Jump to content

Photo

Australija + NZ

• Please log in to reply
317 replies to this topic

#201 STIB

STIB
  • Moderatori
  • 13,895 posts
  • Joined 20.01.2006.
  • LocationZagreb, HR

Posted 28.04.2012. - 07:34

Deniliquin, gradić od oko 7000 stanovnika 285 km sjeverno od Melbourne je farmerski centar i središte područja koje je nešto manje od Istre.
(...)
Promjena posade (Echuca)
http://railgallery.w...n/E114_0541.jpg

Pa ovaj kolodvor i izgleda kao da je negdje u Istri :shock:

#202 file

file
  • Članovi
  • 493 posts
  • Joined 27.05.2007.
  • LocationQueenstown, NZ

Posted 28.04.2012. - 08:12

File (M), umjesto da bistriš politiku s punicom tvog prijatelja :mudri mogao bi sjesti u auto i napraviti reportažu o Kingston flyer-u... ta to je svega 50ak km od Queenstown-a, a onda polako dalje. Koliko znam, sutra mu je zadnja vožnja ove sezone. BTW koliko si već tamo u tom prekrsanom ali meni malo mrzlom djelu NZ? Sjećam se konverzacije a mislim da bi tvoja zapažanja bila interesantna i ostalima.

Mislio sam da vozi cijele godine... Neću stići sutra, ali obećavam se da će biti filopis prvom prilikom!!!!

"Nikad stati, osim kad se mora"
"Bolje častan uzmak nego nečastan poraz"
''Bolje živa kukavica nego mrtav heroj'' - Grunf

#203 Medo

Medo
  • Članovi
  • 791 posts
  • Joined 29.03.2010.
  • LocationAdelaide - South Australia

Posted 28.04.2012. - 10:15

Mislio sam da vozi cijele godine...

Posted Image

Ah... oduvijek su Oziji brinuli i davali savjete Kiwijima što i kada raditi....

Sjede u pabu Afrikaner, Kiwi i Ozi i piju pivo. Odjednom Afrikaner skine sat obložen dijamantima, izvadi pištolj, baci sat u zrak i raznese ga metkom. Kiwi i Ozi gledaju u čudu kad Afrikaner reče: mi u Južnoj Africi imamo toliko dijamanata da nema potrebe da gledam iste dijamante svaki dan. Nakon toga Kiwi ispije pivo i razbi čašu o pod rekavši: mi na NZ imamo toliko pijeska da nema problema napraviti staklo za novu čašu. Nakon Kiwijeve izjave Ozi polako izvadi pištolj i upuca Kiwija.

Dok file ne donese svoje slike evo još jedne iz njegove okolice...Kingstone Flyer koji će od sutra biti u spremištu do 29/9. Izuzetak je 1/7 kad će biti jedina zimska vožnja povodom lokalnog zimskog festivala... nadam se sa snijegom.

Posted Image

Medo

P.S. Vedro veče, 18.
Za one koji su imali problema s vicom... poanta je da u Australiji ima Kiwija koliko voliš. Ovdje je sada oko 3.5 miliona nosioca Kiwi pasoša....

----

The 50-50-90 rule: Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong.

Poslana slika

#204 Medo

Medo
  • Članovi
  • 791 posts
  • Joined 29.03.2010.

Posted 03.05.2012. - 10:10

Posted Image

Malo zelene nostalgije... jedne od rijetkih preostalih u toj boji. Sve slike pripadaju M. Wong-u.

Posted Image

i nešto malo druge nostalgije... redovna vožnja vikendom. Melbourne

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Dvije daleke generacije, jedna blizu druge.

Posted Image

Posted Image

Medo

P.S. 20 stupnjeva... prava jesen. Jutra sviježa preko dana ugodno a dani sve kraći. Mrak je već malo poslije 6 navečer.

----

The 50-50-90 rule: Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong.

Poslana slika

#205 Medo

Medo
  • Članovi
  • 791 posts
  • Joined 29.03.2010.

