Jump to content

Photo

prema Sarajevu (i nazad) - 04.-08.08.2011.

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 swen

swen
  • Članovi
  • 566 posts
  • Joined 12.02.2011.
  • LocationKarlovac-Glina-Požega-Karlovac

Posted 21.08.2011. - 13:43

04.08.2011. Napokon je došao dan da se krene na dugo planirani put u Sarajevo. Dogovor je bio da se u Zagrebu nađem sa prijateljima te da skupa idemo vlakom do Sarajeva. Bio je to vlak 397 sa polaskom iz Zagreba u 8:53, ali moja priča počinje puno ranije.

Prije početka priče, evo nekoliko podataka o ovom putovanju (u smijeru prema Sarajevu).

Broj država kroz koje će vlak proći: 2
Broj željezničkih kompanija kroz čije će područje proći vlak: 3
Kilometraža: 499 km
Broj presjedanja: 1
Vrijeme putovanja:
- prema voznom redu: 12 sati i 14 minuta (čekanje na presjedanje uključeno)
- stvarno vrijeme putovanja: 13 sati i 15 minuta (čekanje na presjedanje uključeno)

Moja priča počinje u 4:00 tog istog dana kada mi je budilica zazvonila prvi od tri puta (dugo mi treba da se ustanem :mrgreen: ). U 5:00 sam izašao iz stana i krenuo prema kolodvoru Karlovac. Na karti mi piše da sam ju kupio u 5:26. Do Zagreba sam odlučio doći sa vlakom 824 koji je u dolasku u Karlovac kasnio oko 5 minuta. Evo slike lokse koja je vukla vlak
Posted Image
(Slika je malo mutna jer sam zaboravio da mi stabilizator slike nije uključen, tek sam ga se nakon ove fotke sjetio uključiti. Inače, ovo je ASEA 309)

Moj putopis od Karlovca do Zagreba možete pogledati ovdje.

Kada sam došao u Zagreb imao sam sat i pol vremena do dogovorenog termina kada sam se trebao naći sa prijateljima pa sam to vrijeme iskoristio za fotografiranje. Evo nekoliko fotki.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

U 8:15 smo se svi našli na dogovorenom mjestu te smo otišli u vlak na mjesta koja su za nas bila rezervirana. Ovo je vagon sa kojim smo se vozili do Sarajeva.

Posted Image
(kupiš kartu za drugi razred, a smjeste te u vagon prvog razreda bez ikakve nadoplate ... :jup )

Vlak je na vrijeme krenuo iz Zagreb i sad nas čeka duugo putovanje do Sarajeva.

Malo Zagreba slikano iz vagona

Posted Image

Savski most (ovaj sam put na strani sisačke pruge :) )

Posted Image

Po prelasku mosta vlak ubrzava, a mi se odvajamo od pruge za Karlovac

Posted Image
(odavde pa do Siska sam se zadnji put vlakom vozio prije 13 godina (nekoliko dana prije nego što sam krenuo u prvi razred osnovne škole))

Pogled na radove na travajskoj pruzi u Novom Zagrebu

Posted Image

I za kraj ovog posta, odvajanje pruge prema Ranžirnom kolodvoru

Posted Image

Posted Image

Nastavak putopisa slijedi. Vaši komentari su dobrodošli. Kako je ovo jedan duuuuugi putopis, ne morate sa komentarima čekati da ja stavim sve slike nego možete komentirati u bilo koje vrijeme. Do sljedećeg posta u ovom putopisu, srdačan pozdrav.

Edited by swen, 21.08.2011. - 13:49.

Dođi na kolodvor, uđi u prvi vlak koji naiđe, sjedni u vagon najvišeg ranga u tom vlaku i kada dođe kondukter traži ga da ti da kartu do najdaljeg kolodvora do kojeg vlak ide ... Ne pitaj koliko košta, ne pitaj zašto, ne pitaj iz kojeg razloga. Nije važno gdje, kada, kako ni zašto ... Važno je samo da se putuje jer život je putovanje.

Prognoze vremena za željezničke ekšne

#2 swen

swen
  • Članovi
  • 566 posts
  • Joined 12.02.2011.

Posted 02.09.2011. - 21:22

Nastavljam dalje (moje isprike zbog dugog čekanja)

Sljedeće što mi je privuklo pažnju je ova neelektrificirana pruga za koju nisam uspio saznati kamo vodi (molim da mi netko odgovori ako zna - zahvaljujem)

Posted Image

Vozimo se dalje i dolazimo u Veliku Goricu

Posted Image

EVP u (mislim) Mraclinu

Posted Image
(isprike na nakošenoj fotki)

Sljedeće zaustavljanje je u ...

