun firme jer sam imao tamo nekog posla, mada moram iskreno priznati da mi je više bilo do obilaska pruga nego do rada. Boston sam mjesec dana ranije ostavio okovanog zimom i snijegom, no sad ćete po slikama vidjeti da je u međuvremenu bilo nastupilo proljeće.

Do Bostona se iz San Francisca dolazi za oko 5 i pol sati leta. Natrag se putuje preko 6 sati i to je najdalje u SAD-u do kuda se može doći od mene. Dalje od Havaja. Malo čudno zvuči, ali meni je Boston daleki istok!

Počet ću ponovljenim zemljovidima:
Posted Image

Posted Image

Primijetite gornji desni kut - to je dio grada koji se zove Revere. Do tamo se može doći plavom linijom, koja vozi i uz zračnu luku. Prije nego su iskopali tunel ispod zaljeva - kojim danas ide trolejbus - ovo je bio najčešći način dolaska na zrakoplov javnim prijevozom.

Posljednja stanica plave linije zove se "Wonderland". Snimljeni ugodni ženski glas najavljuje - "Now arriving to Wonderland". Dost egzotično.
Ovo je taj Wonderland, zadnja stanica plave linije:
Posted Image

A s druge strane Revere beach:
Posted Image

Posted Image

Gradić Revere dobio je ime po legendarnom Paulu Revereu, patriotu iz američke revolucije. Gotovo svako dijete u SAD-u zna priču kako je on jahao cijelu noć kako bi obavijestio domoljube o nailasku britanaca. To oni zovu "Revere's midnight ride".

A ovo Ameri zovu "prime real estate beachfront property" - luksuzni stanovi s pogledom na Atlantik:
Posted Image

A i stanari te zgrade s druge strane imaju lijepi pogled, nije more ali je "next best":
Posted Image

To je vlak podzemno nadzemne plave linije u Bostonu. Evo upravo ulazi u stanicu:
Posted Image

MGH Revere - Massachusetts General Hospital - oni malo oštrijeg oka primijetit će "Dunkin Donuts" u prizemlju. Eh, baš nam čuvaju zdravlje.
Posted Image
Ovo je karta za vlak sa slike lijevo.

Poslana slika

#2 ruxrux

ruxrux
  • Članovi
  • 2,417 posts
  • Joined 15.02.2007.

Posted 05.11.2011. - 10:58

Ubrzo prelazim u manje luksuzni dio grada. Primijetite reklamu za pivo "Schlitz" iliti rasporak na hlačama.
Posted Image

Opet naš vlak:
Posted Image

Posted Image

Posted Image

VFW - Veterans of Foreign Wars of the US - neprofitna udruga koja se bavi veteranima ratova koje SAD vodi izvan SAD-a. Ja bih postavio pitanje - a je li postoje drugačiji?
Posted Image

Nekaj je čovjeku opalo na krov, ovo je preko puta stanice Suffolk Downs:
Posted Image

Infrastruktura je malo dotrajala:
Posted Image

Prije nego prijeđem na ono čudo od podzemnog trolejbusa, samo da vam pokažem MIT. Ovi studenti tu čekaju ručak koji im je dovezao "restoran na kotačima", a danas-sutra će mnogi od njih biti među najmoćnijim ili bar najcjenjenijim ljudima u SAD. Ovaj univerzitet je još uvijek #2 u SAD, odmah nakon Harvarda, odn #3 na svijetu - ipak je Cambridge na prvom mjestu.
Posted Image

Poslana slika

#3 ruxrux

ruxrux
  • Članovi
  • 2,417 posts
  • Joined 15.02.2007.

Posted 05.11.2011. - 10:59

Bus - silver line - upravo je došao iz zračne luke i tu se prikapča na struju. Namjesti se ispod žice i izbaci ove dvije tole koje upadaju u kapicu gore, te se prikopčaju na žicu. Sad imamo trolejbus koji će za kojih 200m postati podzemni trolejbus.
Posted Image

Bus prelazi u trolejbus - čuje se kako je ugasio motor i kako prelazi na struju:

A ovdje počinje i završava podzemni dio rute, ispod središta Bostona:
Posted Image

Boston kako ga vidi railfan:
Posted Image

I ovo se treba negdje prodavati:
Posted Image

Bostonska "pošta u Branimirovoj":
Posted Image

Bostonski T ima svoju remizu, dijeli "jardu" s Amtrakom:
Posted Image

Posted Image

I ovo spada pod T, prigradska željeznica na neelektriziranim prugama:
Posted Image

Tko će mi reći - koje je značenje ovog prekriženog "HC"? (odgovor ispod posljednje fotke)
Posted Image

Amtrakovo vozilo za održavanje gornjeg voda. Tako nešto recimo nećete moći vidjeti na "mojoj" obali.
Posted Image

Poslana slika

#4 ruxrux

ruxrux
  • Članovi
  • 2,417 posts
  • Joined 15.02.2007.