Posted 10.05.2012. - 13:04

Posted Image

Jedna vijest koja vama gore ništa ne znači ali ovdje u Adelaide zlata vrijedi. Naime vlada je odlučila investirati gotovo pola milijarde dolara u nekoliko željzničkih putnih prelaza, spuštajući ih ispod zemlje i što je najvažnije ukloniti križanje teretnih vlakova s prigradskom željeznicom. Ovo zadnje će sasvim sigurno povećati propusnost pruge koja je sada bila limitirana križanjem. Naime teretna linija za Melbourne prelazi preko dviju prigradskih linija. Zamislite teretne vlakove dužine od 1.5 do 2 kilometara koju prolaze time djelom brzinom koja je obično ispod 40 km. Do sada su teretnim vlakovima dozvoljavali prolaz preko tog djela samo van špice, a to znači ništa između 7 – 9 ujutro i 4 – 6 poslije podne. U ovom trenutku tim djelom prolazi u prosjeku 12 teretnih vlakova dnevo, a očekuje se da bi broj mogao dostići do 16 teretnih vlakova u slijedeće dvije do tri godine uz daljnje povećanje slijedećih desetak godina. Radovi bi trebali početi početkom slijedeće godine.

Na slici pruga za teretni promet (normalnog kolosjeka) prelazi s lijevog ruba slike.

Posted Image

Posted Image

Dvije slike kako jedan od prelaza u Adelaide koji se spušta izgleda sada okom Wong-ove kamere.

Posted Image

Posted Image

Osim ove vijesti gore koja puno znači za ovaj grad, ima još jedna a to je da radovi na produženju jedne od prigradskih linija za 5.7 km će biti završeni 4 mjeseca prije roka kako sada izgleda. Animacija daje prilično dobru sliku koliko su radovi kompleksni. Drugi video je timelapse gradnje mosta na toj pruzi. Nije mi baš sasvim jasno kako to miču... možda netko od građevinara može pojasniti...

Medo
P.S. 22 sunčano. Preko vikenda ćemo puniti cisterne za kišnicu.

----

Poslana slika

#206 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 7,621 posts
  • Joined 01.12.2005.
  • LocationZaprešić, Hrvatska

Posted 10.05.2012. - 16:55

Nije mi baš sasvim jasno kako to miču... možda netko od građevinara može pojasniti...

Most se betonira segment po segment i potiskuje po stupovima dok ne dođe do kraja. Na isti način gradila su se 2 vijadukta na autocesti Zagreb-Rijeka a trenutno se istom tehnikom gradi jedan vijadukt na cesti Rijeka-Krčki most. Uz današnje aditive koji armiranom betonu omogućavaju brzo sušenje ovo je vrlo brz način gradnje na mjestima gdje je pristup gradilištu otežan. P.S. nisam građevinar...
Poslana slika Poslana slika

#207 Medo

Medo
  • Članovi
  • 791 posts
  • Joined 29.03.2010.

Posted 10.05.2012. - 22:45

Most se betonira segment po segment i potiskuje po stupovima dok ne dođe do kraja.

Posted Image

Hvala ti. Jasno mi je što rade ali mi nije jasno kako, čisto način na koji miču sagrađene segmente (tehnologija) jer stičem dojam da svaki novi segment potiskuje (direktno ili indirektno) veće sagrađene, a to i nije baš mala težina.
Davno, davno gledao sam u Moskvi kako miču cijelu zgradu radi proširenja ulice, vrlo impresivno.

Medo

----

Poslana slika

#208 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,644 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 11.05.2012. - 02:22

... čisto način na koji miču sagrađene segmente (tehnologija) jer stičem dojam da svaki novi segment potiskuje (direktno ili indirektno) veće sagrađene, a to i nije baš mala težina.

Hidraulika čini čuda, a pomaže ako je cijela konstrukcija meknimo, istog radijusa. Prijateljica je radila na izgradnji vijadukta "Zečeve drage" na ACRZ pa ću ju malo pitati...

"Lovac je dobro pucao samo je zec krivo trčao."

VracamSeOdmah.jpg

#209 Medo

Medo
  • Članovi
  • 791 posts
  • Joined 29.03.2010.