Posted Image

a nakon toga na redu je Sisak

Posted Image

Nasuprot kolodvorskoj zgradi se nalazi ova okretaljka koja vodi do garaža željezničkih vozila

Posted Image

Zaustavljanje je kratko i vlak kreće dalje. Sada slijedi dio pruge na kojem se nikada prije nisam vozio.

Željeznički most

Posted Image

Kada sam htio fotografirati tunel na Viktorovcu, baterija mi se ispraznila tako da ga nisam stigao fotografirati. Bez brige, sve što sam propustio fotografirati na putu za Sarajevo fotografirao sam u povratku (barem ono što se nalazi u Hrvatskoj).

Sljedeći stop je na kolodvoru Sisak Caprag (ili predgrađe - kako ga moji roditelji poznaju)

Posted Image

I za kraj ovog posta, slika vagona cisterni na teretnom dijelu kolodvora Sisak Caprag

Posted Image

(nastavak slijedi ...)

Dođi na kolodvor, uđi u prvi vlak koji naiđe, sjedni u vagon najvišeg ranga u tom vlaku i kada dođe kondukter traži ga da ti da kartu do najdaljeg kolodvora do kojeg vlak ide ... Ne pitaj koliko košta, ne pitaj zašto, ne pitaj iz kojeg razloga. Nije važno gdje, kada, kako ni zašto ... Važno je samo da se putuje jer život je putovanje.

#3 mali.paja

mali.paja
  • Članovi
  • 3,306 posts
  • Joined 31.12.2007.
  • LocationZagreb

Posted 03.09.2011. - 00:58

Sljedeće što mi je privuklo pažnju je ova neelektrificirana pruga za koju nisam uspio saznati kamo vodi (molim da mi netko odgovori ako zna - zahvaljujem)
http://img801.images...56/95318311.jpg

Industrijski kolosijek Lomnica.
Posted Image mali.paja

#4 swen

swen
  • Članovi
  • 566 posts
  • Joined 12.02.2011.

Posted 03.09.2011. - 14:18

Odlazimo iz Siska. Sljedeći na redu je kolodvor Sunja

Posted Image

Izmjena i zamjena putnika je obavljena te mi krećemo dalje. Pogled na prugu koja ide prema Novskoj

Posted Image

a mi dolazimo do ovog tunela (jedan od mnogih na ovom putu)

Posted Image

Sljedeće zaustavljanje je u Hrvatskoj Kostajnici, a ja sam na neki čudan način uspio zaboraviti to dokumentirati. Prije izlaska iz Hrvatske još nam je ostao jedan kolodvor, a to je Volinja

Pogled izdaleka i mađar na kolodvoru

Posted Image

a ovo je lokomotiva koja nas je vukla kroz područje ŽRS-a

Posted Image

Ovdje smo malo duže čekali zbog pregleda putovnica (važno je napomenuti da je već tu bila gužva u vlaku). Nakon što je pregled putovnica bio završen vlak kreće dalje

Zadnjih par metara u Hrvatskoj

Posted Image

i pogled na Unu sa druge strane mosta

Posted Image

Malo vožnje i dolazimo u ...

Posted Image

Ista procedura kao i u Volinji samo sa drugom ekipom. Nakon završetka procedure krećemo dalje. Uslijedila je nova provjera karti (ako se dobro sjećam to je bila 1. od 3 provjere karti u Bosni). ubrzo dolazimo u Novi Grad (za neke poznatiji kao Bosanski Novi)

Posted Image

(Ovo je loksa ŽFBiH 661 306. Fotografiju nje cijele možete vidjeti ovdje (druga slika u postu).)

Nastavljamo dalje sa putem, ali iznad nas se nadvila prijetnja, a o njoj u nastavku putopisa ...

Posted Image

Edited by swen, 03.09.2011. - 14:22.

#5 seabral

seabral
  • Administratori
  • 17,249 posts
  • Joined 29.04.2005.
  • LocationZagreb

Posted 03.09.2011. - 17:37

Zadnjih par metara u Hrvatskoj
http://img194.images...87/13796437.jpg

Čini se da policajac nije ni registrirao da vaš vlak upravo prolazi pored njega :lol:
Posted Image
Schaffner sei, des war amoi wos,
So wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos.
--> (Link)

#6 Brunoh

Brunoh
  • Članovi
  • 6,202 posts
  • Joined 07.03.2007.
  • LocationLudbreg

Posted 03.09.2011. - 20:42

to je on kartonski :lol

2z8q8zt.jpg

#7 josip

josip
  • Članovi
  • 2,960 posts
  • Joined 17.11.2008.
  • LocationVelika Gorica

Posted 05.09.2011. - 21:35

Industrijski kolosijek Lomnica.

