Eto srecom sam ja odgovoran 
Ma pital sam tak jer mi se čini da među vama postoji neka podjela po resorima, a ne znam koji je čiji i kolko se imate običaj mešat u "tuđe dvorište".
Slazem se da osnovni sustav mora biti podrzavljen jer privatizacija je pogubna. No medjutim... ne vidim razlog zasto bi nadogradnja na postojeci sustav morala biti u drzavnom vlasnistvu?
Ne kužim na kakvu nadogradnju misliš?
Već sam napisal da je moguće smanjit opseg poslova unutar Infrastrukture, a dio dotadašnjeg stalnog postava dodijelit privatnim tvrtkama (prvenstveno poslovi koji nisu terminski vezani na sigurnost, nego su kampanjski, a osobito ak nisu usko vezani na željezničke podsustave - ko npr. onaj ugovor o vodoinstalacijama).
Ti pricas o nasljedjenom stanju.. slazem se... sto je do sada napravljeno to ostaje drzavi. Stvar je u novim kilometrima.
Trenutno imas situaciju gdje ti u Kumrovcu postoji nekakva ljevaonica koja bi vozila par stotina tisuca tona godisnje a od pruge nis.
O Strazi da ne pricamo...
Pod "naslijeđeno stanje" mislim na sustav subvencija, od podržavljenja svih pruga do danas, ali i na situaciju u široj regiji - točnije, u Evropi. No prije svega na nasljednu svijest kritične mase zaposlenih u sustavu HŽ.
Ljevaonica u Kumrovcu bi vjerojatno propala i uspostavljenjem sutlanske pruge ko magistralne (prema Mariboru).
Straža funcionira i bez željeznice.
S druge strane, tam gde postoji interes, prijevoz je profunkcioniral (Vukovar), ili se čak grade potpuno novi industrijski kolosijeci (Našice).
Očigledno je teško generalizirat, al još teže bi bilo iz individualnih slučajeva složit kompletnu sliku.
Nisu neke pruge ili industrijski kolosijeci zamrli samo zbog Domovinskog rata, čak i u tih zadnjih 20 godina se mijenjala i promjenila struktura roba.
Kad Viktoru oponiram oko Istočnog kolodvora, onda to nije da bi ikom ovde dizal tlak, nego zato jer su takvi robni kolodvori postali arhaizam, koji troši skupocjeni prostor i komunalne naknade, a rada gotovo i nema.
No da ne bi ispalo da samo kritiziram HŽ i globalizaciju, mislim da je ovakvom stanju debelo kumovala i država - i od nje bi trebalo krenut s revitalizacijom željeznica u Hrvatskoj.
Naravno da to ne očekujem od aktualnog resornog ministra, a ni Vlade. Živi bili pa vidjeli ...