Posted 11.05.2012. - 06:57

Prijateljica je radila na izgradnji vijadukta "Zečeve drage" na ACRZ pa ću ju malo pitati...

Posted Image

Nadam se da će to biti prije no Posted Image
----

Poslana slika

#210 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,644 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 11.05.2012. - 07:23

Nadam se da će to biti prije no Posted Image

Srećom smo obojica još dovoljno mladi...

VracamSeOdmah.jpg

#211 Portos

Portos
  • Moderatori
  • 7,621 posts
  • Joined 01.12.2005.
  • LocationZaprešić, Hrvatska

Posted 11.05.2012. - 12:41

...svaki novi segment potiskuje (direktno ili indirektno) veće sagrađene, a to i nije baš mala težina.

Medo

Težina je velika ali potiskivanje se vrši preko kotrljajućih dijelova, a ne kliznih, pa težina i nema puno utjecaja. Tek kada se vijadukt potisne do kraja slijedi zamjena kotrljajućih dijelova statičnim ležajevima (gumeno-metalnim elementima uležištenja). Svojedobno se gornja ploča podvožnjaka Zagrebačka montirala potiskivanjem, potiskivana ploča klizila je po tračnici namazanoj litijevom mašću koja je i dan-danas u podvožnjaku. Potiskivali su djelatnici HŽ infrastrukture svojom hidrauličkom opremom Enerpac.
Poslana slika Poslana slika

#212 Medo

Medo
  • Članovi
  • 791 posts
  • Joined 29.03.2010.

Posted 12.05.2012. - 12:42

Posted Image

Hvala Portos... slika za trud je pri dnu teksta. Imam tu još meni nejasnih elemenata u svemu tome al ostavit ću to za neku drugu priliku... mislim da ova slika ispod daje bar meni djelomičan odgovor na čemu se oslanja čelni dio kad ga guraju a još nije na stupu.... sve skupa vrlo intersantno

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Medo

P.S. 21 stupanj i nije bilo kiše kako su najavili.
Gavrliovićeva pašteta u tubi od 200 grama - A$ 3.90

----

Poslana slika

#213 Medo

Medo
  • Članovi
  • 791 posts
  • Joined 29.03.2010.

Posted 16.05.2012. - 04:38

Posted Image

Radovi preko vikenda u City Loop, Melbourne

Radilo se o redovnom pregledu, tako da u nedjelju nije bilo prometa do kasno poslije podne. Sreća je da se Marcus Wong zatekao pa imamo nekoliko fotografija....

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Medo

P.S. 22, sunčano i tako više manje do kraja tjedna.
Broj zahtjeva za family reunion podnešenih u Ateni s rođacima u Australiji porastao je u zadnjih godinu dana za 890%. Yamas (ΥΓΕΙΑ)! Obzirom da se radi o kvotama, dobar dio bi se mogao načekati godinama a još veći dio neće imati šanse.

----

Poslana slika

#214 Medo

Medo
  • Članovi
  • 791 posts
  • Joined 29.03.2010.

Posted 10.06.2012. - 11:54

Posted Image

Evo me doma opet.

Za zagrijavanje dvije slike vozila koje se često ne sreću na prugama... majstor je Marcus.

Posted Image

Posted Image

DERM 58RM

Orginalno ova serija koja je bila u upotrebi od 1928 – 1978 i imala je benzinski motor od 220 konja. Vozili su isključivo na perifernim prugama Viktorije najčešče kao solo jedinice. Početkom 50 tih svih 11 je dobilo dizel motor. Na slici je jedna od preživjelih na probnoj vožnji prošle godine nakon više od 20 godina apsolutnog mirovanja.

Posted Image

Posted Image

Snimka probne vožnje koja završava sa super komentarom limića na peronu - "What was that?"

Medo

P.S. Nakon gotovo 30 stupnjeva u Zg sletio sam ujutro u 6 sati, a vani je bilo 4 stupnja. Preko dana živa je skočila na 16. Prema kraju tjedna 19. Žao mi je što nisam imao vremena za druženje.... a bila je i samo jedna vožnja do Čulinca i natrag.
Nisam baš siguran da ću noćas gledati meč s Ircima jer prijenos počinje oko 4 ujutro... jedina varijanta gledanja je preko stream... Oziji od današnjih utakmica prenose samo Poljska – Grčka jer počinje u pristojnije vrijeme - jedan sat prije ponoći.