Posted 05.11.2011. - 11:01

Vozila crvene linije koja se taj dan odmaraju:
Posted Image

Adresa je 1 Gillette Park, Boston, MA,
Posted Image

"Električna" EMD F40PH (4 osovine 3,200 hp B-B)
Posted Image

MBTA "jarda" + Boston:
Posted Image

Posted Image

Dolazak plave linije:
Posted Image

Posted Image

Poslana slika

#5 ruxrux

ruxrux
  • Članovi
  • 2,417 posts
  • Joined 15.02.2007.

Posted 05.11.2011. - 11:03

Stanica je Orient Heights:
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Iza je "remiza" za plavu liniju:
Posted Image

Završit ću vizurom grada s poluotoka Winthrop:
Posted Image

Eto to zaključuje moj putopis s dalekog istoka. Nisam siguran kad ću ponovno imati priliku odvojiti dovoljno vremena za slikanje grada, jer ipak me šalju u Boston da nekog vraga i napravim korisno za one koji me plaćaju...

Odgovor na pitanje - HC je "hazardous cargo", dakle onaj znak zabranjuje prijevoz opasnog tereta po autocesti I-90, Massachussetts turnpike.

Poslana slika

#6 STIB

STIB
  • Moderatori
  • 13,895 posts
  • Joined 20.01.2006.
  • LocationZagreb, HR

Posted 05.11.2011. - 16:26

Isplatilo se čekati na drugi dio...
:jup

#7 ivog

ivog
  • Administratori
  • 9,274 posts
  • Joined 16.10.2005.
  • LocationKrapina

Posted 05.11.2011. - 17:44

Jel to uobičajen način označavanja (opasnih materijala) u USA (slovčano) ili postoji znak za to kao kod nas?

Nisi se pofalil, kakav je bio let, avion i to? :)

Moram priznati da ovi vlakići na plavoj liniji mi nisu baš nešto, dizajn mi nekak ne sjeda..

#8 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,637 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 05.11.2011. - 19:00

Jako dobro. Kako je rekao STIB, isplat'lo se sač'kat…

Ovo je taj Wonderland, zadnja stanica plave linije:
http://i520.photobuc...11/IMG_6911.jpg

Muljaš me – to je Karlovac, snimljeno iz Šveda za Bubnjarce. Dobro prepoznajem onu firmu što trži Caterpillare. U pozadini, iza žice je Mađar za Jasku. Posted Image

Imaš dobro oko (a očito se i možeš sagnuti/čučnuti gdje treba) za kolosjeke. My favourite:

http://i520.photobuc...11/IMG_6989.jpg

BTW, ova pruga u sredini fotke koja "hvata ajnšlag" nadesno, ulazi u neki tunel okomito na ostale kolosjeke?

http://i520.photobuc...11/IMG_6961.jpg

"Lovac je dobro pucao samo je zec krivo trčao."

VracamSeOdmah.jpg

#9 ruxrux

ruxrux
  • Članovi
  • 2,417 posts
  • Joined 15.02.2007.

Posted 05.11.2011. - 22:38

Jel to uobičajen način označavanja (opasnih materijala) u USA (slovčano) ili postoji znak za to kao kod nas?

Nisi se pofalil, kakav je bio let, avion i to? :)

Moram priznati da ovi vlakići na plavoj liniji mi nisu baš nešto, dizajn mi nekak ne sjeda..

Ivač, to ti je neobično kako god da okreneš - samo na istočnoj obali sam vidio znak da se spominje HC, toga na lijevoj obali nema. Dapače, i ja sam trebao pročeprkati po Internetu da pronađem što to znači. U SAD-u gotovo da i nema znakova kakve bi mi prepoznali, sa slikama. Jedino što ćeš naći su stop i naopaki trokut, zbog prepoznatljivog oblika, a i na njima piše "stop" i "yield". Svi drugi znakovi su takvi da je sličica gore u najboljem slučaju, ali većinom samo tekst. Na primjer, piše "speed limit 55 MPH - radar enforced" ili "no stopping any time", "280 freeway, south left lane north right lane" itd. Sličice postoje za zabranjeno polukružno okretanje, spajanje traka na autoputu, ali ništa što bi Europljani prepoznali.