Ovo definitivno nije Lomnica, industrijski kolosijek se ne vidi sa pruge, vidi se samo dio do podvožnjaka i ima drvene pragove, ovo bi mogla biti pruga prema RK, ali swen očito nije vidio KM.

#8 swen

swen
  • Članovi
  • 566 posts
  • Joined 12.02.2011.

Posted 24.11.2011. - 14:50

(nakon dosta vremena nastavljam sa pisanjem putopisa)

Vlak nasavlja dalje, a sljedeći stop je u Prijedoru

Posted Image

likovni izlazni signal(i)

Posted Image

i stara pumpa za tankanje goriva

Posted Image

Put nas vodi do Omarske

Posted Image

nekakvo postrojenje (u Omarski)

Posted Image

a naše sljedeće zaustavljanje je u Banja Luci

Posted Image

Ljepote krajolika

Posted Image

Prolazak kroz Čelinac

Posted Image

Odavde nas neko vrijeme prate radovi na pruzi

Posted Image

izlazi signal koji nije u upotrebi

Posted Image

Edited by swen, 24.11.2011. - 14:54.

#9 swen

swen
  • Članovi
  • 566 posts
  • Joined 12.02.2011.

Posted 24.11.2011. - 14:54

Kolodvor Ukrina (nije mi se dalo probijati preko stolica koje smo stavili u ležeći položaj pa sam pofotografirao kolodvor na ulasku i sa druge strane vlaka)

Posted Image

Posted Image

Nastavljamo dalje i dolazimo do Stanara

Posted Image

U Ostružnji smo imali duže čekanje na dolazak vlaka sa kojim se naš trebao križati (iako stajanje tamo nije predviđeno stajanje)

Posted Image

Padokaz i skretnoca na žganjce

Posted Image

Jedan od landmarka na ovajoj pruzi je i ovaj most

Posted Image

Nedugo nakon njega približio nam se ovaj kolosijek, a mi smo ušli u Srpsku Kostajnicu

Posted Image

u kojoj ima skretnica na daljinsko upravljanje :)

Posted Image

a mi imamo prolaz kroz kolodvor
(slika sa natpisom kolodvora)

Posted Image

A ovaj vlak nas je čekao da prođemo

Posted Image

Nastavljmo svoj put prema Doboju i Sarajevu, a nastavak slijedi uskoro.

Edited by swen, 24.11.2011. - 15:03.

#10 ZlayoZg

ZlayoZg
  • Moderatori
  • 4,998 posts
  • Joined 06.06.2008.
  • LocationPruga ZG Resnik-ZG Žitnjak

Posted 24.11.2011. - 16:42

http://img27.imagesh...81/89381913.jpg
(kupiš kartu za drugi razred, a smjeste te u vagon prvog razreda bez ikakve nadoplate ... :jup )

Možda je vagon bio deklasiran,pa vam se učinilo da ste u prvom. :mrgreen:

Odličan putopis,jedva čekam nastavak! :palac:

Prvi put u 2044.. :) :)

#11 swen

swen
  • Članovi
  • 566 posts
  • Joined 12.02.2011.

Posted 24.11.2011. - 19:40

Možda je vagon bio deklasiran,pa vam se učinilo da ste u prvom. :mrgreen:

Odličan putopis,jedva čekam nastavak! :palac:

nema veze ... bitno da je pisalo 1. razred ... :mrgreen:

(nastavak ...)

Od sada pa do nisam_pratio_do_kuda putujemo po dvokolosječnoj pruzi

Posted Image

i ubrzo dolazimo u Doboj

Posted Image

Iako je međuentitetski prijelaz tek u Maglaju (u kojem smo isto tako stali), lokomotiva se mjenjala ovdje.
Ovako izgleda kolodvor

Posted Image

Posted Image

Nakon što je procedura promjene lokomotive uspješno završena, krećemo dalje. I ponovo je došla ekipa za pregled karata. To je bio 4. put na ovom putovanju.

Željeznica i prirodne ljepote

Posted Image

U jednom je trenutku drugi kolosijek malo otišao na svoju stranu, ali se brzo vratio

Posted Image

Jedni od ...

Posted Image

Još malo prirodnih ljepota (rijeka Bosna)

Posted Image

Otkako smo krenuli iz Doboja (što zbog kiše, a što zbog toga što smo igrali država, selo, grad) propustio sam zabilježiti kolodvore Maglaj i Zavidovići.