----

Poslana slika

#215 Medo

Medo
  • Članovi
  • 791 posts
  • Joined 29.03.2010.

Posted 12.06.2012. - 10:17

Posted Image

Da malo ponovimo školsko gradivo... kod Vas dolazi ljeto a kod nas zima. U ovom slučaju Novi Zeland je mjesto gdje se to može osjetiti, preciznije - južni dio južnog otoka. Nakon jakih oborina preko noći poslane su dvije lokomotive da probiju nanose na dijelu linije Arthurs Pass. Linija počinje u Chirstchurch-u i prolazi kroz predivne krajolike. Možda se i naš član file odluči jednog dana ovjekovječiti taj dio koji i nije tako daleko od njega, pogotovo kad voze parnjače.... Da više ne pričam... pogledajte video.

Medo

P.S 18, sunčano. Ovdje zima u principu znači da je noću friško...može pasti do 2 - 3 stupnja a kad je opako onda je preko dana oko 13 stupnjeva. Sve to veselje traje negdje do polovice srpnja kad se opet lagano uključuje grijanje...uz povremene ispade.

----

Poslana slika

#216 milepaclo

milepaclo
  • Članovi
  • 186 posts
  • Joined 09.03.2006.

Posted 12.06.2012. - 19:06

Koja zimska idila. Spektakularno!! :snjesko2

#217 Pfaff

Pfaff
  • Moderatori
  • 10,644 posts
  • Joined 13.06.2007.
  • LocationRijeka

Posted 12.06.2012. - 19:55

Baš si me osvježio (iako i ovdje kod mene vuče nekako na listopad :rolleyes: )

A što se tiče fileta, mislim da on ne reagira na ovako slabašne zime... Posted Image

VracamSeOdmah.jpg

#218 ivog

ivog
  • Administratori
  • 9,275 posts
  • Joined 16.10.2005.
  • LocationKrapina

Posted 12.06.2012. - 21:08

Uuuaaauu..
Kaj reći, nego, kad će opet zima kod nas.. :mrgreen:

#219 Medo

Medo
  • Članovi
  • 791 posts
  • Joined 29.03.2010.

Posted 18.06.2012. - 01:58

Posted Image

EM100

Željeznice u Australiji uglavnom imaju Plasser (Australia) vozila za održavanje i popravak pruge. Među njima je i EM100 koji služi za snimanje stanja donjeg stroja (tračnica). Viktorija ima dva obzirom na dužinu pruga i dvije širine kolosjeka mada jednom od njih postolja s kotačima mogu biti vrlo brzo zamjenjeni tako da mogu raditi na obje širine. Južna Australija ima samo jedan koji uglavnom radi na prugama normalnog kolosjeka ali i njemu se mogu zamjeniti postolja s kotačima tako da može raditi na širokom kolosjeku kojeg je sve manje.

Nekoliko Wongovih slika snimljenih u Viktoriji.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Medo

P.S. 17 stupnjeva, kiša. Jedva čekam da dani polako postanu duži, ovo je koma dizanje u mrak. Ako je vjerovati astronomima onda će od subote stvari krenuti polako na bolje. Kad nekom osvane drugom osvane.

----

Poslana slika

#220 ivog

ivog
  • Administratori
  • 9,275 posts
  • Joined 16.10.2005.
  • LocationKrapina

Posted 20.06.2012. - 19:42

Joooj, da ti znaš kaj bi mi sad dali za 17 stupnjeva i kišu.. :)

Uglavnom, ne znam po koji put ti to govorim, al ova tvoja tema i takve sitnice i pričice koji svaki put nam pokažeš iz svojeg dijela svijeta su stvarno prezanimljive..
Zato, nemoj posustati u tome i ako ne naiđeš na nikakav odgovor ili komentar na neku svoju priču, znaj svejedno da imaš vjerne čitatelje.. :)

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users