Što se tiče leta, niš posebno, Boeing 777, United Airlines ih valjda ima sto takvih, dotrajali i bez entertainment sistema. Premda let traje tako dugo, moraš si sam kupiti hranu ili ju donijeti sa sobom. Povratak je uvijek za mene teška agonija, slabo podnosim letenje i često taj let iz Bostona za SFO kasni, pa dok se još dovučem do auta na long term parkingu i dok iz San Francisca dođem doma, već mi je zlo i trebam se cijeli drugi dan oporavljati - ipak sam ja već čovjek od 40 let.

Poslana slika

#10 ruxrux

ruxrux
  • Članovi
  • 2,417 posts
  • Joined 15.02.2007.

Posted 05.11.2011. - 22:51

BTW, ova pruga u sredini fotke koja "hvata ajnšlag" nadesno, ulazi u neki tunel okomito na ostale kolosjeke?

http://i520.photobuc...11/IMG_6961.jpg

Imaš oštro oko, ratniče! Pruga ne ide u tunel, ali je situacija puno zanimljivija - ta pruga zaobilazi bikove naprijed i prelazi na drugu stranu paralelno s ostalima.

Pogledaj si to na Google zemljovidima:
http://maps.google.c...=h&z=18&vpsrc=6

A ovdje sam ti označio o čemu se radi:
Posted Image

Poslana slika

#11 MTA

MTA
  • Na čekanju
  • 132 posts
  • Joined 14.09.2009.
  • LocationZagreb

Posted 09.12.2011. - 10:04

Odličan putopis!
No uvijek me fascinira razvaljeni izgled američke infrastrukture. Gradske željeznice im redovito koma izgledaju, ali i sve ostalo očajno izgleda.
Ne znam kako to razumijeti, nego kao kaubojsku pragmatičnost.. :-D

ruxrux, kako bi ti to opisao koji si tamo?
Ima li razlike istok vs zapad po tom pitanju i slično?

#12 ruxrux

ruxrux
  • Članovi
  • 2,417 posts
  • Joined 15.02.2007.

Posted 16.12.2011. - 04:57

Odličan putopis!
No uvijek me fascinira razvaljeni izgled američke infrastrukture. Gradske željeznice im redovito koma izgledaju, ali i sve ostalo očajno izgleda.
Ne znam kako to razumijeti, nego kao kaubojsku pragmatičnost.. :-D

ruxrux, kako bi ti to opisao koji si tamo?
Ima li razlike istok vs zapad po tom pitanju i slično?

Hvala. Kaubojska pragmatičnost bi to dobro opisala - zašto potrošiti novac ako to nije potrebno. Evo recimo žice od telefona i struje - u hrvatskim (europskim) gradovima je pravilo da se to stavi pod zemlju, a u SADu je ukopana infrastruktura više izuzetak. Ili na primjer javni zahodi - u Europi se možeš zatvoriti i imati mira od susjednog zahoda, a tu su zahodi odijeljeni samo pregradom, pa si osuđen slušati što ti kolega s posla radi na zahodu. Zato ja obično koristim zahod u drugoj zgradi, gdje je manje ljudi.
Nema razlike u istok zapad u tom kaubojstvu koliko sam ja primijetio, doduše živim na krajnjem zapadu i ne idem puno na istok osim u taj Boston, pa možda i nisam mjeridavan.
Osnovne razlike zapadnih od istočnih gradova su u javnom prijevozu, koji ovdje gotovo da i ne postoji, osim recimo u San Franciscu i u načinu gradnje kuća - tu su drvene, a na istoku ih ima više od cigle.

Poslana slika

#13 zeljko256

zeljko256
  • Moderatori
  • 1,373 posts
  • Joined 17.01.2011.
  • LocationKonjščina

Posted 01.03.2012. - 12:22

Lijepo je vidjeti željeznicu i u toj Ameriki :) Bravo za ovaj putopis.

Istočna obala je vjerojatno više europskog izgleda i mentaliteta ?

Edited by zeljko256, 01.03.2012. - 12:27.

canikon_2.jpg    http://zeljko256.wix.com/photo
I can, can you ?

....nek me netko pouči kako doći do stanja svijesti u
kom mogu reći: J... mi se! i osjećati to. kako doći u stanje da mi
se živo fućka za sve što je naopako u ovom svijetu???

#14 ruxrux

ruxrux
  • Članovi
  • 2,417 posts
  • Joined 15.02.2007.

Posted 23.03.2012. - 17:34

Lijepo je vidjeti željeznicu i u toj Ameriki :) Bravo za ovaj putopis.

Istočna obala je vjerojatno više europskog izgleda i mentaliteta ?

Hvala. Istocna obala je definitivno kultiviranija i bliza Europi po mnogocemu, pa tako i arhitekturi i mentalitetu dakako.

Poslana slika

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users