Sljedeći kolodvor koji imam zabilježeno je Zenica

Posted Image

Uz prigodnu pjesmu ... :mrgreen:

I za kraj ovog posta, još jedan pogled na rijeku

Posted Image

#12 mali.paja

mali.paja
  • Članovi
  • 3,306 posts
  • Joined 31.12.2007.
  • LocationZagreb

Posted 25.11.2011. - 01:20

Od sada pa do nisam_pratio_do_kuda putujemo po dvokolosječnoj pruzi
]http://img254.images...98/83668229.jpg
i ubrzo dolazimo u Doboj

Grapska-Zenica.

Edited by STIB, 25.11.2011. - 07:48.

Posted Image mali.paja

#13 swen

swen
  • Članovi
  • 566 posts
  • Joined 12.02.2011.

Posted 27.11.2011. - 16:13

Autoput u izgradnji. Prošle sam se godine vozio njime (tj., onime što je do tad bilo izgrađeno)

Posted Image

Ovdje se na glavnu prugu priključuje ovaj industrijski kolosijek (pretpostavljam da dolazi iz kamenoloma koji se vidi u pozadini)

Posted Image

A mi smo u ...

Posted Image

Tu imamo križanje sa ovi mađarom

Posted Image

Ovdje sam se sjetio jedne anegdote kad su moji prijatelji (koji su rodom iz Kaknja) došli meni u posjeti. Dio razgovor je išao ovako:
Moj bratić: "Kako je Kakanj dobio ime?"
Frend: "Definitivno ne onako kako ti misliš da je?"
:mrgreen:

Još malo prirodnih ljepota

Posted Image

A i industrijskih prizora

Posted Image

Naše sljdeće zaustavljanje je u Visokom

Posted Image

Kad smo tu stali, jedan moj prijatelj (koji je gluh) me je na znakovnom pitao gdje smo. Kao odgovor na to pitanje, ja sam mu proslovčao ime mjesta da bi mi na to on pokazao znak koji znači "visok" (a može značiti i "Visoko") i počeo se smijati kako se ja mučim da bih proslovčao ime mjesta.

Jedan od ŽCP-a koje smo prošli

Posted Image

Ovdje sam prisustvovao nečemu što nikada prije nisam doživio. Naime, na dosta prelaza ne rampa se ne spušta. A na nekoliko njih vlak je trebao stati i onda trubiti kako bi mu auti koji su prolazili po cesti stali da može nastaviti put. Najjači mi je bio deda koji je pokušao prijeći prugu prije vlaka i kad mu je strojovođa zatrubio pod uhom, ova bijesno strojovođi odmahnuo rukom.

Predzadnji kolodovor na našem putu je ...

Posted Image

Malo vožnje i ulazimo u Sarajevo

Posted Image

I za kraj ovog posta, dvije fotografije kolodvora Sarajevo

Sa strane perona ...

Posted Image

I sa civilne strane ...

Posted Image

Tako smo se mi dovezli do Sarajeva. Ipak, ovo nije kraj putopisa. Kasnije ću staviti neke fotke iz Sarajeva, a onda postova sa fotografijama sa povratka.

#14 swen

swen
  • Članovi
  • 566 posts
  • Joined 12.02.2011.

Posted 28.11.2011. - 21:02

Jedan post sa slikama iz Sarajeva ... Ovaj put ću samo postati slike.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#15 swen

swen
  • Članovi
  • 566 posts
  • Joined 12.02.2011.

Posted 29.11.2011. - 13:26

Povratak iz Sarajeva je bio 07.08.2011. vlakom 398.

Na kolodvor smo došli otprilike sat vremena prije redovnog polaska vlaka. Iako sam znao da vlak polazi is Sarajeva, odlučio sam pitati hoće li krenuti na vrijeme. Odgovor je bio da će u polasku kasniti barem 1 sat, ali vrlo vjerojatno i više jer mora čekati vlak koji dolazi iz Ploča kako bi pokupio putnike za Zagreb. Moja reakcija je bila -.-' Još mi je gospođa koja je radila na blagajni rekla da se mogu smjestiti u vlak jer je postavljen na 2. peronu. OK, krenuli smo u vlak sa nadom da neće previše kasniti u polasku, a ja sam mislio i malo fotografirati po kolodvoru, ali me u tome spriječio jasan natpis "Fotografiranje zabranjenjo" pa sam se stoga samo smjestio u vlak. U vlaku me jedan turist iz Amerike upitao koliko i zašto vlak kasni. Kad sam mu objasnio, čovjek je samo zakolutao očima.

Iako je na kolodvoru zabranjeno fotografiranje, uspio sam fotografirati ovu fotku koja visi na zidu u čekaonici

Posted Image
(iskreno, volio bih ovo vidjeti uživo :) )

Napokon, vlak je krenuo sa sat i pol zakašnjenja.

Kako je bio mrak, nisam ništa fotografirao do dolaska u Hrvatsku. Onda me je mama zvala na mobitel pa me to donekle razbudilo (iako sam cijelu noć na znakovnom "brbljao" sa gluhim prijateljima, uslijed svega toga sam uspio se malo udrijemati).

Ovo je lokomotiva koja nas je vukla kroz područje ŽRS-a

Posted Image
(to je lokomotiva ŽRS 441 089)

A ova nas je vukla dalje do Zagreba

Posted Image
(lokomotiva HŽ 1141 383)

Do Sunje imamo zaustavljanje na svakom službenom mjestu. Inače, u Hrvatsku smo, sa željezničarskog stajališta, ušli u najgore moguće vrijeme, kada je velika frekvetnost vlakova zbog ljudi koji idu na posao. To se dobro vidjelo u Sunji. Kad smo došli u Sunju, tamo je bio jedan mađar (6111 021)

Posted Image

A mi smo ostali stajati ... i stajati ... Već sam se pitao što se čeka, kad se na ulazu u kolodvor pojavio još jedan mađar (6111 014)

Posted Image

Sad smo mogli nastaviti dalje. Dolazimo do Siska. Na ulazu u Sisak Caprag mi je pažnju privukao ovaj ulazni signal sa 5 svjetala (bio bih zahvalan ako mi netko može objasniti što znači tih 5 svjetala)

Posted Image

Krećemo dalje. Tunel Viktorovac

Posted Image

I most preko Kupe

Posted Image

U Sisku su naslagani ovi teretni vagoni

Posted Image

Dalje do Zagreba nije bilo ništa posebno zanimljivo. Jedino smo u (mislim) Turopolju imali vanredno stajanje kako bi propustili jutarnjeg Bosanca. U grad Zagreb dolazimo sa otprilike 3 sata kašnjenja.

Pruga prema RK

Posted Image

I evo nas, napokon, na GK

Posted Image

I za kraj, lokomotiva na vlaku 4052 sa kojim sam se vratio u Karlovac

Posted Image

I to je to što se tiče ovog putopisa. Bio je to super vikend. Do mog sljedećeg putopisa, uživajte.

#16 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,637 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 29.11.2011. - 15:45

Posted ImageBravo, majstore!Posted Image
Ja sam ipak pričekao da stigneš do kraja priče. Sviđa mi se kako si to složio, a tehničke nedostatke si ionako sam primijetio pa Ti to ide u bonus. Bio si kratak i koncizan - ja bih od tako duge vožnje stigao do kraja druge strane Posted Image

Ipak imam jednu veeeeliku primjedbu:

Predzadnji kolodovor na našem putu je ...

http://img853.images...40/43223473.jpg

... nisi stavio prigodnu pjesmu:

"Lovac je dobro pucao samo je zec krivo trčao."

VracamSeOdmah.jpg

#17 ICE-3M

ICE-3M
  • Članovi
  • 1,524 posts
  • Joined 11.01.2011.
  • LocationZagreb

Posted 29.11.2011. - 18:32

Jako dobro :palac:
Zanimljivo si prikazao ovaj put koji prolazi kroz zanimljive krajeve, jedino mi se sve čini zapuštenim, a i željeznička infrastruktura mi se čini lošija i od HŽ-ove :cry:

#18 swen

swen
  • Članovi
  • 566 posts
  • Joined 12.02.2011.

Posted 29.11.2011. - 18:38

viš de ... zbilja sam nešto zaboravio. imao sam taj osjećaj. hvala na dopuni :-)

#19 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 7,614 posts
  • Joined 01.12.2005.
  • LocationZaprešić, Hrvatska

Posted 29.11.2011. - 19:02

Da si njega čekao da stigne iz Ploča ne bi ti bilo teško Čekati?

Posted Image

Posted Image

Nadam se da ću i ja još ove godine do Sarajeva.
Poslana slika Poslana slika

#20 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,637 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 29.11.2011. - 19:49

U Podlugovima sam se zatekao negdje početkom veljače 1984. Snijeg je padao nemilice i bilo je čarobno...

"Lovac je dobro pucao samo je zec krivo trčao."

VracamSeOdmah.jpg

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users